altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 28 ianuarie 2020

“Dezbatere pe tema celei mai ample expoziții dedicată operei lui Br...


Dezbatere pe tema celei mai ample expoziții dedicată operei lui Brâ...

Posted: 27 Jan 2020 09:18 AM PST

Pentru a spori impactul și importanța expoziției Brâncuși și a evenimentelor din cadrul Europalia România, ICR Bruxelles va organizao serie de comunicări și acțiuni, prima dintre acestea fiind masa rotundă„Brâncuşi. Sublimarea formei”, care aduce în prim-plan opera marelui artist în contextul schimburilor interculturale. La evenimentul despre cea mai amplă expoziție monografică dedicată operei brâncușiene în Regatul Belgiei, vor participa curatorul expoziției, Doina Lemny, alături de prof. dr. Cristian Robert Velescu, prof. dr. Adrian Guță, prof. dr. Jan De Maere – critic de artă – și a lui Carmen Mușat, profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. Dezbaterea va avea loc la Universitatea Liberă din Bruxelles, sâmbătă, 1 februarie 2020, de la ora 11.00.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate albumele „Brancusi et Marthe – ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton” și „Correspondance Brancusi – Duchamp”, editate de Doina Lemny, cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă Centrul Pompidou din Paris și de Cristian Robert Velescu, istoric de artă. Anterior dezbaterii, invitații vor beneficia de o vizită a expoziției „Brâncuşi. Sublimarea formei”. Cu această ocazie va fi expusă în spațiul de desfășurare lucrarea „Omagiu”, semnată de pictorul român Emil Ciocoiu, o ancoră vizuală a operei lui Brâncuși, ce va fi expusă începând din luna martie la Târgu Jiu.

Doina Lemny este muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris. Absolventă de filologie la Iași, după o scurtă perioadă de profesorat, s-a dedicat activității de muzeograf și curator, la Muzeul de Artă din Iași. Și-a susținut doctoratul în istoria artei la „Paris I” Sorbona, cu lucrarea „Mediul artistic și cultural în care a evoluat Constantin Brâncuși”. Este autoarea mai multor volume despre Constantin Brâncuşi, Lizica Codréano, Henri Gaudier-Brzeska, Antoine Pevsner. Co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brâncuşi din 1998 în 2002, a fost curatoarea expoziţiei „Antoine Pevsner în colecţiile Centrului Pompidou” (2001), „Dațiunea Brâncuşi” (2003), „Henri Gaudier-Brzeska în colecţiile Centrului Pompidou” (2009) şi a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizării expoziţiilor.Mai recent, Doina Lemny a publicat două cărți inedite de corespondență: „Correspondance Brancusi-Duchamp”și„Brancusi et Marthe – ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton”, cărți cu un viu ecou în lumea culturală.

Cristian-Robert Velescu, critic şi istoric de artă, scriitor, predă istoria artei la Universitatea Naţională de Arte din București. A publicat lucrări dedicate modernităţii româneşti şi europene, dar şi avangardei istorice: „Brâncuşi, iniţiatul” (Editura Editis, Bucureşti, 1994); „Concepte ale poeticii lui Constantin Brâncuşi” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1999), „Formă şi semnificaţie în arta românească modernă − exemplul lui Brâncuşi” (Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002), „Brâncuşi inedit − însemnări şi corespondenţă românească” (coeditor cu Doina Lemny, Humanitas, Bucureşti, 2004 ); «Victor Brauner d’après Duchamp sau drumul pictorului către un suprarealism „bine temperat”» (Institutul Cultural Român, 2007), „Avant-gardes et modernités − Brancusi, Duchamp, Brauner, Voronca, Tzara & comp.” (Institutul Cultural Român, 2013). Este autor alunornumeroase studii și texte critice publicate în albume, reviste şi cataloage, din țară și din străinătate. Cristian-Robert Velescu a contribuit, alături de Doina Lemny, la editarea catalogului expoziției Brâncuși de la BOZAR.

Adrian Guță este conferenţiar universitar doctor şi decanul Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), a condus între 1994-1997 şi 2002-2006 secţia de critică Bucureşti a UAP. A fost redactor-şef al revistei Arta (Serie nouă), editată de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2000−2001). A fost co-curator al participării româneşti la Bienala de Artă de la Veneţia (1997). A publicat volumul Generaţia ’80 în artele vizuale (2008). A scris studii, eseuri, cronici şi articole despre arta contemporană românească, apărute în reviste de artă, periodice de cultură, cărţi şi cataloage tipărite în ţară şi străinătate (din 1980). Adrian Guță va face o paralelă între expoziția Brâncuși și arta contemporană românească și va aborda opera marelui sculptor în contextul influenței acesteia asupra evoluției curentelor artistice ulterioare, dar și în contextul expozițiilor artiștilor Ion Grigorescu și Ciprian Mureșan din programul EUROPALIA.

Adrian Guță, Cristian-Robert Velescu și Doina Lemny au făcut parte din comitetul științific de consultare pentru analiza propunerilor de proiecte din domeniul artelor vizuale în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România.

Carmen Mușat este eseist şi critic literar, conferenţiar universitar la catedra de Teoria Literaturii din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Din 2000, este redactor-şef al revistei Observator cultural, una dintre cele mai longevive publicații culturale românești. Membru al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România şi al PEN Club România. Membru fondator al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), al Centrului de Excelenţă pentru Studierea Identităţii Culturale şi al Centrului de Studii Interdisciplinare „Tudor Vianu”. Carmen Mușat va vorbi despre opera lui Constantin Brâncuși în ansamblul discursului cultural mai amplu, de la artă la literatură și film, pornind de la revoluția în artă generată de curentul de avangardă și până la cele mai recente manifestări artistice postmoderne. Carmen Mușat va integra opera lui Brâncuși în contextul literar al secolului XX și va face legătura cu programul literar al Festivalului EUROPALIA România.

Jan de Maere, critic de artă, distins profesor de istoria artei la Universitatea Liberă din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI-XVII, și un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, iar în noiembrie 2016, a primit decorația Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincție a guvernului francez. Vasta sa expertiză în arta flamandă a secolelor XVI-XVII este strâns conectată cu istoria Muzeului Brukenthal, ale cărui impresionante opere semnate de Titian, Bruegel, Jordaens și Jan van Eyck i-au servit la redactarea tezei de doctorat în artă și științe, obținut la Universitatea din Gent, în 2011. Jan de Maere va prezenta un material despre importanța și impactul expoziției „Brâncuși. Sublimarea formei” la nivel european, în contextul în care aceasta a avut loc în aproximativ aceeasi perioadă cu alte două expoziții de anvergură: expoziția dedicată lui Van Eyck, ce se va deschide la Gent, și Beyond Bruegel, în desfășurare la Muzeul Regal de Artă din Bruxelles.

Dezbaterea își propune, între altele, analiza impactului și a performanței pe care expoziția le-a înregistrat la nivel european. Până în prezent, expoziția a fost vizitată de peste 85.000 de vizitatori, înregistrând peste 1.000 de vizitatori / zi în vacanța de iarnă. Este motivul pentru care s-a decis prelungirea până în 2 februarie 2020, recunoscându-se succesul pe care un astfel de program cultural îl poate înregistra.

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kSvmQeQNw6E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Participare românească la Festivalul de film de scurtmetraj de la C...

Posted: 27 Jan 2020 09:10 AM PST

Realizatoarea Roxana Stroe şi producătoarea Gabriela Suciu vor prezenta, în cadrul Festivalului de film de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, filmul-proiect „Appalachia”,frumoasa poveste reinventată a lui Romeo şi a Julietei, care a fost ales pentru secţiunea Short Film Market, pentru a reprezenta România. Festivalul de film de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand are loc în perioada 3-6 februarie 2020. În cadrul acestei secțiuni intitulate „Euro Connection”, aflată la cea de-a 11a ediție și ale cărei prime 10 ediții au permis finalizarea a 87 de filme, dintre care 44 în coproducție internațională, Roxana Stroe și Gabriela Suciu trebuie să prezinte proiectul lor astfel încât să primească oferta unui coproducător. Rolul Roxanei Stroe va fi, deci, să convingă coproducătorii posibili asupra importanței introducerii elementului religios, spiritual, în această poveste romantică, asupra necesității apariției unei reinterpretări contemporane, iar cel al Gabrielei Suciu va fi de a promova avantajele unei coproducții românești. Cele două invitate din România vor avea fiecare la dispoziție câte 7 minute, în cadrul celui mai important festival de scurtmetraje din lume.

Euro Connection este principala întâlnire profesională a scurtmetrajului. Obiectivul acestor întâlniri este stimularea partenariatelor între societăți de producție, finanțatori și societăți de distribuție europene și internaționale. Viitoarea ediție deci, cea din 4 și 5 februarie, în cadrul căreia sunt invitate să reprezinte România Roxana Stroe și Gabriela Suciu, este articulată în jurul unor sesiuni de pitchs (prezentări) de proiecte, de schimburi informale între producători și participanți. Euro Connection este organizată de asociația Sauve Qui Peut le Court Métrage (Salvează cine poate scurtmetrajul), în cadrul Marché du Film Court (Bursa filmului de scurtmetraj), în colaborare cu Europe Créative MEDIA France și Centre national du cinéma et de l’image animé, cu sprijinul programelor MEDIA și PROCIREP.

Țările invitate la ediția 2020 sunt : Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Malta, Norvegia, Macedonia de Nord, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit și țările baltice. Institutul Cultural Român de la Paris susţine participarea celor două invitate din România.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OY-zpUCaOdA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Seară dedicată lui Ezra Pound poet și eseist, reprezentant de marcă...

Posted: 27 Jan 2020 09:06 AM PST

Miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 19.00, Editura Humanitas Fiction vă invită  la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și  Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

„Pound a fost Proteul absolut. A fost cel mai inventiv, cel mai versatil, cel mai neastâmpărat, cel mai dificil de prins, cuprins și surprins dintre toți scriitorii moderni. Poate fi comparat doar cu Picasso, în artele vizuale, ori cu Stravinski, în muzică. Pound este marele catalizator al deceniului care culminează cu anul 1922, annus mirabilis al modernismului literar. Prin Cantos, Pound a dat poemul epic al modernității, care închide în el lumea modernă în același fel în care Homer a închis în Iliada și Odiseea lumea greacă, Vergiliu în Eneida lumea romană, iar Dante în Divina Comedie creștinătatea latină. Pound este nu doar un simptom al epocii moderne, este și o radiografie a răului din atitudinea modernistă. Toți marii moderni târăsc după ei o radiografie a răului. În același timp, modernismul este un mecanism de acces la sufletul intim. Operele moderne ne vorbesc atât de mult și de direct deoarece modernismul este un fel de a spune lucrurile până la capăt: de obicei până la capătul deplinei singurătăți. “ Horia–Roman Patapievici, „Introducere în modernismul lui Ezra Pound“, Opere I – Ezra Pound, 2014

„Cărțile ABC-ul lecturii și Ghid spre Kulthură fac parte din lupta lui Pound împotriva degradării culturii publice, împotriva menținerii culturii înalte în zona exclusivă a elitelor și în favoarea aducerii studiului la nivelul publicului inteligent lipsit de mijloacele bănești de a-și oferi o educație universitară specializată.“ – Horia Roman Patapievici

“Ceea ce e șocant din capul locului atât în ABC‑ul lecturii (1934), cât și în Ghid spre Kulthură (1938) e discordanța de-a dreptul stridentă între ce pretind a fi și ce sunt cu adevărat. Nu pentru că ar fi mai puțin decât ce pretind (cum se întâmplă cu enorma majoritate a obiectelor literare), ci, dimpotrivă, fiindcă sunt aproape monstruos mai mult. (…) Maeștrii își introduc ucenicii în meditația Zen printr-un șoc fizic puternic, care e, de fapt, primul contact real și germinativ cu realitatea esențială. Nu alta, sunt sigur, a fost și intenția lui Pound cu aceste două cărți, ABC‑ul și Ghidul: șocul lor pedagogic poate fi primul contact autentic și germinativ cu realitatea esențială a literaturii.“Radu Vancu, „Cum și de ce se învață frumusețea“, prefață la Opere II – Ezra Pound, 2019

„Pound a fost într-adevăr centrul literaturii de limbă engleză pentru acei șaizeci de ani, așa cum Picasso a fost centrul picturii, Brâncuși centrul sculpturii, Wittgenstein centrul filozofiei.“ – Guy Davenport, „The Pound Vortex“, 1972

 

 

 

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CqLKd7JF4rk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Pisica Pătrată – Intervenție în spațiul Institutului Cervantes din ...

Posted: 27 Jan 2020 08:53 AM PST

La începutul acestui an, Institutul Cervantes din București a demarat o colaborare inedită cu bine-cunoscutul artist vizual român Pisica Pătrată: timp de câteva săptămâni, acesta a creat trei picturi murale în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Astfel, principalul spațiu de popularizare a culturii Spaniei și a țărilor de limba spaniolă în capitala țării noastre începe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care își propune să îl aibă Institutul Cervantes din București începând din 2020. „Pentru Institutul Cervantes din București, acest proiect reprezintă o încercare de repoziționare în prim-planul culturii bucureștene, dând credit unui curent artistic nou, uneori controversat, dar cu siguranță unul dintre cele mai importante din istoria artelor contemporane. Și asta cu ajutorul unuia dintre cei mai talentați artiști vizuali români, Pisica Pătrată”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.  

Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. O compoziție ce poate fi citită evolutiv, ca o frescă narativă, sau ca un întreg static, ori ca registre de interes ce descriu bucuria, iubirea, nebunia, violența, gândirea superioară, evoluția. O încercare de a-l provoca pe privitor să pătrundă în lumea propusă de artist și să o interpreteze, dându-i noi valențe.

Complexul de lucrări este completat de alte două creații realizate în stiluri diferite: una care îmbie la visare, iar cealaltă, mai riguroasă, dar ușor hipnotică prin repetitivitate.

În toate, însă, se regăsește câte un mic detaliu care face legătura cu spațiul în care sunt create.

 

Evenimentul de lansare va avea loc luni, 3 februarie, începând cu ora 19.00 (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), în prezența artistului, a E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, și a directorului Institutului Cervantes din București. Vernisajul va fi urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing). Prezența la eveniment este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail, trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

 

 

Alexandru Ciubotariu este un artist care trăiește și lucrează la București. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru proiectul Muzeul Benzii Desenate. Creația de street-art l-a făcut cunoscut publicului drept Pisica Pătrată. Albumul „Pisic apat rata” este primul album de street-art din România, publicat în 2010, la Editura Vellant.

A adunat mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale din țară și străinătate. A apărut în peste 60 de publicații din țară și străinătate și ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate.  Este câștigător al mai multor premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și bandă desenată.

 

Orkid, trioul de shoegazeri nervoși din București, își definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. Pentru ei sunt definitorii afecțiunea și respectul pentru balene, orci și tot felul de alte bestii marine, terestre și extraterestre.  În stilul lor se resimt influențe diverse, de la punk la post-rock și de la blues la prog sau chiar muzică academică, Orkid. Pentru că cei doi fondatori ai grupului vin din zona producțiilor vizuale – Vlad este de formare scenarist și regizor de film, iar Radu, animator și artist grafic –, Orkid este un produs cinematic, care pune accentul și pe vizualuri animate, ilustrație și design.

 

OrkiPP este un performance transmedia în care li se alătură artistul grafic Pisica Pătrată.

 

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.

Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea  Hotelului Cișmigiu și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.  În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.

Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.

Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin închiriere, a unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziții.

 

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural.

 

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GoC8qE5ZFsY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Orchestrele Naționale de Tineret organizează audiție

Posted: 27 Jan 2020 06:55 AM PST

În data de 27 și 28 februarie, în București, 29 februarie, la Cluj Napoca și 07 martie 2020, la Iași, vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României.Fenomenul artistic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României reprezintă deja de mai mulți ani cea mai importantă rampă de formare și realizare profesională a tinerilor muzicieni care doresc să devină instrumentiști profesioniști în cadrul unei orchestre simfonice.Programul din acest an beneficiază de aportul direct al celor mai importanți dirijori români la acest moment, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru – de curând devenit dirijor principal al Orchestre Nationale de France – Gabriel Bebeșelea și fenomenalul violonist-dirijor rus Alexander Sitkovetsky. Iar concertele din acest an sunt programate pe importante scene din România, Bulgaria, Italia, Germania, Republica Moldova ș.a.

Cuprinzând Orchestra Junior, pentru categoria de vârstă 13-16 ani, Romanian Sinfonietta 16-19 ani, binecunoscuta Ochestră Română de Tineret 18-26 de ani și Orchestra Națională Simfonică a României pentru cei mai valoroși absolvenți și membri ai întregului program, indiferent de vârstă, acest program dedicat tinerilor muzicieni a format în cei 11 ani de existență pe actualii ocupanți ai celor mai importante poziții ale marilor orchestre  din România, precum filarmonicile din București, Cluj, Iași sau Timișoara, Orchestra Națională Radio sau orchestrele Operelor Naționale din București și Cluj, plus alte numeroase colective simfonice din țară și de peste hotare.

Secretul imensului succes pe care Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Simfonică a României și Romanian Simfonietta l-au înregistrat deja pe cele mai importante scene de concert din țară, din Europa și din Statele Unite, precum și din Beijing, Istanbul, Chișinău, Belgrad, Ruse, Sofia sau Skopje începe de la procesul riguros de selecție în care sunt apreciate și încurajate nu doar abilitățile instrumentale și muzicale, ci și calitățile umane ale tinerilor candidați, pentru că acest proiect și-a propus să formeze nu doar profesioniști, ci și caractere compatibile cu arta interpretării Marii Muzici.

Locurile unde vor avea loc audițiile sunt: pentru București – Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” str. Gutenberg, nr. 19, pentru Cluj Napoca Academia de muzică “Gheorghe Dima” – Studioul de concerte și pentru Iași Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, sala 38.

Toate relațiile privitoare la instrumentele solicitate și repertoriul de audiție alături de materialul aferent, pot fi gasite pe site-ul www.tinerimearomana.ro la secțiunea „AUDIȚII”

http://tinerimearomana.ro/despre/ro/auditii/

 

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rZjvX2kVdLo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

In memoriam Marin Moraru: ”Suntem ce sunt amintirile noastre”, la TNB

Posted: 27 Jan 2020 02:30 AM PST

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București lansează o serie de evenimente dedicate oamenilor de teatru ce au ales să-și dedice viața scenei și publicului spectator. Un prim eveniment de acest gen va avea loc  vineri, 31 ianuarie 2020, când se împlinesc  83 de ani de la nașterea actorului Marin Moraru. 

Se amuza când cineva se referea la el ca la un monstru sacru. Toți prietenii din copilărie îi spuneau Marinuș.  A muncit din convingere și a considerat meseria aleasă ca fiind cea mai frumoasă. Nu a lipsit niciodată de la o repetiție iar dovada dragostei sale pentru meseria de actor a constat în cei 55 de ani oferiți scenei și ecranului.  

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa doamnei Dina Cocea, în anul 1961. A performat pe scena Teatrului Tineretului în perioada 1961-1964, la Teatrul de Comedie 1965-1968, apoi la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra ” între anii 1968-1971, iar la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București  a activat în perioada 1971-1974, după care a predat în Institut în calitate de conferențiar universitar, până în 1980. În același an, se reîntoarce pe scena Naționalului unde va juca până în 2014.

A fost decorat în 2008 de președintele României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce. În același an, primea titlul de Doctor Honoris Causa al „Universității de Artă Teatrală și Cinematografică.

În competiție directă doar cu sine însuși, cariera sa teatrală a fost de multe ori dublată de cea cinematografică. Marin Moraru a fost o personalitate unică ce a lăsat ca moștenire un număr impresionant de roluri în teatru și film.

Avea un simț al umorului propriu și privea căsătoria ca fiind și un act de voință, admițând apariția tentațiilor mai degrabă pentru colegii distribuiți în rolurile de june prim decât pentru el, care interpreta, cu precădere, roluri de compoziție.  A fost căsătorit 52 de ani cu Lucia Popescu-Moraru, realizator de programe si redactor muzical la Radio România Actualități.

”Poate că nu ar trebui să ne fie teamă să folosim timpul trecut, în special atunci când reușim să descoperim în el resurse pentru viitor.

Vă așteptăm vineri, 31 ianuarie, de la ora 18.00 la Librarium ( librăria din spatele Casei de Bilete TNB) să reconstruim amintiri. Avem și costume și obiecte de recuzită din muzeul Teatrului Național. La eveniment vor participa Lucia Popescu Moraru, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Mihai Călin, Monica Davidescu, Vladimir Găitan, George Mihăiță, Constantin Cotimanis, Simona Bondoc, Traian Stănescu. Discuția va fi moderată de jurnalista Maria Capelos.

Intrarea este liberă. ”- anunță TNB.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zD_C1NXyU1g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Trupa SPAM se întoarce la Doors Club

Posted: 26 Jan 2020 11:45 PM PST

Joi, 30 ianuarie 2020, Constanța are întâlnire cu trupa SPAM la Doors Club.

Trupa SPAM este o formație românească alcătuită din Cosmin Vaman, Alexandra Andrei, Eugen Toboș, Tudor Olaru și Ciprian Diaconu. A fost înființată în 2014 și, conform propriilor declarații, abordează un stil muzical pozitiv și versuri cu substrat ce tratează cu umor teme actuale, încadrându-se în segmentul Pop-Rock. Formația și-a lansat primul album, intitulat “Drumul”, în anul 2015. Albumul a fost nominalizat la Premiile Muzicale Radio România Actualități și a obținut premiile „Albumul Anului 2015” și Piesa Anului 2015 la Premiile ForeverFolk.

Al doilea album, numit „Facem dragoste”, a fost lansat în toamna anului 2017.

Prețul unui bilet este 35 de lei. Biletele s-au pus in vânzare la sediul clubului, Str. Traian, nr. 68A. Info: 0763 661 622.

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CPvW14HNZsM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert COMA la Doors Club

Posted: 26 Jan 2020 10:48 PM PST

Vineri, 31 ianuarie 2020, trupa COMA urcă pe scena clubului constănțean, oferind fanilor „Cea mai frumoasă zi”.

Coma este o formație rock românească, înființată în anul 1999, în Bucuresti, ca grup nu metal, din foști membri ai trupelor Daft Allison si Ska Burger.

Coma a cântat, de-a lungul timpului, în deschiderea concertelor unor trupe/artiști precum Linkin Park, Deftones, Incubus, Sepultura, Ozzy Osbourne, Biohazard și mulți alții.

Concertul de vineri seară va începe cu Marú.
Marú este o compozitoare/ interpretă multi-instrumentistă din România, al cărei ton cristalin de voce va face pe orice fan să o asculte continuu. După 6 ani de studiu la Conservatorul din Viena, Austria, Marú a reușit să își dezvolte propriul stil de soulful pop, stil ce amintește de Angus & Julia Stone, Norah Jones, Ed Sheeran, Kate Bush, Elise Trow, Bat For Lashes, influențe presărate în abundență cu autenticitate, și acel „ceva” pe care numai ea îl deține. Încă de la începutul recent al carierei sale solo, marcat prin lansarea EP-ului de debut „The Richest Girl in Town”, muzica sa a rezonat cu promoteri, directori de programe ale posturilor majore de radio, și cu fani din toate ariile muzicii. De la recitalurile și interviurile la posturi precum Radio Guerrilla, Rock FM, TanaNana, Radio RFI, Radio Romania Actualități, la recitalurile din 2018 și 2019 la Electric Castle. Marú deja a ajuns să confirme împărțirea scenei cu Nouvelle Vague și Morcheeba în vara lui 2019, iar în octombrie 2019 artista a lansat primul ei album intitulat “Welcome Love Back”.

Prețul unui bilet este 40 de lei. Biletele s-au pus în vânzare la sediul clubului, str. Traian, nr 68A. Info: 0763 661622.

 

Vizualizări: 41

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor