altmarius

cultură şi spiritualitate

Mirel Taloș, președintele interimar al Institutului Cultural Român: „Mediul online este drumul sigur spre dispariția culturii”

Mirel Taloș s-a născut în 1973. A absolvit Liceul de matematică-fizică din Zalău în 1992. Studii de filologie hispanică și română la Universitatea București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre romanul politic al lui Mario Vargas Llosa. În 1999 a absolvit și Facultatea de Științe Politice a SNSPA, cu lucrarea „Partidele politice în România postcomunistă. O analiză a partitocrației”. Din 2008 până în 2016 a fost deputat de Zalău, membru al Comisiei de cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, raportor al comisiei pentru mass-media. A elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media. A publicat „Partidele politice în tranziție” (Editura Libripress, 2002) și „Îndrumar în liberalismul politic” (Editura Curtea Veche, 2004, cuvânt-înainte de Constantin Bălăceanu-Stolnici). A fost senior editor al publicației „Cadran politic” (2005-2008) și senior editor al publicației „Perspective politice” (2004-2007). A fost reprezentant al prim-ministrului în comisia bursei speciale Guvernul României (2005-2007).
Din iulie 2019, președinte interimar al Institutului Cultural Român (ICR). Din 2017, vicepreședinte ICR.
A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista „Conta” în 2012 (Uniformele blestemate, Vin tractoarele, Jido Szappan). A mai publicat proză scurtă în revistele „România Literară”, „Contemporanul”, „Caiete Silvane”, „Convorbiri Literare” şi „Literatorul”. A publicat romanele „Colecționarul de nuduri” (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon, Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al Revistei Convorbiri Literare, Premiul pentru volum de debut al Revistei Contemporanul) și „Undeva în Transilvania” (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban), mai scrie pe site-ul ICR. 
Dialogul de față a fost purtat la mijlocul lunii mai 2020, în plină pandemie…

„Putem spune că tehnologia a înlocuit cultura” 

Rep.: În urma șocului pandemic, cultura instituționalizată (și nu numai) se va reinventa? Este mediul on-line o soluție viabilă pentru supraviețuirea culturii?
Mirel Taloș: Coronavirusul a lovit sectorul cultural în plin, pentru că acesta nu există fără public. Desigur, ce spun acum poate fi văzut ca o viziune conservatoare a relației creație-public. Mi s-ar putea ușor reproșa că ignor imensele câștiguri ale tehnologiei, din ultimii ani. Din păcate, tehnologia, fetișizată, face un lucru nociv, remarcat excepțional de Heidegger în anii `30 – înlocuiește naturalul cu artificialul. Am pledat întotdeauna pentru evenimentele culturale vii, pentru că doar în evenimente reale cultura își poate îndeplini toate obiectivele: educația socială, socializarea, educația intelectuală, educația istorică, educația comportamentală. Cultura înseamnă să te cultivi, să te dezvolți. Cultura este înainte de toate un fenomen social, social înseamnă societate, societate înseamnă oameni în contact real. Nu există societate pe internet, pe internet există doar diverse forme ale singurătății. Atunci când mergi la un concert te comporți ca o ființă socială și te educi; atunci când asculți muzică acasă ești în singurătate. Când te duci la cinematograf ești o ființă socială, când te uiți la un film acasă ești în singurătate. Desigur că lucrurile trebuie îmbinate, dar preponderența trebuie să o aibă în cultură realul, nu virtualul. Deci răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este NU, mediul online nu este o soluție pentru supraviețuirea culturii, este drumul sigur spre dispariția culturii. Vă amintiți că de multe ori când îmi dădeați cuvântul la Zilele Revistei Caiete Silvane – dacă nu întotdeauna – îmi exprimam îngrijorarea pentru situația culturii, din ce în ce mai puțin interesantă, mai ales pentru generațiile tinere. Cultura nu este acum, în criza Coronavirus, în situație de urgență, ea era deja într-o situație de urgență. Nu este întâmplător declinul culturii – al cărții, de exemplu, foarte cuantificabil – în epoca în care tehnologia a invadat viața individului. Putem spune că tehnologia a înlocuit cultura. 

„Sper că niciun guvern să nu se atingă de cultură decât în sensul creșterii bugetelor instituțiilor culturale”

Rep.: Ce credeți că se va întâmpla cu instituțiile publice de cultură din România? Vor avea loc disponibilizări, restructurări, reașezări?
M.T.: Sper că nu se va întâmpla acest lucru. Ar însemna ca statul să pună umărul la dezagregarea noastră culturală. Dimpotrivă, este nevoie de o intervenție și mai susținută a statului în cultură, prin susținerea sau chiar preluarea unor inițiative culturale private. Mediul cultural privat este extrem de creativ, de productiv, el trebuie susținut ca producție și ca promovare. Instituțiile de stat, prin natura lor, aș îndrăzni să spun, dau dovadă de o creativitate limitată, comparativ cu mediul privat. Editurile private, galeriile private de artă, casele de producție cinematografică, atelierele de artiști, companiile teatrale private, iată câteva exemple în care creativitatea este abundentă, ea trebuie doar sprijinită de stat, care ar trebui să fie doar finanțator și apoi promotor al acestor creații culturale. Deci sper că niciun guvern să nu se atingă de cultură decât în sensul creșterii bugetelor instituțiilor culturale. Cultura a fost întotdeauna sprijinită de stat, este unul din pilonii pe care se sprijină o națiune, ea nu poate fi judecată în termeni de profit, ci de componentă a sistemului de educație.

„Prioritățile ICR trebuie să fie promovarea de produse culturale de excepție în evenimente culturale majore la nivel internațional”

Rep.: Cum vedeți Institutul Cultural Român în perspectivă? Va rezista în actuala formă? Își va schimba prioritățile?
M.T.: Misiunea ICR este promovarea culturii românești, în general a creativității intelectuale românești, în afara țării. El este unul din brațele pe care se sprijină diplomația românească. Încercăm să găsim un echilibru just între creația patrimonială și cea contemporană, spre exemplu în domeniul cinematografiei, unde este foarte apreciat ceea ce se numește Noul Val, dar nu trebuie să pierdem din vedere că acest Nou Val se sprijină pe câteva decenii de cinematografie de cea mai înaltă clasă, cu nume de regizori de talie internațională precum Liviu Ciulei sau Mircea Veroiu. ICR trebuie să se orienteze spre promovarea produselor culturale românești de excepție, în evenimente majore, de impact. În această categorie includ participarea României ca țară invitată la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional Europalia, ce se ține o dată la doi ani în Belgia, de fiecare dată o țară având statutul de țară invitată. Europalia România, proiect gestionat de ICR, a fost cel mai amplu program de promovare culturală externă din istoria României. Expoziția Brâncuși. Sublimarea Formei de la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles a fost cel mai mare eveniment cultural unic realizat de România în străinătate, cu peste 120.000 vizitatori. În această expoziție, Constantin Brâncuși a fost prezentat ca un sculptor român, nu ca un sculptor francez. Acesta este genul de platforme de promovare culturale spre care trebuie să ne îndreptăm cu preponderență. Deci prioritățile ICR trebuie să fie promovarea de produse culturale de excepție în evenimente culturale majore la nivel internațional.
„Dacă Europa își va pierde națiunile, își va pierde partea cea mai importantă a tezaurului său și va pieri”

Rep.: Sunteți născut la Zalău. După mulți ani petrecuți aici cum vă raportați la locurile natale?
M.T.: Ca un conservator. În locurile natale capeți elementele definitorii ale identității. Postmodernismul promovează un homo universalis, un om fără chip și fără asemănare, identic aici și oriunde. Dezavuez o asemenea viziune, promovată și de unele cercuri intelectuale. Dacă Europa își va pierde națiunile, își va pierde partea cea mai importantă a tezaurului său și va pieri.
Rep.: Mă bucur că v-am publicat în revista „Caiete Silvane”. Iată ați ajuns un prozator de forță, recunoscut la nivel național. Pe când o lansare de carte la Zalău?
M.T.: Da, mulțumesc, așa este, în perioada în care eram deputat de Zalău am publicat mai multe proze scurte în revista Caiete Silvane. Între timp, prin multă muncă, desigur, am publicat mai mult și încerc să-mi îmbunătățesc scrisul, cu unele rezultate, nu trebuie să spun eu dacă notabile sau nu. Romanul meu „Undeva în Transilvania” este, îndrăznesc să spun, un roman al Sălajului, al locurilor, al oamenilor și al istoriei locale. Acest roman include una din prozele scurte publicate în Caiete Silvane în 2012. Sper ca acest roman să fie de interes pentru cititorii sălăjeni. Planificasem pentru luna aprilie o lansare a acestui roman la Zalău (romanul a apărut în decembrie 2019 la Editura RAO), dar Coronavirusul s-a opus. Cu primele semne ale relaxării, vreau să fac acest eveniment la Zalău, sper să mă bucur de sprijinul dumneavoastră.
Rep.: Starea de urgență a fost prielnică scriitorului Mirel Taloș? Ce mai scrieți?
M.T.: Pe o schiță mai veche, în aceste două luni de carantină am finalizat un nou roman, Pianul fermecat, un roman inspirat de vizita lui Franz Liszt la București în decembrie 1846. Voi publica acest roman în perioada următoare. Carantina, cred, a fost bună pentru creație.

Autor: Daniel Săuca

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor