altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 mai 2019

“Lansare de carte la Sibiu: ”Opera poetică (II)”, de Paul Celan” pl...


Lansare de carte la Sibiu: ”Opera poetică (II)”, de Paul Celan

Posted: 21 May 2019 04:35 AM PDT

image description

Vineri, 24 mai, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16) va avea loc lansarea volumului ”Opera poetică (II)”, de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea. Vor vorbi: Andrei Corbea, George State. Va modera: Radu Vancu. „S-a spus cu dreptate că modelul ideal pentru traducătorii lui Celan îl oferă însuşi traducătorul Celan. Fără lecturile din Nietzsche, Heidegger, Adorno şi din eseistica lui Valéry, el nu s-ar fi încumetat să traducă poemul Jeune Parque […]. Traducătorul trebuie să fie el însuşi poeta doctus, altfel spus să dispună de aptitudinea exersată de a detecta sensurile apropiate şi îndepărtate, să reconstituie aluziile biografice şi culturale, inclusiv ţesutul intertextual al dialogului cu alţi poeţi, unii traduşi de Celan, să revadă istoria genezei textelor şi contextele lor, să descifreze, în definitiv, cu smerenia datorată «textului-sursă», o încifrare cu care s-a îndeletnicit oricum o cuprinzătoare exegeză, oricînd consultabilă. Am convingerea că în cazul traducerii de faţă putem conta pe împlinirea unui program intelectual aflat la înălţimea misiunii asumate.” (Andrei Corbea)

Unul dintre spiritele care au marcat gîndirea poetică europeană a secolului XX, Paul Celan(Paul Antschel) s-a născut la Cernăuţi, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Studiile universitare le începe la Tours, unde pleacă în 1938; revine în România înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. După 22 iunie 1941 este mobilizat în detaşamentele de muncă obligatorie pentru bărbaţii evrei la Rădăzani, Fălticeni şi Tăbăreşti; părinţii mor succesiv în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportaţi în iunie 1942. În aprilie 1945 Celan se refugiază la Bucureşti, unde va locui pînă în decembrie 1947, cînd părăseşte definitiv România. După şase luni petrecute la Viena, se stabileşte la Paris. Studiază la Sorbona, iar din 1959 ocupă postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure. Poet de limbă germană, Celan publică primul volum de versuri, intitulat Nisipul din urne, la Viena, în 1948; patru ani mai tîrziu apare Mac şi memorie, cartea care i-a adus recunoaşterea criticii, urmată, rînd pe rînd, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului XX: Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959), Roza Nimănui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976). De asemenea, va traduce în germană din, printre alţii, Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, precum şi prima carte franceză a lui Emil Cioran. Paul Celan primeşte în 1958 Premiul Literar al Oraşului Bremen, iar în 1960 i se decernează Premiul Georg Büchner. Bolnav, se sinucide în 1970.

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/g1_koLNsxsY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția de artă video ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019”, la ATEL...

Posted: 21 May 2019 04:28 AM PDT

Joi, 23 mai 2019, între orele 19.00 – 22.00, la ATELIER 030202 – spațiu de artă contemporană (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziției ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019”. Artiști: Irina Botea, Adrien Porcu Deiana, David Raffini, Ștefan Sava. Curator: Madeleine Filippi. Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 mai – 23 iunie 2019 și este prezentată de Asociația Prom’Art, în cadrul Sezonului România-Franța. Din 6 aprilie în 4 mai, aceasta a ocupat Centrul de artă Ange Leccia din orașul Oletta, în Corsica. ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019” ne invită să adoptăm perspective noi asupra traumelor trecutului. Prin scenografia cu accente intimiste și reflecția bazată pe studiul imaginii-document, expoziția atrage atenția asupra felului în care memoria este miza esențială a oricărui proces de reziliență. Astfel, lucrări emblematice de Irina Botea și Ștefan Sava se vor alătura celor imaginate anume pentru acest eveniment de artiștii Adrien Porcu Deiana și David Raffini. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Regimul Ceaușescu a căzut ieri. Azi, la București, mulțimea dezlănțuită a invadat centrul orașului și a ocupat palatul prezidențial, devastându-l. Țipete, plânsete și sentimentul că momentul e ireal, acestea sunt imaginile primei revoluții televizate, pe care restul lumii le descoperă în decembrie 1989.

Expoziția Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019 a luat naștere în urma unei anecdote povestite de Jean-Claude Rogliano în volumul Visa pour un Miroir, în care relatează plecarea din Corsica a primelor convoaie umanitare franceze și întâlnirea cu poporul român. Bineînțeles, ambiția proiectului nu este de a face o relatare a acelei călătorii, ci mai degrabă de a ne concentra asupra unui moment din istorie și a deschide perspective noi asupra traumelor trecutului. Prin scenografia cu accente intimiste și  reflecția bazată pe studiul imaginii-document, expoziția atrage atenția asupra felului în care memoria este miza esențială a practicii oricărui proces de reziliență.

Expoziția Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019 propune o explorare a hărții mentale colective a acestei perioade istorice, fiecare lucrare video luând forma unei reminiscențe din trecut, intrând în rezonanță cu celelalte, asemeni unor urme mnezice. Astfel, lucrări emblematice de Irina Botea și Ștefan Sava sunt puse alături de cele ale artiștilor Adrien Porcu Deiana și David Raffini, care au avut acces doar la arhivele vizuale ale acestei perioade din istoria României. Așa cum ne amintește Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, în teoria sa de interpretare a imaginilor, „Imaginile au putere. Mai rău: imaginile sunt putere.” De altfel, el explică mai departe măsura în care sunt necesare flexibilitatea, asocierea liberă a imaginilor prin similarități, comparații dar și prin jocul diferențelor. Această estetică a fragmentului constituie un adevărat fir roșu al expoziției. Spectatorul este invitat să se lase dus de valul unei coregrafii cathartice în care lucrările de artă capătă calitățile urmelor mnezice și subliniază cu delicatețe legăturile care se țes între diferitele evenimente și impactul lor asupra relației pe care o avem cu ceilalți și cu noi înșine. Această estetică a fragmentului propune o lectură diacronică, temporalități fracturate la interstițiul dintre continuitatea posibilă și renunțare. Așa cum o anunță titlul, evocând durata absentă dintre epitaf și nevoia de utopie, expoziția este ocazia de a aduce realitatea istorică în sfera actului poetic și de a sta mărturie după treizeci de ani de libertate.” Madeleine Filippi

 

Sezonul Franța-România 2019

Sezonul Franța-România 2019 este organizat și implementat pentru Franța de: Institutul Francez cu sprijinul ministerului Europei și Afacerilor externe, ministerului Culturii, ministerului Economiei și Finanțelor, ministerului Educației naționale, ministerului Învățământului superior, Cercetării și Inovației, ministerului Tranziției ecologice și solidare, ministerului Sporturilor, Ambasadei Franței în România, întregii rețele a Institutelor Franceze din România și Alianțelor Franceze.

Comisari generali: Jean-Jacques Garnier și Andrei Țărnea.

 Colectivul Prom’Art :

Prom’Art este o asociație fondată în 2007 și un colectiv  care se implică în explorarea și cercetarea diferitelor mijloace de expresie din câmpul contemporan al artelor, pentru a crea un teritoriu în care dialogul, experiențele și diversitatea sunt alăturate. Colectivul se declară deschis oricărei propuneri cu scopul de a contribui la dezbaterea publică și la promovarea artei contemporane. Prom’Art își propune să participe la difuzarea artelor vizuale și performative produse în Corsica, atât la nivel național cât și internațional. Prin intermediul textelor și evenimentelor publice, Prom’Art ia parte la o rețea deschisă de corespondențe și dezbateri pentru a observa, analiza și difuza practicile și formele care modelează mijloacele artistice și culturale ale insulei.

ATELIER 030202

Galeria Atelier 030202 este o platformă de artă contemporană din București (RO) dedicată tinerilor artişti, curatori, istorici de artă și manageri culturali, interesaţi de experiment şi suflu nou în artele vizuale. Un proiect non-profit, inovator, viu, unde evenimentele artistice coexistă la propriu cu teatrul contemporan și intervenţiile de orice altă natură – muzică experimentală, performance, dans contemporan, proiecții video, instalaţii, artă urbană. Ideile proprii şi un program atent selectat au ajutat la consolidarea unei identități vizuale multiculturale consistente. Susținem atât expoziţiile personale, cât şi proiectele curatoriale de anvergură. Suntem deschişi la parteneriate cu artişti, curatori români şi străini, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii de profil. Numeroasele proiecte expuse până în prezent la Atelier 030202 au creat o identitate aparte dinamizând mediul educațional și cultural romanesc printr-un dialog direct și interactiv între creator și privitor. ATELIER 030202 a fost fondată în decembrie 2009, la 20 de ani de la căderea regimului comunist din România, de către artistul și curatorul Mihai Zgondoiu.

 

 

Organizator: ATELIER 030202

Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt, Prom’Art, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada României în Republica Franceză, Guvernul României

Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Radio România Cultural, Revista ARTA, Modernism.ro, ArtWall, Feeder.ro

 

 

blog: http://www.atelier030202.blogspot.ro

fb event: https://www.facebook.com/events/372158226729268/

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/G86v5Ft44kc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, cel mai recent specta...

Posted: 21 May 2019 04:18 AM PDT

După trei reprezentații prezentate în premieră la Sala Mare ARCUB, în zilele de 15, 16 și 17 mai, spectacolul ”Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”se bucură de aprecierea publicului spectator, a criticilor și a oamenilor de specialitate. Cea mai recentă coproducție teatrală internațională realizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, și de Compagnie des Ogres, va fi jucată pe scena Centrului Dramatic Național din Valence, în zilele de 23, 24 și 25 mai 2019, iar pe 28 și 29 iunie, va reveni pentru alte două reprezentații la Sala Mare ARCUB, începând cu ora 19:00. ”Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” interoghează construcția identitară înlăuntrul unui teritoriu aflat în plină mutație și mecanismele de luptă dintre individ și colectivitate, într-un perpetuu joc ludic de punere în abis teatral, care explorează frontierele noastre intime în raport cu cele care delimitează Europa secolului al XXI-lea. Regia spectacolului este semnată de Eugen Jebeleanu, după un text și o adaptare de Yann Verburgh. Creația decorului și a costumelor îi aparține Velicăi Panduru, iar creația sonoră, lui Rémi Billardon. Din distribuție fac parte Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Călin (voce din off și video).

„Spectacolul își propune să chestioneze tineretul european de azi, pornind de la povești intime, de la mica istorie, pentru a da relief marii istorii, pentru a vorbi despre poveștile personale, despre propriile noastre frici, bariere, limite, frontiere de depășit și de a pune anumite întrebări în raport cu problemele societății contemporane de azi.” – regizor, Eugen Jebeleanu.

Spectacolul este realizat în coproducție cu Maison de la Culture d’ Amiens, Le Phénix Scène Nationale Valenciennes, Théâtre de Choisy-le-Roi, Le Gallia Théâtre, La Comédie de Béthune și Centre Dramatique National du Nord-Pas-de-Calais, cu sprijinul Centrului Național de Scriere pentru Spectacole La Chartreuse din Villeneuve-les-Avignon, al SPEDIDAM și al Fondului de donații POROSUS și se înscrie în seria de evenimente organizate cu prilejul Sezonului România-Franța 2019, bucurându-se de susținerea Institutului Francez și a Comitetului de Mecenat al Sezonul România-Franța 2019, prezidat de Frédéric Oudéa, director general al Grupului Société Générale.

 

Biletele pentru reprezentațiile programate în zilele de 28 și 29 iunie, la Sala Mare, au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate online de pe www.arcub.ro, www.bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 50 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la casa de bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

***

Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba

Textul și adaptarea: Yann Verburgh

Regia: Eugen Jebeleanu

Cu: Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi,

Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Călin

Scenograf: Velica Panduru

Sound creation: Rémi Billardon

Light design: Marine Le Vey & Alexandru Macrinici

Video design: Ioana Bodale & Vlad Lăzărescu

Asistent regie: Ugo Léonard

Asistenți scenografie: Ana Ienașcu & Nina Tanné

Construcție decor: Tukuma Works

Supratitrare live: Monica Zârna (Panthea)

Foto credit: Adi Bulboacă

 

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală și al Bucharest Jazz Festival.

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ghkQHw3MGHQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

CONFERINŢĂ DE PRESĂ – BOOKFEST 2019 și programul țării invitate de ...

Posted: 21 May 2019 03:41 AM PDT

Miercuri, 22 mai 2019, începând cu ora 11.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, British Council România, Ambasada Marii Britanii în România şi Asociaţia Editorilor din România vă invită la CONFERINȚA DE PRESĂ care își propune să informeze media autohtone cu privire la ultimele noutăți referitoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, precum și programul şi oaspeţii ţării invitate de onoare, Marea Britanie. La eveniment vor lua parte atât oficialităţi din partea instituţiei organizatoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, cât şi din partea ţării invitate de onoare: E.S. Domnul Andrew Noble – Ambasadorul Marii Britanii în România, Grigore Arsene – Președintele Asociației Editorilor din România (AER), Nigel Bellingham – directorul British Council România și Irina Stoica – coordonatoarea programului Marii Britanii la Bookfest, British Council România; amfitrioană: Oana Boca, Headsome Communication. Participarea Marii Britanii se va desfăşura sub motto-ul „Culture is GREAT” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu 10 autori, în cadrul a peste 50 de evenimente, adresate atât iubitorilor de literatură, cât și profesioniștilor cărții sau celor mai mici dintre cititori. La stand, cei interesați vor putea găsi o bogată ofertă de cărți în limba engleză, precum și ediții în limba română ale unor cărți cunoscute semnate de autori britanici.

Marea Britanie este piața de carte din Europa la care România este cel mai bine conectată, cel puțin dacă socotim producția de carte de după 1989. Este, așadar, evident de ce venirea Marii Britanii ca Invitat de Onoare la Bookfest este în sine o sărbătoare, pentru că publicul va avea acces direct la o cultură pe care editorii români au făcut deja eforturi susținute ca să o promoveze”, a declarat Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România, instituţia care organizează Salonul Internațional de Carte Bookfest.

 

Cea de a XIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest are loc la Romexpo, în Pavilionul B2, între 29 mai și 2 iunie 2019, iar cele circa 200 de edituri prezente se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

 

Mai multe detalii despre Salonul de Carte Bookfest, ediția 2016: www.bookfest.ro.

Mai multe detalii despre proiectul „Marea Britanie: Culture is GREAT”, pe siteul British Council România, https://www.britishcouncil.ro/bookfest

 

 

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/l2I_8iUYi08?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

AFCN demarează finanțarea proiectelor editoriale

Posted: 21 May 2019 01:11 AM PDT

În urma finalizării procesului de alocare bugetară, Administrația Fondului Cultural Național lansează marți, 21 mai 2019, apelul de proiecte editoriale și o nouă invitație adresată experților evaluatori.

Regretăm întârzierea lansării sesiunii de finanțare față de data prevăzută și asigurăm operatorii culturali că vom continua să dedicăm timp și energie pentru consolidarea predictibilității procesului de finanțare derulat de AFCN. Consiliul împreună cu echipa AFCN vor continua să informeze corect și transparent publicul și să fie în permanență deschiși dialogului” a declarat Roxana Trestioreanu, președinta Consiliului.

Bugetul sesiunii III / 2019, alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii și Identității Naționale este de 1 milion de lei și acoperă trei secțiuni editoriale: Carte (inclusiv ediții critice), Reviste și publicații culturale și Ediții de poezie.

„Ne bucurăm că în Anul Cărții putem să anunțăm o creștere a bugetului alocat față de anul trecut. Sperăm să continue să crească și în anii ce urmează și să reușim astfel să facem posibilă realizarea a tot mai multe publicații culturale.” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

Pentru sesiunea III/2019 Consiliul AFCN a definit priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim. Tirajul minim obligatoriu constituie criteriu de eligibilitate. De asemenea, titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare. Nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creație membre ANUC finanțate în baza legii nr. 136/2015, art. 1 (1).

Apelul de proiecte care conține bugetul detaliat, plafoanele de finanțare pe secțiuni, prioritățile specifice, condițiile de participare și calendarul de derulare pot fi consultate la www.afcn.ro/finantari/proiecte-editoriale.html.

 

Începând cu 21 mai se deschide și aplicația de depunere a candidaturilor pentru constituirea comisiilor de evaluare și selecție. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două secțiuni de expertiză.

_______________________________________________________________________________

Toate informațiile și documentele necesare înscrierii proiectelor editoriale sunt disponibile online la www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html. Pentru mai multe detalii despre sesiunea de finanţare ne puteți contacta telefonic sau prin e-mail la adresa contact@afcn.ro .

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8c68v0VY7tA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Matei Bejenaru, la SwitchLab

Posted: 21 May 2019 01:00 AM PDT

Joi, 23 mai 2019, de la 18:30, la SwitchLab (Palatul Universul, Str. Ion Brezoianu 23-25, Corp A, etajul 5), sunteți așteptați la Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #5. Invitat Matei Bejenaru. Gazdă Aurora Király. 

Proiectele lui Matei Bejenaru reflectează asupra schimbărilor sociale din ultimele două decenii în țările post-comuniste, asupra mentalităților și stilului de viață din aceste țări. Imigrația lucrătorilor români spre Vest a fost analizată în proiecte precum Travel Guide, Maersk Dubai sau Strawberry Fields Forever, selectate pentru diverse expoziții internaționale, cum ar fi cele din Tate Modern, Galeria de nivel 2 din Londra în 2007, Bienala din Taipei în 2008, sau prezentate în România, de exemplu la Galeria Nouă.

 

Proiectul său experimental de muzică corală, lansat în 2010, Songs for a Better Future, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern din Londra, Frontul de Vest la Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater Haga. Cel mai recent episod al acestui proiect, Oda materiei, a fost expus la Muzeul Național al Muzeului Contemporan din București și la Bienala de Artă Art Encounters din Timișoara.

Proiectul de fotografie documentară Prut, organizat în 2018 de Galeria Anca Poterașu la Muzeul Țăranului Român, explorează peisajul rural în diversele sale aspecte topografice, sociale și economice din arealul satelor de-a lungul râului Prut. Cele peste 1500 de negative fotografice realizate în ultimii șapte ani fac parte dintr-o viitoare bancă de imagini, o arhivă vizuală ce urmărește pe termen lung modificările satului românesc din acest teritoriu.

 

Mediile folosite se centrează în ultimii ani asupra fotografiei și filmului documentar, la intersecția dintre arte vizuale și cercetare artistică, dar implică de multe ori și performance-ul sau instalația.

 

Matei Bejenaru este absolvent al Institutului Politehnic Iași și al Universității de Arte „George Enescu” Iași. În anul 2006 a obținut doctoratul în Estetică al Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Din 1999 predă fotografia și arta video la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.

Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada (2001-2011). Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.

În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.

Traiește și lucrează la Iași.

//

 

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.

Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.
Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.

Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă, Anca Poterașu Gallery

Parteneri media: Radio România CulturalRFI RomaniaModernism Punct RoFEEDER.ro
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

//

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.
aurorakiraly.weebly.com

SwitchLab este o platformă inițiată de Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu, care reunește un spațiu de artă contemporană și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte artistice care folosesc medii precum imaginea si sunetul.

 

Număr de vizualizări :43http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZWhK6J0P9wU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Despre limbajul cinematografic, cu Mircea Valeriu Deaca, la Cafenea...

Posted: 21 May 2019 12:53 AM PDT

Joi, 23 mai 2019, orele 19.00-21.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti/ MNLR- Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER), va avea loc o nouă ediție a Cafenelei critice.

Sub titlul ”Amintiri din epoca ecranului de argint” (coord. Ioan-Pavel Azap, Doru Pop, Cu un studiu introductiv de Doru Pop, f.a., 360 p.), Uniunea Cineaştilor din România a editat de curînd într-un volum o anchetă jurnalistică dedicată filmului nostru din perioada comunistă. Unul dintre cei 38 de critici de specialitate şi intelectuali repondenţi, Mircea Valeriu Deaca, filolog cu doctorat francez în film şi studii audiovizuale, cu o teză despre opera lui Federico Fellini, de asemenea eseist şi artist plastic, e poate cel mai radical-novator teoretician şi interpret al artei a 7-a autohtone, investigate, într-un set de cărţi publicate în ultimul deceniu, din perspective precum cea „cognitivistă”, a evoluţiilor „postfilmice” ori a „scenotopilor”.

Despre limbajul cinematografic din perspectivă „cognitivistă” şi… generalistă, despre istoria şi despre starea actuală a filmului românesc – cu Mircea Valeriu Deaca, la Cafeneaua critică!

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

 

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu)*.

 

*

 

Cafeneaua critică

Joi, 23 mai 2019, orele 19.00-21.30

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti/ MNLR

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)

Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu/ MNLR); 0737-210.978 (Paul Radu/ Cafeneaua critică)

 

_______________

 

* Invitaţii „stagiunii” 2018-2019 şi participanţii la discuţii: Ioan Cristescu, Mireille Rădoi, Adina Berciu-Drăghicescu, Dan Gulea, Mircea Tiberian (Centenar neconvenţional: perspectiva feministă, scriitorii căzuţi, cantata Tiberian) (ediţia a 227-a); Ion Pop şi Constantin Abăluţă, Iulian Băicuş, Ana Blandiana, Mircea Martin, Simona Popescu, Ion Simuţ (despre Poezia românească neomodernistă) (ediţia a 228-a); amfitrionul şi Vlad A. Arghir, Ioan Iacob, Paul Radu, Ramona Tănase, plus veselie & antren (10 ani de Cafenele critice, seria a 2-a) (ediţia a 229-a); Dorin Ştefan şi Elsa Exarhu, Petru Gînj, Gabriela Massaci, Matei Stîrcea-Crăciun, Anda Ştefan (cu şi despre Dorin Ştefan) (ediţia a 230-a); Anca Boeriu, Andreea Sandu, Ilina Schileru, Octavin Neculai, Vlăduţ Mavriche, Andreea Drăghicescu şi Adrian Branea, Robert-Nicolae Moreanu (despre proiectul Arta la intrare) (ediţia a 231-a); Mircea Florian, Dragoş Andriana, Andrei Dinescu, Florin Manca/ Daath Yug, Cătălin Rădulescu/ Tzetze, Lucian Stan/ DJ Vasile (trupa lui FloriMan), Alexandru Unguru, Mişa Şerban, Alin State (echipa spectacolului Doi şi un tulnic, regia: Alexandru Unguru, scenografia: Cristian Stănoiu), Oana Sav (Uniunea Munţii Apuseni) (Întîlnirea anuală a Şcolii de tulnice/ Fundaţia Mircea Florian/ MotzArt/ Uniunea Munţii Apuseni) (ediţia a 232-a); Ioan Iacob, Mircea Roman, Aurel Vlad,  Florentina Voichi, Iulia Deme, Raluca Băloiu şi Constantin Abăluţă (despre proiectul FIG/ expoziţia Afinităţi elective  FIG 3, la Galeriile Carol) (ediţia a 233-a); Nora Iuga, Constantin Abăluţă şi Mircea Anghelescu, Mihaela Miroiu, Stelian Stativă, Aurel Vlad (Nora Iuga – 88, Constantin Abăluţă – 80) (ediţia a 234-a); Mircia Dumitrescu şi ZuZu Caratănase, Aurel Vlad (cu şi despre Mircia Dumitrescu) (ediţia a 235-a); Gabriela Adameşteanu şi Mircea Alexandrescu, Adrian Branea, Ioana Ieronim, Radu Petrescu-Muscel (cu şi despre Gabriela Adameşteanu) (ediţia a 236-a); George Mihăiţă şi Adreia Bîrsan, Corina Constantinescu, Ioan Cristescu, Doina Papp (cu şi despre George Mihăiţă) (ediţia a 237-a); Cosmin Năsui, Cristi Farcaş, Maria Cornea, Gabriela Culic, Andreea Gheorghiu, Mirela Hagiu, Magda Isăcescu, Corina Perianu, Iris Bianca Teodorescu, Carmen Văideanu, Liviu Gavrilescu, Puiu Patzelt, Doina Mîndru, Cristian Vasile (despre proiectul şi expoziţia Women Power in Art) (ediţia a 238-a); Mircea Regneală, acad. Florin Filip, Voichiţa Dragomir, Corina Apostoleanu, Laura Rudeanu, Elena Tîrziman, Ionel Enache şi Mircea Anghelescu, Mihai Constantinescu, Robert Coravu, Mihaela Dragu, Octavian Gordon, Bogdan Jugănaru, Claudia Lungu, Radu Petrescu-Cîmpulung, Mihaela Racoviţeanu, Claudia Şerbănuţă (despre situaţia bibliotecilor) (ediţia a 239-a); William Totok, Werner Kremm şi Mariana Duliu, Aurora Fabritius, Vasile Gribincea, Claude Karnoouh, Tudor Lavric, Gruia Novac (despre Franz Xaver Kappus) (ediţia a 240-a, la Casa de cultură „Friedrich Schiller”); Roxana Trestioreanu şi Irina Cios (curatoarea expoziţieiEt Dieu… créa la femme, Galeria AnnArt), Oana Bratiloveanu şi Gabriela Massaci (proprietara, respectiv directoarea galeriei), Constantin Abăluţă, Ruxandra Dreptu, Claude Karnoouh, Iosif Király, Petru Lucaci, Olivia Niţiş, Romelo Pervolovici, Doina Talmann (despre expoziţia Roxanei Trestioreanu Et Dieu… créa la femme, Galeria AnnArt) (ediţia a 241-a); Monica Andronescu, Dana Ionescu, Maria Zărnescu, Alina Epîngeac, Alexandra Florescu, Irina Cerchia, Elena Coman şi George Banu, Adrian Branea, Corina Constantinescu, Riri Sylvia Manor, Ludmila Patlanjoglu, Radu Petrescu-Muscel, Ştefana Pop-Curşeu (10 ani de Yorick/ Nemira, revistă de teatru şi colecţie de cărţi dedicate artelor spectacolului) (ediţia a 242-a); Vasile Tolan şi Bogdan Cristel, Anca Dragu, Doina Mîndru, Lidia Moise, Lucian Muntean, Gabriel Niţulescu, Elena Şendroiu (cu şi despre Vasile Tolan) (ediţia a 243-a); Claudio Rodríguez Fer, traducătorii săi Adina Ioana Vladu şi Victor Ivanovici şi Adrian Branea, Liviu George Branea, Simona Popescu, Alice Sprînceană (întîlnire cu poetul spaniol/ galician Claudio Rodríguez Fer) (ediţia a 244-a); Mica Gherghescu, Petre Răileanu, Iuliana Miu, Luana Stroe şi Victor Ivanovici, Mădălina Lascu, Simona Popescu, Sebastian Reichmann (despre Sezonul cultural Franţa-România/ România-Franţa: expoziţii Eli Lotar – Muzeul Colecţiilor de Artă, Gherasim Luca – Muzeul Naţional al Literaturii Române-Griviţei, România/ Franţa – Itinerarii culturale în Colecţiile Bibliotecii Academiei Române – BAR; cataloage, albume, cărţi: Eli Lotar, Scrisori/ Lettres (1924-1926), Editura MLR; Eli Lotar, Editura MLR, Jeu de Paume şi Centre Pompidou; Gherasim Luca – Erou-limită, Editura MLR; Petre Răileanu, Gherasim Luca poezie ontofonie urmat de Gherasim Luca este o femeie, Editura Tracus Arte) (ediţia a 245-a); Arina Ailincăi, Marijana Biţulescu, Vladimir Cioroiu, Georgiana Cozma, Alexandra Crăciun, Liviu Jicman, Ioana Stelea, Cosmin Năsui şi Adrian Branea, Cătălin Hrimiuc, Radu Igazság, Cristina Iliescu, Cristina Ilinca, Claudia Muşat, Monika Pădureţ, Dan Popovici, Cristina Popescu-Russu (despre arta sticlarilor la Salonul sticlei şi despre alte saloane şi bienale de arte decorative, ceramică, sticlă, metal, miniatură textilă etc.) (ediţia a 246-a); Michel Deguy, însoţit de Constantin Abăluţă, Mircea Martin, Ion Mureşan, Dumitru Ţepeneag, Alina Ledeanu, directoarea revistei Secolul 21, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, şi Marian Bălosu, Guy Gofette, Ioan Groşan, Simona Popescu, Ko Un (ediţie asociată Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti: Michel Deguy, invitat al Festivalului; lansarea numărului special Michel Deguy al revistei Secolul 21) (ediţia a 247-a).

 

 

 

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Dn0E-C2zkCA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția de pictură „Confluențe” semnată de Bianca Boroș, la sediu...

Posted: 21 May 2019 12:50 AM PDT

În perioada 23 mai – 21 iunie 2019, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui expoziția de pictură „Confluențe” semnată de tânăra artistă româncă Bianca Boroș. Expoziția are ca motto următorul citat: „Iașul evreiesc a fost înainte vreme scaunul intelectualității evreiești, centru cultural de mare amploare. La Iași s-a născut umil și sărman falnicul teatru evreiesc de astăzi […] și a sfârșit prin a fi astăzi depășitor în toate țările al teatrului contemporan […] tot la Iași se pot găsi nenumărate dovezi de colaborare și prietenie reciprocă între ambele populațiuni.” (Aspecte ieșene în „Ilustrațiunea evreiască”, 1 noiembrie 1930). Vernisajul expoziției va avea loc data de 23 mai, ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv, cu participarea din România a artistei și a dr. Lăcrămioara Stratulat, director general Palatul Culturii Iași.

Noutatea expoziției constă în surprinderea printr-o tehnică de lucru originală a unor aspecte, în special de ordin arhitectural, din vechiul târg al Ieșilor cu scopul de a menține vie în conștiința celor plecați din Iași sau a urmașilor lor, legătura cu obârșia din mediul moldav și românesc și de a-i provoca pentru ca ei să revină în aceste locuri unde trebuie să se simtă – oricând – ca fii sau urmași ai fiilor urbei.

Expoziţia are ca bază imagistică fotografii de epocă transpuse artistic cu ajutorul tehnicilor şi tehnologiilor picturale neconvenţionale, specifice picturii contemporane (deseori alăturând elemente incompatibile, precum apa şi uleiul, acrilic, vopsea industrială, terebentină, vin, cafea), rezultat al unor studii care, de mai multă vreme, se află printre preocupările profesionale curente ale artistei.  Expoziţia de pictură urmăreşte, pe de o parte, să valorifice rezultatele rezidenţei artistice la Cité Internationale des Arts din Paris, unde Bianca Elena Boroş s-a aflat în calitate de bursieră «Constantin Brâncuşi» a Institutului Cultural Român, iar pe de altă parte să aducă în atenţia publicului internaţional lucrări recente care reflectă viziunea estetică a artistei privitoare la tematica propusă.

Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat, de luni până joi între orele 09:00 – 17:00, vineri între orele 09:00 – 14:00, precum și în timpul evenimentelor la sediu organizate în această perioadă.

 

Bianca Elena Boroş, absolventă şi, în prezent, doctorandă a Universităţii Naţionale de Arte «George Enescu» din Iaşi, cu specializarea Arte Plastice – Pictură, a fost bursieră «Constantin Brâncuşi» a Institutului Cultural Român, beneficiind de o rezidenţă artistică la Cité Internationale des Arts, Paris (noiembrie 2017–ianuarie 2018). Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, Bianca Elena Boroş are la activ 9 expoziţii (şi proiecte) personale şi 40 de proiecte artistice în expoziţii colective, fiind distinsă cu câteva premii importante, dintre care amintim: Premiu pentru debut pictură «Atelier 35», Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi (2013); Premiul I pentru pictură în cadrul expoziţiei «Bellaria», Iaşi (2017); Premiul pentru tineret în cadrul Festivalului Internaţional «Arte, Reciclări, Terapii, Educaţii», ediţia a VII-a, Iaşi (2017). În aceeaşi notă trebuie să menţionăm a luat parte la diferite Simpozioane Naţionale şi Internaţionale (cu subiecte legate de arta contemporană), precum şi participarea în cadrul diferitelor programe europene ca Programul European de Schimburi Interuniversitare «Erasmus», la Universitatea de Arte din Murcia, Spania (2014); Proiectul european BEE- Building Empowering Environment for Youth Employability-Approved Capacity Building, Bologna, Italia (iulie, octombrie-noiembrie 2016); Proiectul  REFRESH: Young art(ist)s refreshing heritage sites project, cofinanțat de către Comisia Europeană în cadrul Programului Europa Creativă, Universitatea Catolică San Antonio, Murcia, Spania.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9l1ZAQNJCHU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ștefan Lemny – „Dimitrie Cantemir: un principe român în zorile Lumi...

Posted: 21 May 2019 12:50 AM PDT

Operei vaste lui Dimitrie Cantemir i-au fost dedicate numeroase studii specializate, din perspectiva uneia sau alteia dintre ariile diverse în care s-a manifestat: filozofia, literatura, muzica, teologia. Istoricul Ștefan Lemny oferă, în lucrarea editată de Institutul Cultural Român, o privire cuprinzătoare, „o lectură globală a personalităţii de-a lungul peregrinărilor vieţii sale“. Ediție trilingvă, în română, engleză și franceză, volumul include o consistentă galerie de ilustrații.

„De la succesul mondial al romanului lui Bram Stoker, renumele voievodului muntean Vlad Țepeș, alias Dracula, l‑a condamnat la uitare pe Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, prima mare personalitate intelectuală a românilor care și‑a croit drum în cultura europeană. Personajul legendar al tenebrelor a umbrit amintirea prințului Luminilor. Locul și importanța acestuia din urmă au continuat să suscite, cu toate acestea, analize pasionante, prea puțin cunoscute din păcate, în afara specialiștilor și dincolo de hotarele românești… Spiritul său enciclopedic, talentul artistic și literar și cunoașterea mai multor limbi străine au accentuat aspectul complex și surprinzător al personalității sale.“ – Ștefan Lemny

Ștefan Lemny este responsabil al colecţiilor de istorie pentru Europa centrală şi orientală la Biblioteca Naţională a Franţei şi autor al unei serii de lucrări despre secolul al XVIII-lea şi istoria culturii. Dintre volumele publicate recent: Cantemireştii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolulal XVIII-lea (2009 ed. franceză, 2010 ed. română), Sensibilitate şi istorie în secolul al XVIII -lea românesc(ed. a doua, 2017), Emmanuel Le Roy Ladurie, une vie face à l’histoire (2018).

Traducere în limba engleză : Samuel Onn

Traducere în limba franceză : Ștefan Lemny

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor