altmarius

cultură şi spiritualitate

Mergem și noi la Iași, papa va fi mai aproape ca niciodată de casele noastre: mons. Anton Coșa

Mons. Anton Coșa, Episcop de ChișinăuMons. Anton Coșa, Episcop de Chișinău 

Papa Francisc în curând ajunge în România și, cu această ocazie, va întâlni tinerii și familiile la Iași, ajungând aproape de granița cu Republica Moldova. Cu acest prilej, Mons. Anton Coşa, episcop de Chişinău, ne-a acordat un interviu în care vorbește de participarea unui grup consistent de credincioși din dieceza sa la întâlnirea cu Sfântul Părinte de la Palatul Culturii din Iași.

Cetatea Vaticanului / Chișinău – A. Dancă
25 mai 2019 – Vatican News. Mergând la Iași, ”papa nu a fost niciodată atât de aproape de casele și comunitățile noastre”; prin vizita sa, papa Francisc ”va scutura multe inimi” și suntem siguri că va oferi ”motivațiile juste pentru a depăși actuala fragilitate a familiei sau vulnerabilitatea tinerilor”. Sunt câteva crâmpeie din amplul interviu acordat redacției noastre Vatican News – Radio Vatican de mons. Anton Coșa, episcopul diecezei romano-catolice de Chișinău, care se pregătește să participe împreună cu sute de credincioși din R. Moldova la întâlnirea papei Francisc de la Iași cu tinerii și familiile. Interviul a fost realizat la Chișinău de noii colaboratori benevoli ai redacției noastre.

Vă oferim aici textul interviului acordat de mons. Anton Coșa înainte de întâlnirea cu papa Francisc de la Iași din 1 iunie 2019.

Preasfinţite, Papa Francisc în curând ajunge în România și, cu această ocazie, va vizita și Iașiul, ajungând aproape de granița cu Republica Moldova. Cum v-a surprins acest lucru?

Vizita Papei Francisc în România și în special la Iași a atras desigur și atenția noastră, a celor de dincoace de Prut, invitându-ne să ne inserăm și noi în acest proiect.

Pentru Dieceza de Iași ar fi fost poate mult mai convenabil ca această vizită a Papei să aibă loc într-un loc mai central, de exemplu la Bacău sau la Roman, acolo unde sunt numeroase comunități catolice. Totuși, factorii de decizie au ales Iașiul. Nu este exclus ca în această alegere să se fi ținut cont și de noi, creștinii din Basarabia.

Niciodată nu a fost vreun papă mai aproape de casele și comunitățile noastre, și-au spus unii dintre credincioșii noștri, și cum să nu profităm de o astfel de ocazie! Când Papa Ioan Paul al II a vizitat România, am mers la București ca să-l vedem. Până astăzi își amintesc unii de entuziasmul miilor de creștini și de chemările lor la unitate în timpul Sfintei Liturghii din Parcul Izvor. Și acum când Papa vine atât de aproape de noi, cum să nu venim și noi la Iași!

Niciodată nu a fost vreun papă mai aproape de casele și comunitățile noastre, și-au spus unii dintre credincioșii noștri, și cum să nu profităm de o astfel de ocazie! Când Papa Ioan Paul al II a vizitat România, am mers la București ca să-l vedem. Până astăzi își amintesc unii de entuziasmul miilor de creștini și de chemările lor la unitate în timpul Sfintei Liturghii din Parcul Izvor. Și acum când Papa vine atât de aproape de noi, cum să nu venim și noi la Iași! 

Atunci când am început să mediatizăm evenimentul vizitei Papei Francisc la Iași în parohiile noastre și le-am cerut confraților preoți să facă liste cu cei interesați să participe, am fost surprins să remarc faptul că doar în câteva zile numărul doritorilor a trecut peste 600. Pentru mine acest număr este foarte mare. Având în vedere diferitele dificultăți cu care oamenii noștri se confruntă, consider că lumea a ales cu inima în favoarea unei trăiri de credință unice.

Împreună cu noi va participa și un grup de diplomați acreditați la Chișinău, ceea ce ne bucură foarte mult. Nu este exclus ca la eveniment să participe cineva chiar și din conducerea țării. Vom vedea în curând.

De aceea, noi vom venim cu mare drag, cu mic și mare, să ne unim cu frații noștri din România pentru a ne manifesta iubirea și prețuirea noastră față de acest mare papă, martor curajos și vestitor neînfricat al Evangheliei.

Dumneavoastră aveți o lectură pastorală a călătoriei apostolice a Papei Francisc?

Orice călătorie pontificală își are istoria și motivațiile sale și, de aceea, cred că așa este și în acest caz. Papa Francisc va avea fără îndoială un mesaj pastoral și spiritual profund pentru Biserica din România, dar și pentru Bisericile surori care sunt în imediata apropiere, așa cum este și cazul nostru. Cred că la Iași va vorbi despre familie și tineri, teme care îi stau foarte mult la inimă; e suficient să mergem la unele documente ale sale pentru a înțelege cum Papa va încerca, cu simplitatea specifică limbajului său și cu amabilitatea ce-l caracterizează, să transmită tuturor celor prezenți - credincioși catolici, credincioși ortodocși, persoane cu sau fără convingeri religioase - motivații juste pentru a depăși actuala fragilitate a familiei sau vulnerabilitatea tinerilor.

Papa merge într-un teritoriu majoritar ortodox. Care credeți că va fi mesajul său ecumenic?

Papa Francisc este foarte conștient că vine într-un teritoriu majoritar ortodox și de aceea la București se va întâlni cu patriarhul Daniel, va vizita noua catedrală ortodoxă, unde îi va saluta și pe mitropoliții Sfântului Sinod. Tocmai astfel de gesturi, pe care papa le va săvârși cu multă deschidere și sinceritate, ne fac să sperăm că mișcarea ecumenică poate continua și astăzi, bazându-se pe un raport fratern și amical între frați. În Moldova noastră numărul catolicilor este și mai mic decât în România, dar pot să dau mărturie că raportul nostru cu Bisericile Ortodoxe prezente aici – rusă și română – este mereu plin de respect și pornește de la esențial, de la Cristos și Evanghelia sa. Și eu cred că acesta este și mesajul Papei Francisc cât privește ecumenismul, și anume, de a fi prieteni în lumina Evangheliei.

La sfârșitul oricărei vizite apostolice, după ce se sting luminile, vor rămâne emoțiile, amintirile și cuvintele Papei. Va mai rămâne și altceva?

Va rămâne fără îndoială vitalitatea Bisericii care, atât în România, cât și în Republica Moldova, crede în figura carismatică a Papei Francisc, care, cu stilul său de păstor neobosit, reușește să atingă inimile acelora care îi ascultă cuvântul și care se lasă animați de spiritul său de autentic părinte al credinței. Sfântul Părinte va dărui foarte mult în timpul acestei vizite Bisericilor noastre și nu numai, va scutura multe inimi, va transmite entuziasm și speranță tinerilor, îi va încuraja pe cei săraci, îi va mângâia pe cei bolnavi și multe altele ce vor lăsa urme adânci după plecarea sa. Va depinde de noi dacă vom reuși să profităm de aceste daruri ale vizitei Papei pentru a crea din ele o bază pentru un nou avânt spiritual și pastoral pentru Bisericile noastre.

Acum credincioșii din Republica Moldova îl vor întâlni pe Papa la Iași, dar când îl vor putea vedea și acasă la ei?

Acum voim să trăim în modul cel mai just această întâlnire, care este un dar al Providenței divine. Viitorul, ca întotdeauna, este în mâinile lui Dumnezeu, chiar dacă ar fi o mare bucurie să-l putem primi și noi pe Papa Francisc într-o scurtă vizită la Chișinău. În septembrie anul trecut l-am primit la Chișinău pe Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin, care a reprezentat pentru noi un dar al Papei Francisc. Noi suntem o Biserică mică, dar cu o inimă mare, care ne ajută să înțelegem cum trebuie să-l primim pe Papa, dacă bunul Dumnezeu va voi ca el să vină și la noi.

Preasfinţite, vă mulţumim pentru bunăvoinţa şi amabilitatea cu care ne-aţi acordat acest interviu şi sperăm că vizita Papei Francisc în România va aduce roadele aşteptate şi pentru credincioşii catolici din Republica Moldova.

24 mai 2019, 16:40

Vizualizări: 9

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor