altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Administratia Fondului Cultural National - 21 octombrie 2013

Bucuresti, 21 octombrie. La tara, in inima Bucurestiului. Pana pe 25 octombrie, la Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti, Palatul Parlamentului este deschisa expozitia Dincolo de oras. Despre arhitectura actuala din Romania. La tara. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre 10 si 18. Organizatorii au plecat la drum cu gandul ca in afara oraselor se intinde un teritoriu fascinant si divers, care merita explorat dupa transformarile sale de dupa 1989 si pun in discutie un patrimoniu natural si construit, strategii si actiuni concrete de salvare a acestuia, transformari sociale si culturale, oameni si culturi in schimbare, prestigiu si saracie, vechi mestesuguri si noi tehnologii, construirea de comunitati si noi legaturi intre sat si oras.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Astrele au fost sarbatorite in toata tara. De Ziua Constelatiilor, pasionatii de astronomie din Bacau au participat la activitatile de la Observatorul Astronomic Victor Anestin si au urmarit un spectacol de planetariu al constelatiilor occidentale, urmat de o videoproiectie a constelatiilor traditionale romanesti. Constantenii au serbat ziua Constelatiilor la Observatorul astronomic, din incinta Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii. Activitatea a constat in identificarea Constelatiilor Romanesti Traditionale si observarea stelelor mai luminoase din Constelatiile Romanesti Traditionale. Proiectul cultural Constelatii Romanesti Traditionale etapa nationala, initiat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare este realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si implica planetarii, observatoare astronomice publice si asociatii de astronomi amatori din Romania.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Proiectul Arta.Consum.Finitudine-A.CO.FIN a prins viata saptamana trecuta la UNAgaleria, unde a avut loc conferinta Sens si nonsens in viata si cultura contemporana, un dialog interdisciplinar dintre realizat de medici, artisti, filosofi si sociologi. Proiectul este finantat de Administrația Fondului Cultural National. Printre temele atinse in cadrul panelurilor se numara: In cautarea sensului – viata vs. cultura, Sens si corporalitate in performance art, Arta ca transgresiune si estetica avangardei, Sens si nonsense in arta contemporana, Arta, angoasa si stranietate sau Figura tatalui si apropierea mortii, Razboiul imaginii cu lumea. Regimuri conflictuale ale vizualitatii contemporane.



Bucuresti, 21 octombrie. Coproductia sloveno-germana Boles, de Spela Cadez, a castigat trofeul festivalului Anim'est 2013. Juriul alcatuit din Ron Diamond, Theodore Ushev si Jean-Luc Slock a acordat trofeul Anim'est 2013 filmului Boles, de Spela Cadez, pentru crearea unui joc actoricesc realist si nuantat. Coproductia sloveno-germana spune povestea lui Filip, un tanar care locuieste intr-un cartier sarac si viseaza sa devina un scriitor faimos si sa traiasca o viata luxoasa, intr-o parte mai prospera a orasului. Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania, a fost acordat filmului Ziua Ciorilor/ Le Jour des corneilles, de Jean-Christophe Dessaint (Franta, 2012), pentru atmosfera superba care confera subtilitate povestirii. Productia franceza, premiata in acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian si Japan French, ilustreaza povestea unui baiat si a tatalui sau care duc o viata grea in adancul padurii. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste/ Lettres des femmes, de Augusto Zanovello (Franta 2013). De asemenea, juriul a acordat o mentiune speciala pentru scurtmetraj Prin tine/ Through You, de Lucette Braune (Olanda, 2013). Pelicula japoneza Regele labirintului/ Maze King, de Hakhyun Kim (2013), prezenta anul acesta in programul festivalurilor de la Annecy si Cannes , a primit trofeul pentru cel mai bun film studentesc, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania. Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Orasul posibil: In(ter)ventii in spatiul urban postcomunist, proiectul unor tineri arhitecti care a propus Galatiului variante de dezvoltare pentru viitor, a luat premiu pentru design la concursul Cele Mai Frumoase Carti din Romania, editia 2013, urmand sa participe si la o expozitie la UNArte. Proiectul s-a materializat printr-o carte scrisa de Ina Stoian si Daniela Calciu, cu design/grafica de Alice Stoicescu (concept grafic, design, prepress), cu ilustratii de Lucian Sandu Milea, carte editata de Asociatia +/- si Editura Tact. La sectiunea Non-fictiune a concursului, cartea s-a clasat pe primul loc si pe un meritoriu loc 20 in top. La acelasi concurs, Editura Humanitas, cu Intre Orient si Occident, de Neagu Djuvara, s-a clasat pe locul 10, la capitolul Carte ilustrata. Proiectul concursului este realizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura, cu sprijin financiar de la Administratia Fondului Cultural National.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Proiectul Panze si puncte, de promovare a valorilor culturii si artei traditionale in randul copiilor, realizat de reprezentantii Asociatiei Maya Mastermind din Brasov isi propune sustinerea revitalizarii artei cusutului si a brodarii iilor, incepand cu cele mai mici generatii, precum si conservarea si promovarea acestei vechi indeletniciri in randul comunitatii si incurajarea dialogului intercultural.
Proiectul este finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul Panze si puncte se deruleaza pana in noiembrie si pe perioada a sapte sambete, 48 de copii romani, germani si maghiari vor invata sa coasa si sa brodeze elemente din porturile populare apartinand celor trei nationalitati ce convietuiesc de secole in Tara Barsei, sub indrumarea a trei creatori de arta populara, Doina Nistor, Violeta Karmen Roman si Izabella Czimbor. Impartiti pe 3 grupe, copiii vor coase ia traditionala din Tara Barsei (cei din grupa numita Romanii), sortul purtat de fete in portul maghiar (grupa numita Maghiarii) si fetele de perna si saculetii cu care sasi transilvaneni isi decorau casa (grupa numita Sasii). Proiectul incurajeaza activitatile creative specifice practicii mestesugaresti, fiind in acelasi timp un exemplu de dialog si schimb intre generatii.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Cartile vechi aflate in proprietatea Parohiei Ortodoxe Romane din Sfantu Gheorghe vor fi digitalizate. Procesul se realizeaza in cadrul unui proiect derulat de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni si finantat de catre Administratia Fondului Cultural National. Partenerii muzeului in cadrul proiectului sunt Asociatia Cultural Stiintifica Carpatii Rasariteni, Parohia Ortodoxa Sf. Gheorghe I si Liceul Tehnologic Constantin Brancusi. Prin derularea proiectului se urmareste tocmai modernizarea patrimoniului Parohiei, in cadrul proiectului fiind realizate si o serie de activitati de cercetare, iar analiza cartilor - unele dintre ele foarte vechi si aflate intr-o stare de pastrare slaba, a fost realizata cu grija si folosindu-se echipament specific de protectie. Digitalizarea cartilor vechi romanesti, in general, si a celor liturgice, in special, reprezinta o prioritate in cadrul activitatilor de valorificare a patrimoniului din colectia Parohiei Ortodoxe Sfantu Gheorghe, in primul rand datorita bogatiei culturale pe care o reprezinta. Pentru analiza au fost stabilite 100 de carti provenind din fondul Parohiei. Pe langa cele 100 de volume introduse in aceasta faza a proiectului, au mai fost digitalizate in trecut alte 50 de volume, disponibile pe site-ul Catedraleiwww.catedrala-sfantugheorghe.ro.



Bucuresti, 21 octombrie. Cartierul de Dans a organizat saptamana trecuta evenimentul SHARING EXPERIENCE. Pe parcursul unei saptamani intensive, profesionisti si spectatori au avut ocazia sa participe la ateliere, sa urmareasa spectacole, sa vada filme de dans, sa ia parte la discutii si sa experimenteze vibratia din spatele scenei. Sharing Experience incearca sa fie un forum pentru revizuirea noilor modalitati de a cultiva publicul, de a consolida relatiile cu comunitatea, de a dezvolta modele eficiente de organizare, precum si de a alinia arta autohtona la schimbarile externe. Evenimentele s-au adresat ssi celor care au o pregatire medie in dans, dar ssi celor ce‐si doresc sa incerce sa danseze fara o pregatire prealabila.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National, a realizat expozitia cu titlul Agora, inima orasului grecesc, expozitie cuprinsa in cadrul proiectului cultural Mari civilizatii ale antichitatii, Editia a III-a. Parteneri in acest proiect expozitional sunt Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Asociatia Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca si Asociatia HistArch Baia Mare. Expozitia prezinta piese arheologice grecesti apartinand Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures si Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Este vorba despre piese ceramice vechi de mai bine de doua milenii, mai exact din secolele IV-III i.Hr., perioada clasica a civilizatiei antice grecesti, descoperite in zona vechilor polisuri de la Marea Neagra, Histria, Tomis si Callatis: amfore pentru transportarea si stocarea proviziilor, unguentarium, ariballos pictat cu decor geometric, alabastron cu gura trilobata, cupa cu picior, cteva boluri megariene si atice, unul fiind decorat in interior, lekytos, kantaros, lagynos si cani de baut. Alaturi de vase, expozitia mai cuprinde diferite piese ceramice (opaite, un mic altar si o figurina zoomorfa ceramice), statuete antropomorfe de teracota si cteva piese din bronz (doua fibule, o bratara, o piesa decorativa si un inel). Cea de a doua componenta a expozitiei o reprezinta reconstituirea unei agore grecesti, punctul central al vietii comerciale si un nod central al barfelor locale.

 

Bucuresti, 21 octombrie. Filarmonica de Stat Moldova din Iasi si Universitatea de Arte George Enescu organizeaza in perioada 21 - 27 octombrie 2013, a XVII-a editie a Festivalului Muzicii Romanesti, incluzand concerte simfonice si camerale, cu prime auditii absolute sau creatii consacrate, conferinte si lansari de carte. Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Opera Nationala Romana si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si este finantat de Administratia Fondului Cultural National, cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi si al Primariei Municipiului Iasi. Evenimentul continua astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Romanesti, inceput in 2007, prin creionarea unui spatiu al interferentelor stilistice compozitii muzicale din diverse epoci, stiluri (muzica academica, jazz, muzica traditionala) in asociere cu dezbaterea teoretica. De asemenea, ideea corelarii actului artistic cu cel de reflectare teoretica este prelungita si in plan jurnalistic, prin realizarea unui numar special al revistei ARTA (revista Universitatii de Arte George Enescu din Iasi).

 

Bucuresti, 21 octombrie. Violoncelistul Razvan Suma a inceput un turneu alaturi de pianistul Josu Okiena. Primul popas - Baia Mare. Violoncelistul va canta in 13 orase - Iasi, Suceava, Deva, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistrita, Oradea, Pitesti, Brasov, Arcus si Bucuresti. Cu un palmares generos de concerte in Europa, Asia si America violoncelistul, Razvan Suma cucerea publicul din 17 orase din Romania prin cele doua editii ale primul sau turneu national solo: Va place Bach? Gratie raspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut salile din tara, in aceasta toamna, artistul revine in fata publicului roman si lanseaza spectatorilor sai o noua provocare: Va place... BRAHMS?, eveniment organizat de Asociatia Culturala Analia Selis. Mai multe detalii despre turneul national Va place... BRAHMS? Se gasesc pe site-ul www.razvansuma.com. Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National. 

Vizualizări: 63

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor