altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 31 octombrie 2018

“10 clădiri istorice, iluminate în cadrul proiectului „Mă vezi? 191...


10 clădiri istorice, iluminate în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918...

Posted: 30 Oct 2018 11:44 AM PDT

În perioada 29 octombrie – 13 noiembrie 2018, în București și în alte 5 orașe din țară, se desfășoară proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia. Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror fațadă va fi iluminată în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

„Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument și cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, respunem povești pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma Mă vezi? 1918 într-o altă lumină>>. Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

În toate cele 6 orașe, spectacolul de lumini va demara la ora 19:30 și va cuprinde câte 5 sesiuni a câte 15 minute. „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” se desfășoară în București, Constanța, Iași, Sighet, Arad și Alba Iulia după cum urmează:

29 octombrie – Ateneul Român, București

30 octombrie – Grădina Capitol, București

31 octombrie – Academia Română, București

1 noiembrie – Palatul Regal, București

2 noiembrie – Palatul Cantacuzino – Muzeul George Enescu, București

6 noiembrie – Cazinoul din Constanța

8 noiembrie – Muzeul Unirii, Iași

10 noiembrie – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet

12 noiembrie – Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad

13 noiembrie – Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

 

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului – Mă vezi? 1918 într-o altă lumină.

 

vizualizari: 22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CkubjIvT5f8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Unde sunt socioloagele din Școala sociologică de la București?”

Posted: 30 Oct 2018 11:38 AM PDT

Luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 18.00, la Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la o dezbatere despre volumul „Personajele acestea de a doua mână. Din publicațiile membrelor Școlii sociologice de la București” de Theodora-Eliza Văcărescu, o antologie care cuprinde articole, studii, cercetări, note de teren scrise de cercetătoarele care au avut legături profesionale sau care au făcut parte din Școala sociologică de la București între cele două războaie.

Dacă fenomenul Dimitrie Gusti și Școala sociologică de la București și, mai larg, interbelicul românesc sunt unilateral și insuficient cunoscute, cu siguranță participarea și contribuțiile cercetătoarelor la activitățile și publicațiile Școlii sunt aproape necunoscute. Așadar, această antologie este o premieră din cel puțin două puncte de vedere: în primul rând, include texte produse de Școala gustiană până acum necunoscute și, în al doilea rând, și poate chiar mai important, arată munca substanțială și diversă a intelectualelor la demersurile de cercetare și implicare socială și politică din perioada interbelică.

Cu voia publicului, discuția va porni de la întrebări precum: Cum de au fost atât de multe femei implicate în demersul de cercetare sociologică organizată, într-un moment în care, în general, femeile nu erau incluse în producerea de cunoaștere? Ce domenii au fost desemnate ca „potrivite” pentru investigare științifică de către femei? De ce lipsesc numele cercetătoarelor din panteonul istoriei sociologiei dacă, în momentul desfășurării cercetărilor, acestea au muncit alături de colegii lor de generație și chiar au publicat unele dintre rezultatele muncii lor? De ce este nevoie de revizitarea istoriei si de reincluderea femeilor în istoria sociologiei și a științelor, în general? Cui și de ce este de folos istoria femeilor?

Moderator: Zoltán Rostás, sociolog.

Invitați și invitate: Irina Costache, cercetătoare în studii de gen; Ioana Fruntelată, etnoloagă; Doina Jela, scriitoare; Ionuț Butoi, sociolog; Alin Ciupală, istoric; Theodora-Eliza Văcărescu, socioloagă de gen.

Participantele/ții pot achiziționa antologia „Personajele acestea de a doua mână”. Din publicațiile membrelor Școlii sociologice de la București de Theodora-Eliza Văcărescu, publicată în acest an la Editura Eikon.

Intrarea este liberă.

 

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.

 

vizualizari: 20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QkYSKnoR5Jg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzică de cabaret reinterpretată în concertul Sandei Weigl, la Arcub

Posted: 30 Oct 2018 11:22 AM PDT

Sanda Weigl încheie turneul său „Lost in The Stars – The music of Kurt Weill” din România cu un concert la ARCUB. După ce a fost prezentat la Barbes Brooklyn, în New York, la BKA-Theater și Berliner Ensemble din Berlin și în diferite orașe din România, proiectul ”Lost in the Stars” aduce marți, 27 noiembrie 2018, de la ora 20.00, la Sala Mare ARCUB, muzica lui Kurt Weill într-o reinterpretare unică alături de pianistul de jazz Lucian Ban și violistul Mat Maneri. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB. Artista de origine română, care a colaborat cu nume precum Nina Hagen, Pina Bausch și care a pus cântece lăutărești pe muzica lui Tom Waits, Sanda Weigl aduce în luna noiembrie, în România, o serie de concerte în Satu Mare, Cluj, Bistrița, Brașov, Târgu Mureș și București, care prezintă unul dintre cele mai speciale proiecte ale sale, ”Lost in The Stars”.

Lost in The Stars – The Music of Kurt Weill este un spectacol de cabaret și jazz care prezintă cântece ale culturii germane expresioniste în interpretarea celor trei muzicieni- Sanda Weigl, Lucian Ban și Mat Maneri. Piese din „Opera de trei parale”, precum și alte compoziții semnate de Kurt Weill sunt radical reimaginate într-un program care trece prin elemente de cabaret și muzică clasică de avangardă a secolului XX combinate cu jazzul specific orașului New York.

 

Sanda Weigl, singer
New York City, June 02, 2013
Portrait for Promotional Purposes Only

Sanda Weigl

Comparată cu Marlene Dietrich, Edith Piaf și Cesaria Evora, Sanda Weigl s-a născut la București, unde a locuit până la vârsta de 13 ani, când a emigrat împreună cu familia în Berlinul de Est. Adolescența și-a petrecut-o în casa văduvei celebrului dramaturg Bertolt Brecht. A făcut parte dintr-o trupa rock est-germană, unul dintre cântecele ei devenind numărul unu în topurile vremii. A colaborat cu regizori faimoși, precum Robert Wilson sau Luc Bondy, lucrând în teatrul Schiller, de aceasta dată în Berlinul de Vest. Emigrată la New York a adaptat melodiile Mariei Tănase și muzica țigănească tradițională pentru ritmurile specifice jazzului. Succesul muzicii sale în cluburile newyorkeze i-a adus numeroase cronici pozitive în presa germană și americană.

Lucian Ban

Muzician de origine română, Lucian Ban a colaborat de-a lungul ultimului deceniu cu unii dintre cei mai prestigioși artiști de pe scena orașului cunoscut drept „Mecca jazzului american”, printre aceștia numărându-se Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman și alții. Sub semnătura lui au apărut mai multe albume de jazz care i-au adus renumele de „unul dintre cei mai talentați pianiști care au sosit pe scena newyorkeză în ultimul deceniu. Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 pentru „Best European Jazz Musician” de Hans Koller Foundation și Guvernul Austriei, pianistul și compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania. Din 1999 trăiește și activează profesional în New York, ca muzician de jazz și curator al Bucharest Jazz Festival (primele trei editii) și al primei stagiuni Artist in Residence de la ARCUB.

 

Mat Maneri

Nominalizat la premiul Grammy pentru „cel mai bun album de muzică alternativă” în 2006, Mat Maneri a studiat în particular cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff, și cu virtuozul contrabasului Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit școala pentru a urma o carieră în muzică. În 1990, Matt a fondat împreună cu Randy Peterson celebrul grup Joe Maneri Quartet. A început să editeze albume ca lider în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

 

Parteneri media: RRC, RFI, București FM

 

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

 

vizualizari: 32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/TqszP6J0px0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premiul Benjamin FONDANE 2018: TAHAR BEKRI

Posted: 30 Oct 2018 10:57 AM PDT

În 2018, Premiul Fondane a fost atribuit lui Tahar Bekri. Poet şi eseist născut în Tunisia în 1951, Bekri se caracterizează ca fiind un poet citadin al Tunisiei, dar şi al întregii lumi. Cu dubla sa genealogie culturală, franceză şi arabă, Bekri este cunoscut prin contribuţia sa la recunoaşterea literaturii arabofone, atât celei clasice cât şi celei moderne în Franţa. Tahar Bekri este în egală măsură interesat de mişcările sociale actuale, precum Primăvara arabă din2011, în raport cu care se poziţionează ca un spirit însetat de libertate și demnitate, dar lucid și vigilent. Din această perspectivă, Tahar Bekri contribuie în mod activ la dialogul dintre intelectualii şi scriitorii celor două țărmuri ale Mării Mediterane. Decernarea Premiului Fondane 2018 a avut loc loc sâmbătă, 27 octombrie, la Maison de la Poésie din Paris, în cadrul unui spectacol care a reunit şi alţi laureaţi ai premiului – Luis Mizon, Gabriel Okoundji, Abdellatif Laabi- în ambianța muzicii klezmer interpretate de Amit Weinsberger și Frederic Dupont.

Inaugurat în 2006 de către Institutul Cultural Român de la Paris, premiul a fost creat în memoria poetului şi filozofului francez de origine română, Benjamin Fondane. Ucis la Auschwitz în 1944, Benjamin Fondane a creat o operă marcată de curentul existenţialist, preponderent scrisă în limba franceză.

Atribuit unui scriitor francez, a cărui limbă maternă nu este limba franceză, Premiul Fondane ajunge în fiecare an către un scriitor de preferinţă poet, care se remarcă printr-o activitate culturală şi civică de amploare, legate în general de promovarea ideilor umaniste şi a limbii franceze în lumea internaţională.

De-a lungul timpului, juriul acestui premiu – alcătuit din Jacques Darras, André Velter, Jean-Pierre Siméon, Michel Carassou şi Magda Carneci – a premiat personalităţi precum Abdelwahab Medeb (2007), Nimrod (2018), Linda Lé (2009), Jean Mettelus (2010), Abdellatif Laabi (2011), Jean Portante (2012), Nicole Brossard (2013), Luis Mizon (2014), Seyhmus Dagtekin (2015), Gabriel Okoundji (2016) şi Ananda Devi (2017).

 

Sursă foto: www.rfi.ro

vizualizari: 22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/m3ZayifCf3g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Colocviul anual AUF 2018: Politicile de sănătate publică în centrul...

Posted: 30 Oct 2018 10:52 AM PDT

În perioada 6-7 noiembrie 2018, Agenția universitară a Francofoniei organizează, în parteneriat cu Polul ”Sănătate” al Universității libere din Bruxelles (ULB), colocviul său anual pe tema : « Contribuția instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din spațiul francofon la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor de sănătate publică ».

Începând cu anul 2012, AUF a mobilizat în fiecare an experți internaționali pentru a reflecta asupra unei tematici de actualitate și asupra rolului pe care spațiul universitar francofon îl poate avea în acest demers.

În noua Agendă 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, comunitatea internațională a adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), majoritatea dintre aceste obiective plasând în centrul preocupărilor sănătatea și factorii ei determinanți.

Apare astfel întrebarea cu privire la modul în care trebuie să se dezvolte și să se consolideze politicile inovatoare, solidare și responsabile în domeniul sănătății  publice, pentru a răspunde mai bine nevoilor de sănătate ale locuitorilor din toate regiunile.

Grație rețelei sale formată din aproximativ 900 de instituții academice și de cercetare, printre care un număr important de facultăți de medicină, de școli de sănătate publică și de rețele instituționale în domeniul sănătății localizate în întreaga lume, AUF poate contribui la găsirea unor soluții în fața provocărilor de astăzi și poate reflecta asupra sistemelelor de sănătate publică de mâine, în contextul diversității.

Pe parcursul celor două zile, prin intermediul dezbaterilor dintre reprezentanții ministerelor, cadrele didactice și cercetătorii din cadrul universităților, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentanții școlilor superioare de sănătate publică și practicienii din domeniul sănătății publice, acest simpozion va contribui la o mai bună înțelegere și reflecție asupra practicilor existente și asupra nevoilor de sănătate publică din țările francofone. Vor fi supuse dezbaterii, de asemenea, noile competențe necesare și așteptările factorilor de decizie din domeniul sănătății publice. Se vor defini contextul actual și perspectivele de acțiune ale universităților din domeniu, în ceea ce privește transformările necesare la nivelul sistemelor de sănătate din spațiul francofon.

La finalul dezbaterilor, vor fi identificate noi direcții de acțiune pentru punerea în practică a proiectelor propuse, în parteneriat cu toți actorii implicați pe parcursul celor două zile.

“Originalitatea colocviului anual al AUF se datorează deschiderii sale internaționale către întregul spațiu francofon și rolului său de «loc de întâlnire privilegiat» între reprezentanții mediului academic și cei ai mediului economic. Diversitatea abordărilor și a analizelor părților interesate va face posibilă identificarea stării de fapt și a actorilor implicați în politicile de sănătate publică și va oferi noi perspective care să ghideze acțiunile Agenției și contribuția acesteia la soluționarea problemelor majore din domeniul sănătății publice. ”

“În domeniul sănătății publice, ne străduim întotdeauna să lucrăm într-un mod multidisciplinar și, prin urmare, în parteneriat cu ceilalți – și avem norocul să trăim într-o universitate deschisă către spațiul internațional și într-una dintre cele mai multiculturale capitale din lume. Diversitatea noastră și exploatarea potențialului său, fie la universitate, fie în societate în general, reprezintă una dintre valorile noastre și o bază a practicilor noastre de sănătate publică. ” – Yves Coppieters, Președintele Școlii de sănătate publică din cadrul ULB

Pentru detalii despre program și pentru înscrieri:
www.colloqueannuel.auf.org

Pentru a urmări în direct colocviul anual al AUF:

(6 și 7 noiembrie 2018, începând cu ora 9.00) 

www.facebook.com/aufinternational

#ColloqueAUF

 

Despre AUF

Agenția universitară a Francofoniei este o asociație mondială a universităților francofone creată acum mai bine de 50 de ani. Reunește aproape 900 de instituții academice din mai mult de o sută de țări de pe cinci continente. Este, de asemenea, operatorul Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară dinamică, implicată în dezvoltarea economică și culturală a societăților. Pentru a-și desfășura acțiunile, AUF dezvoltă parteneriate cu diverse organizații (UNESCO, UE, ONG-uri, companii din sectorul privat …). Pentru mai multe informații: www.auf.org

 

Despre Polul ”Sănătate” și despre Școala de sănătate publică din cadrul ULB

Polul ”Sănătate” al ULB reunește cele patru facultăți de științe medicale (medicină, sănătate publică, farmacie și științe motorii) și promovează abordări multidisciplinare în materie de sănătate, dezvoltând în același timp expertiză specifică în diferite domenii. Polul ”Sănătate” acordă o atenție deosebită responsabilității sociale a instituțiilor noastre, care este asemănătoare cu o abordare științifică bazată pe dovezi; în măsura în care nevoile prioritare ale cetățenilor și ale societății sunt clar identificate, ne angajăm să răspundem în mod specific acestor nevoi prin acțiuni de formare, cercetare și servicii, iar rezultatele acestor acțiuni sunt verificate prin impactul asupra bunăstării populației generale. Pentru mai multe detalii:https://www.ulb.ac.be/polesante/ l http://www.ulb.ac.be/esp/

 

vizualizari: 21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cdQyrb3zqqA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

“Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”

Posted: 30 Oct 2018 10:48 AM PDT

Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 19.00, la cafeneaua SOTO (Str. General Henri Mathias Berthelot nr 86, București) are loc vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului de basme, rezultate ale proiectului cultural “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”. Expoziţia va putea fi vizitată timp de o săptămână, până miercuri, 7 noiembrie 2018.

În cadrul evenimentului vor fi expuse peste 15 eseuri fotografice și texte creative realizate de elevii de la 7 școli și licee din Timișoara și din Teregova (județul Caraș-Severin). Expoziția și volumul ilustrează parcursul creativ al adolescențiilor implicați în proiect. „Eroii de poveste” au participat la ateliere creative și la o tabără urbană, unde cu ajutorul ajutorul etnologilor și a altor specialiști locali au înțeles și au trecut prin propriul filtru valorile de patrimoniu imaterial din regiunea Banatului. Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” i-a încurajat pe acești elevi să redescopere timp de mai multe luni plăcerea lecturii basmelor, în special a celor în grai bănățean. Reinterpretarea artistică a acestor basme poate fi descoperită în cadrul expoziției de fotografie și în volumul ce va fi lansat joi – 18 octombrie, ora 19.00, la hubul creativ Ambasada, Str. Anton Seiller, nr 2.

Proiectul a pornit de de la o serie de basme din Banat, culese în două volume (“Basme din Banat. Lecturi postcanonice” a prof. dr. Otilia Hedeșan și “Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri” a dr. Eliana Popeți) și s-a materializat cu implicarea a peste 70 de adolescenți care au „remixat” vechile basme bănățene prin intermediul fotografiei și a scrierii creative.

Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” este realizat de către Asociația Sinaptica împreună cu partenerii săi, Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara și este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Perioada de derulare a proiectului: martie – noiembrie 2018. Mai multe detalii despre proiect, pot fi accesate aici: https://www.facebook.com/BasmedinBanat/

Asociația SINAPTICA a fost înființată în 2015, la initiativa unui grup de experți din domeniile cultură, educație și formare profesională, al dezvoltării și implementării de proiecte finantate din fonduri nerambursabile si al managementului organizational. SINAPTICA urmărește să ofere sprijin organizațiilor și indivizilor prin conceperea, organizarea, desfășurarea și promovarea de activități și proiecte în domeniile educației și formării profesionale pentru copii, tineri, adulți și vârstnici, prin promovarea artei și culturii, mediului, turismului și dezvoltării rurale, cercetării fundamentale și aplicative.

Regia Artistică Timișoreană s-a înființat în anul 2014 și susține și promovează tinerii artiști și accesibilitatea actului cultural în spațiul public.

Univesitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare universitate din vestul țării și se profilează pe piața educațională globală ca un lider regional cu importante legături înspre comunitatea academică internațională atât din perspectiva cercetării științifice, cât și a programelor de studii – 15.000 de studenți în 11 facultăți.

 

vizualizari: 21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CwCFNhbPRis?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”România 100” – versuri și muzici de la 1918, la Biblioteca Naționa...

Posted: 30 Oct 2018 10:42 AM PDT

După un nou succes obținut luni, 29 octombrie 2018, de excepționalul și multipremiatul Duo Kitharsis, de această dată, în cadrul Stagiunii de Colecție, ediția a II-a, manifestare  găzduită de Biblioteca Națională a României, vă invităm la un nou spectacol eveniment. Volumul V al stagiunii amintite îi are invitați pe soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, și se va desfășura sub genericul “România 100”.  Manifestarea este programată pentru luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 17.30,  în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Cei trei mari artiști ai scenelor românești vor readuce în atenția spectatorilor creația poetică si muzicală de la 1918. Vom putea asculta cântece pentru voce și pian și miniaturi pentru pian create de Tiberiu Brediceanu, unul dintre delegații de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, precum și poezii de mare rafinament semnate de importanți creatori de la 1918: George Coșbuc, Octavian Goga, Alexandru Vlahuță, Ion Minulescu.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri valoroase, partituri din “Proprietatea autorului”, cu o dedicaţie autografă pentru Viorel Cosma, datând 1957. Majoritatea acestor lucrări semnate de Tiberiu Brediceanu au fost editate la “Librăria Arhidiecezană”, Sibiu (Nagyszeben) şi fac parte din colecţiile “Doine şi Cântece poporale româneşti” sau “Cântece poporale, culese şi întocmite pentru voce şi piano”, cu o prefaţă a autorului scrisă la Braşov, în 1927.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Marius Bodochi este unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. Este o vedetă atât a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.

A debutat în anul 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca.

A făcut creații interpretative memorabile în “Richard II”,  “Visul unei nopți de vară”,  “Regele moare”,  “Amadeus”.

Între 1991 și 2000 a fost profesor la Universitatea “Babeș Bolyai” Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.

A primit numeroase premii si distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundația Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.

 

Soprana Sorina Munteanu a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte, specializarea Canto, în 1995, obţinând mai apoi un master în domeniu la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, instituţie unde a obţinut şi Doctoratul în muzică.

Silvia Sorina Munteanu este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul carierei, a colaborat cu Teatrele de Operă de la Timişoara, Cluj-Napoca, Budapesta, Sofia, Craiova şi cu Filarmonicile din Bucureşti, Arad, Timişoara, Oradea, Baia-Mare, Ploieşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi.

A susţinut concerte, spectacole de operă şi recitaluri în: SUA, Spania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia.

 

Viorela Ciucur este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, este doctor în muzicologie, din 2003 este şi profesor asociat la Universităţii din New Jersey, a susţinut peste 300 de recitaluri şi peste 50 de concerte cu orchestrele ţării, a cântat pe scene din Germania, Italia, Anglia, Olanda, Austria, Grecia, Canada.

 

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 6 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 12 noiembrie, de la ora 17:30, iar tangouri românești și sud-americane vor fi interpretate de Analia Selis și ArgEn Tango.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

vizualizari: 24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5w8TW14ZPlM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începe Festivalul de Film Românesc de la Seattle

Posted: 30 Oct 2018 10:36 AM PDT

Institutul Cultural Român de la New York va fi în acest an partenerul principal al Festivalului de Film Românesc de la Seattle, unul dintre cele mai importante evenimente culturale românești din America de Nord, organizat deja de cinci ani. Ediția din 2018 se va desfășura în perioada 2-4 noiembrie, la prestigioasa sala SIFF Cinema Uptown, sub o temă incitantă – “Uncanny Worlds”/ “Lumi stranii”, încercând să examineze, prin filmele selectate, neobișnuitul naturii umane sub toate aspectele sale: politice, istorice, culturale. Invitată de onoare este actrița Maia Morgenstern, care va fi prezentă în deschiderea Festivalului, la proiecția filmului “Domnișoara Christina” (2013), regizat de Alexandru Maftei, în care deține rolul principal. Printre invitați se mai află regizorii Daniel Sandu – cu multiplu-premiatul “Un pas în urma serafimilor” (2017), Elena Beuca – cu primul său film, “D-love” (2018) și Andrei Dăscălescu – cu documentarul “Planeta Petrila”. Selecția Festivalului include și “Miracolul din Tekir” (2015) de Ruxandra Zenide, “Comoara” (2015) de Corneliu Porumboiu, “Vânătorul de spirite” (2017) de Dragoș Buliga și documentarul “România neîmblânzită” (2017) de Tom Barton-Humphreys.

Ca în fiecare an, organizatorii au cuprins în program și o serie de evenimente conexe, precum vernisajul expoziției artistului plastic româno-canadian Daniel Ursache, autorul afișelor Festivalului de-a lungul mai multor ani, și prelegeri susținute de invitați la Universitatea Washington. La actuala ediție vor mai fi prezenți: Maryna Ajaja – selecționer al Festivalului de Film de la Seattle, Vivian Hua – director executiv al Northwest Film Forum, actrița Iulia Paula Niculescu ș.a. ICR New York va fi reprezentat prin directorul său, Dorian Branea.

 

Parteneriatul ICR New York cu organizatorii Festivalului, American Romanian Cultural Society (ARCS), un grup de promotori culturali deosebit de activ, face parte dintr-o strategie de colaborări similare pe întregul Statelor Unite, care urmărește atât întărirea celor mai de impact inițiative românești din America de Nord, cât și asigurarea unei prezențe românești continue în toate marile centre culturale din acest spațiu. Realizat la modul cel mai profesionist și într-o măsură semnificativă prin resurse proprii, condus de o echipă de voluntari inimoși coordonată de Otilia Baraboi și Ileana Marin, Festivalul de Film Românesc de la Seattle a avut o creștere semnificativă de-a lungul anilor, reușind să atragă, la ediția anterioară, mai bine de 2.500 de spectatori, în proporție de peste 70% americani.

 

Pentru mai multe detalii despre programul ICR New York, vă invităm să vizitați website-ul  https://www.icr.ro/newyork  şi pagina de Facebook a Romanian Cultural Institute New York.

 

vizualizari: 23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZyLpaVD9LmA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul ”Totul despre femei”, la Brașov, Făgăraș și Focșani

Posted: 30 Oct 2018 08:52 AM PDT

Teatrul Arte dell Anima vă așteaptă la cea mai nouă producție a sa– „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu.

***

TOTUL DESPRE FEMEI, LA SALA PATRIA BRAȘOV

 

În data de 14 noiembrie 2018, de la orele 19:00, Teatrul Arte dell Anima vă așteaptă la cea mai nouă producție a sa– „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu, la Sala Patria Brașov. Biletele sunt disponibile la Casierie Sala Patria sau Reduta
Detalii la: 0745830738.

O comedie romantică extraordinară cu Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință.Spectacolul a fost produs în urma celei de-a cincea ediții a concursului „Anima pentru societate”.

„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină. Uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist. Acest diamant este Femeia – mamă, iubită, prietenă, soră.

Strălucitorul text scris de Miro Gavran privește femeia realist, cu umor, cu suflet. Spectacolul propus de Teatrul Arte dell’Anima aduce în fața martorilor actului artistic trei actrițe care au acceptat provocarea să ofere nu doar talent și efervescență, ci o fărâmă din sufletul propriu. Pentru că era singura cale ca fiecare în parte să întrupeze cinci personaje diferite.

Într-un melanj unic, „Totul despre femei” aduce o poveste de iubire, una de carieră și una de prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetite la grădiniță. Nu e suficient? Adăugăm o luptă plină de gelozie între respectabilele nanogenare îndragostite și imaginea este completă.

„Totul despre femei” – o comedie romantică care te va pune pe gânduri. 3 actrițe, 15 personaje și un spectacol de o oră și jumătate ce te va învăța și dezvăța totul despre femei.

Distribuție: Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință

Regie: Felix Crainicu

Scenografie: Ioana Colceag

Traducere: Mihaela Balint

Adaptare text: Crina Lință

Light & sound design: Alexandru Bibere

Vioară: Alina Horez

Violoncel: Alexandra Pascaru

Durata: 1h 20’

***

 

TOTUL DESPRE FEMEI, LA CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI FĂGĂRAȘ

 

În data de 15 noiembrie, de la orele 19:00, Teatrul Arte dell Anima vă așteaptă la cea mai nouă producție a sa– „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu, la Casa de Cultură a Municipiului Făgăraș. Informații și rezervări la telefon 0268 211 929.

O comedie romantică extraordinară cu Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință.Spectacolul a fost produs în urma celei de-a cincea ediții a concursului „Anima pentru societate”.

„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină. Uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist. Acest diamant este Femeia – mamă, iubită, prietenă, soră.

Strălucitorul text scris de Miro Gavran privește femeia realist, cu umor, cu suflet. Spectacolul propus de Teatrul Arte dell’Anima aduce în fața martorilor actului artistic trei actrițe care au acceptat provocarea să ofere nu doar talent și efervescență, ci o fărâmă din sufletul propriu. Pentru că era singura cale ca fiecare în parte să întrupeze cinci personaje diferite.

Într-un melanj unic, „Totul despre femei” aduce o poveste de iubire, una de carieră și una de prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetite la grădiniță. Nu e suficient? Adăugăm o luptă plină de gelozie între respectabilele nanogenare îndragostite și imaginea este completă.

„Totul despre femei” – o comedie romantică care te va pune pe gânduri. 3 actrițe, 15 personaje și un spectacol de o oră și jumătate ce te va învăța și dezvăța totul despre femei.

Distribuție: Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință

Regie: Felix Crainicu

Scenografie: Ioana Colceag

Traducere: Mihaela Balint

Adaptare text: Crina Lință

Light & sound design: Alexandru Bibere

Vioară: Alina Horez

Violoncel: Alexandra Pascaru

Durata: 1h 20’

***

TOTUL DESPRE FEMEI,  LA ATENEUL POPULAR MR. GH. PASTIA FOCȘANI

 

În data de 7 noiembrie, de la orele 19:00, Teatrul Arte dell Anima vă așteaptă la cea mai nouă producție a sa – „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu, la Ateneul Popular Maior Ghe. Pastia din Focșani. Biletele sunt disponibile la Casieria Ateneului

O comedie romantică extraordinară cu Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință.Spectacolul a fost produs în urma celei de-a cincea ediții a concursului „Anima pentru societate”.

„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină. Uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist. Acest diamant este Femeia – mamă, iubită, prietenă, soră.

Strălucitorul text scris de Miro Gavran privește femeia realist, cu umor, cu suflet. Spectacolul propus de Teatrul Arte dell’Anima aduce în fața martorilor actului artistic trei actrițe care au acceptat provocarea să ofere nu doar talent și efervescență, ci o fărâmă din sufletul propriu. Pentru că era singura cale ca fiecare în parte să întrupeze cinci personaje diferite.

Într-un melanj unic, „Totul despre femei” aduce o poveste de iubire, una de carieră și una de prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetite la grădiniță. Nu e suficient? Adăugăm o luptă plină de gelozie între respectabilele nanogenare îndragostite și imaginea este completă.

„Totul despre femei” – o comedie romantică care te va pune pe gânduri. 3 actrițe, 15 personaje și un spectacol de o oră și jumătate ce te va învăța și dezvăța totul despre femei.

Distribuție: Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință

Regie: Felix Crainicu

Scenografie: Ioana Colceag

Traducere: Mihaela Balint

Adaptare text: Crina Lință

Light & sound design: Alexandru Bibere

Vioară: Alina Horez

Violoncel: Alexandra Pascaru

Durata: 1h 20’

 

vizualizari: 2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wKRSqmcCLD8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Crăciun Magic la TNB: Christmas Jazz cu Emy Drăgoi & Grand Orch...

Posted: 30 Oct 2018 08:27 AM PDT

În apropierea sfârşitului de an, publicul bucureştean este invitat la o călătorie muzicală în lumea magică a Crăciunului: la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, duminică 23 decembrie 2018, de la ora 20.00, CHRISTMAS JAZZ– un spectacol pentru toate vârstele. Amfitrionul spectacolului este Ion Caramitru, iar la ˮpupitruˮ se va afla de această dată Emy Drăgoi, interpret şi regizor artistic, cel ce era declarat, câţiva în urmă, „Artistul anului” pentru jazz – în Franţa, ţara în care şi-a desăvârşit studiile muzicale şi care avea să-l numească regele jazz-ului la acordeon.

În această seară specială de decembrie, CHRISTMAS JAZZ va aduce pe scena mare a TNB: Grand Orchestra – alcătuită din zeci de instrumentişti – violonişti, pian, percuţie, bas, chitară etc, All’s Choir – un cor format din solişti ai Operei Române din Bucureşti, dar şi Magic Violin, peste 50 de instrumentişti într-un spectacol ce se anunță de mare amploare!

Între invitaţii speciali se numără actriţa Medeea Marinescu – într-o ipostază mai puţin cunoscută, aceea de interpretă a muzicii gospel, îndrăgita solistă de muzică pop, NICO şi cel ce are darul de a vă descreţi frunţile, inegalabilul Toni Grecu.

Repertoriul ales reuneşte unele dintre cele mai valoroase creaţii muzicale dedicate Crăciunului, de o mare diversitate a ritmurilor – de la jazz la gospel, de la piese care au făcut istorie la improvizaţii şi piese de virtuozitate. Realizatorii spectacolului năzuiesc să vă transmită din plin emoţia şi atmosfera de sărbătoare.

Vă invităm să salvaţi în agenda festivă de la final de 2018 acest eveniment unic şi să vă rezervaţi din vreme un loc în Sala Mare a Naţionalului bucureştean. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de bilete TNB (din foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro.

 

 

Vizualizări: 254

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor