altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 octombrie 2019

“„Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și dragost...


„Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și dragoste...

Posted: 08 Oct 2019 06:56 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și dragoste, de Paul van Ostaijen, prefață de Jan H. Mysjkin, traducere din neerlandeză de Doina Ioanid şi Jan H. Mysjkin, Editura Tracus Arte. Traducerea acestei cărţi a fost subvenţionată de Flanders Literature.

În 1932, Banda trunchiului, roman postum al lui Paul van Ostaijen, stîrneşte scandal încă de la apariţia sa, nu numai din cauza scenelor scabroase, considerate pornografice, ci şi din cauza faptului că în scrierea sa puteau fi recunoscute multe dintre persoanele de vază. Nucleul groteştii îl reprezintă amestecarea lumii criminalilor cu aceea a aristocraţilor. Aici, Van Ostaijen ne arată un univers „de-a-ndoaselea”. Dacă subtitlul acestei groteşti este „o poveste romantică despre briganzi şi dragoste”, găsim o seamă de briganzi, dar puţină dragoste şi deloc romantism. Niciun subiect sacru al burgheziei tradiţionale nu scapă de critica tăioasă a lui Van Ostaijen, fie că e vorba de societate, de căsătorie, de drepturile conjugale sau dragostea romantică. „Un ton satiric este de un impact mai direct în politică şi în faţa maselor decît o demonstraţie logică”, afirmă Van Ostaijen. Reacţiile de ostilitate virulentă la apariţia cărţii sunt, într-adevăr, dovada că autorul a intuit bine. Astăzi, suntem moştenitorii unei povestiri groteşti care nu şi-a pierdut deloc seva. – Jan H. Mysjkin

Născut la Anvers în 1896, Paul van Ostaijen este scriitorul cel mai inovator al literelor neerlandeze din Belgia în perioada interbelică. Începînd cu Music-Hall, volum de poezii publicat în 1916, nu face decît să înnoiască poezia flamandă. În timpul șederii sale la Berlin, între 1918 și 1921, devine prieten cu scriitori și pictori ai mișcării Dada. La insistențele editorilor berlinezi, începe să scrie proză, exclusiv grotești, un gen foarte prizat de expresioniști și dadaiști. După întoarcerea sa în Belgia, autorul continuă cu scrierea groteștilor, dintre care Banda trunchiului este ultima. Romanul nu va apărea decît patru ani după ce Paul van Ostaijen s-a stins în 1928, ros de tuberculoză, într-un sanatoriu particular din Miavoye-Anthée, un sat în provincia Namur.

https://edituratracusarte.ro/2019/10/07/banda-trunchiului-o-poveste...

 

Număr de vizualizări :43http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eWa4_a86lvo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului „Cum se distrau românii odinioară” de Adrian Majuru

Posted: 08 Oct 2019 06:39 AM PDT

Joi, 10 octombrie 2019, ora 19:00, la Grand Hotel Continental (Sala Nicolae Tonitza, etaj 4), Muzeul Municipiului București și Editura Corint invită publicul interesat să participe la evenimentul de lansare a volumului „Cum se distrau românii odinioară” de Adrian Majuru. Cartea reprezintă primul titlu din noua colecție: Istorii urbane. La eveniment vor participa: Sandra Ecobescu – președintele Fundației Calea Victoriei, Cătălin Striblea – jurnalist DigiFM și Adrian Majuru – autor.

Vom descoperi împreună aspectele cotidiene care au dat un impuls fascinant socializării în orașele noastre moderne: teatrul (de vară, de varieteu), cabaretul, cafenelele, restaurantele și braseriile, balul și dansul de societate de mai târziu, parcurile de promenadă și pentru echitație, magazinele de lux, agențiile de vacanță, vilegiatura și excursiile de final de săptămână, tenisul de câmp și sporturile de iarnă, soarelele și petrecerile private, supeurile și lecțiile de pian.

Colecția „Istorii urbane”, coordonată de Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, este o incursiune în istoria mică și mare a orașelor românești în principal, ca și în viețile locuitorilor acestora, fie că sunt boieri, burghezi sau simpli uvrieri. De la fanarioți până la perioada interbelică, trecând prin regimul comunist și ajungând în contemporaneitate, orașul s-a născut și a evoluat sau involuat, rămânând o constantă în viața noastră. Sunt spuse povești de altădată, științific documentate și scrise cu har, despre peisajul orășenesc, despre comportamentul orășeanului, despre vestimentație, ocupații, petrecerea timpului liber etc. O colecție în care se întrepătrund antropologia, istoria mentalităților, istoria ca atare, destinată publicului larg.

 

Adrian Majuru (n. 1968) este licențiat în istorie al Universității din București, unde a obținut și un doctorat în geografie umană (2004). Între anii 2011 și 2012, a urmat cursurile școlii postdoctorale în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” (al Academiei Române), sub coordonarea prof. Cristiana Glavce. Ca rezultat al acestui stagiu a publicat lucrarea „Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Josif Rainer (2012)”. Coordonează Revista de Antropologie Urbană din 2012 și predă antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Începând din 2014, este manager al Muzeului Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qjBGX9UfV3Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert STARS IN THE SKY / „STELELE-N CER”, cu RODICA VICĂ (soprană...

Posted: 08 Oct 2019 06:18 AM PDT

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 19:00, la Galeriile Artmark din București (Str. C.A. Rosetti nr. 5), Asociația Musica Ricercata și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Galeriile Artmark din București, Muzeul Național George Enescu din București, Forumul Cultural Austriac, Biserica Neagră din Brașov, Forumul Democrat al germanilor din România din Sibiu, Filarmonica de Stat Transilvania și Societatea Austro-Română din Viena, cu susținerea Romgaz, prezintă cel de-al treilea concert din cadrul turneului STARS IN THE SKY / „STELELE-N CER”. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Binecunoscută pentru promovarea compozițiilor inedite de muzică clasică și din dorința de a apropia publicul larg de o lume a sunetelor inovatoare, dar și de mult uitate, soprana Rodica VICĂ, alături de reputata țiteristă austriacă Barbara LAISTER- EBNER, un star internațional al acestui instrument rar, devenit în 2017 patrimoniu UNESCO, invită publicul la cel de-al treilea concert din cadrul turneului ce se desfășoară în perioada 11-22 octombrie a.c. în 5 orașe: Viena, 11 octombrie 2019, Bockkeller; Brașov, 18 octombrie 2019, Biserica Neagră; București, 19 octombrie 2019, Galeriile Artmark; Sibiu, 21 octombrie 2019, Forumul Democratic al Germanilor din România și Cluj-Napoca, 22 octombrie 2019, Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile cu rezervarea locurilor obligatorie pe: office@musicarte.ro 

 

***

DUO-ul propune un proiect muzical inedit realizat în totalitate din cântece de leagăn și intitulat Stelele-n cer. Titlul provine de la ultimul poem al lui Mihai Eminescu, transpus muzical de către Nicolae Bretan. Piesa constituie de altfel și lucrarea centrală a acestui recital atmosferic. Evenimentul promovează̆ în același timp și CD-ul cu același nume, înregistrat la Viena în 2018. Conținând 16 cântece de leagăn din întreaga lume, repertoriul este o adevărată̆ demonstrație de multiculturalitate, prin perspectiva limbilor în care se interpretează̆: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, japoneză și ladino (sefardă). Cei mai mari compozitori au dedicate opusuri de o reală valoare acestui gen, oferind o paletă extrem de variată stilistic: Nicolae Bretan, Paul Constantinescu, Federico Garcia Lorca, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms ș.a.. Cântecele de leagăn au luat naștere din dorința mamei de a crea o atmosferă de calm și tihnă în momentul adormirii copilului. Aceste creații muzicale au reprezentat dintotdeauna liantul primordial auditiv dintre copil și mama sa, oferindu-i totodată̆ celui dintâi primele imagini descriptive despre lumea în care s-a născut. Chiar dacă la prima vedere proiectul este dedicat copiilor, și adulții se pot bucura de acest program muzical, neobișnuit în contemporaneitatea neliniștită̆ în care ne aflăm, lăsându-se purtați și reconectați la experiențele muzicale originare.

Barbara LAISTER-EBNER a fost invitată de celebrul dirijor Riccardo Muti să se alăture renumitei Filarmonici din Viena ca solistă în cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. Succesul acestei prezențe scenice a clasat-o în topul mondial al instrumentiștilor de renume și a făcut ca țitera să se transforme dintr-un instrument istoric, într-un instrument de interes, Barbara Laister-Ebner devenind un adevărat ambasador al său. Țitera clasică este un instrument muzical cu corzi ciupite, apărut în secolul al XIX-lea, în Germania, fiind urmașa cithar-ei antice. Barbara Laister- Ebner cântă la o țiteră vieneză cu 42 de corzi.                                                                                                   www.laister-ebner.com

 

Rodica VICĂ este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din țară, cât și din străinătate, fiind în același timp câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul International de muzică barocă „La Stravaganza” din Cluj- Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți ș.a.. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat și premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar anul acesta oratoriul a fost prezentat pe scena Konzerthaus Berlin.                                                    www.rodicavica.com

 

Organizatori: Asociația Musica Ricercata și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

Parteneri: Romgaz, Societatea Austro-Română din Viena, Biserica Neagră din Brașov, Galeriile Artmark din București, Muzeul Național George Enescu din București, Forumul Democrat al germanilor din România din Sibiu, Forumul Cultural Austriac și Filarmonica de Stat Transilvania,

Parteneri Media: Revista Tango – Marea Dragoste, Radio Trinitas, Radio Classic, BookHub, Senso TV, LiterNet.ro, Jurnalul de Afaceri, Agenția de Carte, urbeamea.ro, B365, România 24, Ziarul Metropolis, Catchy, ArtOut, ArtLine, PRwave, 4Arte.ro, Bucureștii vechi si noi, Calendar Evenimente, Online Gallery, Orașul Meu, În Oraș, IQads, Autentici.info, Bună Ziua Iași, Litero-mania, Promenada Culturală, România Pozitivă, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Ceașca de Cultură, RoEvents, Bucharest Cultural Events, DCNews, Jurnal de București.

 

 

www.musicarte.ro sau www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nhSt1ne7hvk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului „Septembrie poate aștepta“ de Susana Fortes, la ...

Posted: 08 Oct 2019 04:52 AM PDT

Marți, 8 octombrie 2019, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas Fiction vă invită  la lansarea romanului Septembrie poate aștepta de Susana Fortes , recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. Pasionant prin mister și intrigă psihologică, romanul Septembrie poate aștepta pune sub lupa cititorului Londra din timpul Blitzkrieg-ului și imediat după război – o lume a intrigilor și a spionajului –, dar și frenetica metropolă actuală, care fascinează prin istorie, memoria locurilor și literatură. Vor vorbi despre carte scriitoarele Ana Barton și Ana Maria Caia și traducătoarea romanului, Cornelia Rădulescu.  În partea a doua a evenimentului, actrița Marcela Motoc va citi un fragment din roman. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

„O scriitoare din secolul XX care dispare în mod misterios; o cercetătoare hotărâtă să scoată la lumină secretele trecutului; o aventură cu spioni în Londra celui de-al Doilea Război Mondial; și umor proaspăt și inteligent la fiecare rând. Acesta este cocktailul pe care ni-l oferă Susana Fortes cu acest superb roman intitulat Septembrie poate aștepta.“ – todoliteratura.es

8 mai 1955. Marea Britanie sărbătorește zece ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar străzile Londrei sunt pline de oameni. Din mijlocul mulțimii exuberante, în Trafalgar Square, dispare în plină zi o tânără scriitoare, Emily J. Parker. Talentul îi fusese remarcat de însuși Leonard Woolf, iar cariera i se anunța promițătoare. În ciuda căutărilor asidue, nimeni nu reușește să-i dea de urmă. Timpul trece, lumea se schimbă și povestea ei e uitată. După 60 de ani, Rebeca Aldán, o tânără doctorandă din Spania, obține o bursă la Londra pentru a redacta teza care o are ca subiect pe Emily J. Parker și romanul ei neterminat. Cercetând mai ales perioada petrecută de Emily la Bletchley Park, Rebeca descoperă o femeie seducătoare, cu o inteligență speculativă, o maestră a disimulării.

Rebeca Aldán lasă în urmă meditațiile la engleză pe care le dă cu 30 de euro ora, un iubit ornitolog și un apartament la etajul patru dintr-un bloc fără lift din Santiago de Compostela pentru a pleca la Londra după ce obține, în mod nesperat, o bursă de la Fundația Barrié. Vrea să scrie despre una dintre cele mai puțin cunoscute autoare britanice, Emily J. Parker, care a dispărut tocmai când se aștepta de la ea o capodoperă. Singurul care acceptă să coordoneze o lucrare de doctorat despre aceasta este un profesor britanic la pensie, pe nume Robert Whelan, care se arată plin de solicitudine și, poate, un pic prea entuziasmat. Instalată într-o mansardă din Notting Hill și secondată de motanul Timothy Gordon, Rebeca trăiește o experiență care întrece toate visurile sale din copilărie.

Susana Fortes s-a născut în 1959 la Pontevedra, în Galicia. A studiat istoria și geografia la Universitatea din Santiago de Compostela și istoria americană la Universitatea din Barcelona. A trăit o vreme în Statele Unite, unde a predat limba spaniolă și istoria artei. În prezent este profesoară la Valencia și colaborează la publicațiile El País și La Voz de Galicia, precum și la reviste de cinema și literatură. Primului său roman, Querido Corto Maltés (1994), i-a fost acordat Premio Nuevos Narradores. Au urmat apoi Las cenizas de la Bounty (1998), Tiernos y traidores (1999), Fronteras de arena (2001), roman finalist la Premio Primavera, El amante albanés (2003), finalist la Premio Planeta, El azar de Laura Ulloa (2006), recompensat cu Premio de Narrativa de la Crítica Valenciana, Quattrocento (2007), Esperando a Robert Capa (2009), distins cu Premio Fernando Lara de Novela, La huella del hereje (2011), El amor no es un verso libre (2013) și Septembrie poate aștepta (Septiembre puede esperar, 2017; Humanitas Fiction, 2019), care a primit Premio Turia a la Mejor Contribución Literaria în 2018. Cărțile Susanei Fortes sunt traduse în peste 15 limbi.

Romanul Septembrie poate aștepta de Susana Fortes este recomandat de filme-cărți.ro și de Digi FM.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

 

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3Yb2YdGRVeE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Prezentarea cărții „Despărțirea de Goethe”, de Constantin Noica

Posted: 08 Oct 2019 04:02 AM PDT

Joi, 10 octombrie 2019, va avea loc, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetate Umanistică de la Veneția prezentarea cărții “Despărțirea de Goethe” a filosofului român Constantin Noica (1909-1987). Raportul lui Constantin Noica cu opera lui Goethe este complex și de lungă durată, parțial întrerupt de vicisitudinile istoriei (al Doilea Război Mondial, intrarea României imediat după război în orbita Uniunii Sovietice, instaurarea terorii comuniste și epurările politice care au atins și părți largi ale intelectualității etc.).

Cu toate acestea, reflecțiile lui Noica asupra operei celebrului gânditor și scriitor german, începute în anii premergători celui de al Doilea Război Mondial au avut continuitate pe termen lung, “Problema Goethe” – care era legată și de interpretarea filosofică a operei de bază a gânditorului german – a fost aprofundată de gânditorul roman si anii ’50 ai secolului trecut, pe când s-a aflat în domiciliu forțat în localitatea montană Câmpulung Muscel. Manuscrisul, ce purta titlul generic de „Anti-Goethe”, i-a fost confiscat în 1958 de serviciile de Securitate. Acestea i-au restituit autorului în anul 1964, după eliberarea din închisori a deținuților politici, doar parțial manuscrisul confiscat. O primă ediție a acestuia a fost tipărită în 1976 de către Editura Univers, pe atunci condusă de profesorul Romul Munteanu (1926-2011; director al Ed. Univers între 1970-1989). Abia în 1994 a fost restituită soției lui Noica, între timp decedat, ceea ce părea a fi varianta inițială a volumului „Anti-Goethe”. Ediția, publicată recent, se bazează pe ediția din 2000 tipărită de editura Humanitas, ediție formată din textul apărut în anul 1976 la Editura Univers + alte două capitole ce reprezintă surplusul de text obținut din materialul restituit în 1994. Autorul traducerii în italiană, Davide Zaffi, are conștiința faptului că forma actuală a cărții “Despărțirea de Goethe”, rezultată din integrarea făcută în anul 2000, ar putea fi perfectibilă, în cazul în care s-ar confirma existența, momentan doar bănuită, a altor capitole – cinci la număr, se pare – aparținând manuscrisului “Anti-Goethe”. Momentan, existența lor nu poate fi dovedită. Oricum, în forma sa actuală, “Despărțirea de Goethe” ne oferă indicații clare asupra faptului că perspectiva critică a lui Noica asupra gândirii filosofului-scriitor german reprezintă modul prin care autorul român intenționa a aborda sistematic ceea ce critica definește precum “arhitectura conceptuală a devenirii întru ființă”.     “Despărțirea de Goethe”, în forma la care ajunge la cititorul italian prin traducerea și comentariul lui Davide Zaffi („Congedo da Goethe”, Rubbettino Editore, 2018) este în principal o tentativă de detașare a lui Noica de spiritul incertitudinilor ce animă opera „Faust” a ilustrului om de litere, artist și filosof german, consilier al principilor și sfătuitor al capetelor încoronate ale Europei timpului. Cartea lui Noica, intrată târziu și pe etape în conștiința criticii filosofice din România și doar parțial în conștiința criticii filosofice din alte țări europene, este o lucrare de mare însemnătate pentru istoria studiilor filosofice din România epocii postbelice. Ea era complet necunoscută în Italia până la traducerea făcută de Davide Zaffi. Carte lui Noica este o carte sub multe aspecte fascinantă. Ea examinează, conform chiar spuselor autorului, opera scriitorului-filosof german abordând-o „din toate părțile: dinspre partea științei, artei, dinspre partea comunității umane, dinspre solitudine, dinspre antici și moderni, dinspre clasicism, romantism, înțelepciune și nebunie” (cf. „Congedo da Goethe”, ed. it. cit., p.3). Una din noutățile aduse de Noica în critica postbelică a textelor lui Goethe este concentrarea atenției, în examinarea semnificațiilor filosofice degajate de „Faust”, pe figura lui Mefistofele, seducătorul purtător al răului, înșelător al conștiințelor. În discursul critic al autorului român se situează pe pozițiile dezbaterii platonice antice despre raporturile între bine, frumos (cu tentațiile sale) și adevăr.

Este însă clar faptul că în ciuda admirației pe care o are pentru gândirea lui Goethe, Noica vede în examinarea operelor acestuia, o ocazie pentru expunerea propriului mod de a reflecta asupra unor probleme fundamentale ale filozofiei sale: aceea a devenirii întru ființă, a celor două temporalități, a umanului care depășește retivitățile naturii.

Prezentarea cărții lui Noica, tradusă de Davide Zaffi, va fi făcută de profesorul italian Roberto Scagno, (Univ. din Padova) fin cunoscător al lucrărilor filosofice ale autorilor români din generația din care face parte Noica, generație din care cităm doar numele lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995), Mircea Vulcănescu (1906-1952), Petru Comarnescu (1905-1970).

 

 

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HXjeosvI40w?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Trei vernisaje, experiențe multimedia și performance, la Galateca d...

Posted: 08 Oct 2019 12:45 AM PDT

Vineri, 11 octombrie 2019, între orele 19:00 și 01:00, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor ediția 2019, Galateca își invită publicul să participe la experiențe multimedia, realitate augmentată și live performance cu triplu vernisaj: ARTA LA INTRARE.SCHIMBARE – pop-up, TOXIC TWO și AVEM PERNE DE DEȘTEPTARE. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Ce am pregătit? Lansarea proiectului Arta la intrare.Schimbare, Ediția a 3-a, 2020, un pop-up cu 5 dintre lucrările înscrise în concurs și selectate de membrii juriului pentru a promova noul concept al acestei ediții – folosirea realității augmentate pentru a crea experiențe multisenzoriale pentru fiecare lucrare. Miruna Gheordunescu, Sorina Mihalache, Andra Moraru, Claudia Pușcașiu și BuZu sunt artiștii ce vă vor provoca la o experiență virtuală inedită.

Spațiile partenere sunt Biblioteca Centrală Universitară Carol I Muzeul Național al Literaturii Române, Nespresso și Diploma. Proiectul coordonat de Anca Boeriu și Andreea Sandu este susținut de către aplicația mARker

Mircea Moroianu revine cu o camera de autor, Toxic Two, în care îşi propune să exploreze mai multe tipologii de relaţii toxice de cuplu. Lucrările abordează teme precum: manipularea partenerului, masculinitatea toxică sau întârzierea maturizării şi dependență de părinţi. Analitice şi minimaliste, lucrările artistului sunt radiografii surprinzătoare ale societăţii şi ale interacțiunilor omului de astăzi. Deşi extrem de simple, desenele sale au în spate insight-uri foarte puternice. Proiectul propune o experiență multisenzorială susținută de aplicația mARker și are ca motto: « Make an ironic gift to your half».

 

 

 

 


Al treilea proiect este semnat de Diana Roșca, performance-ul “Avem la vânzare perne pentru deșteptare” are ca idee centrală granița insesizabilă dintre marketing și artă, într-o eră a imaginii agresive și a digitalizării care sunt un „must„ vital. O aluzie la dorința oamenilor de a-și schimba starea, de a sparge rutina și de a-i schimba pe ceilalți, cu ajutorul unui produs magic, peste noapte, fără a depune, însă un efort fizic sau mental pentru acest lucru, sau fără a se schimba pe ei. Diana Roșca este una dintre câștigătoarele concursului Arta la intrare 2018, camera sa de autor fiind curatoriată de Antigona Silvia Rogozea.

În 2019 Noaptea Albă a Galeriilor / NAG întră în al 13-lea an de existență cu un program nocturn de artă contemporană care se va desfășura în 13 orașe din țară și șaizeci și nouă de locații în București. Galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din București, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara își vor deschide porțile publicului pentru o ediție care stă, doar simbolic, sub semnul ghinionului și al superstiției.

Programul detaliat pe orașe, locații, artiști este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro” –  anunță Galateca

Proiectele expoziționale Galateca sunt susținute de partenerii:

PARTENERI:NESPRESSO, THE INSTITUTE, DIPLOMA, Noaptea Albă a Galeriilor, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Grafică si Tipar, BenQ

APLICAȚIA mARker

PARTENERI MEDIA: BIZ, MODERNISM, AGENȚIA DE CARTE, AVANTAJE

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-oZ9xRUjU5I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Patru seri de dezbateri despre libertate, în Timișoara, la 30 de an...

Posted: 08 Oct 2019 12:42 AM PDT

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, plănuită să aibă loc în perioada 23-26 octombrie 2019, își propune să așeze în fața scriitorilor invitați tema deloc comodă a relației dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară. „Libertatea. Între istorie și literatură”, aceasta este tema ediției din acest an, un program amplu, ce reunește patru seri de lecturi publice și dezbateri. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Ce înseamnă libertatea pentru un scriitor care a trăit mare parte din viață după gratiile regimurilor comuniste din URSS, Polonia sau România? Ce înseamnă ea pentru un scriitor portughez născut în anul instalării celei de-a Treia Republici? Este o relație între libertate și viața închinată experimentului poetic continuu? Cum privesc scriitorii care au participat activ la mișcările de stradă din Timișoara, cele care au aprins scânteia Revoluției, cele trei decenii de libertate post-comunistă? – sunt doar o parte dintre întrebările la care căutăm răspunsuri.

Pornind de la sub-tema „Cele trei chipuri ale memoriei: înțelegere, asumare, iertare”, prima seară a festivalului va găzdui dialogul dintre legendarul disident anti-comunist Adam Michnik, membru marcant al Solidarității și motor al Revoluției de Catifea și cunoscutul istoric român Adrian Cioroianu, care și-a dedicat cea mai mare parte a carierei înțelegerii comunismului românesc, și nu numai. Ce poate face un popor cu propriul trecut călcat de șinele tancurilor sovietice? Poate că ura nu este cea mai potrivită cale, deși este mai ușoară decât iertarea.

Cea de a doua seară a ediției din acest an a Festivalului îi reunește pe prozatorii Evgheni Vodolazkin (Rusia), José Luís Peixoto (Portugalia) și pe Lucian Dan Teodorovici. Fie că vorbim despre Evul Mediu din Rusia lui Vodolazkin, de realismul magic atemporal al Portugaliei lui Peixoto sau de „obsedantul deceniu” românesc din celebrul Matei Burunul, al lui Teodorovici, acești trei prozatori scormonesc spațiu și timp în căutarea trupului compozit al literaturii. „Romanul-Frankenstein: trei ipostaze ale literaturii care se naște din cimitirul istoriei” este propunerea tematică a serii.

Cea de-a treia seară este dedicată poeziei și reunește trei autori care și-au dedicat viața experimentului poetic, care nu s-au mulțumit să se instaleze într-o formulă, ci au privit continua schimbare ca pe o măsură a libertății artistice – Andrei Codrescu, cunoscutul poet de origine română stabilit în Statele Unite ale Americii, și pe doi dintre cei mai apreciați poeți români contemporană: Nora Iuga și Constantin Abăluță. Trei mari poeți care s-au aflat în permanentă legătură cu marea lirică universală și care s-au simțit la fel de confortabil în limba maternă, cât și scriind și traducând într-o „limbă de adopție”. Sau, propunerea tematică a organizatorilor, „Avangarda continuă: experimentul liric, misiune de-o viață”.

Cea de-a patra seară încheie „rotund” ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, trei poeți, prozatori, traducători, profesori timișoreni sunt puși în fața oglinzii istoriei: Daniel VighiViorel Marineasa și Petru Ilieșu. Sub tematica „Scânteia care aprinde torța: muza ce nu tace”, dialogul dintre cei trei scriitori timișoreni își propune să definească relația dintre istorie și propria literatură. Cum îi privesc ei acum, la trei decenii de la Revoluție, pe acei tineri care erau când au aprins flacăra ce a cuprins apoi întreaga țară? Cum s-au scurs aceste decenii, atât pentru ei, dar mai ales pentru literatura lor? Când vorbim despre cele trei decenii care au trecut, este cuvântul „libertate” primul care le vine în minte?

Primele trei seri ale Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (23,24 și 25 octombrie) au loc la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, iar ultima seară (26 octombrie) are loc la librăria independentă „La Două Bufnițe”. Programul serilor debutează la ora 19.00.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012 care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Șerban, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect susținut de Primăria Municipiului Timișoara, cu sprijinul Consiliul Județean Timiș.
Organizatori: Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication
Cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale
Parteneri strategici: Asociația Timișoara 2021, Muzeul de Artă din Timișoara, Librăria „La Două Bufnițe”, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timișoara, Institutul Camões, ArtEncounters, Fundația Interart Triade, Jecza Galley
Parteneri: Editura Humanitas Fiction, Editura Polirom, Curtea Veche Publishing, Casa de Pariuri Literare, Editura Scrisul Românesc, Editura Tracus Arte, Planetarium, Editura Cartier, Uniunea Scriitorilor Români – Filiala Timiș
Parteneri media naționali: RFI România, Ziare.com, IqAds, Observator cultural, Radio România Cultural, Știrile TVR, La Punkt, Bookblog, Bookhub, Semne bune, Agenția de carte, Filme și Cărți, The Romania Journal, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură
Parteneri media locali: TVR Timișoara, Orizont, UVT -TV, TeleU, Ziarul Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea A Cincea, Știri de Timișoara, Banater Zeitung, West City Radio, Banatul meu, Ziua de Vest, Actualitatea literară
Sponsori: ZOPPAS INDUSTRIES ROMANIA SRL, Dosetimpex, Enoteca de Savoya, Grafoprint, 888 Functional Monkeys

 

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/a0yZOVVy6JY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră „WANTED”, primul spectacol independent de Commedia dell’Ar...

Posted: 07 Oct 2019 11:58 PM PDT

Miercuri, 23 octombrie 2019, de la ora 19.30, Breasla Actorilor vă invită la premiera spectacolului „WANTED”, găzduit de Teatrul Nottara. „WANTED” este primul spectacol independent de Commedia dell’Arte din România, scris și regizat de Massimiliano Nugnes. 

Textul ne vorbește despre incapacitatea omului de a vedea dincolo de lucruri. Preocupat de propriile gânduri, frici și ambiții, omul uită să fie om. Pantalone acuză pe nedrept, fără să vadă adevărul din fața ochilor săi, Dottore își mărită fata împotriva voinței ei, de dragul statutului social, Capitano este preocupat doar de starea lui de bine, iar Matilde e pe cale să renunțe la dragoste în favoarea libertății. Doar personajele populare, precum Speloncina și Cannolo, deși sărace și murdare, au norocul să trăiască în sărbătoare, prin preocupări și obiceiuri mărunte, date de la natură. Dar cum, în orice poveste există bine și rău, erou și antagonist, cineva trebuie să îndrepte lucrurile, și acela este Alfonso. Din motive neștiute, eroul dispare în noaptea balului dat în cinstea Matildei, stârnind o serie de încercări și conflicte în viața celorlalți. Apariția lui salvatoare, într-un moment de cumpănă, restabilește echilibrul comunității și readuce lucrurile pe făgașul lor natural.

Distribuție:

Pantalone Avari – Robert Poiană

Dottore Gulielmo – Alexandru Tudor Sabău

Alfonso / Arlecchino – Liviu Chițu

Capitano Pizzapasta – Mihai Hurduc

Matilde – Laura Manea

Speloncina – Cezara Munteanu

Cannolo – Alex Floroiu

 

Realizatori:

Textul și regia: Massimiliano Nugnes

Măști: Stefano Perocco di Meduna

Coregrafie: Ioana Macarie

Scenografie: Mădălina Sandu

Costume: Ioana Colceag

Machiaj: Cristina Sinoae

Afiș: Mădălina Sinoae

Fotografii: Melissa Antonescu

Mulțumiri speciale: Diana Mihaela Moțea, Claudiu Brăneanu, Bogdan Boeru

Durată: 1h 25’ (fără pauză)

* spectacol realizat de Breasla Actorilor sub supravegherea lui Michele Modesto Casarin

 

Link eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2370828336472393/

Link eveniment Teatrul Nottara: http://new.nottara.ro/?sid=327

Spectatorii pot cumpăra bilete fie direct de la agenția de bilete, fie online, prin intermediul site-ului new.nottara. Pentru accesul în sală, vă rugăm să imprimați biletele electronice.

 

BREASLA ACTORILOR

organizație neguvernamentală cultural-artistică

https://www.instagram.com/breasla.actorilor/

https://www.facebook.com/breaslaactorilor/

www.breaslaactorilor.ro

 

TEATRUL NOTTARA

B-dul Magheru, Nr. 20, Sector 1, București

Program: zilnic, între orele 10.00 – 20.00
Pentru a cumpăra bilete online direct de la teatru, creați-vă un cont acum.

Pentru rezervări și informații, vă rugăm să sunați la 021.317.41.01.

http://new.nottara.ro

 

Număr de vizualizări :72http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vU6PErcgsPg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”A ZIDI, ZIDIRE”: dezbatere și proiecție film

Posted: 07 Oct 2019 11:34 PM PDT

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, de la ora 17.00, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită în Sala Scoarțelor la ultimul eveniment, din acest an, desfășurat în cadrul proiectului REVOLUȚIA MODELELOR. Evenimentul ”A ZIDI, ZIDIRE” se dorește a fi un prilej de a repune în discuție, la timpul prezent, tema tradiției și a descendenței modelelor. Tradiția ca inovație și inovația ca adecvare a circumstanțelor noi la sensul tradițional. O pledoarie pentru re-încreștinarea zidirii. Distinsul invitat al acestei ediții este domnul profesor universitar doctor arhitect AUGUSTIN IOAN. În cadrul evenimentului va avea loc proiecția filmului documentar-eseu A ZIDI, ZIDIRE (regia Cristina Chirvasie). Momentele muzicale vor fi susținute de Brîndușa Chiriță-Barbu (pian) și Ilinca-Teofana Chiriță-Barbu (flaut). AgențiadeCarte.ro este partener media.

 
 

Un eveniment organizat în colaborare cui Asociația Neamul Strămoșesc.
www.palatebrancovenesti.ro
Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/x-6aE2vcklE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Îngrijitorul”, de Harold Pinter, în regia lui Alexandru P. Rusu, l...

Posted: 07 Oct 2019 11:33 PM PDT

Marți, 22 octombrie 2019, de la ora 20.00, Breasla Actorilor vă invită, la spectacolul „Îngrijitorul”, de Harold Pinter, găzduit de Teatrul de Artă București.

Distribuția este formată din actorii:

Aston – Vlad TEODOROV

Mick – Daniel NUȚĂ

Davies – Iulian BURCIU

Regia: Alexandru P. RUSU

Scenografia și Costume: Alexandra CONSTANTIN

Sound Design: Alexandros RAPTIS

Artist vizual: Mircea Marian ILAȘ, Ioana BODALE, Vlad LĂZĂRESCU

Îngrijitorul” este un spectacol ce ridică problemele vieții din fiecare zi (mai puțin mediatizate sau pronunțate), problemele despre care nu avem curaj să vorbim pentru că sunt mult prea personale, prea din interiorul nostru și e mai confortabil să nu ne deschidem. Un spectacol despre dorință, despre vise, despre frică, frica de a alege o cale sau alta, de a accepta cine suntem, fuga de propriile gânduri, emoții, fuga de noi înșine, despre o goliciunea interioară care sapă și împietrește totul în jurul ei. „A fost un vis cumva, am vrut să fiu în același vis cu Pinter, visul de a ne reface ca oameni, de a reveni la bunătatea primară. Și atât.” spune regizorul Alexandru P. Rusu despre spectacolul său.

Un spectacol curajos, făcut de oameni tineri, pe un subiect a cărui abordare tinzi să spui că cere o oarecare experiență. Dar lor nu le-a fost frică (deși vorbesc despre ea), acest spectacol fiind chiar examenul lor de absolvire a UNATC (pentru regizor – secția Regie Teatru, pentru actori – secția de actorie). Un spectacol al cărui traseu demonstrează că teatrul înseamnă căutare, perseverență și credință în propriul vis.

S-a jucat la UNATC, ca spectacol de licență, în iunie 2018, apoi în Micro-stagiunile stArtAct de la unteatru și ARCUB (august-septembrie), iar acum trece o nouă graniță, luându-și soarta în mâini la Teatrul de Artă.  Creatorii spectacolului, prin felul în care s-au ocupat și se ocupă de el, arată că lumea aceasta, deși poate uneori îi sperie, ei reușesc să o confrunte și să supraviețuiască.

Mergeți și vedeți spectacolul, mergeți să vedeți dacă personajele reușesc să trăiască așa cum trăiește spectacolul lor.

Link eveniment : https://web.facebook.com/events/3157774787626121/

Rezervări la telefon: 0728.370.073.

 

BREASLA ACTORILOR

Organizație neguvernamentală cultural-artistică

https://www.instagram.com/breasla.actorilor/

https://www.facebook.com/breaslaactorilor/

www.breaslaactorilor.ro

 

TEATRUL DE ARTĂ BUCUREȘTI
Str. Sfântul Ștefan, nr. 21 (rond Izvorul Rece), Sector 2, București
Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/ingrijitorul-1575?af=41
www.teatruldearta.ro

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1Je9QjAVFm4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vizualizări: 192

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor