altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 16 ianuarie 2020

“Angela Marcovici (Marinescu), Anastasia Gavrilovici, Krista Szöcs,...


Angela Marcovici (Marinescu), Anastasia Gavrilovici, Krista Szöcs, ...

Posted: 15 Jan 2020 12:55 PM PST

Miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 16.00, în Sala ”Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (MNLR), din Calea Griviței, nr. 64-66în cadrul unui eveniment transmis în direct de Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru), a avut loc GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2019, eveniment care a celebrat cea de-a zecea ediţie a Zilei Culturii Naţionale. Juriul Galei,  format din trei critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015), Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza, a premiat cinci cărți apărute în anul editorial 2019 și semnate de Anastasia Gavrilovici, Krista Szöcs, Angela Marcovici (Marinescu) – poezie, Diana Bădica și Iulian Bocai (proză). Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afişele şi diplomele evenimentului. Gala Tinerilor Scriitori i-a avut invitaţi speciali pe Maria Răducanu (voce) şi Mircea Tiberian (pian). Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural. Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, asociaţia EURO CULTURART, cu sprijinul Ministerului Culturii. Coproducător: Radio România Cultural. Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. AgenţiadeCarte.ro a fost partener media.

Evenimentul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu: „O zi fastuoasă! Am deschis evenimentul nostru în ritm de jazz & blues, cu Maestrul Mircea Tiberian, profesorul de jazz și poate cel mai important compozitor de jazz din spațiul românesc. Am ales să-i invităm la această a zecea ediție a Galei pe Mircea Tiberian și pe Maria Răducanu, vocea atât de specială și de rafinată care transformă muzica în stare poetică pură. Am ales să fim împreună cu Mircea Tiberian și Maria Răducanu pentru că aceste personalități au fost alături de Gala Tinerilor Scriitori ori de Maratonul de Poezie și Jazz, două programe culturale devenite emblematice pentru lumea noastră culturală și artistică, programe pe care le-am realizat și le realizăm împreună cu Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București. Ioan Cristescu este în acest moment la Palatul Cotroceni, unde va primi din partea președintelui Klaus Werner Johannis Meritul Cultural ca o reconfirmare a unui extraordinar manager și om de cultură. E adevărat că Meritul Cultural îl primește după ce, la sfârșitul lui 2019, Ioan Cristescu a fost decorat de statul francez cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor. În 2011, transmiteam în direct pe Radio România Cultural şi decernam, atunci, premiul Cartea de poezie a anului 2010 poetului Ion Mureșan pentru volumul “Cartea alcool”, Editura Charmides. Juriul era prezidat, la prima sa ediție, acum 10 ani, de academicianul Eugen Simion, personalitatea cu care am demarat acest proiect şi cu care am stabilit formatul de jurizare prin care câştigători ai Premiului tânărul critic literar alcătuiesc, în fiecare an, Juriul Galei. Se cuvine să mai amintesc faptul că acum 10 ani, Gala Tinerilor Scriitori era printre rarele evenimente care celebrau Ziua Culturii Naționale”.

 

Nominalizări Premiul Tânărul poet al anului 2019

Jesica Baciu, jes, Editura Nemira

Timotei Drob, Tone de aur, Editura OMG

Anastasia Gavrilovici, Industria liniștirii adulților, Casa de Editură Max Blecher

Artiom Oleacu, miere pentru toate exponatele, Editura Tracus Arte

Vlad Sibechi, Meditațiile bătrânului despre libertate, Editura Tracus Arte

Krista Szöcs, berlin, Editura Nemira

 

 

Premiul Tânărul Poet al anului 2019

Anastasia Gavrilovici, ”Industria liniștirii adulților”, Casa de Editură Max Blecher

Krista Szocs, ”berlin”, Editura Nemira

 

Andreea Răsuceanu a trimis prin e-mail  motivele pentru care juriul Galei Tinerilor Scriitori a ales să premieze cartea Kristei Szöcs, berlin, Editura Nemira. Dan Mircea Cipariu a citit prezentarea scrisă de Andreea Răsuceanu: ”Poezia Kristei Szöcs a fost definită drept ”depresivă, muzicală”, s-a vorbit despre deconstrucție interioară și utopie urbană. Titlul cărții orientează de altfel cititorul spre o poezie urbană, proiectează imaginea unei metropole care acutizează sentimentul de alienare, de singurătate apăsătoare, de sondare a propriei interiorități dislocate, sau, mai bine zis, relocate într-un spațiu străin și prin asta cu mult mai ofertant și mai provocator pentru un proces de deconstrucție interioară, de reevaluare interioară.Într-un interviu, autoarea, emigrată în Germania, vorbește despre condiția străinului într-o țară nouă, despre cum spațiul devine loc, odată umplut cu experiențe semnificative, odată ce harta obiectivă devine subiectivă, despre cum ”liniștea” inițială antrenează nevoia de narativitate, de discurs. Nu întâmplător, poemele scurte au fost scrise înainte de plecare sau în primele luni din Germania, iar poemele în proză mai târziu, când locul – literar – căpătase o identitate bine definită. Și tot deloc întâmplător, Krista Szocs spune: ”locul a făcut poezia și m-a „făcut” și pe mine”, e un raport pe care l-am explorat la rândul meu și care mi se pare fascinant și inepuizabil. Volumul propune o hartă poetică, subiectivă, intimă a unui spațiu exterior necunoscut, o lume nouă care, în loc să inoculeze angoasa, incită la verbalizare, e vremea ”introvertiților care au ieșit din casă”. Berlinul  Kristei Szöcs e unul făcut din cuvinte, dar e și muzică, senzitivitate exacerbată, monolog intelectualizat sofisticat. O carte originală și puternică, atât la nivelul expresiei cât și al conținutului, berlinul Kristei Szöcs creează o așteptare, îl face pe cititor să se gândească la continuarea acestui proiect, care cu siguranță va fi un pas înainte și o nouă etapă în scrisul Kristei, o autoare rafinată, intelectualizată, extrem de critică cu poezia ei.  – a scris Andreea Răsuceanu.”

 

Krista Szöcs: ” În primul rând vreau să mulțumesc juriului, știu că nu a fost o decizie ușoară. Anul acesta au foarte foarte multe volume de poezie bune și foarte bune. Vreau să mulțumesc și editurii Nemira și prietenilor mei care sunt astăzi aici”.

 

Cosmin Borza a prezentat cartea Anastasiei Gavrilovici, ”Industria liniștirii adulților”, Casa de Editură Max Blecher: ”Voi începe această prezentare a celui de-al doilea volum premiat cu un vers, un vers și jumătate se apropie toamna, toamnă univoca și previzibilă ca un critic literar de la Cluj. Eu locuiesc în Cluj, vin de la Cluj și evident că voi face o prezentare și univocă, și previzibilă despre un volum care totuși nu e deloc previzibil, cu toate că înscenează o subiectivitate vulnerabilă, aproape sentimentală, această carte de poezie este și extrem de polemică la adresa unei societăți hiperdigitalizate, hipertehnologizate, postumaniste. Majoritatea poemelor sunt elegii pentru urme ale umanului, ale inutilității pierdute într-un real acaparator al digitalului. Un astfel de volum dacă ar fi fost semnat de un scriitor dintr-o generație mai veche ar fi fost considerat reacționar. Anastasia Gavrilovici e născută în 1995, iar această polemică foarte interesant compusă, polifonică adeseori, vorbește despre cât de puțin univocă și cât de puțin previzibilă este generația post douămiistă, pot umanistă  Nu pot decât să o felicit și să așteptăm și volumele ulterioare.”

 

”Anastasia Gavrilovici – a spus Dan Mircea Cipariu – este în acest moment la Botoșani, unde va primi pentru cartea sa, premiată deja la Gala Tinerilor Scriitori, Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM”. ”Voiam să mulțumesc juriului pentru acest premiu care mă onorează și mă bucură și tuturor celor la care a ajuns cartea asta. Pentru mine înseamnă foarte mult. Poezia nu e neapărat un act terapeutic sau un act de egoism, ci e scrisă pentru a fi împărtășită cu ceilalți. Îi felicit și pe ceilalți nominalizați, am citit cărțile și mă bucur că e un an atât de bun pentru poezia românească ”, a transmis Anastasia Gavrilovici într-o înregistrare telefonică realizată de Radio România Cultural.

 

A urmat un moment muzical MARIA RĂDUCANU & MIRCEA TIBERIAN  .

”Diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale acestei Gale sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu cu care pregătesc, anul acesta câteva programe culturale importante: Maratonul de Poezie şi Jazz, A XII-a ediție, care va avea loc de Noaptea Europeană a Muzeelor pe 16 mai 2020, şi Eco dosArt, un program finanțat de AFCN, câștigător la secțiunea Arte vizuale.”- Dan Mircea Cipariu

 

 

Nominalizări Premiul Tânărul prozator al anului 2019

Diana Bădica, Părinți, Editura Polirom

Iulian Bocai, Constantin, Editura Polirom

Valentin Covaciu, Rugină, Editura Casa Cărții de Știință

Valentina Șcerbani, Orașul promis, Editura Tracus Arte

Cristina Vremeș, Trilogia sexului rătăcitor, Editura Humanitas

 

 

 

Premiul Tânărul Prozator al anului 2019  – Diana Bădica, ”Părinți”, Editura Polirom.

Bianca Burța Cernat : ”Mă bucur să fiu aici. Cartea Dianei Bădica ne îndreptățește să credem că după multe acumulări a venit vremea în care copiii anilor ’80-’90 scriu o proză acută despre lumea lor și a părinților lor, despre probleme ale unei epoci pe care prozatori mai maturi le-au tratat tezist și emfatic. Cartea Dianei Bădica e despre lumea unui oraș de provincie, lumea blocului proletar, e un tip de literatură de cea mai bună calitate, despre proletariat sau alte categorii de marginali, o literatură care surprinde umanul, cu subtilitățile unor comportamente aparent bizare. Cartea Dianei Bădica construiește o lume, rotund și credibil. O a doua calitatea a Dianei Bădica e aceea de a scrie credibil si complex despre lumea pe care o creează. O felicit pe autoare și aștept cu entuziasm să-i citesc și volumele viitoare”.

 

Diana Bădica: ”Sunt foarte onorată să câștig acest premiu. Sunt copleșită de tot ce vine către mine, iar pentru un autor tânăr acest lucru este perfect.”

 

PREMIUL TÂNĂRUL SCRIITOR AL ANULUI  2019: Iulian Bocai pentru volumul ”Constantin”, Editura Polirom,  premiu prezentat de Cosmin Borza:  Două argumente principale au stat la baza alegerii făcute: primul constă în faptul că această carte răspunde unei obsesii a societății românești, răsturnând o serie de clișee prin care ea a fost tratată: tranziția comunistă. Iulian Bocai oferă o radiografie foarte așezată, foarte acută, deloc acuzatoare la adresa unui posibil trecut, dar foarte critic la ce numim astăzi piață liberă. O a doua calitate: romanul care prezintă Bucureștii anilor 2000 se construiește pe baza a doi protagoniști pe care îi găsim reprezentativi pentru ceea ce înseamnă democrația. Autorul este și eseist, cercetător, îi puteți găsi în revista Transilvania niște eseuri foarte lucide despre însemnările culturale din România postdecembristă.”

Iulian Bocai: ”Mulțumesc, Cosmin Borza. Am scris cartea asta cumplit de greu, când am terminat-o m-am simțit ușurat, nu satisfăcut. Premiul acesta a fost luat de o groază de lume bună și mă simt onorat să mă aflu lângă ei. Așa că, mulțumesc încă o dată.”

 

PREMIUL CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2019: Angela Marcovici (Marinescu), ”Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, Editura frACTalia

Dan Mircea Cipariu: ”Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite şi mai respectate. După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Teodor Dună, Nora Iuga Dan Coman și Romulus Bucur, câştigătorii primelor nouă ediţii pentru cartea de poezie a anului, Angela Marcovici (Marinescu) câştigă Premiul Cartea de Poezie a anului 2019 pentru volumul ”Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”  & ”Jurnal scris în a treia parte a zilei”, carte apărută la editura frACTalia din București.

Întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar fi spus Caragiale, face ca directoarea editurii frACTalia, Iulia Militaru, să fie prima câștigătoare a Premiului Tânărul Scriitor, acum 10 ani, pentru cartea sa „Marea pipeadă”, Editura Brumar, publicată în 2010. În textul pe coperta a IV-a a volumului ”Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”  & ”Jurnal scris în a treia parte a zilei”, Iulia Militaru face următoarea remarcă: ”dacă cele mai multe scriitoare au acceptat jocul şi au preluat imaginea care le-a fost creată de un altul, mulţumindu-se să o folosească şi atât, Angela impune pentru prima dată ieşirea din acest  joc printr-o anxietate necesară (nevroza continuă în literatură prin anxietate textuală, alta decât cea a influenţei, aşa cum o descrie Bloom). În jurnal, această anxietate textuală apare pe nepusă masă, când în mijlocul unei confesiuni obişnuite autoarea rupe anumite cuvinte printr-o linie despărţitoare. Citite atent, întreaga semnificaţie se poate schimba. Mai mult, jurnalul sfârşeşte lăsând în loc un nou volum de poeme. Literatura de frontieră şi literatura se întâlnesc într-un gest unic care subliniază coerenţa proiectului Angelei.”

Ceea ce scrie și proiectează Angela Marcovici (Marinescu) depășește simpla și, uneori, simplista catalogare de post-expresionistă ori de artă a visceralului. Vorbim despre ceva mult mai subtil, cu un termen pe care îl putem lua din informatică,  vorbim despre un soft poetic în sensul teoriei ”autopoiesiss”-ului (autoreproducerii) formulată de Varela și Manturana, conform căreia celula se autocreează. Astfel, nevoia de text, de scriere, de context, de expresie se proiectează conform unui program de autopoiesis. Cu această cheie de intrare-ieșire din imagine și din imaginar, orice act de creativitate, diurn ori nocturn, devine la Angela Marcovici (Marinescu) facultate și funcție poetică. Îi invit pe ascultătorii RRC să citească Cartea de Poezie a anului 2019 – ”Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”  & ”Jurnal scris în a treia parte a zilei” de Angela Marcovici (Marinescu), carte apărută la editura frACTalia din București.”

 

Angela Marcovici (Marinescu): ”Mulțumesc juriului, în al doilea rând juriului și în al treilea rând juriului, în rest, Dumnezeu cu mila. Și Eminescu avea conștiința propriei valori, pot spune și eu că de vreo cincisprezece ani încoace am mers puțin mai departe. Nu mă consider, de fapt, feministă, pentru că nu știu ce am făcut, ca atitudine, pentru a-i influența pe alții să fie feminiști. În evoluția limbajului meu au înaintat două chestii care m-au interesat: muzicalitatea/calofilia și curajul/dorința de a depăși limitele limbajului. Când scrii, nu prea realizezi ce faci, în general critica te ajută, dacă vede ceva. Vă mulțumesc!”

Angela Marcovici (Marinescu) a citit un fragment din cartea ”Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”  & ”Jurnal scris în a treia parte a zilei ”, editura frACTalia.

 

Evenimentul s-a încheiat cu un micro-recital Maria RĂDUCANU și Mircea TIBERIAN.

 

**

 

Anastasia Gavrilovici (n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și cursurile de masterat ale Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. A fost redactor al revistelor „Alecart” și „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacția „Poesis internațional”. A publicat poezie, cronică literară și eseu și a tradus cărți din engleză și spaniolă (Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal).

 

 

 

 

 

 

Krista Szöcs (n. 1990, Sibiu) A terminat masterul la Facultatea de Litere si Arte din Sibiu, cu o disertație despre post-punk și poezie. Este editor al revistei Zona Noua și unul dintre organizatorii festivalului cu același nume. În anul 2013 a debutat cu volumul de poezie Cu genunchii la gura, iar în 2019 a publicat berlin, cel de-al doilea volum de versuri în limba română, în colecția Vorpal a editurii Nemira. Versuri ale sale în limba engleză au fost publicate în seria „Poetry will be made by all. 1000 books by 1000 poets”, volumul locked in silence (2017).

 

 

 

 

Diana Bădica (n. 1985, Slatina) a absolvit Psihologie și Asistență socială în cadrul Universității București.

În 2012 a participat la primul curs de creative writing ţinut de Florin Iaru şi Marius Chivu. A colaborat la romanul colectiv Moș Crăciun & Co. (Editura ART, 2012) şi a debutat cu volumul de poezie Enşpe mii de dimineţi (Casa de pariuri literare, 2014). A publicat proză scurtă în revistele Iocan, Familia şi Observator cultural, precum și articole în Dilema veche și Decât o Revistă.

Părinți reprezintă debutul în proză și descrie viața unei familii dintr-un orașel de provincie care se confruntă cu moartea unuia dintre cei doi copil, imediat după căderea comunismului. Ioana Negrilă, eroina romanului, este o fetiță prinsă între întâmplările copilăriei, neputința de a-și ajuta fratele și nevoia de a trece peste moartea lui. Împreună cu Tudor, un vecin de vârsta ei, încearcă  să afle ce s-a întâmplat cu fratele ei, mort la un centru de îngrijire a unor persoane cu dizabilități, dar nu reușește să găsească nici o pistă verosimilă.

Diana scrie despre lucruri marginale, fiind preocupată să descrie mecanismele adaptative ale oamenilor la realitatea pe care o trăiesc. Umorul și tragicul sunt firești lumii personajelor ei în căutarea propriului adevăr.

 

Iulian Bocai (n. 1986) este scriitor, redactor și traducător (din engleză, franceză și germană). Absolvent al secției de Literatură universală și comparată a Facultății de Litere, Universitatea din București, a urmat mai apoi un masterat în teoria literaturii și literatură comparată, la aceeași facultate. Pregătește o teză de doctorat în istorie intelectuală, despre introducerea curriculumului literar în universitățile occidentale în secolul al XIX-lea. Este cîștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom din 2018, cu romanul Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, care i-a adus în 2019 și Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural, precum și Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța.

 

 

 

 

Angela Marcovici, cunoscută sub numele Angela Marinescu, s-a născut în 1941, la Arad. O tuberculoză gravă i-a marcat tinereţea între 15 si 26 de ani. S-a decis să studieze medicina şi psihologia. A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul „Sânge albastru“. A publicat peste 15 volume de poezie, jurnal și eseuri, printre cele mai cunoscute fiind „Cocoșul s-a ascuns în tăietură”, „Fugi postmoderne”, „Îmi mănânc versurile”, „Limbajul dispariției”, „Întâmplări derizorii de sfârșit”, „Satul în care mă plimbam rasă în cap”, „Jurnal scris în a treia parte a zilei”. A primit numeroase premii, printre care Premiul „Nichita Stănescu“ în 1990, Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu în 2006, Premiul Gheorghe Crăciun al revistei Observator cultural în 2016 etc.

 

 

 

 

Simona IONIȚĂ & Tudor VOICU

Fotografii de Andreea Balaban, Alexandru Șelari și Tudor Voicu

 

** Lista nominalizaților și câștigătorilor celor nouă ediții ale Galei Tinerilor Scriitori

 

 

 

Număr de vizualizări :157http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4NgM3ohl0TA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Andra Rotaru la International Writers` Workshop din Hong Kong

Posted: 15 Jan 2020 10:23 AM PST

În perioada 24 februarie – 24 martie 2020, scriitorii Andra Rotaru (România), Bonny Cassidy (Australia), Gabriel Payares (Venezuela), Cristina Sanchez-Andrade (Spania), Anna Tolkacheva (Rusia) și Anna Weidenholzer (Austria) beneficiază de rezidența de creație International Writers` Workshop din Hong Kong. De la înființarea sa, în anul 2004, IWW a invitat la Hong Kong peste o sută de scriitori din cincizeci de țări, selectați în urma unei jurizări competitiveScriitorii invitați stau în campus și interacționează cu studenții și personalul universitar, precum și cu scriitorii și publicul din Hong Kong. 

De-a lungul timpului, dintre scriitorii care au primit această rezidență îi amintim pe Olga Tokarczuk (Polonia), Nikola Madzirov (Macedonia), Mara Genschel (Germania), Philip Ó Ceallaigh (Irlanda), Erich Wolfgang Skawra (Austria), Hans Christoph Buch (Germania), Iulian Tănase (România).

 

Andra Rotaru a publicat Într-un pat, sub cearșaful alb (Vinea, 2005), recompensat cu Premiul „Mihai Eminescu“, Opera Prima, premiul Asociației Scriitorilor din București, premiul „Tudor Arghezi“, premiul „Iustin Panța“; En una cama bajo la sábana blanca (traducerea volumului de debut în spaniolă, 2008); Ținuturile sudului (Paralela 45, 2010); Lemur (Cartea Românească, 2012); Tribar (Nemira, 2018). Lemur a fost distins cu premiul „Tânărul poet al anului“, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul e publicat în America, la editura Action Books, traducere de Florin Bican (2018). În 2017, texte din Tribar au câștigat premiul revistei americane Asymptote Journal (traducere de Anca Roncea), au fost finaliste ale Gulf Coast Prize (selecție de Ilya Kaminsky) și nominalizate la Puschart Prize. În 2020 volumul Tribar urmează să apară în Germania.

 

Mai multe informații la pagina web:  http://iww.hkbu.edu.hk/

 

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9DsJq5Tx6_w?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Câștigătorii Premiilor AFCN 2019

Posted: 15 Jan 2020 10:20 AM PST

Cea de-a cincea ediției a Galei de decernare a Premiilor Administrației Fondului Cultural Național, acordate organizațiilor neguvernamentale și managerilor culturali, a avut loc pe marți, 14 ianuarie 2020, în ajunul Zilei Culturii Naționale, la Sala „Elvire Popesco” a Institutului Cultural Francez din București, unde au fost prezenți peste 200 de oameni de cultură, jurnaliști, manageri și responsabili culturali. Juriul de nominalizare și selecție a fost format din reprezentanții premianților din 2018 care au răspuns invitației de participare. Din juriu au făcut parte: Mihaela Cîrjan – Asociatia Actorilor Romi /Giuvlipen (București), Ovidiu Daneș – Fundația Dala (Sibiu/ București), Mara Mărăcinescu – Asociația Punctart (București), Timotei Nădășan (Cluj-Napoca), Alina Negru – Asociația REcult (Timișoara), Ozana Nicolau – Asociația Art Revolution (București), Laura Orlescu – One World Romania (București) și Dumitru Rusu – Asociația Birou pentru Artă şi Cercetare Urbană (București). Deoarece anul 2019 a marcat „Anul Cărții”, în cadrul acestei ediții s-a acordat un premiu special pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înțelegerea și interpretarea textului scris.

Câștigătorii ediției 2019 a Premiilor Administrației Fondului Cultural Național sunt:

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

FEDERAȚIA FABRICA DE PENSULE (Cluj-Napoca)

În 2009 se înființa la Cluj Federația Fabrica de Pensule, devenită rapid un exemplu de transformare a unei clădiri industriale într-un spațiu independent dedicat artei contemporane, un reper multidisciplinar al scenei culturale din țară.

Cei zece ani au inclus coagulări și transformări instituționale, au revelat vulnerabilități datorate instabilității financiare și manageriale și contextului cultural precar.

Pentru această decadă Fabrica de Pensule înseamnă sute de expoziții, spectacole, dezbateri, ateliere, proiecții de film și înseamnă o comunitate care își păstrează motivația, ai cărei membri se implică nu doar în producția culturală, ci și în dezvoltarea politicilor culturale și urbane în contextul local.

 

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN RELAȚIE CU SPAȚIUL PUBLIC

ASOCIAȚIA IVAN PATZAICHIN – MILA 23 (Mila 23, Tulcea) pentru proiectul „Apele Unite ale României – confluențe de patrimoniu natural și cultural”

Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23 are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării locale din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, prin protejarea biodiversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, prin valorizarea statutului de spațiu public al întinderilor de apă.

„Apele Unite ale României” este un proiect pe termen lung, care evidențiază legătura dintre patrimoniul cultural și cel hidrografic. Inițiativa, cu un puternic caracter educațional, colectează modele de bune practici care valorifică apele și relația lor cu comunitatea. Împreună cu podurile, malurile și aspectul său general, râul care traversează o localitate îi poate completa profilul identitar. Proiectul încurajează comunitățile să își cunoască mai bine apele riverane și să își asume o protecție activă a lor. Un râu sănătos și iubit de locuitori e AUR pentru comunitate.

 

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

ASOCIAȚIA CENTRUL PENTRU STUDIEREA MODERNITĂȚII ȘI A LUMII RURALE (Telciu, Bistrița Năsăud) pentru proiectul „Buletin de Telciu. Platformă rurală de educație prin cultură”

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale se concentrează pe cercetarea interdisciplinară și reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Centrul organizează activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.

„Buletin de Telciu” este o platformă rurală de artă și educație prin cultură în cadrul căreia sunt găzduite spectacole de teatru, proiecții de film și ateliere artistice dedicate copiilor. Producția „Tot pe drum, pe drum, pe drum”, spectacol de teatru educațional, conceput împreună cu participanții în cadrul atelierului coordonat de Katia Pascariu și Mihaela Michailov, a fost prezentată în premieră la Telciu și apoi la București.

 

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

ASOCIAȚIA DANCE SPOT (București)

Înființată în 2017, Asociația Dance Spot este fondatoarea și animatoarea brandului Linotip Centru Independent Coregrafic, studio independent de producție și difuzare de spectacole de dans contemporan. Activitățile derulate oferă oportunități de creație și colaborare între artiști, spectatori, organizații, finanțatori și donatori. Independent sau în parteneriat, Asociația dezvoltă infrastructura dansului contemporan prin proiectele culturale de dans și interdisciplinare, atât producții proprii cât și dezvoltate de artiști independenți. Abordarea antreprenorială implică lucrul cu creativitate și emoții. În tot ceea ce fac, membrii asociației Dance Spot se lasă conduși de pasiunea lor pentru dans și încrederea că vor reuși să miște lumea prin tot ce își propun.

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

ASOCIAȚIA MINITREMU (Cristești, Mureș) pentru proiectul „Opțional de Artă Contemporană”

Asociaţia Minitremu are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor şi tinerilor la arta contemporană, prin metode specifice vârstei lor, într-o formă ludică, interactivă şi directă.

„Opționalul de artă contemporană” este o materie de studiu introdusă de Asociația Minitremu în cadrul Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, din anul 2017, în continuarea catedrei de Istoria Artei. Dincolo de prezentările și discuțiile teoretice la clasă, opționalul pune accent pe exerciții practice și întâlniri cu artiști vizuali, curatori și teoreticieni,  vizite ghidate la ateliere, galerii și spații de artă din România, excursii tematice la diverse evenimente culturale, expoziții, bienale, într-un format care să-i facă pe elevi conștienți de o istorie vie a artei, care se scrie în prezent.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

ASOCIAȚIA CULTURALĂ CONTRASENS (Timișoara) pentru proiectul „TMcult”

Înființată în 2015, Asociația Culturală Contrasens promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor și ajută publicul să înțeleagă fenomenul cultural contemporan și să se apropie de actul artistic și creativ cu încredere.

În 2019 școala de toamnă „TMcult”, sub sloganul WRITE CULTURE, RE-WRITE ROMANIA!, a fost despre o generație altfel de tineri, dornici să cunoască fenomenul cultural românesc contemporan prin dialog cu actori relevanți din domeniul culturii și industriilor creative. E vorba despre 14 tineri pasionați care și-au dorit să facă altfel, profesionist și asumat, critică și jurnalism cultural, în special în format blogging și vlogging, dar și apelând la genuri și medii tradiționale.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

ASOCIAȚIA SALONUL DE PROIECTE (București) pentru proiectul „Arhiva fotografică: memorie și cercetare”

Salonul de Proiecte se concentrează pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin expoziții, publicații, prezentări și dezbateri, care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de Proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București.

Programul „Arhiva fotografică: memorie și cercetare” a propus o abordare multi-disciplinară a unui subiect relevant pentru discuțiile actuale legate de reprezentarea culturii prin intermediul imaginii. Inițiatorii își doresc ca programul lor să ducă la fondarea unei instituții în jurul arhivei fotografice Mihai Oroveanu, o instituție care să poziționeze fotografia într-un câmp vast de reflecție.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

ASOCIAȚIA ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE (Brașov) pentru proiectul „Adoptă o Casă la Roșia Montană”

120 de voluntari, intervenții pe 4 clădiri, ateliere demonstrative și prelegeri, expoziții, lansări de carte, tururi ghidate, proiecții de filme documentare, un concert Stradivarius, evenimente pentru cei mari și cei mici deopotrivă — acesta ar fi rezumatul campaniei 2019 a programului „Adoptă o Casă”, o inițiativă care se adresează patrimoniului de excepție al Roșiei Montane și publicului interesat să îl conserve și să îl pună în valoare: localnici, tineri specialiști, meșteri locali.

Scopul programului „Adoptă o Casă la Roșia Montană” este acela de a repune într-un context sănătos dezbaterile legate de viziunea pe care o avem despre patrimoniu în general și despre patrimoniul Roșiei Montane în particular: patrimoniul nu este o „piedică în calea progresului”, este chiar resursa și motorul regenerării și dezvoltării sustenabile a comunității.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

ASOCIAȚIA 4CULTURE (București) pentru proiectul „eXplore festival”

Asociația 4Culture sprijină formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare, cu accent pe proiecte performative și de dans.

Ajuns la a 14-a ediție, „eXplore festival” este unul dintre cele mai apreciate festivaluri multidisciplinare din România și Europa de Est, care urmărește creșterea vizibilității dansului contemporan pentru publicul larg. Conceput ca o platformă de reflecție și dezbatere artistică a celor mai recente problematici contemporane, într-un schimb dinamic de idei și experiență creativă și managerială, „eXplore festival” prezintă publicului din România pe unii dintre cei mai importanți creatori români și internaționali ai momentului, alături de instalații și expoziții, proiecții de film, conferințe și ateliere.

 

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

ECHIPA MANAGERIALĂ TRANZIT.RO (Raluca Voinea, Lidia Pancu, Attila Tordai)

tranzit.ro este o asociație culturală înființată în 2012 în România, ce face parte din rețeaua regională tranzit.org. Fiecare tranzit operează într-o varietate de contexte, generând și găzduind dezbateri teoretice, producții artistice și intervenții activiste în jurul unor subiecte importante ale prezentului. tranzit.ro este la rândul său o rețea, activă în patru orașe din România: București, prin centrul coordonat de Raluca Voinea, la Cluj, coordonator Attila Tordai, la Iași, coordonatoare Livia Pancu și la Sibiu printr-un proiect anual organizat de artista Lia Perjovschi. Pe lângă prezența constantă, consecventă, inovatoare și implicată pe scena culturală, tranzit.ro reprezintă un model instituțional bazat pe descentralizare, solidaritate și echitate.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA CULTURII SCRISE

ASOCIAȚIA ARTA NU MUȘCĂ (București) pentru proiectul „Tramvaiul Poeziei”

Înființată în 2012, asociația organizează proiecte culturale în spații publice, cu scopul de a facilita accesul publicului larg la creația contemporană, contribuind la descoperirea și explorarea orașului.

Proiectul „Tramvaiul Poeziei” s-a desfășurat în București în perioada 10 septembrie- 1 octombrie 2019, pe linia tramvaiului 1, și a încurajat publicul să (re)descopere lectura în timp ce se conectează la poezia orașului. Proiectul a prilejuit lecturi performative în spații alternative, un concurs de poezie pentru tineri între 18-25 ani, un curs de scriere creativă și editarea unei publicații. Cei peste 30.000 de călători s-au bucurat de o bibliotecă interactivă cu 100 de titluri contemporane, de 15 recitaluri de poezie/ momente muzicale și au urmărit lectura a 3000 de poeme matinale.

 

Număr de vizualizări :58http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/j8IzbAumobY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Program de calitate și noi evenimente în premieră la Opera Comică p...

Posted: 15 Jan 2020 10:07 AM PST

La cererea publicului, Târgul din curtea OCC rămâne deschis până pe 19 ianuarie 2020. După prima săptămână de școală după vacanță, copiii și părinții se pot bucura de activitățile din curtea instituției. Patinoarul, derdelușul, caruselul și atelierele de creație sunt dintre cele mai iubite activități ale acestei ediții de succes. Vineri, 17 ianuarie, între orele 17:00 – 21:00, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 21:00, bucureștenii au liber la distracție, în curtea Operei Comice pentru Copii! Intrarea la Târg este liberă, iar accesul la activități se face pe baza Tichetelor PDC, disponibile la punctele de informare din târg.

Weekendul acesta se joacă opereta Hapciu în RE Major – un spectacol cu adevărat energizant!

„Hapciu în RE Major” este o adaptare după „Mam’zelle Nitouche”, una dintre primele operete create vreodată și prima operetă montată pe scena Operei Comice pentru Copii. Creativitatea neobosită a regizorului Cristian Mihăilescu a dat naștere unui spectacol inedit și plin de culoare.  „Hapciu în RE Major” ilustrează, prin comicul de situații și dialogul spumos, debutul nepremeditat al unei eleve de pension în lumea teatrului. Asistată involuntar în transformarea ei artistică de către profesorul de muzică, tânăra Denise descoperă cu entuziasm culisele, actorii, scena și… marea dragoste!

Diminețile din weekend alături de Colombina!

„Colombina se întoarce” în Salonul Mozart, sâmbătă și duminică, 18 și 19 ianuarie, de la ora 10:00! O poveste din vremea barocă pusă în scenă astfel încât să fie înțeleasă de copii. Descurcăreața Colombina este un personaj foarte ușor de îndrăgit, cu o misiune greu de îndeplinit. Ea trebuie să îi apropie pe Livietta și pe pungașul Tracollo, pe care îl iubește, doar că cei doi nu încetează să se păcălească între ei. Povestea este genial transpusă, iar comicul de situații este delicios.

Pe 14 și 15 februarie, Opera Comică pentru Copii se transformă într-o adevărată Veneție!

După succesele de la precedentele ediții cu Noaptea Vrăjitoarelor și Noaptea Muzeelor, Opera Comică pentru Copii aduce în premieră o altă serie de tururi interactive. Personajele din spectacolele OCC și-au pregătit măștile și costumele impresionante și își așteaptă spectatorii cu un tur aparte în culisele Operei Comice pentru Copii, cu o mulțime de momente artistice, ateliere de măști și povești pe măsură! Atmosfera de Carnaval va domina serile de la jumătatea lunii februarie, iar măștile vor fi prezențe obișnuite în foaier, pe scenele și culoarele instituției care se vor transforma pentru spectatorii prezenți într-o adevărată Veneție. Carnavalul este o veche tradiție care sărbătorește la început de an primăvara și are o mulțime de semnificații istorice.

 

 

Descoperă Amazonia într-o nouă premieră OCC!

Amazonia este un spectacol în premieră care prezintă povestea unei fetițe ce ajunge dintr-o întâmplare să cunoască lumea atât de fascinantă și misterioasă a junglei. În aventura ei întâlnește diferite spirite și creaturi ale pădurii. Ama înțelege cum fiecare arbore secular, fiecare plantă, fiecare floare, animal sau pasăre are o istorie de povestit. Amazonia este un șirag de perle și pilde cu tâlc pentru copii, cântece și povestiri amuzante care îi vor anima la fel de bine și pe părinți. Un spectacol conceput de Cătălin Milea și Sumeia Ananda (Columbia). Premiera se joacă pe 22 și 23 februarie, de la ora 10:00, în Salonul Mozart.

Biletele pentru toate spectacolele Operei Comice pentru Copii sunt disponibile în rețeaua bilete.ro și la casa de bilete a instituției.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii încearcă să-i apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate, cât şi prin diverse proiecte conexe.

 

Număr de vizualizări :48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/E7LN3Bi7RnQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea romanului „Și se auzeau greierii” de Corina Sabău – povest...

Posted: 15 Jan 2020 10:00 AM PST

Marți, 21 ianuarie 2020, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, vom discuta despre romanul Și se auzeau greierii de Corina Sabău, publicat recent în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani, la Editura Humanitas, o investigație psihologică a feminității și a vieții de cuplu, pe un fundal al României comuniste care a produs trauma generației decrețeilor. Corina Sabău găsește calea narativă potrivită pentru a își ajuta cititorii să vadă și să simtă articulațiile unei lumi, presiunile sociale și un traseu personal credibil care puteau conduce la soluția nefericită la care multe femei au fost obligate să apeleze. Vor vorbi, alături de autoare, criticul literar Cosmin Ciotloș și Andreea Răsuceanu, coordonatoarea colecției 821.135.1 – Scriitori români contemporani. Actrița Eliza Păuna va citi câteva fragmente din roman.

Și se auzeau greierii e un roman scurt, puternic, cu o temă necruțătoare: avorturile clandestine dinainte de Revoluția din 1989 și consecințele lor cumplite asupra existenței individuale. Confesiunea unei femei, directă, cu rare momente de tandrețe și căldură, atunci când gândurile i se îndreaptă către fetița ei, Sonia, recompune fracturat, dar în detalii de o acuitate uneori insuportabilă un capitol întunecat din istoria românească. Fie că vorbește despre viața muncitoarelor din fabricile comuniste, că rememorează momente dintr-o copilărie chinuită, marcată de figura unui tată violent, sau că face să se audă, la final, vocea Soniei, cartea păstrează un ritm și o intensitate care taie răsuflarea cititorului.

 

„Mi-am trăit copilăria în anii ’80, într-un mic oraș de munte, la adăpost de istorie. Cu colegii mei de la Școala generală nr. 3 făceam toate nebuniile din lume, în orele de PTAP doamna dirigintă ne du­cea în Parcul Ştefănescu să adunăm castane, mă consideram norocoasă când la cofetăria Garofiţa băgau savarine, nu-mi dădea prin cap s-o compar pe Angela Similea cu Rolling Stones, iar părinţii mei nu aveau ambiţii nemăsurate în ceea ce mă privește. Despre cruzime nu știam mare lucru pe atunci, mult mai târziu, după Revoluție, am aflat că în anii aceia au murit cel puțin 10.000 de femei în urma avorturilor ilegale. Că până şi moartea lor a fost folosită ca propagandă. Că trupul neînsufleţit al uneia dintre aceste femei a fost expus în fabrica în care lucra, avertisment pentru celelalte muncitoare. Când întâmplarea asta îmi revenea în minte mă suspectam că n-am reținut corect, că așa ceva, chiar și înainte de ’89, n-ar fi fost posibil. Am început să scriu Şi se auzeau greierii din nevoia de a accepta. Am încercat să integrez realitatea cu ajutorul literaturii.“ (Corina Sabău)

 

Corina Sabău a debutat cu romanul Blocul 29, apartamentul 1 (2009), selecționat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry, distins cu Premiul pentru debut în roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc și nominalizat la Premiile revistei Observator cultural și Marile Premii Prometheus. Fragmente din roman au apărut în antologia de proză românească contemporană Das Leben wie ein Tortenboden. Neue Rumänische Prosa (Viața ca un blat de tort), publicată la editura germană Transit. În 2012 a publicat un al doilea roman, Dragostea, chiar ea. A fost coscenaristă a filmului Toată lumea din familia noastră (2012), regizat de Radu Jude și produs de Hi Film, câștigător a numeroase premii internaționale. Fragmente din romanul Și se auzeau greierii au apărut în antologia 16 prozatori de azi (Humanitas, 2018).

 

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ckndO1zYKoM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

10 ani de „Orizonturi culturale italo-române”

Posted: 15 Jan 2020 09:47 AM PST

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației, , care marchează împlinirea a 10 ani de existenţă ai revistei.

„Anul 2020 marchează împlinirea a 10 ani de existenţă ai revistei bilingve  „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, înregistrată în Italia cu ISSN 2240-9645.

Publicaţia noastră s-a născut dintr-o idee în care am crezut, aceea de a oferi un spaţiu de întâlnire şi dialog între intelectualii italieni interesaţi de cultura română şi intelectualii români care se ocupă de cultura italiană şi am reuşit în demersul nostru: avem zeci de colaboratori din ambele ţări, o adevărată reţea de comunicare în continuă dezvoltare. Acum, când am trecut pragul deceniului, putem spune cu Octavian Paler că «în fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea şi de a spera”».

Revista are un concept editorial care reprezintă un unicum în panorama editorială atât italiană cât şi românească, prin cele două site-uri, www.orizzonticulturali.it şi www.orizonturiculturale.ro, şi cele două ediţii lingvistice, distincte şi corelate, prin care realizăm simultan o dublă promovare, a culturii române în Italia şi a culturii italiene în România. Ne bucurăm că Institutul Cultural Român ne onorează în calitate de partener cultural, iar Premiul pentru Cultură acordat de Confindustria România Awards For Excellence 2014 reprezintă o recunoaştere a activităţii noastre de promovare articulată şi continuativă a cunoaşterii reciproce şi a dialogului dintre cele două culturi, acum mai necesară ca oricând.

Dincolo de producţia editorială propriu-zisă, am creat o serie de proiecte de database în continuă actualizare care oferă un instrument operativ centralizat online, unic de acest fel şi, ca atare, de mare utilitate atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg: Scriitori români în italiană, Italienistica traduceri, Cioran in italiano, Italienistica studii . De asemenea, prin amplul nostru proiect PromART aducem o contribuţie semnificativă la promovarea artiştilor români în Italia şi a artiştilor italieni în România.

În acest moment aniversar, le mulţumim tuturor colaboratorilor, precum şi numeroşilor cititori şi prieteni din ambele ţări pentru că ne sunt mereu alături, pentru încredere şi interesul constant!

Ediţia română propune următoarele pagini: Centenar Fellini. Dialog cu regizorul Doru Niţescu despre geniul italian (interviu realizat de Smaranda Bratu Elian); Arta timişoreană la Salonul Anual 2019. Interviu cu Daniela Constantin (interviu realizat de Afrodita Carmen Cionchin); Constantin Severin, căutând „povestea nescrisă a sinelui” (recenzie de Mioara Bahna); „A fotografia Veneţia”, cu Alessandro Vasari şi Philippe Apatie  (Ioana Eliad); Banana lui Cattelan şi insuportabila ușurătate a artei contemporane (Sandra Bazavan); Dario Bellezza: „Sufletul-frunză pornește în căutarea Stăpânului”  (prezentare şi traducere de George Popescu); Bestsellerul „Rețeta longevității” de Valter Longo, acum şi în română .

Ediţia italiană prezintă pagini precum: Per il Centenario Fellini, un dialogo con il regista romeno Doru Niţescu (interviu realizat de Smaranda Bratu Elian); Le lingue al tempo del totalitarismo: dall’opera di Gabriela Adameşteanu (Donato Cerbasi); Tormentato da Dio. Dialogo con Mirko Integlia su Cioran (seconda parte) (interviu realizat de Rodrigo Inácio Ribeiro Sá Menezes); Anniversario Eminescu, una nuova traduzione del poema «Lucifero» (traducere de Viorel Boldiş); «Fotografare Venezia», con Alessandro Vasari e Philippe Apatie  (Ioana Eliad); Un libro in ricordo dell’artista Constantin Udroiu (recenzie de Armando Rotondi); Letteratura italiana delle origini: un profilo (Armando Santarelli).

Tuturor, lectură plăcută şi un 2020 spornic şi rodnic!”

(Afrodita Carmen Cionchin, director fondator)

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0CKV5HgeoeE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției ”Benzi Desenate de Șerban Andreescu”, la Casa...

Posted: 15 Jan 2020 09:44 AM PST

Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 19.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Benzi Desenate de Șerban Andreescu”, prima expoziție personală de bandă desenată a autorului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Șerban Andreescu este un prolific autor de bandă desenată și un ilustrator de cărți pentru copii. A realizat storyboard-uri și animație 2D pentru cinci studiouri de desene animate și filme difuzate în Spania, Franța și Germania. Având o activitate de peste 28 ani, a realizat ilustrații la peste 800 de cărți de copii și beletristică. Este câștigător la concursurile pentru manuale școlare la grafică, lucrările sale au fost publicate în 14 albume de benzi desenate la patru edituri și au fost selecționate pentru Bologna Fiera 2015. A participat la expoziții internaționale de benzi desenate la București, Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu, Bruxelles, Madrid, New-York. În 2018 publică o carte pentru copii în colaborare cu o scriitoare din Anglia. A primit premiul „Sandu Florea” (SUA), acordat pentru întreaga operă de bandă desenată.

 

Seria de expoziții „Maeștri ai Benzii Desenate Românești” este un proiect inițiat de autorul de bandă desenată Mihai I. Grăjdeanu în anul 2019.

 

Expoziția lui Șerban Andreescu, de altfel aceasta fiind și prima sa expoziție personală de bandă desenată, poate fi vizitată până pe data de 29 februarie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare).

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zX8Wk4GgMCE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”TRANZIT”, în regia Anei-Felicia Scutelnicu, selectat la Berlinale ...

Posted: 15 Jan 2020 09:02 AM PST

”TRANZIT”, primul lungmetraj al regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu de după încheierea studiilor, a fost selectat pentru a participa în februarie, anul acesta, la Berlinale Co-Production Market. Mobra Films și Weydemann Bros. din Germania sunt producătorii filmului. Acțiunea proiectului aflat încă în dezvoltare se petrece la mijlocul anilor 1990, undeva în fostul imperiu sovietic.  ”TRANZIT” (dezvoltat cu titlul în engleză ”Transit Times”) spune povestea Zinei, de 45 de ani, care  trăiește într-o curte comună, în anii 90, în Moldova, după ce URSS tocmai s-a prăbușit. Salariile nu se mai plătesc de luni de zile deja și Zina caută o soluție de supraviețuire – căci nici Victor, soțul ei artist, nici Eva, fiica ei adolescentă, nu vor sau nu pot să își asume vreo răspundere în privința familiei.

Zina identifică drept ultima lor potențială sursă de venit tocmai închirierea locuinței familiei – căci slujbe la care să se mai plătească salariile nu mai există – iar de vândut nu le-a mai rămas nimic. Decizia Zinei le va permite să aibă ce pune pe masă însă va grăbi destrămarea familiei – într-o societate care se descompune și ea – ca o curte mai mare.

Ana-Felicia Scutelnicu s-a născut în 1978 în Chișinău, Moldova. Ea a studiat Limbi străine la Universitatea de Stat din Moldova, după care s-a mutat pentru 4 ani în Cotonou, Benin, unde s-a implicat în numeroase proiecte de teatru. Din 2002 trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit regia la Academia de Film și Televiziune din Berlin unde a realizat 4 scurtmetraje, ce au fost proiectate la multe festivaluri din lume.

 

A regizat în Moldova Panihida, un film care se învârte în jurul luptei dintre tradiție și modernitate la înmormântarea unei bătrâne. Panihida a avut premiera la Wiesbaden goEast, a intrat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Sofia și a câștigat Premiul CinemaXXI pentru scurt și mediu-metraj la Festivalul de Film de la Roma. Regizoarea și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficțiune cu filmul de absolvire.

 

Anishoara a fost prezentat la multe festivaluri prestigioase precum San Sebastián, München, Seattle, Thessaloniki, Tallinn Black Nights, Guadalajara și Vancouver, unde a și câștigat Premiul pentru Cea mai bună imagine.

 

Regizoarea este și absolventă a programului Berlinale Talents, unde proiectul TRANZIT (Transit Times) a câștigat Premiul Kompagnon la Script Station.

Cea de-a 17-a ediție Berlinale Co-production Market va avea loc de sâmbătă până miercuri, 22-26 februarie 2020, la Zoo Palast Cinema în timpul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. În fiecare an, producători din întreaga lume pot să-și înscrie proiecte de lungmetraj și proiecte de seriale dramatice pentru seriile de co-producție.

 

Producători internaționali, finanțatori, agenți de vânzări, distribuitori și reprezentanți ai finanțatorilor și ai canalelor de televiziune caută proiecte la care să participe și au aplicat în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut pentru a fi parte a pieței de co-producție de anul acesta. Bazându-se pe cererile de întâlnire ale potențialilor co-producători și finanțatori interesați, echipa de organizare a Berlinale Co-production Market va organiza întâlniri one-on-one pentru anumite proiecte și companii, cu scopul de a facilita colaborarea dintre aceștia.

TRANZIT (Transit Times) este o producție România, Germania, Moldova și este susținut de Programul MEDIA Europa Creativă.

Informații despre Berlinale Co-Production Market și lista proiectelor selectate sunt disponibile aici

Mai multe informații actualizate vor fi disponibile pe site-ul Mobra Films.

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zRJYspi35z0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor