altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 9 februarie 2020

“”Bucătăria a rămas un fel de ultimă ascunzătoare a ceea ce însemna...


”Bucătăria a rămas un fel de ultimă ascunzătoare a ceea ce însemna ...

Posted: 08 Feb 2020 01:23 AM PST

Răzvan A. Voiculescu, fotograf, a studiat la Institutul de Arte Plastice din Copenhaga. Este autorul a numeroase albume de fotografie şi scurtmetraje multimedia, publicate de edituri prestigioase. La  Humanitas Multimedia i-au apărut albumele: ”Dobrogea- Începutul lumii”, ”Portița- Răscruce de țărm și tărâm”, ”România în fotografii (ne)convenționale”, ”România – ținuta umilă a splendorii”, ”Lumea e ca tandrețea unui nud”. În 2011, a lansat albumul de artă fotografică și scurt metraj “Bucătăria Hoinară”, rezultat în urma a doi ani de călătorii savuroase prin România, iar în 2019 a lansat ”Bucătăria Hoinară se întoarce”. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu fotograful Răzvan A. Voiculescu.

 

 

”Bucătăria Hoinară” s-a întors plină de roade, emoții și învățături. Cum a fost, din spatele cortinelor, experiența lansării albumului fotografic pe care îl semnați?

Ca la aproape toate lansările albumelor mele, și de data aceasta am vrut să fac o seară eveniment în care se întâlnesc fotografia, filmul, muzica și acea comunitate pe care am încercat să o creez pe parcursul timpului care urmărește un fel de rost românesc.

Bineînțeles că este o mândrie personală să văd că au răspuns invitației mele de data aceasta peste 750 de oameni și că au „rezistat” circa trei ore cât a durat evenimentul. Organizarea este făcută cu forțe proprii, dar atâta timp cât pui suflet în astfel de evenimente, eventualele greșeli, care cu siguranță apar de fiecare dată, sunt trecute cu vederea de către public.

De această dată, în premieră am prezentat două scurt metraje documentare, unul dedicat socăcițelor și celălalt dedicat bucătarilor invitați cu care am călătorit. Ca și la prima lansare de Bucătărie Hoinară, invitatul serii pentru un scurt concert a fost domnul Nicu Alifantis și a avut loc și deja tradiționala licitație caritabilă, de data aceasta cu obiecte de bucătărie antique găsite pe drumurile noastre, iar suma rezultată a fost donată unei case de copii.

 

Ați străbătut țara alături de colaboratorii dumneavoastră și ați descoperit ceva despre care unii dintre noi am fi crezut că nu mai există, păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în bucătăria românească și folosirea alimentelor ca atribute la realizarea unor ritualuri. Cât din esența spiritului românesc se întrevede astăzi în bucătărie?

Nu știu dacă sunt în măsură să răspund corect sau din punct de vedere sociologic la întrebarea aceasta, deci răspund numai din perspectiva unui fotograf. Bucătăria românească din punct de vedere al locului ei în casă, al încăperii respective, este aproape inexistentă. Cea tradițională mă refer. A identifica încă bucătării autentice, nemodernizate, este un fel de a căuta acul în carul cu fân. Și nu e nici un fel de exagerare căci, efectiv, majoritatea bucătăriilor din zona rurală sunt modernizate, cel puțin la nivel de gresie, faianță, frigider și chiuvetă.

Cu privire la spirit, cred că bucătăria a rămas un fel de ultimă ascunzătoare a ceea ce însemna odată vatra satului, a bucuriei de a fi în bucătărie și de a găti cu ingrediente locale de cele mai multe ori din propria grădină. Și spun ultimă ascunzătoare pentru că, cu cât trec anii, văd cum este inundată de plastic, inox, materiale ieftine și urâte, un fel de modernizare făcută pe genunchi, un fel de lipsă de dorință de a conserva ceea ce este românesc la noi și ne reprezintă, câștigător de cauză fiind un așa zis modernism sălbatic.

 

Care sunt resursele care vă mobilizează și vă susțin în asemenea demersuri și cât de potrivit vi se pare interesul publicului în raport cu munca și pasiunea pe care le depuneți?

Dacă vă referiți la resursele emoționale care sunt și cam singurele de care dispun, ele sunt asociate cu un fel de nebunie și un fel de obsesie de a mai surprinde și de a mai avea în biblioteca mea de imagini o lume pe cât posibil încă foarte românească până la dispariția ei. Dacă avem curajul să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani în Europa am putea realiza că ne mătuim noi între noi. Fiecare țară schimbă impresii, stări, emoții, culturi cu țările vecine, se preiau lucrurile care sunt cele facile, sunt cele care nu impun efort și sunt importate în propria gospodărie doar, doar ne vor face viața mai simplă. De fapt e o mare contradicție pentru că această simplitate pe care o căutăm este una falsă, pentru că este una importată, este una care nu este a noastră și undeva în subconștientul nostru o știm. Dar cum toată lumea încearcă sa fie din ce în ce mai eficientă, uită esența lucrurilor sau se raportează din ce în ce mai rar la esența lor.

 

”Bucătăria Hoinară” aduce nu doar fotografii de poveste, ci și istorii personale tulburătoare. Cum ați reușit să convingeți oamenii din țară să fie ei înșiși în fața reflectoarelor?

Am încercat întotdeauna să mă prezint în fața lor ca un alt om și nu ca un fotograf. Am încercat să le vorbesc limba și să-mi arăt curiozitatea, cât se poate de reală, de altfel, pentru viața lor de zi cu zi. Și-atunci lucrurile s-au așezat cumva, ne-am facilitat de la început comunicarea și ei au simțit că îmi doresc cu adevărat să știu despre ei înainte de a-i fotografia.

Un laitmotiv al proiectului pe care ni-l înfățișați este masa de lucru pe care colaboratorii dumneavoastră au cărat-o în diferite locuri, nu tocmai accesibile. Care este simbolistica acestei mese?

Acest laitmotiv care s-a regăsit în tot albumul este interpretarea mea a ducerii crucii de către Hristos, El fiind obligat să-și sacrifice până și ultimele puteri pentru a ajunge până la locul răstignirii. Făcând o paralelă, acești invitați ai mei bucătari de meserie am dorit să facă un sacrificiu – păstrând proporțiile bineînțeles – și să se chinuie într-un fel cu căratul mesei de la locul unde eram până la locul unde urmau sa gătească.

Sigur că acest aspect trebuie privit cu puțin umor din simplul motiv că nu era musai acest lucru, dar dacă privești din punct de vedere fotografic, vezi că toate încadrările imaginilor unde ei duc această masă în spate te duc cu gândul la marile orizonturi în care undeva, într-o dimensiune punctiformă, bucătarul și cu masa își duc drumul către locul de bucătărie.

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/b4NFYSZ_wr4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

A doua ediție a Clubului de Poezie la Doors Club

Posted: 08 Feb 2020 12:27 AM PST

Marți, 11 februarie 2020, la Doors Club, în Constanța, va avea loc a 2-a ediție a Clubului de Poezie, eveniment consacrat artiștilor tomitani – actori, poeți, muzicieni și oferit publicului larg, însetat de frumos. Clubul de Poezie invită la fiecare ediție câte un actor pentru a recita din lirica națională sau universală. Pe 11 februarie, este invitat Andu Axente, actor al Teatrului de Stat Constanța, o voce puternică și încărcată de patos. Tematica ediției este #Dragostea, având în vedere apropierea „Zilei Îndrăgostiților” (14 februarie) și a sărbătorii românești, „Dragobete” (24 februarie). „Dragobete” reprezintă un nume asociat cu personajul din mitologia populară românească, „zeu tânăr al Panteonului autohton”,  „patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat, de asemenea, cu zeul dragostei în mitologia romană, #Cupidon și cu #Eros, zeul iubirii din mitologia greacă.

Daniel Iancu și Mariana Butnaru vor încânta publicul cu savuroasele lor melodii, precum „E armonie în casa noastră” sau „Mii de smaralde”… „M-a iubit o doamnă brună”, dar și, scuzați titlul, „Un porc și o lichea”.

Proiectul „Clubul de Poezie” a debutat pe 14 ianuarie 2020, evenimentul fiind consacrat Zilei Culturii Naționale. Ca invitați: actrița Mădălina Petrencu și pianistul Dorian Pîrvu, membru al trupei Mike Godoroja & Blue Spirit. Întâlnirea s-a dovedit a fi una de succes, participând un public extrem de numeros.

Intrarea este liberă, pentru că liberi suntem să iubim și să împărtășim sentimentele noastre frumoase. Dar, dacă vreți să achiziționați volume de Poezie, albume sau alte ghidușii artistice, luați cu voi și vreo 2-3 galbeni, vorba vine ca să nu răbdați nici de foame, nici de sete, nici de cărțile de Poezie sau albumele de muzică prezentate acolo.

Clubul de Poezie este un proiect marca Doors Events, organizat și coordonat de poeta Amelia Stănescu, eveniment ce se desfășoară o data pe lună, în Clubul Doors din Constanța, str. Traian, nr 68A. Info: 0766 057 078.

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eoXkmczcPjE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare ”Cărţişor de Autor Mihai Eminescu”

Posted: 08 Feb 2020 12:09 AM PST

Miercuri, 12 februarie 2020, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Asociaţia Moara de hârtie vă invită la evenimentul de lansare a unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Mihai Eminescu, manufacturat în Atelierul-muzeu Moara de hârtie din Comana. Invitați: Lamia Beligan, Alexandru Turcu, Ovidiu Mihăilescu, Magda Rusen, Dana Georgescu. Moderator: Loreta Popa. De ce Cărțișor? Pentru că în lada de zestre a poporului nostru există un obicei străvechi, cel al Mărțișorului, iar cartea merită purtată în dreptul inimii. Cărțișorul de Autor, lansat în 2016 cu versurile poetei Ana Blandiana, a continuat cu un alt nume de aur al literaturii române, Nichita Stănescu, apoi cu gândurile Mariei, Regina României, cea care a marcat Centenarul României Mari și continuă, la 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cu versurile sale.

 De ce Mihai Eminescu? Pentru că „este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. […] El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală”, scria Garabet Ibrăileanu.

 

De ce culoarea albastră? Pentru că este culoarea veșniciei, a înălțimilor și a profunzimilor, dar și pentru că Mihai Eminescu și romantica sa floare albastră, emblemă a liricii sale, aparțin seninului, zborului, visării, iubirii.

 

Cărțișorul de Autor cuprinde cinci versuri de inspirație folclorică din manuscrisele eminesciene și va fi disponibil în trei variante inedite, potrivite pentru toți cei care doresc să ofere daruri prețioase și sensibile la început de primăvară.

 

Cea mai aparte variantă este o serie limitată de 170 de exemplare din hârtie de mână realizată din ţesături de bumbac de culoare albastră, după o tehnică inspirată din tradiţia vechilor mori de hârtie, având semnătura poetului imprimată cu foiţă de aur pe cutia protectoare, sub formă de carte.

 

Cărțișorul de Autor Mihai Eminescu va fi disponibil și în varianta din hârtie reciclată, cu inserţii de plante, așezat într-o cutie sub formă de carte, fiecare exemplar având pe copertă o floare naturală de culoare albastră, cât și într-o variantă cu copertele din hârtie de mână și interiorul din hârtie reciclată, atașat pe o cartolină din hârtie de artă.

 

Rezervări la evenimentul de lansare: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.

 

Mai multe informații despre Cărțișor puteți găsi pe site-ul www.moaradehartie.ro.

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.  Vârsta minimă de participare 9 ani.

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/jCHr4Nlp4qo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Evocare Amita Bhose, la MNLR

Posted: 08 Feb 2020 12:04 AM PST

Marți, 11 februarie 2020, de la ora 18.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Cununi de Stele vă invită la o evocare Amita Bhose – „Mi se întâmplă să visez în română”.  Participă Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Carmen Mușat Coman, director al Editurii Cununi de stele, foști studenți ai Amitei Bhose, prieteni, colaboratori, admiratori. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”Mi se întâmplă să visez în română”, spunea Amita Bhose, reputată scriitoare, traducătoare şi profesoară, mesager al schimbului de valori culturale între România şi India, care a venit pentru prima oară în România în 1959 și s-a îndrăgostit de această ţară ce avea să-i devină a doua casă. S-a născut la Calcutta, la 9 februarie 1933 (în același an cu Nichita Stănescu), într-o familie cu bogată activitate culturală. La 20 de ani termină facultatea de chimie, fizică şi matematică, iar în 1965 facultatea de bengali-engleză a Universităţii din Calcutta.

A debutat în presa indiană la începutul anilor 60 cu articolul „Rabindranath în România”, după care în 1969 a scos o ediţie de referinţă Eminescu, „Kavita (Poezii)”, în bengali. Caragiale, Sadoveanu, Mihail Sebastian, Marin Sorescu au putut fi cunoscuţi în ţara lui Tagore graţie Amitei Bhose, iar iubirea pentru poezia lui Eminescu a determinat-o să se stabilească în România. Mai precis, din 1972, după moartea tatălui său, când mărturisea: „M-am întors în România ca să caut un ungher de afecţiune în mijlocul poporului român”. Amita Bhose a predat bengali, sanscrită şi civilizaţie indiană la Universitatea Bucureşti. Tot din România, imediat după revoluție, a și plecat spre stele.

Amita Bhose se distingea prin prezenţă şi erudiţie. Cursurile sale de cultură şi civilizaţie indiană, deşi aveau statut facultativ, se ţineau cu sălile pline. În inima sa, Amita Bhose l-a aşezat pe Eminescu alături de Tagore. În „Eminescu şi India”, volum în care au fost adunate articole scrise de cercetătoarea indiană având ca obiect preocuparea lui Mihai Eminescu pentru limba sanscrită, în ordinea apariţiei lor în presa culturală a vremii, apărut la Editura Cununi de Stele, Amita Bhose afirma: „Mihai Eminescu e singurul poet european care a făcut India nemuritoare în ţara sa”. Fiindcă timp de 30 de ani a slujit cultura română în calitate de traducător din şi în limba română, publicist, cercetător şi pedagog, se poate spune despre Amita Bhose că este singurul scriitor indian care l-a făcut nemuritor pe Eminescu în ţara sa. „După convingerea noastră, pasiunea lui Eminescu pentru sanscrită a pornit de la interesul său în filosofia indiană. Ni se pare că Eminescu a intuit o legătură între filosofie şi ştiinţele exacte, de aceea s-a documentat în cele două materii pentru a ajunge la descifrarea enigmei începutului lumii”, spunea Amita Bhose.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zTTkWkmJh-M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Romanul ”O lungă petală de mare” de Isabel Allende, o poveste de iu...

Posted: 07 Feb 2020 11:55 PM PST

Cel mai recent roman semnat de îndrăgita scriitoare Isabel Allende, O lungă petală de mare, o poveste de iubire care străbate mări și continente pe fundalul istoriei zbuciumate a secolului XX, este disponibil din luna februarie și în librăriile din România. O pledoarie impresionantă pentru solidaritate și toleranță, inspirată de călătoria refugiaților spanioli către Chile, în 1939, la bordul legendarei nave WinnipegO lungă petală de mare este al douăzeci și patrulea roman al scriitoarei chiliene. Romanul va fi lansat marți, 11 februarie 2020, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vor vorbi Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare și jurnalistă, Marina Constantinescu, filolog, critic de teatru și film și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. În partea a doua a evenimentului actrița Cristina Casian va citi un fragment din roman. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

„Romanul explorează teme actuale precum identitatea, singurătatea, dislocarea, salvarea, iar personajele sunt deosebit de puternice, mișcându-se între două războaie și o lovitură de stat militară. Pe parcursul lui, consistența dragostei este, din nou, principalul subiect radiografiat de Isabel Allende.“ – Publishers Weekly

În august 1939 poetul Pablo Neruda organizează plecarea din portul Bordeaux a legendarei nave Winnipeg, care va duce la Valparaiso peste 2 000 de refugiați spanioli. Pornind de la acest fapt istoric, Isabel Allende construiește povestea medicului Víctor Dalmau și a pianistei Roser Bruguera, nevoiți să fugă din calea trupelor franchiste. Primiți cu multă căldură în Chile, acea „lungă petală de mare, de vin și de zăpadă“, după cum a evocat-o Neruda, atât Víctor, cât și Roser reușesc să se integreze, dar lovitura de stat încheiată cu moartea președintelui Salvador Allende îi va forța să părăsească și această țară. Puterea de a spera și de a rezista, pe care au dobândit-o în Spania tinereții lor, îi va salva încă o dată.

Romanul O lungă petală de mare de Isabel Allende este recomandat de Bookhub.ro și de Digi FM.

Propria experiență a exilului, cauzată de lovitura de stat a lui Pinochet din 11 septembrie 1973, este puternic reflectată în romanele lui Isabel Allende. Dintre puținele lucruri pe care le-a luat cu ea, pe unul singur l-a păstrat ca pe o comoară intangibilă: amintirea casei părintești, element esențial al genezei romanului care a consacrat-o la nivel internațional, Casa spiritelor. Noapte de noapte, Isabel Allende i-a transformat pe membrii familiei sale în protagoniști și martori ai poveștii unui tărâm mitic. Afectată profund de drama societății chiliene, Isabel Allende a reflectat asupra unei Americi Latine cuprinse de dictatură în Despre dragoste și umbră. Predilecția lui Allende pentru genul istoric este reconfirmată de Fiica norocului, care oferă o inedită perspectivă feminină asupra Californiei în timpul goanei după aur, la fel cum Portret în sepia narează evenimente din Chile prin intermediul vocii protagonistei sale. Istoria devine din nou principalul subiect în cea mai recentă carte a sa, O lungă petală de mare, care parcurge șaizeci de ani din zbuciumatul secor XX. Exilul și experiența personală pendulând între dragoste și moarte reprezintă ecuația perfectă din care s-au născut romane ce au reușit să sensibilizeze cititorii, datorită acuității cu care este surprinsă natura umană. Isabel Allende simte ceea ce scrie. Iar 70 de milioane de cititori din întreaga lume știu asta.

ISABEL ALLENDE este una din cele mai succes scriitoare contemporane: 24 de cărți publicate, traduceri în peste 40 de limbi, peste 74 de milioane de exemplare vândute, 15 doctorate onorifice, peste 60 de premii în peste 15 țări, 3 filme de succes și un serial realizate după romanele sale. În 2018 a primit National Book Award, celebrându-se astfel pentru prima dată în S.U.A. o operă scrisă în limba spaniolă.

În seria de autor Isabel Allende a Editurii Humanitas Ficiton au apărut 19 cărți ale scriitoarei chiliene.

 

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Wzqn8OPzwqE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Carnavalul de la Veneţia în revista „Orizonturi culturale italo-rom...

Posted: 07 Feb 2020 11:33 PM PST

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”Numărul din februarie al revistei „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se deschide cu o ediţie specială dedicată Carnavalului de la Veneţia, care va avea loc între 8 şi 25 februarie 2020. Un moment deosebit al Carnavalului este Zborul Îngerului, a cărui istorie o prezentăm însoţind-o cu un colaj de fotografii ale prezentului oferite de Lorianna Claudia Manzo, Valentina Gallimberti Ballarin, Marco Contessa şi Alessandro Vasari, care ne fascinează prin tripudiul de culori surprinse în splendidul şi unicul decor veneţian cu faimoasele sale măşti cunoscute în toată lumea.

Sărbătoarea celor 12 Marii venețiene îşi are originea într-un eveniment istoric din secolul al IX-lea care se intersectează cu religia, Ziua Purificării Mariei care era celebrată pe 2 februarie. În zilele noastre, acest eveniment este inclus în riturile Carnavalului venețian prin somptuoasele costume purtate de „Mariile” moderne. Valentina Gallimberti Ballarin le-a urmărit prin fotografiile sale în această tradiție suspendată între sacru și profan readusă în prezent, pe care ne invită să o descoperim împreună.

Ediţia română propune următoarele pagini: Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/1. Zborul Îngerului şi Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/2. Sărbătoarea Mariilor (ediţie îngrijită de Ioana Eliad); Ioan Augustin Pop: Un contrapunct în arta românească contemporană (interviu realizat de Sandra Bazavan); Dinu Flămând, în întâmpinarea lui Sinisgalli (prezentare de Smaranda Bratu Elian); „Îmi prind ochii în palme”. Unicitatea Radmilei Popovici (interviu de Irina Niculescu, cronică de Daniela Barda); Arc peste timp. Poetul Dante Maffia despre artistul Constantin Udroiu (prezentare de George Popescu); La Matera, succesul primei ediţii a Premiului Constantin Udroiu (prezentare de Armando Rotondi, traducere de Flavia Vendetti).

Ediţia italiană prezintă pagini precum: Speciale Carnevale/1. Il Volo dell’Angelo a Venezia şi Speciale Carnevale/2. La Festa delle Marie Veneziane (ediţie îngrijită de Ioana Eliad);
Tormentato da Dio. Dialogo con Mirko Integlia su Cioran (terza parte)
 (interviu realizat de Rodrigo Inácio Ribeiro Sá Menezes); Dinu Flămând, «Sogno con Sinisgalli» (prezentare de Smaranda Bratu Elian); «Mi prendo gli occhi nei palmi». L’unicità di Radmila Popovici (interviu de Irina Niculescu, cronică de Daniela Barda); Successo della prima edizione del Premio Constantin Udroiu (prezentare de Armando Rotondi); L’Università delle Arti di Târgu Mureș, capitale del teatro indipendente (prezentare de Armando Rotondi).

Numărul 2/februarie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută!

(Afrodita Carmen Cionchin, director) ”

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/c5KuY6dUbDg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță prese...

Posted: 07 Feb 2020 11:32 PM PST

În decursul lunii martie 2020, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” organizează o preselecție națională pentru ARTIȘTI LIRICI (SOPRAN, ALTO, TENOR și BAS) la București, Iași, Cluj-Napoca, dar și la Chișinău, în Republica Moldova. Preselecția se adresează candidaților care cunosc limba română, sunt absolvenții sau urmează cursurile unei facultăți de muzică.

Înscrierea pentru preselecție se face prin transmiterea pe e-mail, la adresa comunicare.madrigal@gmail.com, a unui dosar care să conțină CV-ul candidatului (cu contactele actualizate) și a unei Scrisori de intenție, în care să se regăsească motivele pentru care dorește să participe la preselecție și orașul unde poate fi prezent la întâlnirea cu specialiștii Madrigal.

Data limită pentru transmiterea dosarului de înscriere: 1 martie 2020.

*În urma analizei dosarelor de înscriere, vor fi contactați numai candidații selectați.

 

Calendar preselecție:

  • IAȘI – 9 martie 2020
  • CHIȘINĂU – 11 martie 2020
  • BUCUREȘTI – 13 martie 2020
  • CLUJ-NAPOCA -25 martie 2020

*Candidații notificați după analiza dosarelor vor primi detaliile organizatorice ale audițiilor.

Candidații vor pregăti pentru audiție:

  • o lucrare vocală la alegere cu sau fără acompaniament;
  • o probă de vocalize;
  • o probă de solfegiu la prima vedere;

*Numai candidații notificați după analiza dosarelor vor pregăti probele pentru audiție.

 

Detalii sau alte informații pot fi găsite pe www.madrigal.ro, secțiunea Anunțuri sau pot fi trimise întrebări la e-mail comunicare.madrigal@gmail.com

*

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, În anul 2020, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” împlinește 57 de ani de activitate neîntreruptă, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale.

În prezent, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este dirijat de Anna Ungureanu.

 

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/U5fQogwrN54?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiera în București a filmului ”Valan – Valea îngerilor” în preze...

Posted: 07 Feb 2020 11:31 PM PST

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București și Filmtett Distribution prezintă în București în premieră primul lungmetraj al regizorului BAGOTA Béla, filmul Valan – Valea îngerilor care a fost apostrofat de critici ca primul thriller scandinav transilvănean. Proiecția filmului va avea loc pe 13 februarie 2020, la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia 77), care va fi urmat de o sesiune de Q&A cu invitații: BAGOTA Béla (regizor), KRISZTIK Csaba (protagonist), KÁNTOR László (producător), DAMOKOS Csaba (scenograf), moderat de KACSÓ Edith, redactorul emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române.

 

Protagonistul filmului, un polițist, este pe urmele unor traficanți de fete din Brașov, el fiind devotat cauzei de a găsi cât mai multe fete dispărute. În fiecare fată salvată o vede pe sora sa,  care a dispărut din Valan, orașul lor natal, în urmă cu 22 de ani, în timpul evenimentelor haotice ale revoluției româneşti. Atunci când primește un telefon, el este nevoit să se întoarcă în Valan, un oraș minier, pentru a verifica dacă cadavrul descoperit în munți îi aparține surorii sale. Labirintul anchetei îl poartă în trecut şi va trebui să nu se lase copleşit în confruntarea nu numai cu crimele teribile din oraș, ci și cu proprii săi demoni.

Filmul a participat la Warsaw Film Festival 2019, unde a avut premiera mondială.

În ianuarie 2020 criticii maghiari de film i-au acordat lui Bagota Béla premiul pentru cea mai bună regie pentru filmul Valan.

 

Bagota Béla a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Film din Budapesta, la clasa profesorilor Grunwalsky Ferenc şi Kende János. În timpul studenţiei a regizat numeroase scurtmetraje, obţinând cu pelicula Tiszta kézzel (Cu mâinile curate) Premiul Simó, premiul pentru cel mai bun film de diplomă. În anii trecuţi a îndeplinit în special sarcini de asistent regizoral la producţii maghiare precum Szelíd teremtés. A Frankenstein-terv  Fiu blând / Proiectul Frankenstein (Mundruczó Kornél, 2010), Isteni műszak / Tură divină (Bodzsár Márk, 2013), Lajkó. Cigány az űrben / Lajkó. Ţigan în cosmos (Lengyel Balázs, 2018) sau Rossz versek / Versuri pocite (Reisz Gábor, 2018). De asemenea a lucrat ca asistent secund la filmările în Ungaria ale unor studiouri de filme americane, colaborând de exemplu cu Ridley Scott la The Martian.

 

Critici despre film:

Între zăpezi, păduri de brad, interioare întunecoase și caractere la fel de sumbre, punctate de lumini de faruri sau de focuri de armă, personajul principal – ca un erou clasic – pare singurul agent al binelui, care punctează această lume înghețată cu părul său blond-roșcat. La fel de clasic, acțiunea îl conduce pe piste false, ca în orice policier, până va găsi vinovatul. … Rețeta este cea clasică, însă plasarea și eroii fac insolit acest film detectivistic ca la carte. (Gloria Sauciuc, cinemagia.ro)

Primul lung-metraj al lui Bagota Béla este, după mulţi ani, primul film poliţist maghiar care nu exacerbează sau parodiază elementele obligatorii ale genului, ci, utilizându-le, povesteşte o întâmplare care reflectă nişte fenomene sociale grave începând cu comerţul cu carnea vie şi depopularea unor zone, până la corupţie.  Cea mai mare virtute a filmului Valan este faptul că se foloseşte mereu de mijloacele clasice ale filmelor poliţiste şi, cu toate acestea, filmul nu pare schematic sau învechit. (Varga Ákos, kulter.hu)

Există un secret care trebuie descoperit şi există o soluţie pe care o găsim doar la final. Sugerează emoţie, tensiune, întorsături, acţiune, în timp ce invită spectatorul la un joc intelectual. Filmele poliţiste atrag adesea atenţia asupra unor probleme actuale, asupra diferitelor fenomene sociale şi asupra răspunsurilor la acestea, iar datorită faptului că prin rezolvare arată latura „întunecată”, pot deveni un pic mai mult decât pură distracţie. (Bagota Béla, kultura.hu)

Marea descoperire a anului a fost Krisztik Csaba, care în thrillerul transilvan al lui Bagota Béla a desfăşurat investigaţia arzând ca o flacără vie, redând atât trauma, cât şi duritatea ofiţerului de poliţe… A înviorat un caracter tipic bineştiut din filmele străine, un investigator care se luptă cu proprii lui demoni, pe care o tragedie familială din trecut îl pune în faţa unor încercări la fel de puternice precum crima pe care încearcă să o rezolve. (Varga Dénes, magyar.film.hu)

Atmosfera, peisajul „noir-ului transilvan” născut sub influenţa „noir-ului nordic”: sunt prezente şi aici infinitele păduri de brazi şi peisajele acoperite de zăpadă, cu nuanţe de gri metalic, cunoscute la nordici, înregistrate cu camere de pe drone şi macarale, numai că ele înconjoară blocuri degradate, şi astfel se creează acea culoare locală autentică pe care nu am mai văzut-o într-o producţie maghiară. Interioarele sărace şi întunecoase ale scenograful Damokos Csaba accentuează claustrofobia apăsătoare a rămânerii în trecut şi a existenţei periferice. Oraşul Valan este prizonierul munţilor care-l înconjoară, iar oamenii sunt captivii acestei aşezări putrede. (Németh Szabolcs Előd, filmtett.ro)

 

Filmul este distribuit în România de Filmtett Distribution.

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UN6-QsC4iqc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Hope and Homes for Children și PEPCO România continuă parteneriatul...

Posted: 07 Feb 2020 11:29 PM PST

Hope and Homes for Children și PEPCO România anunță continuarea parteneriatului strategic prin care compania susține programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Fundație în județele Bacău, Bihor, Bistrița, Botoșani, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Sibiu, Suceava și în municipiul București.

În iunie 2019, Hope and Homes for Children și PEPCO România au încheiat un parteneriat prin care compania susține proiectele desfășurate de Fundație în domeniul prevenirii separării copilului de familie, adăugând acestui proiect și o componentă educativă de care beneficiază copiii și tinerii din programul de prevenire. Rezultatele înregistrate în primul an de parteneriat au dus la continuarea acestuia și în 2020.

Prin parteneriatul strategic cu PEPCO România, Fundația a oferit în 2019 sprijin unui număr de 110 copii. Aceștia au fost ajutați să aibă acces la școlile pe care le frecventează, prin plata cheltuielilor de transport, a celor legate de cazare și taxe de școlarizare acolo unde a fost cazul, dar și prin achiziția de rechizite, computere, manuale și alte materiale necesare studiului, precum și îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă personală.

În cursul anului 2020, 270 de copii vulnerabili vor beneficia de sprijinul Fundației datorită finanțării PEPCO România. 150 de copii vor primi consiliere educațională, iar familiile lor vor beneficia de sprijin pentru a le putea asigura acestora un mediu optim desfășurării activităților educaționale -îmbunătățirea condițiilor de trai, ajutor constând în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, cărți, rechizite, manuale, plata transportului.

Sprijinul acordat în 2020 va include participarea a 90 de copii alături de părinții lor la tabere menite să le îmbunătățească comunicarea, abilitățile relaționale care să îi ajute să construiască împreună viitorul copiilor. Alți 30 de copii vor participa la tabere de dezvoltare personală.

Toți copiii au dreptul la educație, iar PEPCO România a înțeles că pentru copiii proveniți din familii sărace, acest drept este uneori doar un vis. Le mulțumim partenerilor noștri că sunt alături de noi și în 2020 și că se implică activ în a schimba în bine viața copiilor din programele Hope and Homes for Children.”  Robert Ion, director de fundraising, Hope and Homes for Children

 

Despre Hope and Homes for Children România

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.807 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, peste 33.000 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, peste 1.200 de tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă,  peste 2.000 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar peste 1.000 în regim de urgență. 9.176 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, peste 61.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-si îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează peste 1600 de magazine în Cehia, Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Bulgaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.

Magazinele PEPCO sunt destinate vânzării de îmbrăcăminte pentru copii, femei și bărbați, lenjerie de corp, accesorii, jucării, decorațiuni interioare, textile de uz casnic etc. Aproximativ 60% din sortimentul PEPCO este reprezentat de îmbrăcăminte (inclusiv pantofi și lenjerie de corp), iar 40% de bunuri de uz general. În prezent, PEPCO este unul dintre cei mai mari retaileri de îmbrăcăminte pentru copii din Europa Centrală și de Est, având o gamă completă pentru vârste între 0-14 ani. Toate produsele sunt alese cu scopul de a oferi clienților o paletă cât mai largă de opțiuni, la cele mai mici prețuri.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului lor liber. Programul nostru de CSR poate fi văzut în acțiune în fiecare țară în care PEPCO este prezent.

Mai multe informații despre oferte, brand, recrutare sau potențiale colaborări cu proprietarii de spații comerciale sunt disponibile pe www.pepco.ro

 

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor