altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 21 februarie 2020

“Ioana Flora și Octavian Lup, invitați la deschiderea noului sezon ...


Ioana Flora și Octavian Lup, invitați la deschiderea noului sezon ”...

Posted: 20 Feb 2020 09:44 AM PST

Cel de-al patrulea an al Stagiunii „Cartografii sonore” va fi inaugurat miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 18:00, în saloanele Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39) în prezența a doi artiști de excepție: actrița Ioana Flora și violoncelistul Octavian Lup. Noul format al Stagiunii va oferi publicului iubitor de istorii, cartografii și muzică prilejul de a descoperi o hartă de colecție asociată unei țări europene care își sărbătorește ziua națională în luna respectivă. Nova Totius Hungariae, Transilvaniae, Serviae… este harta de secol XVII ce va deschide seria „Itinerarii europene”, parte din acest sezon al Cartografiilor sonore. Lucrarea prezintă mai multe regiuni din Europa sud-estică și de la sud de Dunăre, printre care și Serbia, în prezent Republica Serbia, stat care își sărbătorește Ziua Națională pe data de 15 februarie. Amănunte despre harta lunii vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Participarea se va face prin înscriere pe site-uul Muzeului şi prin achitarea biletului de intrare la Muzeu în valoare de 10 lei: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-no...

Cu inspirația hărții prezentate, seara se va continua printr-un spectacol de lectură susținut în tandem cu recitalul de violoncel. Cunoscuta actriță Ioana Flora, fiica omului de cultură și scriitorului Ioan Flora, a acceptat invitația de a citi o selecție de poeme incluse în Antologia poeziei sârbe traduse de tatăl său, familia Flora fiind originară din Panciova, din Banatul sârbesc.

Ioana Flora este una dintre cele mai apreciate actrițe ale momentului, primind recent premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Saint Petersburg International Film Festival, pentru rolul din scurt-metrajul „Cadoul de Crăciun”.

 

 

 

Iar Octavian Lup, laureat a numeroase premii naționale și internaționale, este unul dintre violonceliștii de vârf ai ultimei generații, concertând adesea alături de mari orchestre naționale. Artistul va interpreta un program care va cuprinde lucrări din perioada Barocului – pornind de la istoria hărții prezentate – dar și lucrări compuse în secolul XX, realizând o punte peste timpuri. Repertoriul ales va cuprinde lucrări pentru violoncel de J.S. Bach, S. Prokofiev și P. Casals.

Despre Harta NOVA TOTIUS HUNGARIAE, TRANSILVANIAE, SERVIAE, ROMANIAE, BULGARIAE, WALACHIAE, MOLDAVIAE …

de Frederik de Wit, Amsterdam, circa 1680

 

Harta a fost realizată de cartograful olandez Frederik de Wit (1629 / 30 – 1706), fiind inclusă în ediţiile din perioada 1665 – 1680 ale Atlasului său. Sunt prezentate teritorii din Europa centrală şi de est: Ungaria, Transilvania, Moldova, Basarabia, Valahia, mai multe regiuni aflate la Sud de Dunăre (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia, Dalmaţia, Bulgaria, Romania etc.), părţi din Germania, Polonia şi Grecia, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Adriatică. Pe teritoriul Serbiei sunt marcate repere geografice şi istorice importante: oraşe, cetăţi, drumuri. În cartuşul bogat decorat îi regăsim pe împăratul Leopold I şi pe sultanul Mehmet al IV-lea, purtând ramuri de măslin; este subliniat astfel faptul că harta înfăţişează o perioadă de pace în istoria conflictului militar dintre Imperiul austriac şi Imperiul otoman, conflict care a afectat majoritatea regiunilor ilustrate.

 

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, proiect ce a debutat în anul 2017, parte din programul „Oportunități la tine acasă” inițiat în 2009 de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Cronica Română, Agenția de Carte, I-Tour, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

 

 

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YVS9cK6nKrE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Marele Maestru Internațional Mihail Marin va susține un simultan de...

Posted: 20 Feb 2020 09:36 AM PST

Aflat la cea de a doua ediție, Festivalul de Șah Corporate PALLAS ATHENA se îmbogățește cu două concursuri: de pictură și eseistică/ articole pe teme de șah / despre șahiști; un simultan oferit participanților de către Marele Maestru Internațional Mihail Marin, Premiul vitamin aqua – 1000 lei numerar pentru câștigătorul individual – Locul 1 pe masa 1. Concursul de eseuri / articole, având ca obiective atât promovarea autorilor înscriși în concurs cât și promovarea jocului de șah, este destinat filologilor, scriitorilor, jurnaliștilor, bloggerilor, șahiștilor, consultanților în afaceri, filozofilor și oricăror persoane interesate. Concursul se referă la un articol pe teme de șah – minim 1.500 cuvinte – maxim 3.500 cuvinte.

Un alt obiectiv este stimularea domeniului eseistică / jurnalism / content-writing prin oportunitatea oferită autorilor de a-și valorifica munca prin vânzarea (cesionarea drepturilor de autor) articolelor înscrise în concurs.

 

Organizatorii vor efectua o selecție a aplicanților (maxim 40) acceptați în concurs și o vor publica la data de 04.03.2020. Vârstă minima acceptată – 21 ani împliniți în 2020.

 

Detalii: https://cezariulian.ro/concurs-articole-teme-șah/

 

Organizarea concursului de pictură în cadrul Festivalului de Șah Corporate Pallas Athena are ca obiective atât promovarea artiștilor înscriși în concurs cât și promovarea jocului de șah.

Un alt obiectiv este stimularea dezvoltării domeniului artistic prin oportunitatea oferită artiștilor de a-și valorifica munca prin vânzarea operelor înscrise în concurs.

 

 

 

Concursul presupune organizarea unei expoziții colective la locația și pe perioada evenimentului de business Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena.

Organizatorii vor efectua o selecție a aplicanților (maxim 25) acceptați în concurs și o vor publica la data de 04.03.2020. Vârstă minima acceptată – 21 ani împliniți în 2020.

 

Detalii: https://cezariulian.ro/concurs-pictură-teme-șah/

 

Marele Maestru Internațional Mihail Marin, Campion Național, Medaliat cu bronz la Olimpiada de șah 1988, autor de articole și cărți pe teme de șah, premialt de trei ori “Cartea Anului” la nivel mondial, secondant și colaborator Judit Polgar 2005, s-a înscris în concursul de eseistică, iar soția domniei sale, Mariya Yughina a aplicat la concursul de pictură.

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2uZsqm-V22A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisaj Expoziție de Fotografie: „Sub masca actorului”, la TNB

Posted: 20 Feb 2020 09:27 AM PST

Miercuri, 4 martie 2020, de la ora 18.00, va avea loc în foaierul Media (aripa dinspre strada Tudor Arghezi)  un evenimentul dedicat comemorării actorului  George Motoi. Evenimentul continuă seria evocărilor unor personalități ale teatrului românesc, serie începută în luna ianuarie, cu evenimentul dedicat actorului Marin Moraru, ”Suntem ce sunt amintirile noastre”.

De această dată, „Sub masca actorului”, se vor reuni colegi, admiratori, spectatori care l-au aplaudat, odinioară, pe George Motoi, dedicându-i o seară în care amintirile vor fi susținute  de o expoziție de fotografii reprezentative din cariera actorului.  Evenimentul va fi moderat de criticul de teatru Doina Papp.

Expoziția rămâne deschisă până la sfârșitul lunii martie. Intrarea liberă.

George Motoi s-a născut în iarna anului 1936, în Caliacra. La scurt timp după, Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, iar tatăl lui, șef de post de jandarmi a fost transferat alături de familie într-o comună din Bărăgan, foarte aproape de Brăila. Tatăl și-ar fi dorit pentru fiul său o carieră militară. Mama lui era casnică și foarte credincioasă. Mergea des la biserică. Micul George ajunge să spună rugăciuni și să cânte în corul bisericii. Mai târziu avea să descopere serbările de școală și să le transforme în adevărate spectacole ale micul său univers. „Eu n-am fost călăuzit decât cu ideea să-l satisfac pe acest martor fără de care profesia mea este inutilă: publicul. Eu, fără public, nu exist.”

În 1954 începe studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa prof. Irina Răchițeanu. Este repartizat apoi la Piatra-Neamț unde, în 1959, înființează ceea ce numim azi, Teatrul Tineretului. A fost directorul Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila, în perioada 1991-1995. A jucat la Teatrul din Bacău, la Teatrul Național din Cluj (unde se remarcă în interpretarea rolului Caligula, din piesa cu același nume de Albert Camus, sub bagheta regizorală a lui Vlad Mugur). Radu Beligan, director al Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București îl aduce în capitală și, din 1972 și până în 2007, a putut fi văzut pe scena în spectacole precum „Danton” (1974), „Richard al III-lea” (1976), „Vlaicu Vodă” (1982), „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1983), „Jocul ielelor” (1986), „Numele trandafirului” (1998), „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit” – adaptare și regie proprie (2002), „Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino” (2005) sau „Sâmbătă, duminică, luni” (2006).

Cariera sa cinematografică numără cel puțin 45 de roluri principale. A apărut în zeci de spectacole de televiziune și a regizat numeroase piese de teatru. A scris ”Sub masca actorului”, Editura Orion, 2006 și ”Noi versiuni scenice după vechi piese de teatru”, Editura Coresi, 2010, publicat în 2 volume. În 2015 a primit Premiul pentru Publicistică al Asociației Criticilor de film.

George Motoi, personalitate aparte a culturii teatrale și cinematografice românești a fost distins de către autorități cu Medalia Muncii, Medalia „Meritul Cultural” și Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a”. De asemenea, este cetățean de onoare al orașului Brăila.

Spunea despre sine că are o imensă calitate, aceea de a uita toate textele și de a face loc celor noi. Un actor versatil care a știut să treacă testul timpului și cum să supraviețuiască obsesiilor artistice. „Nu cred să fie o altă obsesie mai firească, mai adevărată pentru un artist decât aceea de a te știi util și de a spera sau mai ales de a crede că ai avea capacitatea și tu de a răspunde acestei nevoie de util. Cel puțin asta este frământarea mea și nu aceea de a urmări o anumită carieră, anumite locuri, anumiți regizori”.

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/aV47TaNUbAU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției „Dogman”

Posted: 20 Feb 2020 09:24 AM PST

Vineri, 21 februarie 2020, începând cu ora 18:00, Borderline Art Space din Iași găzduiește vernisajul expoziției „Dogman”, curatoriată de Raluca Oancea. Artiști participanți: Suzana Dan & Emilian Croitoru, Vlad Dinu, Dragoș Dogioiu, Anastasia Lungu, Marta Mattioli, Liviu Ralea, Ștefan Simion. Expoziția va putea fi vizitată până pe 22 martie 2020.

Argument curatorial:

În 2015 la apariția filmului Heart of a dog, una dintre cele mai poetice dar și lucide realizări ale perioadei postumaniste, Laurie Anderson povestea cum abia pornind cu pași mici de la relația cu câinele ei a reușit să înțeleagă idei mari ca timpul, dragostea și moartea. Neașteptat este că în primăvara lui 2007, când discursul postumanist, dedicat regândirii raportului dintre om și registrul viuluinu ajunsese încă pe buzele tuturor, Suzana Dan reușea să creeze același tip de lume virtuală, afectivă nu în film ci într-o instalație in situ, apărută pe zidurile unei clădiri abandonate din Sinaia, în urma unei rezidențe ArtistNe(st). Proiectul intitulat Museum of Dog, plasa imaginile câinilor iubiți de Suzana de-a lungul timpului în contextul unei lucide meditații asupra raportării omului epocii tehnologice la animalele sale, constituind astfel nu doar un demers postumanistavant la lettre ci și un exemplu de lucrare vizuală care, similar filmului lui Anderson, combina structura și textura viselor cu metoda de parcurgere a scufundării(într-o meditație filosofică ori într-un coșmar tehnologic al progresului și funcționalității).

Poate și mai neașteptată va fi întâlnirea dintre muzeul Suzanei și un grup de foarte tineri artiști din București care în vara lui 2019 vor redescoperi casa și, fără a știi despre ce e vorba, vor lansa acolo propriile investigații. În jumătatea de an care a trecut de atunci unii dintre ei au filmat, pentru a monta și recontextualiza sau pentru a livra mai apoi variante digitale, animate ale desenelor încă vizibile pe pereți. Unii au cules flori de tencuială de pe zidurile reci sau au recuperat dintr-un canal din curtea casei scheletul alb al unui câine. Alții au înregistrat sunete –  ale câinilor din Sinaia, ale propriilor voci sau pași ce călcau peste cioburile și gunoaiele adunate în casă. Cu gândul la perisabilitatea imaginii și a sentimentelor, unii au șters chiar bucăți din desenele de pe pereți (pentru ei pe atunci anonime).

La intersecția tuturor acestor întâlniri întâmplătoare (sau nu), la intersecția esteticilor și a mediilor – pictură, fotografie, instalație, sunet, film -, a apărut proiectul DogMan. El vorbește despre miracolul întâlnirii dar și despre inevitabilul despărțirii și al distrugerii. El îi propune omului recent să se reapropie de pământ asemeni câinelui, nu doar pentru a recupera simțul mirosului și perspectiva de la firul ierbii, ci pentru a înțelege necesitatea ieșirii din antropocentrism și a renunțării la subsidiarele plăceri și suferințe ale egoului. El prezintă animalele noastre ca oglinzi în care ne putem privi pentru a înțelege mai bine dragostea, moartea ba chiar actul gândirii însăși. El prezintă moartea ca eliberare a iubirii, tristețea aurie simțită la despărțirea de câinii copilăriei noastre (și aici îmi vine în minte micul câine al lui Goya din 1820),la dispariția unor oameni frumoși (Suzana o amintește pe Gabriela Tudor). El încearcă să explice, asemeni filmului lui Anderson, ce înseamnă a te simți trist fără a fi trist.

În cele din urmă, ca proiect colaborativ în care pictura Suzanei întâlnește recontextualizările digitale ale unor tineri orchestranți ai glitch-ului și noise-ului, DogMan lansează invitații de a explora mai departe versatilul muzeu al câinelui:în varianta sa de blog (museumofdog.blogspot.com), de expoziție adresată ieșenilor sau, de ce nu, în varianta fizică a vechii și impunătoarei clădiri abandonate a unui restaurant comunist. Actual și virtual, fizic și digital totodată, acest loc al morții și al iubirii, situat la intersecția cimitirului cu muzeul, rămâne un inedit exemplu de heterotopie, un spațiu altfel, ordonat după propriile legi și bulevarde, o sinteză de multiple felii de spațiu și timp.

Expoziție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/99G97fx1Ugs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Brâncuși 2020 sărbătorită de Ministerul Culturii

Posted: 20 Feb 2020 09:00 AM PST

Ministerul Culturii a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, un comunicat de presă  referitor la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale ”Constantin Brâncuși”. Vă prezentăm textul integral al comunicatului.

”Ministerul Culturii a organizat, în data de 19 februarie, la Muzeul Național de Artă al României, o serie de evenimente prin care a celebrat, cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” 2020, memoria marelui sculptor la 144 de ani de la nașterea sa. Toate evenimentele au fost realizate cu fonduri obținute din sponsorizări.

 

Programul cultural a început în Sala Brâncuși, în care se regăsesc cele mai multe dintre operele faimosului artist, păstrate în România, unde peste 2000 de vizitatori au beneficiat de intrare gratuită și tururi ghidate pe tot parcursul zilei. Menționăm că în 2018 și 2019, de Ziua Brâncuși, Muzeul Național de Artă al României a fost închis, conform programului, și nu a fost făcută nicio excepție de a se deschide în această zi specială.

 

A urmat desfășurarea unei ceremonii de decorare, în Sufrageria Regală, a unor personalități din domeniul literaturii și artelor plastice cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler sau Medalia Meritul Cultural, după cum urmează:

  • Ion GRIGORESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C “Artele Plasticei”
  • Dorin COLTOFEANU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.C “Artele Plastice”
  • Daniel CRISTEA-ENACHE, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Radu PARASCHIVESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Ioana PÂRVULESCU, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, cat.A “Literatura”
  • Carmen Gabriela GHEORGHIȘOR, Medalia Meritul Cultural Cl.III, cat. A “Literatura”

 

Filmele de la Ceremonia de Decorare pot fi accesate aici Film 1 si Film 2

 

La ceremonie au participat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și consilierul prezidențial Sergiu Nistor, Șeful departamentului Cultură, Culte, Centenar. Festivitatea a fost succedată de un tur ghidat destinat oficialităților.

De asemenea, au mai fost susținute alocuțiuni de către Premierul Ludovic Orban, Excelența Sa Michele Ramis, Ambasadorul Franței în România și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Programul Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” a culminat cu un spectacol unic de proiecții holografice 3D și mapping prin care publicul a putut viziona imagini care l-au ilustrat atât pe Constantin Brâncuși, cât și unele dintre faimoasele opere ale acestuia. Imaginile au fost dublate de un aranjament muzical al piesei Mariei Tănase “Până când nu te iubeam”.

Video poate fi văzut aici

La eveniment a fost prezentă și cântăreața Irina Rimes, care a ajutat Ministerul Culturii la promovarea acestui eveniment.

În același timp, la Târgu Jiu, a fost inaugurat Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Acesta și-a deschis porțile în casa Barbu Gănescu, în care artistul a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. În cadrul evenimentului inaugural a fost vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.”- Ministerul Culturii

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n0bVvkBtmeM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Volumul „Despovărarea. Simțuri și instincte”, de Radu Boroianu, lan...

Posted: 20 Feb 2020 05:38 AM PST

Sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 17:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, va avea loc lansarea romanului autobiografic Despovărarea. Simțuri și instincte, de Radu Boroianu, Editura Tracus Arte. Volumul va fi prezentat de scriitorul Nicolae Coande. Evenimentul se desfășoară în cadrul Târgului de carte Gaudeamus Craiova, ediţia a XIX-a.

„Nu ajunge să fii de față. Dacă nu mergi curajos și dintru început în față, mereu mai în față, nu vei avea parte nici de pre-față, nici de o a doua față după care la nevoie să te-ascunzi dacă eșecul te pândește și oricum nu poți visa la vreo post-față. Cam acesta ar fi riscul jocului nedibaci, formalist, schematic sau programatic de-a cuvintele. Existența mea nu-și propune să intre, întreagă, între paginile uneia sau unor cărți.” (fragment din Despovărarea)

Radu Boroianu – regizor de teatru şi absolvent al cursurilor postuniversitare de expertiză în artele frumoase, director al Trustului de presă şi al Editurii „Viitorul Românesc” (1990-1993), vicepreşedinte al PNL-AT (1990 – 1994), PNL (1994 – 1997), membru al conducerii Institutului de Studii Liberale. Secretar de Stat în Ministerul Culturii (1990 – 1992 şi 2013 –2014). În 1996 a fost ales senator PNL Ilfov. A fost Ministru Delegat al Informaţiilor Publice (1996 – 1997). A fost ambasador al României în Elveţia (1997 – 2001). În 2005 este numit Secretar de Stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi reprezentant personal al Preşedintelui României în Consiliul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Este, în perioada 2015 – 2017, Preşedintele Institutului Cultural Român. Radu Boroianu este Cavaler al Legiunii de Onoare, Franţa (1998), Comandor al Ordinului de Merit, România (2000) şi medaliat cu aur al Senatului Republicii Franceze (2007), Mare Ofiţer în Ordinul Portughez de Merit (2015). În anul 2015 Radu Boroianu s-a retras din viaţa politică.

 

Volumul este disponibil în librării și poate fi comandat de pe website-ul Editurii Tracus Arte:

 https://edituratracusarte.ro/produs/despovararea-simturi-si-instin...

 https://edituratracusarte.ro/produs/despovararea-simturi-si-instin...

 

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6_WYgAYv1zE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Spiritul şi litera şi Eleganţa ca armă” de Alexandru Paleologu, du...

Posted: 20 Feb 2020 03:30 AM PST

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18:00, sunteţi invitaţi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, sala „Olga Tudorache”, spre a participa activ, afectiv şi discursiv la dubla lansare Alexandru Paleologu: Spiritul şi litera, acum la o nouă ediţie editată de Casa Paleologu şi, în premieră, albumul Eleganţa ca armă, un dublu-CD de interviuri cu Alexandru Paleologu, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

Vor conferenţia Theodor Paleologu, Petre Guran şi invitaţii lor speciali, despre spiritul creator al autorului pe care l-au cunoscut foarte bine şi despre valoarea intelectuală a cărţii Spiritul şi litera, titlu de debut al lui Alexandru Paleologu care, în 1951, se năştea astfel ca scriitor.

Anca Mateescu, realizatoare Radio România Cultural, autoarea interviurilor cu Alexandru Paleologu ce se regăsesc pe albumul Eleganţa ca armă, va evoca prezenţa marelui cărturar la microfonul Radio România.

Theodor Paleologu afirmă despre cartea tatălui său: „Reeditând Spiritul și litera am sentimentul că fac dreptate unei cărți excelente, că atrag atenția contemporanilor asupra unei capodopere de inteligență și stil”. Volumul cuprinde în paginile sale preocupările unui secretar literar al Teatrului „Nottara” și ale unui cercetător al Institutului de Istorie a Artei, mai mult de jumătate din eseurile scrise fiind consacrate teatrului și artei plastice.

Editura Casa Radio şi Casa Paleologu vor lansa şi audiobook-ul Eleganța ca armă, interviuri cu Alexandru Paleologu. Primul CD al audiobook-ului cuprinde o seamă de evocări ale unor mari contemporani sau prieteni precum N. Steinhardt, Constantin Noica, Marin Preda, Tudor Arghezi ş.a. Pe cel de-al doilea CD poate fi ascultată o serie de sclipitoare interviuri cu Alexandru Paleologu în care mărturiseşte despre literatură, memorie și farmecul discret al vieții de detenție. Eleganța ca armă face parte din colecţia „Vocile memoriei” a Editurii Casa Radio – Radio România.

Dubla lansare-eveniment se înscrie în seria manifestărilor prin care Fundația Paleologu celebrează cei 100 de ani alături de Alexandru Paleologu.

Despre Fundația Paleologu

Fundația Paleologu continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică. Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate.
Suntem, firește, eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofiști precum Protagoras sau Gorgias și cu școlile ateniene ale lui Isocrate și Platon. De la toate școlile antice de filozofie preluăm ideea filozofiei ca mod de viață, ca ansamblu de exerciții spirituale cu finalitate practică. Pe de-altă parte, ca filozofie a educației, Casa Paleologu se revendică de la şcolile antice de retorică şi filozofie, pentru care educația constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalității.

Tot de la antici preluăm ideea comunităţii de prieteni dedicate cunoașterii: o astfel de prietenie este virtute.

În aproape șapte ani de existenţă, am avut 6000 de participanţi la cursuri, dintre care 1500 de bursieri.

Întregul proiect editorial al Fundației Paleologu este susținut de Gabriel Pricop – Men in Black, Dorin Belei – Class Trading Co, Bogdan Stanciu – Mobexpert, Familia Gârmacea – Asociația Barrier, Mihaela Vidopol – Kufner și de câțiva stâlpi ai Casei care au contribuit ca persoane fizice.

Despre Editura Casa Radio

Editura Casa Radio reprezintă binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spatiul românofon.
Beneficiind de experienta dobândită de una din cele mai mari întreprinderi culturale autohtone – Radio România – polul editorial „Casa Radio” propune peste 30 de colecții și serii de carti, CD-uri și cărți cu CD incorporat, dedicate celor mai valoroase și apreciate creații radiofonice din domeniile publicisticii, literaturii, teatrului și muzicii.
Editura Casa Radio este unica pe piata de carte din România. Şi, daca privim la nivel european, ea se înscrie printre putinele proiecte editoriale internationale care au complicatul, riscantul rol de a pune în circulatie astăzi vocile de ieri; de a așeza într-un raft al noutatilor acele înregistrări și acele personalități care au trasat istoria culturală a secolului XX românesc.

Albumul „Alexandru Paleologu, Eleganța ca armă“ este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temisana nr. 31, Bucureşti, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/I_KLhwtJBS4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întîlnire cu Andrei Gorzo la Cluj-Napoca

Posted: 20 Feb 2020 02:27 AM PST

Vineri, 21 februarie 2020, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bd. Eroilor 15, Cluj-Napoca), va avea loc o întîlnire cu Andrei Gorzo, cu prilejul lansării volumului ”Viața, moartea și iar viața criticii de film, apărut în colecția „Cinema” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autor: Andrea Virginás, Radu Toderici. Moderator: Valentin Derevlean. Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

„Andrei Gorzo este cel mai important critic – nu doar de cinema – care s-a manifestat în România în ultimii 30 de ani. Calitățile lui au fost de la început evidente, iar timpul n-a făcut decît să le dea greutate: un stil literar desăvîrșit, o inteligență speculativă pătrunzătoare, un talent polemic devastator, o cultură cinefilă complexantă, un spirit cartografic ce-l duce către sistem, un gust estetic care integrează elastic și natural categorii ca lowbrow și highbrow. Gorzo reușește să construiască alianța pentru mulți imposibilă dintre critica ideologică și evaluarea estetică, dintre plăcerea de a consuma filme în sala de cinema și responsabilitatea de a explora raporturi cu realitatea care așteaptă afară.” (Mihai Iovănel)

„Admir multe lucruri la Andrei Gorzo, dar în primul rînd faptul că își șlefuiește, din nou și din nou, opiniile despre ideile, cineaștii și autorii lui de suflet. Din această deprindere rezultă tot felul de calități, cum ar fi o tot mai mare relaxare a raportării la noțiuni teoretice complexe (precum realismul lui André Bazin) sau o plăcere molipsitoare de a omagia artiști admirați încă de la începuturi (precum Humphrey Bogart sau Graham Greene). E o bucurie să parcurgi unele pasaje pe care Andrei le dedică acestor oameni și e o inspirație să constați că, indiferent de tonul critic pe care îl adoptă – fie el polemic, didactic sau autobiografic –, atenția minuțioasă la detalii și intenția programatică de a fi onest și transparent în redarea propriilor judecăți de valoare sînt întotdeauna prezente. Unele dintre paginile acestui volum se numără, în opinia mea, nu numai printre cele mai captivante publicate de autor pînă acum, ci și printre cele mai valoroase fragmente de critică de film scrise în limba română.” (Andrei Rus)

Andrei Gorzo a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi la New York University. Doctor în cinematografie şi lector universitar, cercetează şi predă la UNATC istoria cinematografului şi a ideilor despre cinema. A început să publice cronici de film în 1996 şi a scris asiduu în presa culturală românească – în perioada 2003-2015 a fost titularul unei rubrici săptămînale de cinema în revista Dilema Veche. Prima lui carte, Bunul, răul şi urîtul în cinema, a apărut în 2009 la Editura Polirom. A mai publicat Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gîndi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu (Editura Humanitas, 2012) şi Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó (Editura Tact, Cluj-Napoca, 2015).

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor