altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 28 martie 2020

“Re-Start și complementaritate” plus 3 more


Re-Start și complementaritate

Posted: 27 Mar 2020 07:47 AM PDT

Sintagme șablon bântuie rețelele virtuale și discursurile mediatice. ”Ne aflăm într-un moment de cotitură”, ”lumea nu mai este și nu va ma fi la fel”, ”totul se va restarta”. Iar imaginile acestor sintagme sunt străbătute de jeturi cu dezinfectante, de izolete, de măști și echipamente individuale de protecție. Necesitatea unui altfel de a modela organizarea lumii, de a o re-inventa, de a-i da un sens existențial profund, pare tot mai stringentă și mai apăsătoare. Putem avea un model neapărat în și din antiteza la formalismul consumerist, la deconstructivismul ecologic, moral și spiritual, exersat până la scăparea de sub control a unei naturi umane tot mai egotice, tot mai amețită de omnipotența sa?  Cum ar putea acest proiectat model să reacționeze și să relaționeze în fața globalizării, în fața tabloidizării aspectelor intime ale vieții, în fața progresului prin creștere economică priapică și nesățioasă? Care ar fi pentru acest model obligațiile și drepturile contractului social? Orice răspunsuri am oferi, ajungem, inevitabil, la felul în care ne poziționăm: atomic (subatomic), ca un virus fără viață, dar care parazitează funcțiile, organele și organismele umane spre a le duce în vid, în neant; ori molecular, sintagmatic, în care oamenii să funcționeze în comunități de interese complementare prin care să fie întregite planuri existențiale morale și spirituale? Complementaritatea tuturor funcțiilor, organelor și organismelor vitale omului, sunt convins, ar trebui să fie cheia de re-scriere a noului model. Natura – mai ales prin funcția ei cea mai specială, natura naturans, natura creatoare – este modelul nostru de complementaritate pentru ființele ce suntem mereu puse sub presiunile realităților materiei și cele ale eului profund.

 

E destul de limpede pentru un imagolog al pandemiei mondiale că există o rețea mondială de imagini mentale, imagini interioare, poetice sau mitologice ce își au sursa în inconștientul nostru colectiv. Tiparul acestor imagini, cu tensiunea lor psihică, nevrotică, compulsivă, degenerativă și întunecată, amintește de multe dintre imaginile de dinaintea primului război mondial și din vremea gripei spaniole. Sunt imagini care l-au determinat, de altfel, pe Jung să formuleze teoriile sale despre arhetipuri și  inconștientul colectiv.

Putem ieși din post-modernitate, din pandemie și din criză, dând, iată, un rol esențialmente existențial și complementar naturii noastre creatoare prin toate funcțiile, organele și organismele noastre vitale!

 

Dan Mircea Cipariu

 

Eco dosArt #stamacasa

#stamacasa #atelier030202 #martieseptembrie2020
#euroculturart #agentiadecarte #afcn

Număr de vizualizări :147http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zY5jtIYOW9o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mesajul lui Ion Caramitru de Ziua Mondială a Teatrului 2020

Posted: 27 Mar 2020 02:30 AM PDT

UNITER a transmis, printr-un comunicat de presă, mesajul lui Ion Caramitru cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului 2020.

 

”Tahicardie paroxistică

 

Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului 2020

 

Suntem în 2020. Criză mondială. Pandemie. Țări zăvorâte. Morți cu miile. Spitalizați cu sutele de mii.

Speranțe zero, așteptări înspăimântate, calcule inutile. Închiși în case vedem la TV militarizarea circulației și pustietatea străzilor.

În calculul probabilităților apare doar ideea de a nu te fi născut ca să mai nutrești speranțe de supraviețuire.

Stai să te întrebi cu ce poți compara această pandemie (ce tristă rimă la comedie!) vizavi cu tot ce ai trăit. Nimic nu se compară, mai ales că cei ca mine, n-am fost la război.

Să fie inundațiile catastrofale? Cutremurul din ‘77? Nici vorbă! Au trecut parcă în viteză și ne-au lăsat doar triste amintiri.

Iar Teatrul s-a închis și publicul s-a dispersat. Nu se știe până când. Iar noi nici măcar nu putem pretinde că știm a face și altceva mai constructiv, decât a fi pe scenă, drapați în personaje etalon.

Încerc să-mi limpezesc gândurile și să pot scrie ceva esențial legat de Teatru, acum, de ziua lui mondială. Să pot transmite clar și precis secretul ascuns al acestei arte atât de perisabile. Nu sunt primul aventurier care încearcă asta. În fiecare an, de multe ori, de prea multe ori, importanți oameni de teatru caută prin mesaje, articole, eseuri, interviuri și alte asemenea mijloace, să-și aroge dreptul de a spune, fără echivoc, ce e teatrul și care e misterul lui.

Ca să limpezesc lucrurile, aș aduce în scenă două personaje care pot contribui la o mai bună înțelegere. Pe Socrate care să ne spună „că știe că nu știe nimic” și pe Shakespeare să ne aducă aminte că „teatrul este oglinda lumii”.

Cu aceste două argumente, putem aprecia că scena caută să vă fure din realitate, măcar o secundă. O secundă lungă, cât o viață, care să vă trimită cu gândul în stradă, în cosmos, în voi înșivă, în viață și chiar în moarte și neant. Să vă scoată din obișnuit.

Veniți la teatru când va trece totul, când ne vom însănătoși cu toții, veniți ca niște copii care chiar nu știu nimic și poate acuma s-au născut și, convinși că oglinda își respectă rostul, să urmăriți spectacolul ca și cum ar fi al vostru, al copilăriei voastre și dus acasă în ghiozdan, să-l păstrați cu sfințenie în caietul de amintiri al adolescenței.

Scris pentru azi, 27 martie 2020, inspirat şi din ce am scris în 2017                         

Ion Caramitru

Președinte UNITER”

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/27eNnQwJT5A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul „Azilul de noapte” de M. Gorki, regia Ion Cojar – live ...

Posted: 27 Mar 2020 02:28 AM PDT

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” se alătură mișcării culturale internaționale și transmite online o parte dintre spectacolele de absolvire ale studenților săi.

”Sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului cu difuzarea vineri, 27 martie, ora 19:00, pe pagina oficială de facebook (https://www.facebook.com/UNATC.ILC/), a unui spectacol care a făcut istorie – „Azilul de noapte” de M. Gorki, pus în scenă de cunoscutul regizor și pedagog Ion Cojar, cu promoția de actori 1994.

 

Distribuția:

Vasilisa Karpovna – Corina Dănilă

Natasa – Viorica Bahnaru

Medvediev – Cătălin Păduraru

Vaska Pepel – Traian Grigoriu

Andrei MItrici Klesci – Valentin Ionescu

Anna – Amalia Ciolan

Nastia – Diana Dumbravă

Kvasnia – Bogdana Darie

Bubnov – Andrei Duban

Baronul – Mircea Gheorghiu

Satin – Liviu Lucaci

Actorul – Lucian Pavel

Luca – Cristian Toma

Alioska – Silvia Codreanu

Tatarul – Dragoș Stemate

Mihail Ivanov Kostiliov – Virgil Constantin (Universitatea Hyperion)

Krivoi Zob – Vlad Jipa (Universitatea Hyperion)

Femei din azil – Mihaela Sîrbu, Delia Nartea, Carmen Papa

 

clasa Ion Cojar, Ștefan Radoff, Gavriil Pinte, Andrei Zaharescu, Adrian Titieni” – UNATC

 

„Cred într-un teatru unde spectacolul de ansamblu nu sufocă și nu denaturează veridicitatea fiecărui moment scenic luat în parte. Pentru mine, spectacolul se compune dintr-o alternanță de momente, fiecare construit într-un univers propriu și, în același timp, integrându-se unui tot coerent, întocmai ca niște atomi ce gravitează într-o moleculă.” Ion Cojar (interviu realizat de A. Băleanu și C. Băltărețu, Cultura spectacolului teatral, Ed. Meridiane 1976)

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0klYj2-_Zuw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul Național din Timișoara urează La mulți ani oamenilor de tea...

Posted: 27 Mar 2020 02:00 AM PDT

Vineri, 27 martie 2020, ora 20. 00, pe canalul  YouTube al Teatrului Național din Timișoara, puteți viziona spectacolul ”Prin vis”.

 

”Așteptăm cu nerăbdare emoția reîntâlnirii unice, de fiecare dată, din sala de spectacol. Până atunci, de Ziua Mondială a Teatrului, de la ora 20.00, vă așteptăm la o nouă „întâlnire la voi acasă” cu un hipnotic spectacol de teatru-dans, creat la Teatrul Național de un extraordinar coregraf al Europei – Pál Frenak. Este vorba despre Prin vis, un spectacol la intersecţia dansului cu teatrul şi filmul, un fascinant și emoționant road-movie „pe dos”, în care poveștile se articulează în jurul unui vechi Cadillac.

 

Spectacolul va fi disponibil pe canalul  YouTube al Teatrului Național din Timișoara de vineri, 27 martie, ora 20,00; putând fi accesat de pe site-ul  nostru, www.tntimisoara.com , cât și de pe conturile de Facebook, Instagram și Twittter ale Teatrului Național.

 

 

De 59 de ani, o personalitate artistică a lumii este invitată să împărtășească publicului câteva dintre gândurile sale privind rolul și misiunea teatrului. Mesajul său este tradus în peste 20 de limbi, citit în fața a zeci de mii de spectatori din toată lumea înainte de începerea spectacolului din seara zilei de 27 martie, publicat, difuzat la radio și la televiziune în toate colțurile lumii. Anul acesta, mesajul internațional este transmis de Shahid Nadeem, celebru dramaturg din Pakistan, regizor, producător de televiziune, director de festival, membru important al unor rețele cum ar fi Amnesty International sau Theatre without Borders și, nu în ultimul rând, directorul companiei de teatru „Ajoka”.

În aceste zile în care pandemia ne recontextualizează prezentul într-un fel neașteptat provocându-ne într-un fel cu totul nou atât ca indivizi, cât și ca societate, iată câteva din cuvintele pe care Shahid Nadeem ni le transmite tuturor cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului pentru a ne aduce din nou împreună – creatori de teatru și de iubitori de teatru din toată lumea:

”Împreună, putem descoperi dimensiunile spirituale ale teatrului și să creăm poduri între trecut și prezent, ducând spre un viitor care este destinul tuturor comunităților. (…) Teatrul are un rol, un rol nobil (…) În Asia de sud, artiștii ating scândura scenei cu reverență înainte să calce pe ea, o tradiție străveche în care spiritul și cultura se întrepătrund. Este timpul să regăsim această relație simbiotică dintre artist și public, dintre trecut și viitor. (…)”

 

Reamintim că toate spectacolele difuzate pe canalul  YouTube al Teatrului Național din Timișoara vor rămâne active până în data de 1 mai 2020.

 

Vă dorim vizionare plăcută!”- anunță Teatrul Național Timișoara.

 

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Vizualizări: 10

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor