altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 7 februarie 2020

“O nouă piesă românească, în premieră la TNB: ”Matilda şi groparii!...


O nouă piesă românească, în premieră la TNB: ”Matilda şi groparii!”

Posted: 06 Feb 2020 06:49 AM PST

”Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu, declarată „Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficială sâmbătă, 15 februarie 2020, la Sala Atelier, de la ora 20.00. Publicul Teatrului Naţional din Bucureşti are ocazia de a se întâlni cu o nouă piesă românească, desprinsă din realitatea zilelor noastre, în care violenţa domestică planează, apăsătoare, când tăcută, dar cel mai adesea violent de zgomotoasă, asemenea păsărilor întunecate, deasupra căminului ce adăposteşte trei cumnate şi un destin tras parcă la indigo. O comedie neagră despre eterna dispută dintre femei şi bărbaţi, plină de suspans ca un policier, din care nu se ştie niciodată cine iese învingător, sau măcar…la suprafaţă. Un text despre o generație care și-a îngropat demonii spre a-i lăsa generației următoare dreptul la fericire.

„Cine vrea să râdă ca șampania? întreabă cunoscutul jurnalist Eugen Istodor, pe HotNews. Cine vrea emoție, suspans, amuzament, înfricoșare, happy end? Să meargă la Matilda și groparii„.

În regia lui Mircea Rusu, cu o distribuţie aleasă şi dirijată cu fineţe psihologică, Matilda şi groparii este un spectacol‒pledoarie pentru libertatea femeilor atât de puternice în toată fragilitatea lor, un joc al aparenţelor, camuflând dureri teribile şi răni cicatrizate.

 

„Această împletire de spaimă și umor, „umorul negru”, mă fascinează. Este un microunivers care respinge și atrage în același timp”, apreciază Mircea Rusu.

„Dacă lucrurile nu sunt totuși ceea ce par a fi? – s-a întrebat autoarea, jurnalistă pasionată de investigaţia socială. Dacă cineva, care spune într-una glume, ascunde o traumă? Dacă cineva care pare angelic, este, în fapt, un diabolic? Poate fi un om puternic, un om extrem de fragil? Un om rece și detașat, care râde de ideea de iubire, nu cumva tânjește disperat după iubire? Prinși în ritmul unei vieți trepidante, ignorăm de multe ori suferințele celor din jur – riscând astfel să construim acel cerc vicios în care și cei din jur vor fi surzi la suferințele noastre.

Pentru că „Matilda și groparii” este, în primul rând o piesă despre aparențe, pare o comedie. Însă, după cum mi-a spus un spectator: „nu prea știi dacă să râzi, sau să plângi”. Și cred că prin asta, mi-am atins scopul: să dau oamenilor răgazul să se gândească de două ori înainte să pună o etichetă și să ofer o călătorie pe axa dintre bine și rău, o călătorie plină de nuanțe – la finele căreia să zgândăresc, fie și pentru puțin, blazarea cotidianului”, ne spune Stela Giurgeanu.

Redactor al revistei Dilema veche, Stela Giurgeanu este un jurnalist remarcabil axat cu consecvenţă pe teme sociale. În 2003, a primit o menţiune la secţiunea „reportaj” a concursului „Tânărul jurnalist al anului, organizat de Fundaţia Freedom House, iar în 2008 a fost desemnată „Reporterul european al anului”, premiu acordat de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pentru reportajul Europa moţilor din Gârda. A debutat literar în 2007 cu povestirea Doi oameni, publicată în volumul Cartea cu bunici (ed. Humanitas). Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la Concursul anual organizat de UNITER sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. În 2015, piesa Timpul nebunilor a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului” şi a fost prezentată, într-un spectacol-lectură, la TNB. În 2016, piesa Colecţionarul de timp a fost nominalizată în Selecţia finală a Concursului UNITER de dramaturgie. În 2019, Matilda şi groparii a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului” şi a fost publicată la Editura Unitext.

Sunteți invitați să descoperiţi de ce se refugiază, aparent intempestiv, trei femei pe terasa casei, într-un trai hilar şi improvizat. De cine fug, ce taine ascund?

În distribuţie: Amalia Ciolan, Cesonia Postelnicu, Erika Băieşu, Fulvia Folosea, Lari Giorgescu.

Trebuie să vă mai spunem că, pentru perioada următoare se află în repetiţii încă o variantă de distribuţie. Trioul cumnatelor va fi format din Liliana Hodorogea, Tania Popa şi Oana Constantinescu, iar logodnicii vor fi Cristina Constantinescu şi Dragoş Ionescu.

Scenografia spectacolului este semnată de Gabi Albu, ale cărei creaţii le-aţi putut admira recent, cu ocazia premierelor Neguţătorul din Veneţia şi Livada de vişini.

Un spectacol TNB realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”.

Următoarele reprezentaţii cu Matilda şi groparii vor avea loc în zilele de 18 şi 28 martie, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Matilda şi groparii

de  Stela Giurgeanu

Regia    Mircea Rusu

Scenografia    Gabi Albu

Coregrafia      Lari Giorgescu

 

Distribuţia

Sonia:        Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea

Olga:         Cesonia Postelnicu / Tania Popa

Nora:         Erika Băieşu / Oana Constantinescu

Matilda:      Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu

Peter:         Lari Giorgescu / Dragoş Ionescu

 

Fotografii: Florin Ghioca,TNB

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1z9bSVXsyv8?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Europa a cunoscut România culturală: peste 150.000 de oameni au ale...

Posted: 06 Feb 2020 06:42 AM PST

Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA, un proiect de țară, organizat împreună cu Institutul Cultural Român (ICR),  s-a încheiat duminică, 2 februarie 2020, se dovedește un succes. Peste 150.000 de persoane au fost prezente la peste 250 evenimente de cel mai înalt nivel  care au reprezentat creativitatea românească  în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.

România, ţară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA, a fost prezentă, în perioada 2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020, prin expoziţii, spectacole, concerte în Belgia, dar şi în alte ţări – Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania. Evenimentele coordonate de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, au avut loc în orașele Bruxelles, Gent, Bruge, Leuven, Liège, Luxemburg, Amsterdam, Aachen și Lille.

Chiar în ultima zi, expoziția-far „Brâncuși. Sublimarea formei“ de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR, a înregistrat un record de vizitatori. Nu mai puțin de  2.500 de persoane au stat la rând să poată intra în muzeu  să admire operele sculptorului român.

În total, în perioada  2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020, expoziția curatoriată de Doina Lemny, cu opere ale sculptorului român împrumutate din Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin, Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova și din colecţia Academiei Române, a fost vizitată de 116.000 de persoane din toate colțurile lumii. Majestăţile Lor Regele Philippe al Belgienilor şi Regina Mathilde, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, au vizitat expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”, la deschiderea festivalului, pe 1 octombrie 2019.

„În EUROPALIA, prin cele 250 de evenimente, s-a desfășurat, timp de patru luni, cel mai amplu program de promovare culturală a României. Expoziția Brâncuși este, probabil, după cele mai importante criterii – valoarea artistului, valoarea obiectelor de patrimoniu, numărul de vizitatori – cel mai important eveniment unic pe care România l-a desfășurat vreodată în străinătate. Expoziția este în clasamentul primelor trei evenimente derulate în festival pe o perioadă de 50 de ani, de când există EUROPALIA“, a  declarat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.

„Tema ediției EUROPALIA, dedicată României, a fost dialogul. Am încercat să îmbinăm armonios și coerent diversitatea domeniilor și să ne prezentăm cu vârfurile din cultura română patrimonială și contemporană. Cuvântul care descrie participarea României la EUROPALIA este excelență“, a subliniat președintele interimar al ICR.

Koen Clement, manager general EUROPALIA Internațional, a mulțumit partenerilor români la întâlnirea dintre specialiștii români și belgieni, care a marcat finalul expoziției „Brâncuși. Sublimarea formei”.  La această dezbatere, desfășurată pe 1 februarie 2020 la Maison des Arts, Universitatea Liberă din Bruxelles, a fost apreciată opera și personalitatea marelui Brâncuși. „Sunt impresionat de  emoția pe care am văzut-o, nu de puține ori, pe chipul vizitatorilor care au venit în număr atât de mare la BOZAR, la cea mai amplă expoziție monografică dedicată, în Belgia, operei lui Constantin Brâncuşi”.

***

Momente de vârf în EUROPALIA

2 octombrie 2019 -2 februarie 2020

Arte vizuale și istorie

Muzeul Naţional de Istorie a României este coordonatorul, alături de ICR, a două expoziții de istorie, cu obiecte de patrimoniu şi tezaur, care rămân deschise în EUROPALIA până pe 26 aprilie 2020.  Expoziția „Dacia Felix“, care ilustrează prezenţa şi civilizaţia dacilor pe actualul teritoriu al României, atât înainte, cât şi după parţiala cucerire romană, este găzduită, în continuare, de Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, în timp ce Muzeul Grand Curtius din Liège prezintă expoziția „ROOTS – Civilizaţia Neolitică/Epoca Bronzului pe teritoriul României“, care ilustrează apariția și dezvoltarea unor civilizaţii preistorice pe teritoriul ţării noastre.  „Dacia Felix a avut, până pe 31 decembrie 2019,  13.752 de vizitatori, iar ROOTS, până pe 6 ianuarie 2020,  2.297 de vizitatori, conform cifrelor comunicate, până în acest moment, de EUROPALIA. Suntem foarte bucuroși că expozițiile de istorie s-au bucurat de succes și rămân deschise, pentru că au înregistrat, de asemenea, aceste recorduri de vizitatori“, a  subliniat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.

Opera lui Ion Grigorescu, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai neoavangardei, a fost prezentată într-o amplă retrospectivă, „Cinema”, în cadrul festivalului, la Galeria Kiosk din Gent, Belgia, în perioada 30 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020.

Evoluția artei românești de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre a fost urmărită prin expoziţia „Perspectives” (2 octombrie 2019 – 12 ianuarie2020), un proiect despre conceptul de identitate în arta românească, curatoriat de Wim Waelput, în colaborare cu Igor Mocanu.

Proiectul de artă contemporană „Urs Geest”, al artiştilor Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), curatoriat de Curatorul expoziţiei a fost Louise Osieka, constând într-o instalaţie şi un performance, a fost prezentat în perioada 6 octombrie – 12 decembrie  la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt.

Artele spectacolului

„Povestea prințesei deocheate“

1200 de spectatori, printre care s-au numărat personalități din lumea culturii, diplomaţi, politicieni, s-au bucurat, la Bruxelles, în luna decembrie 2019, de cele trei reprezentații ale spectacolului „Povestea prinţesei deocheate“, producţie a Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu.Pe 19 decembrie 2019, la spectacolul regizat de Silviu Purcărete,  în sala Les Halles de Schaerbeek din Bruxelles  a fost prezentă Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, alături de alţi 60 de diplomaţi, oameni de cultură şi din mediul de afaceri. Spectacolul de teatru „Povestea prințesei deocheate are scenografia semnată de Dragoș Buhagiar.

„Traces“

Realizat de Wim Vandekeybs și Ultima Vez,  spectacolul de dans „Traces “a fost lansat, în premieră mondială, în decembrie 2019, la Bruxelles. Spectacolul a fost invitat și la București, unde a fost reprezentat, pe 9 ianuarie 2020, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București.

Muzică

Artişti români de mare valoare, recunoscuţi la nivel internațional, au fost invitaţi să concerteze pe marile scene ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Cristian Măcelaru, premiat recent cu Grammy, violoncelistul Andrei Ioniţă, pianiştii Alexandra Dariescu, Daniel Petrică Ciobanu şi Florian Mitrea. În festival, a fost apreciată, de asemenea, muzica interpretată de Ansamblul Raro-SoNoRo, ConTempo Quartet, Camerata Regală. Jazzul artiştilor români a fost reprezentat de Lucian Ban&Guests, Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu,, de Maria Răducanu, dar şi de violonistul Florin Niculescu care, împreună cu cvintetul său, a electrizat publicul în trei concerte din festival.

Unul dintre cele mai complexe proiecte selectate în festival a fost „Oedipe Redux“, în care „Oedipe“, singura operă compusă de George Enescu, a fost transpusă în ritmuri de jazz şi reinterpretată în cheie modernă de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, şi de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy.

Muzica tradiţională a fost adusă în atenţia audienţei festivalului EUROPALIA de trupe ale căror ritmuri speciale au ridicat în picioare publicul în săli faimoase.  De asemenea, muzica românească veche a fost împărtăşită europenilor de Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”, iar muzica nouă (new age) a fost reprezentată de o serie de artiști români consacrați.

Muzica electronică românească a fost reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare și Karpov Not Kasparov.

Accentul a fost pus şi pe creaţii noi şi pe schimburi interdisciplinare între artişti români şi belgieni. Pe lângă proiectul Taraf de Impex al muzicienilor rromi, alte proiecte au ieșit în evidenţă, în cadrul festivalului: cineastul Antony Nti a călătorit în România pentru a filma un clip cu duo-ul Karpov not Kasparov. Compozitorul belgian Milan W. a propus prima compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc, care a fost prezentată în premieră la evenimentul de deschidere a programului muzical EUROPALIA ROMÂNIA.

Literatură

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMANIA a fost dialogul.   Pe parcursul a patru luni au fost organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului al XX-lea, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist – gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi. Toate acestea au fost importante forme de dialog cu publicul belgian şi cu reprezentanții diasporei române. Patru scriitori din generaţii diferite, Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel, au vorbit, pe 18 decembrie 2019, despre literatura română în context european la 30 de ani de la momentul 1989, la BOZAR, cu o temă esențială a istoriei anului 2019 – căderea comunismului.  De asemenea, coregraful Gigi Căciuleanu și scriitorul Mircea Dinescu au adus muzică, dans și artă culinară,  în cadrul EUROPALIA.

Film

Programul intitulat „Videogramele unei națiuni“ a fost desfășurat timp de două luni, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, în Belgia și Olanda. Programul a inclus filme canonice, diverse dezbateri, producții ale noilor generații de cineaști. Publicul din străinătate a fost interesat, de asemenea, de scurtmetrajele documentare și de animație. La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Cultural Român a propus în cadrul festivalului EUROPALIA o selecție de filme care evidențiază momente importante ale tranziției sociale și culturale din România ultimelor opt decenii: de la filme de propagandă la filme subversive, de la național-socialismul idilic la realismul Noului Cinema Românesc. Au fost prezentate peste 90 de producţii cinematografice româneşti semnate, între alţii de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Dan Piţa, Andrei Ujică, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude, Manole Marcus.  De asemenea, serie de documentare a avut mare succes de public, printre care  „Videogramele unei revoluții“ (1992), semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki, „Timebox (2018), în regia Norei Agapi, și „Asta e“ (2001), semnat de Thomas Ciulei.

***

Evenimente în derulare, după închiderea oficială a EUROPALIA ROMÂNIA

– Expozițiile Dacia Felix“ și „Roots“ până pe 26 aprilie 2020.

– ExpozițiaRethinking The Image of The World: Projects and Sketches continuă, până pe 9 februarie 2020, în cadrul Complexului Muzeal MILL, din orașul belgian La Louviére. Expoziția, curatoriată Cristian Nae şi Adrian Bojenoiu, scoate în evidenţă evoluţia artistică din România ultimului deceniu, datorată tinerei generaţii de artişti, şi subliniază conectarea mediilor artistice din România cu mediile internaţionale.

– „Sisteme noi: reguli și instrumente – Pren“ este deschisă până pe 6 februarie 2020, la Vecteur. Expoziția prezintă o serie de lucrări  ale ilustratorului și designerului Pren. Scopul  artistului este de a prezenta forme și compoziții noi din pictură, prin crearea de reguli și sisteme de construcție.

– Expoziția „Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–’70“ va continua până pe 8 martie 2020 la CIVA. Această expoziție explorează unul dintre momentele excepționale ale istoriei modernității în arhitectura românească în timpul regimului socialist, planificarea și dezvoltarea stațiunilor de pe litoralul Mării Negre în anii ’60–’70.

Info Europalia

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie.

Institutul Cultural Român a fost coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA a fost dedicată României.

Pe 25 mai 2016, România a obținut statutul de țară invitată la ediția din anul 2019 a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, debutat în 1969, având caracter multidisciplinar: arte vizuale, arte performatie, muzică.

Din octombrie 2019 până în ianuarie 2020, România a fost ţară invitată la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Artelor Europalia, o ediție aniversară, căreia organizatorii și partenerii begieni ai Asociației culturale Europalia International au dorit să îi acorde importanța cuvenită, urmărind să creeze o imagine amplă a diversităţii noastre cultural-artistice.

Participarea României la acest Festival a fost pregătită și susținută la nivel guvernamental încă din anul 2014, iar  pe 14 septembrie 2017 s-a desfășurat la Bruxelles ceremonia de semnare a Acordului-cadru pentru organizarea Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA.

Institutul Cultural Român a coordonat acest proiect, prin Serviciul Marile Programe, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului care au avut rol consultative potrivit Ordonanței de Urgență nr. 16/2018 devenită ulterior Legea nr. 39/6.03.2019.

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Apy8UPVa444?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Serată NO.MAD la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Posted: 06 Feb 2020 06:39 AM PST

Seratele NO.MAD, conceptul de workshop-uri în case memoriale interbelice, inițiat în 2019 de NO.MAD Talks, continuă cu o nouă ediție pe 12 februarie 2020. Dacă la prima serată participanții au aflat care sunt tehnicile de storytelling potrivite pentru comunicarea în social media, la această ediție ei vor vizita Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și vor afla cum să scrie povestea brandului într-un mod creativ și structurat.

Cum să scrii povestea brandului, workshop intensiv pentru antreprenori și freelanceri

Nu mai este niciun secret că oamenii cumpără de la oameni, iar brandurile încearcă zilnic să găsească o cale de umanizare a conținutului. În acest context, trainerul Alain Gavriluțiu vine cu o nouă abordare asupra construirii poveștii unui brand. Pe 12 februarie, între orele 16.00 – 20.00, va susține un workshop intensiv despre cum se construiește de la zero povestea unui brand: cum se alege numele potrivit, cum se conturează un brand sub forma unui personaj și cum pot fi transformate valorile brandului în trăsături ce pot fi comunicate coerent. Participanții vor avea parte și de exerciții practice astfel încât, după patru ore de workshop, ei vor ști clar cum se construiește o persona în mediul online cu care să rezoneze publicul – țintă al brandului, vor afla câteva tehnici de scriere creativă și vor obține mai multă claritate și structură în comunicarea brandului.

Alain Gavriluțiu, copywriter cu 15 ani de experiență și autor a trei cărți publicate, trainer la Serata NO.MAD

Alain este în prezent Creative Director la 2Performant, unde folosește zilnic două unelte care-i plac cel mai mult: ideile creative și structura. Crede că scrisul bun este cel structurat, iar în România se scrie mai mult după instinct decât după cunoștințe clare. De-a lungul carierei a lucrat pentru Media Pro Pictures, Multimedia Est și HBO Romania, unde a scris peste 100 de scenarii. A trecut apoi în agenții de publicitate pe roluri de senior copywriter și a lucrat pentru branduri precum Google Romania, Salvați Copiii, Mazda, Profi, Perroni, Ursus Cooler, Kingswood și Redd’s. La 27 de ani a publicat prima carte “Nu toată iarbă e la fel” la Humanitas, în 2014 “Cărăușul de păcate” la Herg Benet iar în 2016 i-a fost publicată a treia carte, “Bube amare”.

Serata NO.MAD va avea loc în Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

Apartamentul lui Ion Minulescu se află în cartierul Cotroceni, în apropierea de Grădina Botanică, iar locuința reflectă pasiunea autorului pentru efervescența Bucureștiului. În apartamentul de la etajul doi, participanții la Serata NO.MAD vor putea admira colecția de obiecte personale, documente literare, cărți, fotografii, acte, icoane și tablouri păstrate de autor. La începutul evenimentului, participanții vor avea parte de un tur ghidat, unde vor afla povești despre stilul de viață al autorului, despre familia sa și pasiunile pe care și le-a păstrat de-a lungul vieții.

O parte din taxă de participare la serată va fi donată către Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian

Taxa de intrare la Serate este de 150 lei iar o parte din bani vor merge ca donație către Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, acesta fiind unul dintre modurile în care organizatorii își arată suportul față de cei care au grijă de clădirile intrate în patrimoniul Bucureștiului.

Înscrierea și achitarea taxei se pot face exclusiv online pe Eventbook: http://bit.ly/36DnSzJ.

Evenimentul este susținut de: Aurelia Vișinescu Wines, Blanc, Sloop.

Parteneri media: Europa FM, Iqads, Start-up.ro, Ziare.com, Business24, The Institute, Igloo Prwave, Iqool, Zile și Nopți,The Trends, Munteanu, Kreatoria, România Pozitivă, Feeder.

Despre NO.MAD Talks
NO.MAD Talks este un proiect ce încurajează oamenii să lucreze pe cont propriu, să-și descopere pasiunea și să o transforme în job. Primul eveniment a avut loc în iunie 2018 și a pornit de la inițiativa Iunietei Sandu, care și-a dorit să crească comunitatea de freelanceri și antreprenori din București.

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/22fbxqD8KVs?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția ”HAOS CREATIV”, la Timișoara

Posted: 06 Feb 2020 06:34 AM PST

Galeria LogArt din cadrul Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga din Timișoara a vernisat pe data de 5 februarie 2020 expoziția anuală intitulată HAOS CREATIV curatoriată de clasele a XII-a din cadrul prestigiosului colegiu.

Conceptul evenimentului este cel de Pauză mare în lumea celor 7 arte.

Expoziția va fi deschisă în perioada 5 februarie -10 martie 2020 exclusiv în pauza mare de la ora 10:50 la ora 11:10.

Curatorii pe secțiuni au fost: Ana-Maria Șoșdean, Fotografie; Ioana Cazan, Coregrafie/Dans/Teatru; Mara Ciuclea, Makeup/Body Painting; Otniel Truică, Muzica/Cor; Sorin Scurtulescu, Desen/Pictură/Film/Ceramică.

Artiștii selecționați sunt elevi în clasele V-XII.

Invitat special în acest an este Palatul Copiilor din Timișoara, secția Pictură, coordonator Daniela Scurtulescu.

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/xoboBXQ-BxU?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Alte cronici de la Snagov”, de Dan Cristea

Posted: 06 Feb 2020 06:29 AM PST

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Alte cronici de la Snagov, de Dan Cristea.

Criticul e un cititor, dar, spre deosebire de cel obișnuit, e un cititor care scrie, adică un ins care se confruntă, întocmai ca poetul ori romancierul, cu unul dintre cele mai „afurisite” lucruri de pe lume, și anume scriitura. Față de textul pe care îl abordează, critica este o „perifrază” care încearcă să răspundă la pluralitate prin pluralitate, să acopere textul celuilalt, într-un mod inteligibil și coerent, prin propriul ei text. – Dan Cristea

Dan Cristea s-a născut pe 10 noiembrie 1942, la București. În 1965 a absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universității bucureștene. În 1992 a obținut doctoratul (Ph. D.) în literatură comparată la University of Iowa (Iowa, SUA). A debutat publicistic în Contemporanul, în 1964. Este director al revistei Luceafărul de dimineață. A debutat editorial în 1974, cu volumul Un an de poezie (Editura Cartea Românească). Este autorul următoarelor volume de critică și istorie literară: Arcadia imaginară (1977), Faptul de a scrie (1980), Version and Subversion – The Autobiographies of Benjamin Franklin, Henry Adams and Michel Leiris (1996), Versiune și subversiune – paradoxul autobiografiei (1999, ediția a II-a revăzută, 2012), Autorul și ficțiunile eului (2004), Poezia vie (2008), Citind cărțile de azi (2014), Caii lui Ahile și alte eseuri (2016), Cronicile de la Snagov (2017).

https://edituratracusarte.ro/2020/02/05/alte-cronici-de-la-snagov-d...

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6765J5Denro?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua limbii elene, sărbătorită la Academia Română

Posted: 06 Feb 2020 03:52 AM PST

Academia Română găzduiește luni, 10 februarie 2020, evenimentul „Ziua limbii elene“, inițiat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republicii Elene din România. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125,  începând cu ora 9.00.

Evenimentul, dedicat zilei limbii elene, va debuta cu ceremonia de prezentare publică a bustului filantropului grec Evanghelie Zappa (1800-1865) și va fi deschis de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, de Sergiu Nistor, consilier Administrația Prezidențială, care va transmite mesajul ES Klaus Iohannis, Președintele României, și de Dragoș-Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

 

Manifestarea este onorată de prezența domnului Ioannis Chrysoulakis, secretar general al Ministerului Elen al Afacerilor Externe, a ES doamna Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene în România, a ES domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România, care vor rosti discursuri inaugurale. De asemenea, vor lua cuvântul acad. Doukas Kapantais, de la Academia din Atena, Irina Elisabeta Kovács, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Irina Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, prof. Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României, Seferis Christodoulos, președintele Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Română, reprezentanți ai diverselor organisme de colaborare economică, științifică, culturală și sportivă româno-elene.

 

Începând cu ora 12:30 va avea loc o sesiune de comunicări științifice dedicată limbii elene vorbite în spațiul românesc, ca depozitar cultural și păstrător al identității elene în țările române. Vor conferenția: prof. univ. Maria Dimasi, prof. Vassilios Grammatikas, prof. univ. Mina-Maria Rusu, prof. univ. Tudor Dinu, dr. Lia Brad-Chisacof, pr. Ion Andrei Țârlescu.

 

Sărbătorită în întrega lume la data de 9 februarie, Ziua limbii elene a fost legiferată în România începând cu anul 2018, cu scopul de a încuraja păstrarea valorilor culturale și a tradițiilor elene de către reprezentanții acestei minorităţi etnice care trăiesc în țara noastră.

 

Filantropul Evanghelie Zappa

Ceremonia de prezentare publică a noului bust al filantropului grec Evanghelie Zappa aduce un omagiu primului mare donator către Societatea Literară Română, devenită ulterior Academia Română. Actualul bust, opera sculptorului Ion Sideri, realizat în 2016 și donat Academiei Române de Uniunea Elenă din România, este o replică peste timp la bustul aceluiași Evanghelie Zappa, realizat în marmură, în urmă cu 153 de ani, de către renumitul Karl Storck, și dezvelit cu fast în ziua de 1 august 1867, în aceeași zi cu inaugurarea viitoarei Academii Române. Vechiul bust a constituit un omagiu al intelectualității românești de la acea vreme adus, post-mortem, operei filantropice și implicării în proiectele societății.

Evanghelie Zappa este unul dintre cei mai mari donatori ai Academiei Române aflate la începuturile sale. Donațiile filantropului s-au concretinzat în sume importante, de mii de galbeni, destinate elaborării primei gramatici a limbii române, întocmirii unui dicționar românesc, realizării unor traduceri în limba națională din operele semnificative ale clasicilor literaturii universale. Sprijinul său financiar, întărit prin testamentul din 30 noiembrie 1860,    s-a transformat în Fondul Zappa, din care s-au tipărit ulterior „Gramatica“ lui Timotei Cipariu și „Dicționarul“ lui Laurian-Maxim, pe a cărui copertă autorii au scris „Memoriei fericitului Evanghelie Zappa, din allu cui fondu se lucredzia şi se tiparesce, se dedică acestu opu“.

 

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor