altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 februarie 2019

“Ioan Holender și invitații săi, la „Cafeneaua Românească” a ICR Te...


Ioan Holender și invitații săi, la „Cafeneaua Românească” a ICR Tel...

Posted: 01 Feb 2019 07:19 AM PST

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu un eveniment dedicat personalității lui Ioan Holender. Evenimentul, constând într-o masă rotundă, se va desfășura în prezența lui Ioan Holender și a invitaților săi: Ladislau Roth (dirijor, apoi prim-dirijor al Operei din Timișoara, în Israel dirijor al Orchestrei simfonice radio din Ierusalim, al Corului de cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”) și Sofia Gelman-Kiss (muzicolog); discuțiile vor urmări traseul biografic și artistic al lui Ioan Holender, legăturile cu Timișoara natală și conexiunile cu Israelul.

Evenimentul, în limba română, se va desfășura la sediul ICR Tel Aviv, în data de 4 februarie 2019, de la ora 17:00.

 

Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timișoara. A început studiile la Universitatea Politehnică din Timişoara în anul 1953. În anul 1959 s-a stabilit împreună cu părinţii la Viena unde s-a înscris la Conservatorul de Stat. A studiat muzica clasică între 1960 şi 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten (între 1962 şi 1966).

 

Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru „Starka“, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică şi pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender“.

 

În anul 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper, iar în 1992 a fost numit manager general al celor două instituţii. A fost director al Operei de Stat din Viena între anii 1992 şi 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze. Până în 2015, a fost director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu“ din Bucureşti.

 

Ioan Holender a dobândit de-a lungul carierei numeroase premii: Officier de L‘Ordre des Arts et des Lettres, Franţa (1999); Österreichisches Ehrenkreuzes für Wissenschaft und Kunst 1. Klasse; Goldenes Ehrenzeichen der Republik Österreich; Clemens-Krauss-Medaille der Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor; Franz-Schalk-Medaille in Gold der Wiener Philharmoniker; Großes Goldenes Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich (2002); Großes Goldene Ehrenzeichen (Commenda) der Italienischen Republik (2004); Membru de onoare al Academiei Române; Doctor honoris causa al Universităţii de Muzică din Cluj-Napoca; Medalia de onoare în aur a oraşului Viena (2010); Cetăţean de onoare al oraşului Timişoara; Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti; Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara; Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Sofia; Cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca (1994).

 

ICR Tel Aviv intenționează, prin acest proiect, să promoveze activitatea unor personalități reprezentative pentru cultura română și să contribuie la menţinerea relaţiilor cu comunitățile românești din Israel.

 

„Cafeneaua Românească”, un cadru cultural dinamic, efervescent și interactiv, în care vocea publicului joacă un rol principal, în calitate de participant activ la discuțiile și temele din program, oferă o platformă de dezvoltare și consolidare a relației cu publicul local, prin implicarea directă și fidelizarea acestuia către proiectele ICR Tel Aviv.

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Număr de vizualizări :0http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dmvzaKb2STs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Juriu de părinți pentru unul dintre cele mai importante proiecte al...

Posted: 01 Feb 2019 07:00 AM PST

Concursul de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR, este programul anual care le oferă liceenilor pasionați de teatru șansa de a-și vedea primele încercări dramaturgice transformate în spectacole de teatru realizate în regim profesionist. 15 martie 2019 este termenul limită până la care adolescenții din întreaga țară pot să trimită piesele de teatru într-un act, scrise de ei, pentru a participa la cea de-a cincea ediție a NEW DRAMA.

După succesul inițiativei lansate anul trecut, textele înscrise în concurs vor fi evaluate și de un juriu alcătuit din părinți de adolescenți. Prin implicarea părinților în procesul de jurizare, echipa Teatrului EXCELSIOR își propune să atragă atenția asupra sferei de preocupări specifice tinerilor aflați la vârsta adolescenței și să genereze oportunitatea unui dialog autentic între generații.

Cei care doresc să facă parte din juriul părinților trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie părinți de adolescenți;
  • copilul lor să nu fie participant la concurs;
  • să nu fie angajați sau colaboratori ai Teatrului Excelsior;
  • să semneze un contract de confidențialitate.

Cei interesați pot aplica pe adresa de e-mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro, până la data de 1 martie 2019. În data de 15 martie, ei vor primi textele concurenților, fără a le fi dezvăluită identitatea acestora. După lecturarea pieselor, vor trebui să desemneze cele mai bune zece piese până în data de 27 martie 2019.  

Cele șase piese finaliste vor fi alese de un juriu de specialiști în domeniul teatrului, care va avea în vedere și opțiunile juriului de părinți.

Cele șase piese finaliste vor fi anunțate vineri, 29 martie 2019.

Toate detaliile privind desfășurarea Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA sunt disponibile pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, în secțiunea dedicată: https://www.teatrul-excelsior.ro/new-drama/.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nbxX3amgMGU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O seară de operă la Biblioteca ASTRA

Posted: 01 Feb 2019 06:49 AM PST

Publicul sibian este invitat la un nou spectacol tematic marca ICon Arts care promite o experiență culturală inedită: O seară de operă la Biblioteca ASTRA.  Luni, 4 februarie 2019, de la ora 19:00, în continuarea Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, vor concerta două dintre cele mai apreciate voci ale operei românești: soprana Veronica Anușca și mezzo-soprana Daniela Chihaia Popa, alături de invitații lor: Sandra Eliza Bărănescu, Andreea Plopeanu și Alexandru Costea. Cei cinci soliști vor fi acompaniați la pian de Marta Tudor. Evenimentul va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2). AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com (locurile fiind limitate).

Veronica Anușca și Daniela Chihaia Popa,  nume consacrate și cu o vastă experiență de scenă, au construit un program care pune în valoare vocile tinere pe care le îndrumă, oferind publicului, în același timp, ocazia de a asculta momente de referință din Barocul muzical venețian, operă, belcanto, operetă și lied.

Cu un repertoriu variat, ce acoperă patru secole de muzică vocală (sec. XVII – XX), artiștii vor aduce mai aproape de public emoția unor lucrări celebre compuse de  A. Vivaldi, J. Strauss, I. Kálmán, J. Offenbach, V. Bellini, Ch. Gounod, P. Mezzetti, dar și lucrări de referință scrise de autori români precum N. Bretan, T. Brediceanu, T. Grigoriu. În completarea evenimentului, Biblioteca ASTRA a pregătit și de această dată o expoziție specială cuprinzând operele autorilor menționați, cu amănunte în rândurile ce urmează.

De pe marile scene ale operei române, spectacolul muzicii va putea fi trăit cu aceeași intensitate și în eleganta Sală Festivă a Bibliotecii ASTRA, nu o dată remarcată pentru calitățile sale acustice. Iubitorii de operă dar și cei mai puțin familiarizați cu acest tip de spectacol se vor putea bucura în egală măsură de complexitatea, forța și radianța artei interpretative în cadrul intim al unei biblioteci istorice.

Seara se va încheia în aceeași notă elegantă, prin momentul consacrat degustării de vinuri spumante oferite de Jidvei, partenerii evenimentului.

 

Expoziție specială dedicată operei

Cu prilejul acestui concert, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a pregătit o expoziție de materiale audiovizuale și tipărite în concordanță cu repertoriul ales de artiștii lirici invitați. Se vor regăsi expuse o serie de documente cu muzică clasică vocală și instrumentală, aparținând unor mari compozitori din sfera muzicii culte românești și universale.

Din colecția Compartimentului ARTE al Bibliotecii sunt aduse în atenția publicului lucrări deosebite, sub forma discurilor de vinil, a CD-urilor, DVD-urilor sau a cărților tipărite, care se armonizează perfect cu partiturile interpretate în cadrul concertului. Se disting colecții ale concertelor lui Antonio Vivaldi, arii din operele și operetele compuse de Johann Strausssau Imre Kálmán, selecțiuni din compozițiile lui Vicenzo Bellini sau ale lui Charles Gounod. Vor fi expuse, de asemenea, discuri și partituri cuprinzând lucrări muzicale românești, precum liedurile compozitorului Nicolae Bretan, doinele, baladele și cântecele populare ale marelui folclorist român Tiberiu Brediceanu sau lucrările vocale ale compozitorului și muzicologului Theodor Grigoriu.

Documentele expuse, dar și multe alte materiale imprimate și audiovizuale cuprinzând informații din sfera tuturor artelor, nu doar cea a muzicii, se pot consulta și împrumuta de la Compartimentul ARTE al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Jidvei. Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4-dKBqu8n2Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Horia Moculescu și Radu Homescu: un dialog interdisciplinar, la Rou...

Posted: 01 Feb 2019 06:00 AM PST

Seria dialogurilor moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu va continua sâmbătă printr-un nou eveniment în care personalități ale vieții culturale bucureștene vor fi invitate să vorbească despre parcursul lor în București și pasiunile care le-au conturat întreaga carieră. Cel de-al doilea eveniment Round Table București din acest sezon va avea loc sâmbătă, 2 februarie 2019, de la ora 19:00, și îi va avea în prim plan pe compozitorul Horia Moculescu și omul de știință și diplomatul Radu Homescu, două personalități care au marcat cu adevărat evoluția domeniului lor de activitate în România. Primul invitat a fost martor implicat al evoluției muzicii ușoare românești încă din anii ’50, în timp ce al doilea protagonist este autorul primului brevet de invenție din informatică din România și pasionat cercetător în varii domenii, atât științifice, cât și culturale. Evenimentul se va desfășura, conform tradiției, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33) și face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” dedicat Centenarului, proiect cultural organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sector 1. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Evenimentul va fi transmis în direct pe Facebook, pe pagina televiziunii culturale EnjoyTV România și pe Round Table România.

Radu Homescu este unul dintre puținii intelectuali români a cărui activitate este definită de spiritul reascentist al „omului universal”, având importante contribuții aduse atât în domeniul științei cât și al culturii. Cu o carieră impresionantă întinsă pe o perioadă de pese 50 de ani, Radu Homescu și-a desfășurat o mare parte din activitate în București, dar și, în calitate de ambasador al României, în statele Israel și Filipine.

Specializările sale sunt în informatică, fizică și biofizică. Radu Homescu este Doctor în fizică cu importante rezultate de cercetare în optică, spectroscopie, laseri, fiind autorul unui număr impresionant de lucrări științifice precum și autor, în colaborare, al primului brevet de invenție în informatică din România. A publicat, de asemenea, numeroase studii culturale precum cercetarea primei editări a Luceafărului, studii de antropologie culturală privind regiunile sale natale din județul Arad, dar și lucrări monografice devenite bibliografii fundamentale despre Moise Nicoară, Traian Vuia, Henri Coandă, Aurel Vlaicu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Traian Mera, Nicolae Ștefu.

Domeniul educației este o altă arie semnificativă a acivității sale, contribuind semnificativ la fondarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arac, fiind primul rector ales al acesteia, îndeplinind un vis vechi al arădenilor, acela de a avea o instituție de învățământ superior de stat. În domeniul diplomației, Radu Homescu s-a implicat în mod deosebit în negoierile raporturilor și semnarea Acordurilor și Programelor culturale și științifice între România și Statul Israel, precum și cu British Council.

 

Horia Moculescu este unul dintre compozitorii emblematici ai muzicii ușoare românești, fiind martor implicat al evoluției muzicii românești încă din anii ’50. Și-a manifestat talentul pentru muzică de la vârste fragede, invățând autodidact să cânte la acordeon de la vârsta de 6 ani.

A urmat studiile liceale la Turda, la Liceul de Băieți (astăzi, Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda), timp în care s-a remarcat prin virtuozitatea cu care interpreta la pian și acordeon. Din cauza așa-zisei „origini sociale nesănătoase” din timpul regimului comunist (tatăl său fiind ofițer în Armata Română interbelică), nu a fost admis la Conservatorul din București. Se înscrie la Facultatea de Mine din Petroșani unde își pune în evidență talentul de interpret în cadrul orchestrei facultății.

În continuare, se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralul Mării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară. Lucrarea lui de debut a fost De-ai fi tu salcie la mal, piesă care s-a bucurat de un succes covârșitor în interpretarea Mihaelei Mihai. Piesa a fost înscrisă la secțiunea „Creație” la Festivalul de la Mamaia în anul 1973, însă a fost respinsă pentru motivul că „este o creație foarte bună, însă este cântată prea sus”. În pofida opiniei juriului, piesa a ajuns încă de la lansare unul dintre cele mai mari hituri din istoria muzicii ușoare românești.

Activitatea prodigioasă susținută de Horia Moculescu însumează cca. 500 de melodii compuse, obținând de-a lungul carierei peste 200 de premii. În calitate de solist vocal și compozitor a înregistrat doar două discuri pe vinil și un singur LP. A fost, printre altele, realizatorul emisiunii TV „Atenție, se cântă!” (TVR2, 2009 – 2013). Totodată, Horia Moculescu a compus coloana sonoră a numeroase filme românești devenite clasice. A publicat volumul memorialistic „Doar atât mi-am amintit” (2011, Editura Kullusys).

 

Seria spectacolelor – coferință Round Table București a luat naștere la inițiativa UCIMR în toamna anului 2015 și a ajuns în prezent la Sezonul VII. Începând cu anul 2017, sub titlul de „Round Table România”, au fost organizate ediții în Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov. Întreaga arhivă a celor peste 30 de evenimente, dedicate unui număr și mai mare de personalități valoroase ale României, este disponibilă integral pe canalul de YouTube al EnjoyTV România. Au fost invitate personalități precum Maia Morgenstern, Dumitru Prunariu, Ofelia Popii, Ioana Pârvulescu, Ada Solomon, Tiberiu Soare, Adrian Titieni, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Luiza Zan, Gabriel Bebeșelea, Vava Ștefănescu, Șerban Surdza ș.a. cu toții oglindind o parte esențială din viața culturală actuală.

„Programul evenimentului urmărește și de această dată promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați în domeniul lor de activitate, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” –  Valentina Sandu – Dediu

 

Următorul eveniment, și ultimul din acest sezon, îi va avea invitați pe soprana Felicia Filipalături de Cristian Mihăilescu, regizor al spectacolelor de operă, și va avea loc sâmbătă, 23 februarie 2019, de la ora 19:00, în același Studio de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică.

Round Table București face parte, în acest sezon, din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” inițiat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și de cei mai mai apreciați artiști ai momentului. Din același proiect fac parte evenimentele incluse în „Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională”, Stagiunea „Cartografii Sonore” de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Stagiunea de jazz și literatură „VerSETS of JAZZ” la Qreator, precum și seria de documentare de scurt-metraj „Arts District 100”.

Proiectul „100 de ani în 100 de concerte” este organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România –  și este finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți”, sesiunea 2017 – 2020.

 

Parteneri culturali: Universitatea Națională de Muzică din București, Exces Music, programul „Oportunități la tine acasă” dezvoltat de UCIMR

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, AgentiadeCarte.ro, Bucuresteni.ro, RomaniaPozitiva.ro

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Tu9Y5Upxd7s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Andrei Cornea conferențiază la TNB

Posted: 01 Feb 2019 05:07 AM PST

Duminică, 10 februarie 2018, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL, ANDREI CORNEA prezintă conferinţa cu tema ”Era ignoranţei”.

Despre conferinţă

Niciodată, în toată istoria ei, omenirea luată ca întreg n-a știut mai mult și mai multe, n-a posedat mai multe și mai complete cunoștințe și capacități de utilizare a naturii. Și totuși, niciodată oamenii individuali (într-o mare proporție) n-au fost mai ignoranți, mai lipsiți de cunoaștere, fie că își dau seama de fapt, sau nu. A prezenta această disproporție, acest veritabil paradox, precum și a explica tipurile de ignoranță căreia îi suntem tributari – în mare măsură o realitate a modernității târzii – iată scopul conferinței. –  Andrei CORNEA

 

Despre conferenţiar

Andrei Cornea s-a născut în 1952. Licenţă în istoria şi teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licenţă în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1994). Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă (1976–1987). Cercetător la Institutul de Istorie a Artei (1987–1990), iar între 1990 şi 2006 la Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al-George“. În prezent, profesor la Universitatea din Bucureşti.

Scrieri: De la portulan la vederea turistică (Sport-Turism, 1977); Primitivii picturii româneşti moderne (Meridiane, 1980); Forme artistice şi mentalităţi culturale în epoca romano-bizantină (Meridiane, 1988); Scriere şi oralitate în cultura antică (Cartea Românească, 1988; reed. Humanitas, 2006); Penumbra (Cartea Românească, 1991; reed. Polirom, 1998); Platon: Filozofie şi cenzură (Humanitas, 1995); Maşina de fabricat fantasme (Clavis, 1995); Turnirul khazar (Nemira, 1997; reed. Polirom, 2003); Cuvintelnic fără frontiere (Polirom, 2002; Humanitas, 2013); De la Şcoala din Atena la Şcoala de la Păltiniş (Humanitas, 2004); Când Socrate nu are dreptate (Humanitas, 2005; trad. fr. Les Presses de l’Université Laval, Canada); Noul, o veche poveste (Humanitas, 2008); Poveşti impertinente şi apocrife (Humanitas, 2009); O istorie a nefiinţei în filozofia greacă (Humanitas, 2010); Realitatea şi umbra (Humanitas, 2013); Miracolul: Despre neverosimila făptură a libertăţii (Humanitas, 2014), Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia (roman, Humanitas, 2015), Lanțul de aur (Humanitas, 2017).

Traduceri din greaca veche: Platon – Republica, Aristotel – Metafizica.

Activitate publicistică săptămânală în Revista 22.

 

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021.314.71.71 (Agenţia de bilete)

Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PeA9XdhtLE4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Balerina”, în regia lui Lukas Dhont, în cinematografe

Posted: 01 Feb 2019 04:13 AM PST

”Balerina”, lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont a obținut în luna ianuarie o serie de nominalizări la unele dintre cele mai importante Premii Europene: Premiile Academiei César și Premiile Magritte. ”Balerina ”va intra în cinematografe în București și în ţară începând cu 15 februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films.

După debutul din mai, anul trecut, de la Festivalul de la Cannes, filmul Dhont a devenit o senzație pentru vestul Europei și un hit internațional, fiind foarte bine primit de critica de specialitate. BBC îi oferă cinci stele, considerându-l „important și plin de umanitate”, „subtil, fără întorsături de situație șocante sau discursuri mărețe și cu un protagonist blând, interpretat magistral de Victor Polster”. Aceste calități au transformat povestea Larei, născută în corp de băiat, care-și dorește cu ardoare să devină balerină, „ într-un coming-of-age trans dramatic, empatic și puternic” (Indiewire) și i-au adus regizorului patru trofee importante pe croazetă: Premiul Caméra d’Or, Premiul FIPRESCI și Premiul pentru Cea mai bună interpretare Un Certain Regard și Premiul Queer Palme.

Lukas Dhont și-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul inițiat ca  un documentar, a devenit o ficțiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin și masculin; dar cel mai important, despre (…) cineva, care alege să-și asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viață,” afirmă regizorul.

 

La începutul lunii ianuarie, filmul  își începea călătoria peste ocean, către două dintre cele mai importante premii ale industriei cinematografice, fiind propus la Oscar și nominalizat la Globurile de Aur în categoria Cel mai bun film străin alături de Cold War (Pawel Pawlikowski), Capharnaüm (Nadine Labaki) și Shoplifters (Hirokazu Kore-eda). Balerina se află și printre nominalizații Academiei Franceze la Premiile César la categoria Cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare a premiilor franceze va avea loc pe 22 februarie.

Filmul a adunat nu mai puțin de 9 nominalizări la Premiile Magritte prezentate de Academia André Delvaux din Belgia. Premiile sunt considerate a fi versiunea belgiană a Oscarurilor și vor fi anunțate pe 2 februarie.

Sinopsis: Lara este o tânără de 15 ani cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o școală nouă. Frustrările de adolescent ale Larei și nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. N15

 

Trailer România: https://goo.gl/dSbGHQ

Facebook: https://goo.gl/mpfRrp și Instagram: https://goo.gl/RqFEpF

Website: https://voodoofilms.ro/

Filmul se lansează pe 15 februarie.

Filmul Balerina este distribuit în România de Voodoo Films, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Partener: Grimbergen Partener Media Principal: Radio Guerrilla. Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Vice, AARC, Cinefan, FilmSi, Sub25.

 

Vizualizări: 141

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor