altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 septembrie 2019

“„Rațiunea și religia”, de Léon Brunschvicg” plus 6 more


„Rațiunea și religia”, de Léon Brunschvicg

Posted: 09 Sep 2019 04:01 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Rațiunea și religia, de Léon Brunschvicg, colecția „Filosofia credinței”, traducere din limba franceză de Ed Pastenague.

Dacă religiile sunt născute din om, în fiecare clipă el ar trebui să-l schimbe pe Dumnezeul lui homofaber, Dumnezeul făurit graţie inteligenţei utilitare, instrument vital, minciună vitală sau măcar iluzie sistematică, cu Dumnezeul lui homo sapiens, întrezărit de raţiunea dezinteresată și de la care nicio umbră nu poate veni să se proiecteze peste bucuria de a înţelege şi de a iubi.  Léon Brunschvicg

Léon Brunschvicg (1869 – 1944) a fost una dintre cele mai marcante personalități ale filosofiei franceze în prima jumătate a secolului XX. Elev al lui Alphonse Darlu la Lycée Condorcet, i-a avut colegi și prieteni pe Marcel Proust și Xavier Léon, cu care va fonda Revue de métaphysique et de morale, în 1893. Profesor timp de 30 de ani la Sorbona, l-a succedat pe Lucien Lévy-Bruel la catedra de Istoria filosofiei moderne, în 1927. A scris Étapes de la philosophie mathématique (1912), Progrès de la conscience dans la philosophie occidentale (1927) și alte lucrări importante despre Spinoza, Descartes și Pascal.

https://edituratracusarte.ro/2019/09/09/ratiunea-si-religia-de-leon...

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tzussY4vdmQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea titlului „Mănăstirea și microscopul: convorbiri cu Dalai L...

Posted: 09 Sep 2019 03:55 AM PDT

Joi, 19 septembrie 2019, ora 18:30, Editura Herald, Librăria Bookstory și Centrul Budist „White Mahakala” Study Group au plăcerea de a vă invita la lansarea titlului „Mănăstirea și microscopul: convorbiri cu Dalai L... de Dalai Lama, în compania deosebită a Venerabilului Losang Tendar, Mănăstirea Nalanda (Franța). Evenimentul va fi susținut în limba engleză și face parte din Campania națională „Te așteptăm în librărie !”. Campania a pornit de la ideea repoziționării librăriei tradiționale ca un loc primitor și deschis, ca un spațiu magic în care librarul facilitează întâlnirea cititorului cu cartea și face ca această experiență să fie specială de fiecare dată. În perioada 1 august – 1 noiembrie 2019, Editura Herald împreună cu librăriile partenere, îți oferă șansa să redescoperi cât de importantă este lectura în viață și în dezvoltarea noastră personală și modul în care cărțile ne pot ajuta să ne cunoaștem mai bine. Cărțile ne pot face mai buni, mai înțelegători, mai înțelepți, și ,de ce nu, să avem propria noastră viziune despre lume și viață. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Mănăstirea și microscopul: convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness și natura realității de Dalai Lama, colecția Dialog. Traducător: Ruxandra Apetrei.

În 2013, cu ocazia unei întrevederi istorice care a avut loc într-o mănăstire tibetană din sudul Indiei, Dalai Lama s-a întâlnit cu oameni de știință de top, filosofi și călugări pentru a clarifica în profunzime subiecte precum natură realității, conștiința și creierul uman. Această carte revelatoare redă dialogurile extinse ale unor cercetători ca Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer și Arthur Zajonc, care au încercat să răspundă la întrebări cum ar fi: Care este natura realității? Avem nevoie de creier pentru a fi conștienți? Ne putem schimbă mintea și creierul prin meditație? De-a lungul acestor discuții, participanții explorează punctele comune, adesea uimitoare și emoționante, care există între metodele de percepere, investigare și cunoaștere ale științei occidentale și cele ale budismului tibetan. În parte istorie, în parte starea de lucruri actuală, în parte inspirație pentru viitor, această carte explorează în mod riguros și accesibil ce pot să învețe una de la cealaltă cele două tradiții și ce anume ne pot spune despre noi înșine și despre lume.

 

Într-o societate care evoluează către o cât mai mare deschidere și toleranță, spiritualitatea și știința conlucrează pentru a ne oferi o viziune completă asupra adevărului, în care știința oferă instrumente acolo unde spiritualitatea adaugă sens. Cartea este o mărturie a unui dialog fructuos între cele două perspective, în care se dovedește că budismul poate fi înțeles de o minte științifică, iar știință realizează că întrebările cu care operează actual au pătruns deja în domeniul spiritualității.

 

 

Ven. Losang Tendar s-a născut în 1961, în Olanda (Țările de Jos).

A studiat psihologia și a oferit asistență socială. A primit învățături budiste în Enst (Olanda) de la Geshe Sonam Gyaltsen, care l-au făcut să-și descopere adevărata vocație. A urmat mai multe învățături și retrageri din anul 1995. A devenit călugăr în ianuarie 2002 în Bodhgaya și trăiește la Mănăstirea Nalanda (Franța).

În 2017 a terminat „Basic Program” (un program de 5 ani, 12 subiecte de curs de studiu creat de Lama Zopa Rinpoche – ce oferă o metodă practică de transmitere a învățăturilor budiste studenților dedicați, pregătiți să depășească nivelul de bază) și este înregistrat ca profesor al FPMT. Venerabilul a servit ca director al Mănăstirii Nalanda timp de mai mult de 7 ani, iar apoi a coordonat programul spiritual al instituției timp de 5 ani.

Venerabilul predă învățături privind Descoperirea Budismului, Refugiul în cele trei juvaiere, Stabilirea unei practice zilnice, Transformarea problemelor.

Parteneri: Farmec, Dacia Plant, Deja Vu Natural, Gold FM, Radio România Cultural, București FM, Radio 3Net „Florian Pittiș”, Radio Seven, Radio Tanănana, Radio Deea, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș, Itsy Bitsy, Radio Iași, Radio Brașov, TVR Timișoara, Apollonia TV, Canal 33 România, BiziLive TV, România Liberă, Click! pentru femei, Casa mea, AdPlayers.ro, 4arte, Agenția de carte, Noua Acropolă, Bookaholic, Bookuria, Bookblog, Bookhub, Booknation, Drumul spre centru, Filme-Cărți, Literatura pe tocuri, IQool, LiterNet, Rabbit Media, Gratuitor, Raftul cu idei, România Pozitivă, Serial Readers, Recenzii Cărţi, Citeşte-mă, Sfatul părinților, Sunt Pitic, GOKID!, ZMEU București, Cinemagia, Gândeşte Pozitiv, Gândurile dintre pagini, Rândurile Evei, Calea către carte, Cabala pentru toţi, Andreea Marc.

 

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IIf9zX8-irE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Toamnă muzicală” la Palatul Suțu

Posted: 09 Sep 2019 03:32 AM PDT

Luni, 9 septembrie 2019, de la ora 19.00, Muzeul Municipiului București vă invită la concertul intitulat „Toamnă Muzicală”, pe care îl puteți asculta la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), în cadrul MUSEICORUM 2019, proiect asociat Festivalului Internațional George Enescu.  Două voci de excepție se vor îmbina armonios, iar publicul va avea ocazia să le asculte cântând împreună pe soprana Arlinda Morava și mezzosoprana Adriana Alexandru. Alături de cele două soliste, la pian se va afla Georgiana Diaconescu, iar la clarinet Gheorghe Constantinescu. Programul pregătit este atrăgător: Habanera de Georges Bizet, Opera Carmen; Soupir de George Enescu; Dar de anul nou, George Enescu; Aria Ziței, Paul Constantinescu, Opera „O noapte furtunoasă”; Aria lui Spiridon, Paul Constantinescu, Opera „O noapte furtunoasă”; Duetto buffo di due gatti, Gioachino Rossini; Barcarolle de Jacques Offenbach din opera „Les Contes d’Hoffmann”; I feel pretty, Aria Mariei, West side story, Leonard Bernstein; Măi bărbate fii cuminte, Achim Stoia; Elegia, Ernesto Cavallini (clarinet, pian); Dorul, Ciprian Porumbescu.

Arlinda Morava – Soprană. S-a născut în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și din străinatate. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice romanești și albaneze.

Adriana Alexandru – Mezzosoprană. S-a născut în orașul Craiova, a studiat pianul la Liceul Dinu Lipatti și Academia de Muzică București unde a studiat canto avându-le profesoare pe doamnele Maria Slatinaru și Arta Florescu. A fost, pe rând, solistă a Teatrului Liric Craiova, a Operei Naționale din București. A interpretat pe mari scene ale lumii din Austria, Japonia, China, Olanda, Italia, Thailanda, fiind extrem de apreciată de public.

Bilet de intrare – 20 lei.

Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/yuvTaBr_6P0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dirijorul Ion Marin anunță preluarea turneului european al Filarmon...

Posted: 09 Sep 2019 03:29 AM PDT

Celebrul dirijor Ion Marin anunță o nouă colaborare de elită, prin preluarea turneului european al  Filarmonicii din Sankt Petersburg. Inițial, concertele din Italia și Elveția au fost programate cu  Yuri Temirkanov la pupitru, însă dirijorul principal al orchestrei a anunțat imposibilitatea prezenței sale în acest proiect, din motive de sănătate. Ion Marin extinde astfel colaborarea din această stagiune cu Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg (un parteneriat început încă din anul 2014), în al cărei program fusese deja anunțat că va dirija ciclul de concerte dedicat muzicii franceze, unul dintre repertoriile favorite ale celebrului muzician de origine română. Dirijorul Ion Marin va conduce, așadar, renumita Filarmonică din St. Petersburg în turneul ce debutează chiar în această săptămână în cinci orașe din Italia și Elvetia. Programul cuprinde Simfonia a 9-a “Din Lumea Nouă” de Antonin Dvorak și Simfonia nr. 1 de Gustav Mahler. Turneul va avea loc în săli faimoase din Verona, Merano, Milano și Torino (între 11 și 15 septembrie 2019), iar apoi în Elveția, la Lugano (16 septembrie 2019). 

Alte informații despre dirijorul Ion Marin:

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii și a condus toate orchestrele europene importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Filarmonică din St. Petersburg.

 

Pe plan național și european, Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Activitatea profesională a muzicianului este întregită de implicarea hotărâtoare și ferventă în două mari programe, atât culturale, cât și sociale. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România, instituit în 2011 la inițiativa domniei sale. După opt ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a strâns sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Aproape 50.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre. Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a UE, Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomație culturală.

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/It7I6Ppcce8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Turneul internațional „Schubertiada-Dialog peste timp” continuă în ...

Posted: 09 Sep 2019 03:16 AM PDT

După o serie de patru concerte în Danemarca, violistul Marius Ungureanu şi chitaristul Costin Soare continuă în ţară (11-18 septembrie 2019) cu alte şase concerte  turneul „Schubertiada-Dialog peste timp”, proiect muzical-literar ce are în centru ideile de prietenie şi dialog. Conceput ca un omagiu adus celui care a fost Petru Maier Bianu, cineast şi scriitor, prieten apropiat al celor doi interpreţi, proiectul are ca leit-motiv muzica lui Franz Schubert, cu un program din care nu vor lipsi aranjamente după lied-uri celebre precum „Der Wanderer” sau „Der Leiermann”, dar şi o piesă de rezistenţă a repertoriului de violă/violoncel, „Sonata Arpeggione”, una dintre capodoperele lui Schubert. Şi pentru că cei doi interpreţi au fost implicaţi de-a lungul timpului în proiecte de muzică contemporană (teatru instrumental, concerte cu orchestra, recitaluri camerale sau solistice), ideea de prietenie şi dialog este întărită prin includerea în repertoriul turneului a unor lucrări compuse recent de câţiva dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani: Dan Dediu, Gabriel Mălăncioiu şi mai tânăra Sânziana Dobrovicescu. Un concert încărcat de nostalgie în care amintirile depănate în romanul „Inventarul iernilor” de Petru Maier Bianu, rostite de Verona Maier, învăluite în sonoritatea caldă a duo-ului violă-chitară, vor intra în rezonanţă cu emoţiile fiecăruia dintre cei prezenţi. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul turneului.

Marius Ungureanu (www.mariusungureanu.de) este un muzician pasionat deopotrivă de lumea muzicii clasice, cât şi a muzicii contemporane (cu zeci de prime audiţii la activ), a improvizaţiei, cu o experienţă orchestrală de înaltă clasă (orchestrele din Zürich şi Aalborg). Costin Soare (www.costinsoare.com), unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti concertişti de la noi, cu peste 250 de concerte în ţară şi străinătate, a suscitat prin proiectele sale interesul compozitorilor români care au scris în ultimii ani peste 15 lucrări noi peste chitară, cântate în primă audiţie în cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (www.seriledechitara.ro).

 

Programul turneului

11.09 Bucureşti / Palatul Suţu, ora 19, Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

13.09 Sighişoara / Sala de festivităţi a Municipiului Sighişoara, ora 18:30, Intrarea liberă

14.09 Mediaş / Biserica Evanghelică Sf. Margareta, ora 19, Intrarea liberă

15.09 Sibiu / Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor, ora 18, Intrarea liberă

17.09 Bistriţa / Sinagoga, ora 19, Bilete la intrare

18.09 Buşteni / Centrul Cultural „Aurel Stroe”, ora 18, Intrarea liberă

Pentru detalii, vă rugăm să accesaţi www.facebook.com/kitharalogoswww.costinsoare.comwww.mariusungureanu.de sau ne puteţi scrie la kitharalogos@gmail.com .

Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos

Parteneri Danemarca: Art Dreams, Center for Dansk Jazzhistorie, Kirsten Kjaer Museum, Munach Meditation, Sostrup Castle

Parteneri România: Fundaţia ACCUMM, Primăria Sighişoara, Primăria Mediaş, Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaş, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa, Centrul Cultural „Aurel Stroe”

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Observator Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Radio Son, Hermannstädter Zeitung,  Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro.

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8HxICEAEW1w?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mircea Coloşenco conferențiază la MNLR

Posted: 08 Sep 2019 11:58 PM PDT

Miercuri, 25 septembrie 2019, de la ora 17.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române și Filiala de Critică, Eseistică și Istorie literară a USR vă invită la conferința ”Nicolae Labiş – misterele manuscriselor”, susținută de Mircea Coloşenco, istoric literar și editor.

Mircea COLOȘENCO s-a născut la 3 iunie 1938, în comuna Căinari, judeţul Tighina, Basarabia, România. Între multe alte ocupaţii, a fost muzeograf la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi consilier pentru probleme de memorialistică la Direcţia Muzee şi Colecţii din Ministerul Culturii. Alături de volumele semnate în nume propriu, între care Viaţa şi opera lui Nichita Stănescu (2013), a îngrijit ediţii din Al. Alexianu, George Bacovia, Ion Barbu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, B.P. Hasdeu, Cezar Ivănescu, Victor Ion Popa (în colaborare), Liviu Rebreanu, Nichita Stănescu, Pamfil Şeicaru (în colaborare), G. Topîrceanu, Petre Ţuţea (în colaborare), Al. Vlahuţă, Al. Macedonski ş.a. A fost răsplătit cu Premiul „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Academiei Române pe anul 2002, pentru lucrarea Ion Barbu – Opere fundamentale. De mai mulţi ani, Mircea Coloşenco se ocupă de studiul şi valorificarea arhivei rămase de la poetul Nicolae Labiş, proiectând o ediţie integrală a operei acestuia, din care a apărut deja un prim volum, Nicolae Labiş, Opera poetică (Editura Timpul, Iaşi, 2013).

Creaţia literară a lui Nicolae Labiş se află cuprinsă într-un interval de numai şapte ani, între cele două catrene din poezia „Slove de ziar”, publicate la „Poşta redacţiei” de la ziarul „Scânteia tineretului” (1949), adăugând poezia „Fii dârz în luptă, Nicolae!”, apărută în almanahul „Iaşul literar” (1950) şi poezia „Pasărea cu clonţ de rubin”, dictată, cum se ştie, de pe patul de spital, la „Colţea”, în Bucureşti, în preziua morţii (21/22 decembrie 1956). În octombrie 1956 a apărut volumul Primele iubiri, moment de răscruce în poezia românească a anilor de după război, pentru ca, postum, în ianuarie 1958, să se publice, graţie eforturilor prietenilor, volumul Lupta cu inerţia, cu prefaţa lui Geo Bogza.

În 1972 a fost inaugurată la Mălini, judeţul Suceava, Casa Memorială „Nicolae Labiş”, în acelaşi an, părinţii săi, Ana-Profira şi Eugen Labiş, donând manuscrisele poetului către biblioteca Muzeului de Istorie şi Arheologie Suceava, actualmente „Muzeul Bucovinei”, în acest fel constituindu-se Fondul Documentar „Nicolae Labiş”. Studiind aceste manuscrise în vederea unei ediţii integrale Nicolae Labiş, din care a apărut până acum un prim volum (2013), Mircea Coloşenco a conturat o structurare diferită faţă de editorii care s-au ocupat anterior de publicarea operei poetului. Necunoscutele relevate de cercetarea respectivei arhive, ca şi problemele pe care ea le pune la editare, constituie tema conferinţei „Nicolae Labiş – misterele manuscriselor”.

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/5BoqRnQs7Ps?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Câștigătorul Palme d’Or și marile premii de la Cannes, în premieră ...

Posted: 08 Sep 2019 11:39 PM PDT

O meditație elegiacă asupra morții și a creației venită de la un extravagant maestru spaniol,  o peliculă burlescă despre rădăcini și identitate, o satiră socială demolatoare și inclasabilă, o răvășitoare poveste de epocă feministă și un comentariu hipnotic și stilizat despre fericire. 5 dintre cele mai premiate și mai aclamate filme ale anului. 5 motive pentru care festivalul de la Cannes rămâne cea mai importantă sursă de capodopere cinematografice și o vitrină a filmului de autor neconvențional, provocator, vibrant, captivant și polarizant. Mereu revelator. 

Ajuns la ediția a zecea, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va prezenta și anul acesta publicului din România cele mai importante filme de autor ale anului, în premieră, între 18 și 27 octombrie.

 

Pedro Almodóvar, flamboaiantul cineast spaniol, a fost celebrat ca maestru contemporan la Cannes în 2004, când filmul său, La mala educación, a fost ales să deschidă festivalul. Doi ani mai târziu, Volver era răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu, recompensă care s-a adăugat trofeului pentru Cel mai bun regizor, obținut pentru Todo sobre mi madre, în 1999. În 2019, Almodóvar și-a făcut o întoarcere fulminantă în competiția oficială cu Dolor y Gloria, a șaptea colaborare cu Antonio Banderas, actor fetiș, aici în rolul carierei sale. Recompensa a fost pe măsură: Premiul pentru Interpretare masculină.

Salvador Mallo (Antonio Banderas), un regizor aflat în declin fizic, are parte de un șir de regăsiri. Redescoperindu-și trecutul, Salvador simte nevoia urgentă de a-l povesti, și grație acestei presiuni interioare își găsește salvarea. Pelicula face parte dintr-un triptic început cu La ley del deseo (1987) și continuat cu La mala educación. Un compendiu și o meditație asupra temelor recurente ale autorului, filmul a fost întâmpinat în Spania cu aprecierea unanimă a presei și a publicului, un lucru inedit pentru controversatul Almodóvar.  Un critic spaniol l-a descris ca o operă „sumbră și obsesivă, dar în același timp, generoasă, plină de lumină și de emoție”. „Un fel de miracol”, titra Variety, pentru care Banderas a trebuit, conform propriilor mărturisiri, să-și omoare personalitatea ca să recreeze un alter ego al regizorului. Rezultatul acestei colaborări excepționale este o „bijuterie senzuală și profund personală, un film despre plăcere care devine, în sine, o plăcere” (The Guardian).

 

Născut în 1960 în Nazareth, Elia Suleiman și-a văzut recompensat talentul chiar de la debut: primul său lungmetraj, Chronicle of a Disappearance, a fost declarat cel mai bun film în 1996, la Veneția. În 2002, Divine Intervention a câștigat premiul juriului la Cannes. Deseori comparat cu cineaști ca Jacques Tati și Buster Keaton, Suleiman jonglează cu ludicul și sobrietatea cu un simț poetic similar.

În It Must Be Heaven (Mențiunea specială a juriului, Cannes 2019), regizorul emigrează din Palestina în căutarea unui nou „acasă”, însă își dă seama curând că țara sa de origine îl urmează ca o umbră. Un film burlesc care explorează noțiuni precum identitatea, naționalitatea și apartenența și în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă?”. „Regizorul-actor își folosește fața și trupul ca să exprime sufletul Palestinei și nicăieri acest lucru nu e mai pregnant ca în noua sa comedie amuzantă”, scrie Hollywood Reporter.

 

Înainte să devină regizor, Bong Joon-ho a studiat sociologia și filmul la Academia de Arte Frumoase din Coreea. The Host, proiectat în 2006 la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, i-a cimentat reputația de regizor ce ridică filmele de gen la nivel de artă. În 2009, a prezentat Mother în cadrul secțiunii Un Certain Regard, iar în 2017, a făcut saltul în competiția oficială cu satira caustică Okja.

Parasite (Gisaengchung) este marele câștigător al ediției din 2019 a Festivalului de film de la Cannes și una dintre acele rare capodopere recompensate cu Palme d’Or care a întrunit ovațiile juriului, ale criticii și ale publicului.  Filmul spune povestea familiei Ki-taek, care este în șomaj și se arată foarte interesată de viața bogatei familii Park. Într-o zi, fiul lor reușește să primească o recomandare pentru a preda cursuri individuale de engleză acasă la familia Park și acesta va fi începutul unui șir de întâmplări imposibil de controlat.  Variety scrie că „autorul coreean e într-o formă devastatoare cu această tragicomedie neagră ca smoala despre inegalitățile sociale din Coreea modernă”, Time Magazine crede că pelicula este un „exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os și te poate lăsa pe gânduri zile în șir.” Times conchide: Parasite „este capodopera spre care autorul și-a îndreptat întreaga sa carieră.” Filmele Dolor y Gloria, It Must Be Heaven și Parasite sunt distribuite în România de Independența Film.

 

La nici 40 de ani, cineasta Céline Sciamma a reușit performanța să participe la Cannes cu nu mai puțin de trei filme: Naissance des pieuvres în secțiunea Un Certain Regard 2006, Bande des filles în Quinzaine des Réalisateurs 2014 și Portrait de la jeune fille en feu (Premiul pentru Cel mai bun scenariu) în competiția oficială, în 2019

Povestea din Portrait de la jeune fille en feu se întâmplă în 1770. Marianne este o pictoriță angajată să-i facă potretul lui Héloïse, o tânără aristocrată întoarsă de curând de la mănăstire care, însă, refuză să pozeze. Marianne va fi nevoită să o picteze în secret. „Departe de a fi o dramă de epocă rigidă, este o poveste de dragoste profund tulburătoare, cu un suflet modern, dar și o fabulă feministă puternică, compasională”, scriu americanii de la AV Club.

 

Regizoarea austriacă Jessica Hausner a devenit „copilul minune” al cinema-ului austriac după ce a primit în 1999, chiar cu filmul de absolvire, o mențiune specială din partea juriului Cinéfondation. Festivalul de la Cannes i-a selectat trei lungmetraje Lovely Rita (2001), Hotel (2004) și Amour Fou pentru secțiunea Un Certain Regard. Toate trei sunt mărturia acuității sale regizorale și a refuzului de-a face compromisuri artistice, iar Little Joe (Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru Emily Beecham, Cannes 2019) este prima ei participare în competiția oficială.

Chiar și pentru o carieră imprevizibilă ca a cineastei, Little Joe surprinde: este un comentariu clinic, stilizat, pe marginea vanității umane și a fericirii ca marfă. Pelicula spune povestea unui sclipitor designer de plante ce bănuiește că ultima sa creație,  o floare cu un miros ce-i face pe oameni fericiți, le modifică subtil personalitatea celor care-i inspiră polenul.  „Interpretările sunt calibrate cu un grad sau două mai departe de realitate. Îndrăzneț de sintetic în abordare, iată un film care, de la paleta coloristică la interpretare, sfidează etichetele. Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic”, scrie Screen Daily.

Vă invităm să rămâneți la curent cu cele mai noi știri despre ediția 2019 a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro și pagina oficială de Facebook. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Mașina oficială a festivalului: Renault. Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Silva, Groupama Asigurări. Proiect cultural finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Europa Cinemas, Hotel Mercure, SERVE, UPS, Eventbook. Ediția a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

 

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor