altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 31 martie 2020

“Dirijorul Christian Badea și pianistul Daniel Ciobanu deschid stag...


Dirijorul Christian Badea și pianistul Daniel Ciobanu deschid stagi...

Posted: 30 Mar 2020 12:10 PM PDT

Filarmonica „George Enescu“ deschide o stagiune specială, online, începând din 2 aprilie 2020, cu unele dintre cele mai importante concerte înregistrate în ultimii ani, pentru a contribui, prin muzică, în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19. Astfel, Filarmonica „George Enescu“ se alătură marilor instituții muzicale ale lumii, Metropolitan Opera, Teatrul Balșoi, Berliner Philharmoniker, dar și din România, care au înțeles, în această perioadă de criză, că prin accesul liber la cultură, prin difuzarea unor înregistrări de concerte și spectacole online, contribuie la o mai mare unitate și înțelegere între oameni.

”Ne exprimăm speranța și încrederea în convergența finală a obiectivelor culturale și spirituale ale patrimoniului universal, de a rămâne împreună și de a depăși, prin cultură, dificultățile de orice natură. În acest context, în această perioadă de criză a întregului mapamond, vă propunem să ne reîntâlnim, în fiecare joi,  de la ora 19.00 pe site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube deschis de Filarmonica „George Enescu“. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit pentru toți iubitorii muzicii. Înregistrările vor rămâne accesibile timp de 48 de ore.”- anunță Filarmonica „George Enescu“

***

Prima înregistrare, difuzată pe canalele online joi, 2 aprilie 2020, va fi cea din 30 noiembrie 2018, din celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român“, concert care a fost dedicat Centenarului Marii Uniri de Filarmonica „George Enescu“ și de Ministerul Culturii.

Orchestra este condusă de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist este Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.

Programul concertului înregistrat cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal. Cele două Rapsodii de George Enescu marchează începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic Acteon. Pe lângă acestea, programul cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală – Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet. Daniel Ciobanu interpretează îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii  să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

***

„Ne-am străduit tot timpul să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Nu vrem să rămânem departe de publicul meloman în aceste vremuri atât de dificile, de aceea vom difuza online înregistrări ale celor mai importante concerte din stagiunile Filarmonicii «George Enescu». Avem în vedere concerte simfonice, vocal-simfonice, camerale, corale și recitaluri. Prima parte a stagiunii 2019-2020 a adus pe scena Ateneului nume de mare prestigiu, dirijorii Christian Badea, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker, alături de solişti foarte apreciaţi, Liviu Prunaru, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea și alții. Să ascultăm muzica interpretată de muzicienii celei mai prestigioase instituții muzicale din România poate fi o terapie benefică,  care să ne ajute să traversăm această perioadă. Rămâneți, în continuare, în fiecare joi, alături de noi, pe site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube, până vom trăi bucuria de a ne reîntâlni în sala Ateneului Român“, a subliniat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

 

 

 

 ***

Deschiderea stagiunii simfonice online

Joi, 2 aprilie 2020

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Ora 19.00

Ateneul Roman

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Solist – DANIEL CIOBANU

Program

George Enescu – Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Alfred Alessandrescu –Poemul simfonic Acteon

Serghei Rahmaninov –Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43

Georges Bizet – SuitaCarmen (selecţiuni)

George Enescu – Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11

***

Seria de evenimente extraordinare –„Concertele Centenarului la Ateneu“ – , din care vom transmite online mai multe înregistrări în perioada următoare, propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. În 2018, Anul Centenar al României,  Filarmonica „George Enescu” a celebrat 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta iniţiatorului său. Dacă Wachmann este fondatorul Filarmonicii, iar George Georgescu este cel care a desăvârșit-o ca instituție, George Enescu este părintele spiritual al instituției muzicale moderne. Începând din 1955, dupa moartea lui Enescu, Filarmonica îi poartă numele.

 

 

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QuiNTqOrRPw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Câștigătorii Premiilor Radio România Cultural 2020

Posted: 30 Mar 2020 12:07 PM PDT

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural. Câştigătorii premiilor speciale au fost: coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut „Premiul de Excelenţă”, Editura Humanitas, care a obținut premiul ”Radio România Cultural 20”, compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul „Lux Mundi” și pianista Adela Liculescu care a primit premiul „Celebrându-l pe Beethoven”. Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

Coregrafa Miriam Răducanu, câștigătoarea Premiului de excelență a declarat:

‘’ Sunt emoţionată şi onorată de faptul că primesc acest Premiu de Excelenţă. Sunteţi oameni calzi, oameni buni, oameni care înţeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că se pot vindeca răni şi, în viaţa mea, de foarte multe ori am fost în această situaţie. Ca atare o cunosc bine. Dar, încă o dată, vreau realmente să vă urez ca în vremurile astea atât de grele să puteţi totuşi convinge în continuare oamenii care vă aşteaptă cu interes, cu stimă în casele lor, în ideea şi în speranţa că, viaţa care nu e deloc simplă acum, undeva, rămâne pentru ei foarte interesantă. Vă urez mult, mult succes. Depinde de voi. Sunteţi foarte tineri şi îmi fac mari speranţe.’’

Premiile acordate sunt următoarele:

La categoria PROZĂ:  Ioana Nicolaie, pentru “Cartea Reghinei“, editura Humanitas;

La categoria POEZIEAngela Marcovici, pentru volumul: ”Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia

La categoria TEATRU: regizoarea Gianina Cărbunariu – pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț;

La categoria FILM:’’Călătoria fantastică a Maronei’’ de Anca Damian.

La categoria ARTE VIZUALE :  Marilena Preda Sânc pentru expoziția ’’Subjective (De)constructions’’;

La categoria ȘTIINȚĂ: Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei;

La categoria MUZICĂ: Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru  activitatea artistică foarte consistentă din 2019

La categoria EDUCAȚIEAsociația Telefonul Copilului – pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

 

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/E1D8aABxHaU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Modificări în orarul de difuzare on-line a Conferințelor TNB

Posted: 30 Mar 2020 12:00 PM PDT

Teatrul National „I.L. Caragiale” informează pe cei interesați că, începând de marți, 31 martie 2020, va difuza zilnic câte o conferință (în loc de două, cum fusese anunțat inițial). Conferința va putea fi urmărită în același interval orar (14.00-18.00), fie de la ora 14.00, fie de la ora 16.00.

”Răspundem astfel semnalărilor celor care ne-au comunicat că nu dispun de 4 ore zilnic pentru a urmări, una după alta, cele 2 conferințe programate inițial. Așadar, stimați spectatori, în funcție de timpul dumneavoastră liber, veți putea urmări conferința aleasă, fie de la ora 14.00, fie de la ora 16.00 a aceleiași zile.

Programul transmisiilor este afișat mai jos.
Pentru vizionare, dați click, pe site-ul TNB – https://www.tnb.ro/ro/livestreaming-tnb – pe titlul conferințelor din ziua respectivă sau accesați canalul nostru de Youtube la adresa :  https://www.youtube.com/c/TeatrulNationalILCaragialeBucuresti ”- anunță TNB.

 

 

Programul difuzării Conferințelor TNB on-line  (31 martie-26  aprilie 2020)

 

31 martie – orele 14.00 și 16.00
General Dan Voinea: Adevărul juridic despre decembrie 1989 – (18 decembrie 2016)

1 aprilie – orele 14.00 și 16.00
General Dan Voinea: Adevărul juridic despre mineriada din 13 – 15 iunie 1990 – (5 februarie 2017)

2 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Dan Dungaciu: „Furtună perfectă” în Europa. Spre un nou model de înțelegere a crizei europene – (5 iunie 2016)

3 aprilie orele 14.00 și 16.00
Dan Dungaciu: Europa după furtună. Ce vor, de fapt, europenii? – (2 iunie 2019)

4 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Marian Voicu: Tezaurul României de la Moscova – o problemă istorică, politică sau de drept internațional? – (16 iunie 2019)

5 aprilie ora 14.00 și 16.00
Prof. Dr. Dumitru Borțun: România – o enigmă, un miracol și un paradox. Sarcinile următoarei generații! – (18 noiembrie 2018)

6 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Conf. Răzvan Voncu: Trei aromâni: Bolintineanu, Anghel, Vinea – (12 noiembrie 2017)

7 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Acad. Ioan Aurel Pop – Cultura română – între Occidentul latin și Orientul bizantin – (26 noiembrie 2017)

8 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Ion Pop: Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească – (13 martie 2016)

9 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Gigi Căciuleanu: L`Om Gigi – Linii, Trasee, Semne, Sensuri – (14 mai 2017)

10 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Lavinia Betea: Psihologia comunismului – (27 martie 2016)

11 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Lavinia Betea: Ce facem cu „nebunul satului”? – (7 mai 2017)

12 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Ana Blandiana: Orologiul fără ore – (20 noiembrie 2016)

13 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Ana Blandiana: Centenarul, un exerciţiu de exorcizare – (2 decembrie 2018)

14 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Ștefan Cazimir: Scurtă istorie a Partidului Liber – Schimbist – ( 21 mai 2017)

15 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Toni Grecu: Să fim veseli ca să nu fim trişti – (24 februarie 2019)

16 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Andrei Oișteanu: Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri – (7 aprilie 2019)

20 aprilie – ora 14.00 și 16.00
Ioan Stanomir: România, 1989 / 2019 – O fotografie, după treizeci de ani – (5 mai 2019)

21 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Matei Vișniec: Teatru și jurnalism -influențe reciproce – (17 ianuarie 2016)

22 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Pavel Șușară: Constantin Brâncuși sau despre sculptura fără istorie – (22 mai 2016)

23 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Vladimir Beliș: O jumătate de veac în serviciul medicinei legale – (31 ianuarie 2016)

24 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Emil Brumaru: Infernul feminin și îngerii lui Brumaru – (24 septembrie 2017)

25 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Silvia Colfescu: Povești din București – un oraș cu vocația supraviețuirii – (29 aprilie 2018)

26 aprilie – orele 14.00 și 16.00
Silvia Colfescu: La povești cu Anamaria Smigelschi – (8 decembrie 2019)

 

 

 

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qFk2IpI-jGQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sunteți părinți de adolescenți? Teatrul EXCELSIOR vă invită să juri...

Posted: 30 Mar 2020 03:58 AM PDT

După provocarea adresată adolescenților din întreaga țară de a a-și înscrie piesele de teatru la Concursul de dramaturgie NEW DRAMA (termen limită: 30 martie 2020), Teatrul EXCELSIOR lansează acum o provocare pentru părinții de adolescenți: aceea de a face parte dintr-un juriu special care va evalua textele înscrise în concurs. Inițiativa a fost lansată în anul 2018 și a fost apreciată entuziast de toți aceia care au făcut parte din Juriul special în edițiile precedente ale NEW DRAMA. Prin implicarea părinților în procesul de jurizare, echipa Teatrului EXCELSIOR își propune să genereze oportunitatea unui dialog autentic între generații și să atragă atenția asupra sferei de preocupări specifice tinerilor aflați la vârsta adolescenței.

Cei care doresc să facă parte din juriul părinților trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie părinți de adolescenți;
  • copilul lor să nu fie participant la concurs;
  • să nu fie angajați sau colaboratori ai Teatrului Excelsior;
  • să semneze un contract de confidențialitate.

 

Părinții de adolescenți interesați să facă parte din juriu pot aplica pe adresa de e-mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro, până la data de 5 aprilie a.c. Ei vor primi textele concurenților, fără a le fi dezvăluită identitatea acestora și, după lecturareatextelor, vor trebui ca până în data de 25 aprilie a.c. să le desemneze cele mai bune zece înscrise în concurs.

Cele șase piese finaliste vor fi alese de un juriu de specialiști în domeniul teatrului, pentru care opțiunile juriului de părinți sunt facultative.Cele șase texte din etapa finală vor fi anunțate luni, 27aprilie 2020.

 

Concursul de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR, este programul anual care le oferă liceenilor pasionați de teatru șansa de a-și vedea primele încercări dramaturgice transformate în spectacole de teatru realizate în regim profesionist.

Toate detaliile privind desfășurarea Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, în secțiunea dedicată: https://www.teatrul-excelsior.ro/new-drama/.

 

 

Număr de vizualizări :48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/lAfU1aQQOfo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

AFCN: Revenire cu privire la modificarea grilei de evaluare și exti...

Posted: 30 Mar 2020 03:45 AM PDT

Administrația Fondului Cultural Național anunță modificarea grilei de evaluare și extinderea orei limită până luni, 30 martie 2020, ora 24.00.

 

”În această perioadă complicată, Consiliul AFCN şi echipa executivă a AFCN depun toate eforturile pentru a preîntâmpina dificultăţile care pot apărea în desfăşurarea în bune condiţii a procesului de finanţare şi pentru a găsi soluţii adaptate la noua realitate. Am primit multe sesizări şi întâmpinări care vizau modificări ale procesului de finanţare şi adaptarea acestuia la condiţiile speciale de astăzi. Am încercat să răspundem pozitiv acestor solicitări, ţinând cont în egală măsură de nevoile operatorilor culturali, de buna funcţionare a mecanismelor de finanţare şi a administrării cererilor de finanțare de către AFCN şi, nu în ultimul rând, de posibilitățile şi capacitatea operatorilor culturali de a derula proiecte în aceste condiţii excepţionale.

 

Am primit unele puncte de vedere în care ni s-a semnalat că, deși suntem în stare de urgență, modificarea grilei anunțată recent poate pune probleme procedurale. Astfel, pentru că nu dorim să punem în pericol sesiunea de finanțare, vă anunțăm că modificarea grilei nu se va putea aplica la sesiunea în curs. Prin urmare, vă rugăm să aveți în vedere, la încheierea depunerii proiectului, grila inițială publicată odată cu anunțul deschiderii sesiunii, grilă care prevede punctarea distinctă a contribuției atrase peste nivelul minim obligatoriu, de 10%.

 

În altă ordine de idei, pentru a compensa perioadele de întrerupere a funcţionării serverului din cauza sesiunilor de salvare periodică a aplicaţiilor, se prelungeşte perioada de înscriere până la ora 24:00, 30.03.2020.

 

Dorim să ne asigurăm că această sesiune de finanţare va continua în condiţii optime şi că banii alocaţi acestei sesiuni sunt securizaţi, urmând să-şi atingă destinaţia lor firească, cea a sectorului cultural. Sperăm cu toţii să trecem cu bine peste această perioadă dificilă şi să reintrăm cât mai curând în normalitatea şi predictibilitatea pe care o dorim.

Consiliul AFCN”

 

 

Număr de vizualizări :37http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/VjTTgdEUZQA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

RESTITUTIO

Posted: 30 Mar 2020 03:35 AM PDT

Pentru doamna Victoria Dragu Dimitriu, într-un mod particular, casa este un univers păstrător de amintiri. Dar astăzi, amintirile nu se mai doresc evocate la gura sobei (ca în poveștile cu a fost odată…), ci folosind reportofonul, aparatul foto și carnețelul de notițe. E un fapt deja experimentat. Fiecare contact fizic se cere desfrunzit, prin comparațiune, analizat și desghiocat de-a fir’a păr. Așa a procedat domnia sa în mai toate investigațiile sale documentare.

Întocmai și în dialogul cu Doamna Rodica Filip von Becker – unica nepoată a renumitului arhitect Emil Wilhelm von Becker (1881-1952). În realitate, mai presus de atât. Din punct de vedere tehnic, a fost un meticulos dialog-studiu, cu documentele – la vedere. Iar din punct de vedere afectiv,  un dialog-balsam (întrucâtva) mângîietor pentru suferința îndurată – pe nedrept – de-a lungul atâtor decenii, gândind la arborescenta familie Becker. Explicabilă, prin confesiunea: „Mi-a făcut bine să vorbesc cu dvs. despre bunicul meu. Parcă mi-am trăit încă o dată copilăria și tinerețea, doamnă Dimitriu, parcă, împreună, i-am dat din nou viață lui Otata [Emil Wilhelm von Becker]” (p. 308).

Conversația dintre doamnele Victoria Dragu Dimitriu și Rodica Filip von Becker comprimă, prin detalii de natură profesională, gândind la artiștii-arhitecți și operele lor, cu precădere, la viața și activitatea creatoare a sculptorului Emil Wilhelm von Becker, un tot ce devine document istorico-literar.

Prin diversitatea tematică abordată, acest volum, Cu doamna Rodica Filip von Becker despre Bucureștii sculptorului Emil Wilhelm von Becker (Editura „Vremea”, București, 2019), încadrat în colecția „Planeta București”, dobândește valoarea unui compendiu extrem de interesant și valoros de istorie a artei. Un RESTITUTIO, bazat pe arhiva „Arhitect Emil Wilhelm von Becker”. Una dintre cele mai emoționante cărți pe care am citit-o în ultima vreme. În acest volum-document pulsează inimi generoase, inimi frânte – pe nedrept. O lacrimă duioasă răzbate fiecare colțișor descriptiv. Prin fiecare alineat se degajă un strop de parfum mângâietor.

Cred, cu tărie, că de acolo, din înaltul necuprins al cerului, sculptorul Emil Wilhelm von Becker primește, prin lacrima confesiunii, o binecuvântată mângâiere. Obiectele de artă dăltuite în piatră care, în vremuri de restriște, fost-au nemilos „dezrădăcinate” – de acolo, din inima casei din strada „Bateriilor”, prin efortul conjugat al urmașilor, respectiv, al doamnei Rodica Filip von Becher, al strănepotului Șerban von Becher, totul reînflorește întru amintire, în casa și în grădina casei din strada Iancu Căpitanu. Un loc încărcat de „mărturii ale durerii”, dar și de „clipe de bucurie ale creației”. Tocmai de aceea, acest cuib „dureros de dulce” merită să devină muzeu – iar în centru, bineînțeles, să troneze impresionantul arbore genealogic al familiei, pe care și eu mi l-am schițat – pe parcursul lecturii prezentului volum.

La toate acestea, aș adăuga și-un mic detaliu. Strada „Iancu Căpitanu”. Ea însăși o stradă istorică. La câțiva pași, dăinuie, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o biserică ortodoxă, „Sf. Pantelimon Foișorul de Foc”, la care a slujit un preacucernic părinte, Petru Gh. Savin (1891-1977), despre a cărei vrednică amintire aprinde mereu flacăra evocării, inimosul preot-scriitor Bogdan Aurel Teleanu.

Lectura acestui volum a fost o încântare. Toată recunoștința mea  autoarei, Victoria Dragu Dimitriu – pentru efortul asiduu și perseverant de cercetător în descifrarea rădăcinilor și ramurilor unei ilustre familii de artiști Becker.

Felicitări doamnei Silvia Colfescu, director al editurii „Vremea”, pentru că păstrează aprinsă făclia în labirinticul demers documentar de iluminare a trecutului.

Doamnei Rodica Filip von Becher – și tuturor celor dragi din preajmă-i – îmbrățișarea unui lector care crede, cu tărie,  că acest susținut efort recuperatoriu, va deveni, negreșit, încununare întru înnobilare.

Am această încredințare, gândind, deopotrivă, la tinerii noștri cercetători și iubitori de artă din țară – și de pretutindeni, care vor dori să afle cum a înflorit și a rodit un „lăstar crescut din bătrânul arbore Becker”. Semper veneranda vetustas.

 

Livia Ciupercă

 

Număr de vizualizări :49http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hWMBFT8a2Z8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Activități MNLR planificate în on-line (cont Facebook, YouTube, Ins...

Posted: 30 Mar 2020 01:54 AM PDT

În perioada 30 martie – 4 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 9.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate… și iarăși la lume date. 

”Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro. Primele șase episoade sunt deja disponibile on-line și vă invităm să le accesați:

https://youtu.be/Pw0z6ulv_Vc
https://youtu.be/wwJcKAYRGcY
https://youtu.be/PyCpaKlq08w
https://youtu.be/zu6vHxODSa4
https://youtu.be/i5ytB0C8_2E
https://youtu.be/7PhGai5690A

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 14.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal (sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8) aparținând scriitorilor români Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Fănuș Neagu, Octavian Goga, Vintilă Horia.

Vor fi postate texte din ghidurile noastre de specialitate, fragmente audio și, respectiv, video pe site-ul oficial, pe paginile de socializare, pe canalul YouTube. Este, de asemenea, un motiv în plus să vă lansăm invitația de a face o vizită virtuală (http://mnlr.ro/mnlr3.html) la sediul MNLR din eleganta clădire situată pe Str. Nicolae Crețulescu 8, care se remarcă prin designul remarcabil, prin conceptul curatorial inedit și prin multiplele servicii pe care muzeul le pune la dispoziția publicului: audioghiduri dedicate (copii, adolescenți, adulți) în limba română, un audioghid în limba engleză, Ghidul MNLR în Braille și Ghidul MNLR în limbaj mimico-gestual.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – Retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București (2017, 2018, 2019), în fiecare zi, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) este un proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare ediție a FIPB din ultimii ani a reunit peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – timp de șapte zile, în intervalul orar 21.00 – 22.00, vom difuza câte un episod din Conferințele Centenarului, susținute de personalități marcante, cu impact nu numai în spațiul autohton, cât și în străinătate, care vor aborda diferite dimensiuni ale societății românești, de la domenii științifice până la cele umaniste. Dintre acestea, menționăm: literatură, arhitectură, arte vizuale, medicină, biologie, fizică și matematică. Conferințele radiografiază evoluția societății și a culturii românești din ultima sută de ani, în contextul Centenarului Marii Uniri, aducând în fața publicului subiecte abordate într-o manieră modernă.

În perioada 30 martie – 5 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, materiale audio și video din arhivele celor 5 case memoriale administrate de Muzeul Național al Literaturii Române. Scoatem la iveală cele mai inedite obiecte de patrimoniu, materiale, informații, povești spuse de muzeografii noștri și vă invităm în lumea virtuală a unor case memoriale foarte specifice prin intermediul tururilor on-line disponibile pe site-ul www.mnlr.ro. Primul pe care vi-l propunem este cel al Casei Memoriale „Anton Pann”, cel mai nou spațiu al Muzeului Național al Literaturii Române, cu un concept curatorial și de design extrem de inedit, care urmărește principiile interactivității și conectivității și prin care vă spunem povestea scriitorului Anton Pann într-un mod cât se poate de inedit: https://mnlr.ro/tur/pann.html

Concurs de creație (ilustrații de carte) pentru prietenii MNLR

Din dorința de a păstra o legătură strânsă cu artiștii colaboratori sau admiratori ai Muzeului Național al Literaturii Române, în acestă perioadă în care trebuie să fim responsabili și să rămânem în case, dar și din dorința de a vă stimula creativitatea și de a continua seria evenimentelor frumoase cu care v-am obișnuit, vă propunem un concurs de creație: realizarea de ilustrații pentru un poem ales de noi.

Având în vedere că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București a fost anulată, din motive de responsabilitate socială, considerăm că acestă propunere este mai mult decât nimerită.

Poemul pentru care vă propunem să realizați ilustrații (minimum două) aparține poetei poloneze Zofia Bałdyga, una dintre invitatele ediției FIPB din 2018.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să citiți poemul ales, dar și condițiile de participare, pe site-ul MNLR: https://mnlr.ro/concurs-de-creatie-ilustratii-de-carte-pen…/

Premiul va consta în organizarea unei expozitii personale, în spațiile expoziționale ale MNLR din Calea Griviței 64 – 66, pe parcursul anului 2020 și invitarea câștigătorului la una dintre lecturile ediției de anul viitor a Festivalului Internațional de Poezie București.

Proiecte educaționale:

„Povestea vorbii” – partea a doua (Casa Memorială „Anton Pann”)
Următorul episod va fi pe o nouă temă, pornind de la proverbul, folosit și astăzi, „Spune-mi cu cin` te-nsoțești, ca să-ți spui eu cine ești!”

  • Se va citi povestea legumelor din capitolul „Despre beție”
  • Înregistrarea durează aproximativ 15 minute
  • După citirea poveștii și explicarea cuvintelor necunoscute, se va rezuma pedeapsa primită de strugure, apoi se va cere interlocutorilor (urmăritorilor noștri de pe Facebook) să cugete la anumite aspecte, respectiv:
  1. Este bună atitudinea Strugurelui, care pârăște și invidiază legumele mai apropiate Reginei Gutuie:
  2. Sunteți de acord cu pedeapsa pe care a primit-o?
  3. Invităm interlocutorii copii să încerce să deseneze povestea, având în vedere amplele descrieri ale cepei și strugurelui, iar desenele vor putea fi postate, alături de răspunsul la întrebările de mai sus, la rubrica de comentarii de pe Facebook.

În felul acesta se ating mai multe scopuri educative:

  1. Se încurajează și se consolidează relația părinte – copil (pot asculta și comenta împreună);
  2. Se dezvoltă capacitatea de a judeca și de a discerne între bine și rău;
  3. Copiii au posibilitatea de a-și umple timpul desenând, corelând sunete cu imagini vizuale, dezvoltându-și imaginația și spiritul creativ.

„Să vă spun o poezie!…” (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”)

Un proiect care invită publicul tânăr al muzeelor noastre să recite o poezie, să se filmeze şi să ne furnizeze acest material pentru a-l posta pe reţelele noastre de socializare. Cei care vor dori, ne vor furniza şi câteva rânduri care să relateze experienţa lor în muzeele noastre, o mică amintire, impresie sau gând.

Prin acest proiect ne propunem:
– să implicăm oamenii care au vizitat muzeele noastre în activităţile muzeului, fidelizând astfel vechii vizitatori;
– să facem audienţa să conştientizeze cât de deschise şi cât de aproape de public sunt muzeele noastre şi cum se leagă prietenii cu un muzeu;
– să descreţim frunţile celor care ne văd şi să îi apropiem de literatură;
– să creştem numărul de potenţiali vizitatori, aceste postări fiind totodată un bun instrument de marketing.

De la distanță, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) vă pune la dispoziție aplicația mobilă (Android & iOS https://apps.apple.com/us/app/mnlr/id1444334837) pentru un acces mai simplu la tururile virtuale, la o secțiune de curiozități  din literatură, teste de cunoștințe și conținut multimedia.

Foarte curând, vom reveni cu noi informații, proiecte, idei.

Vă așteptăm în lumea virtuală a MNLR!” – anunță MNLR.

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ChJkToRRasM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Academiei Române – Mesajul președintelui Ioan-Aurel Pop

Posted: 30 Mar 2020 01:50 AM PDT

Academia Română a transmis, printr-un comunicat de presă, mesajul președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cu prilejul Zilei Academiei Române.

”Pentru prima oară, datorită gravelor împrejurări pe care le trăim, se va sărbători în acest an Ziua Academiei Române, de la 4 aprilie, departe de venerabila instituție, simbolizată de clădirea de pe Calea Victoriei nr. 125 (fostele case Cesianu și Bellu), fără ca membrii să se mai poată reuni în tradiționala Adunare Generală festivă și fără să se mai poată organiza „Ziua Porților Deschise“. Cu toate acestea, vă propunem să celebrăm cu toții, în sufletele noastre, Academia, să-i conștientizăm din nou, în comunitate și în comuniune, rolul de for suprem de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare din țara noastră. Să ne gândim – cu precădere în aceste zile – la munca și creația marilor savanți-medici din cadrul instituției noastre, aceia care au elaborat cele mai eficiente medicamente, vaccinuri, remedii, tehnici și care au vindecat, prin dăruirea și talentul lor, milioane de oameni și au salvat milioane de vieți. Să ne gândim la institutele de specialitate ale Academiei, mai ales la cele cu profil medical, biologic, medico-farmaceutic și la importanta lor activitate, salvatoare de multe ori, inclusiv în aceste zile. Dacă eficiența unora dintre soluțiile și măsurile preconizate acum de autorități nu este întotdeauna evidentă, încrederea în forța cunoașterii științifice și a creației spirituale trebuie să rămână nezdruncinată, fiindcă omenirea a mers înainte și a depășit crizele numeroase prin care a trecut datorită științei, cercetării, invențiilor și descoperirilor făcute de savanți și de creatorii de valori intelectuale.

 

Membrii Academiei sunt, în cea mai mare parte, persoane în vârstă, fapt pentru care anumiți oameni – conform unor clișee perpetuate și augmentate în aceste zile – îi privesc (mai ales acum, în vremuri de cumpănă) cu oarecare suspiciune, fără să înțeleagă că seniorii nu răspândesc virusul mai mult decât alții, ci doar mor mai mult, mai repede și mai des decât alții, din cauza fragilității vieții lor aproape trecute. Prezența părinților și bunicilor în comunitate nu poate să ofere decât siguranță, experiență de viață și soluții pentru astfel de nenorociri, prin care seniorii au trecut și au ieșit cu bine la liman. Dacă știința, înțelepciunea și cumpătarea bătrânilor se unesc cu entuziasmul și forța tinerilor și maturilor, atunci toate provocările pot fi rezolvate întru binele omenirii și al poporului român.

 

Academia Română are astăzi 154 de ani și, în toți acești ani, a participat la construirea, la propășirea și la fortificarea României și a omenirii, la elaborarea creației intelectuale majore, românești și universale. Să-i aducem Academiei Române cuvenitul omagiu și să-i urăm – în acord cu vechea tradiție latină – vivat, crescat, floreat! Academia Română a semănat și seamănă în societate virtuți, valori și încredere, ceea ce face și în aceste zile triste, cu nestrămutata convingere că „se va potoli furtuna“, din care vom ieși mai puternici, mai realiști și mai înțelepți. La mulți ani!

 

Ioan-Aurel Pop

Președintele Academiei Române”

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/A2yCCzgx1Ns?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Serialul Maratonul Solidarității – un regal cu 18 actori de marcă

Posted: 30 Mar 2020 01:47 AM PDT

Artmedia și Tele Europa Nova lansează MARATONUL SOLIDARITĂȚII, un serial axat pe cei mai străluciți actori, unii trăitori pe pământ românesc alții duși printre stele.

”Traversăm o perioadă foarte grea. Considerăm că fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că fără solidaritate, înțelepciune și disciplină nu vom putea depăsi acest dușman periculos. Este necesar să urmăm întocmai recomandările specialiștilor și SĂ STĂM ACASĂ.

Artmedia dorește să vă descrețească frunățile și să vă ofere un serial cu tentă de divertisment, 18 episoade cu mari artiști care au onorat timp de 28 de ani Fundația Culturală Artmedia.

Începând cu 30 martie din două în două seri la ora 22:30 și a doua zi în reluare la ora 16:30 puteți urmări cele 18 episoade: Dan Puric – E1, Maia Morgenstern – E2, Florin Piersic – E3, Florina Cercel – E4, Radu Beligan – E5, Adriana Trandafir – E6, Horațiu Mălăele – E7, Mariana Mihuț și Victor Rebenciug – E8, Oana Pellea – E9, Ion Caramitru – E10, Medeea Marinescu – E11, Marcel Iureș – E12, Dorina Lazăr și Gheorghe Zamfir –E13, Marius Manole – E14, Stela Popescu și Alexandru Arșinel – E15, Spectacole de Binefacere – E16, Spectacole de referință –E17, Mozaic de divertisment – E18

Printr-un sms contribuie și tu la 8841 cu textul ”Donație” cu 2€. Maratonul Solidărității are drept scop mobilizarea cât mai rapidă pentru strângerea de fonduri necesare spitalului de Boli Infectioase Victor Babeș. Doamne ajută!” – Fundația Culturală Artmedia

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor