altmarius

cultură şi spiritualitate

Manastirea Simonos Petras

Manastirea Simonos Petras

Manastirea Simonos Petras, numita si Simonopetra, adica "Piatra lui Simon", iar nu "Simon Petru", cum s-ar putea crede, la prima vedere, este una dintre cele mai spectaculoase manastiri din Sfantul Munte Athos. Arhitectura salbatica a acesteia este impresionanta, iar altitudinea la care aceasta isi inalta zidurile este coplesitoare.

Manastirea Sfantului Simon, situata pe latura sud-vestica a peninsulei athonite, avand cea mai ingenioasa arhitectura si o asezare unica in Sfantul Munte, pe varful unei pietre uriase, la o inaltime de 230 metri deasupra nivelului marii, are hramul Nasterea Domnului.

Manastirea Simonos Petras este a treisprezecea manastire, in ierarhia athonita, ea facand parte din cele cinci manastiri cu monahi tineri, care au adus in manastire, odata cu venirea lor, un curent de reinnoire duhovniceasca.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea LavraManastirea VatopedManastirea IvironManastirea HilandarManastirea DionisiuManastirea CutlumusManastirea PantocratorManastirea XiropotamuManastirea ZografuManastirea DochiariuManastirea CaracaluManastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul PavelManastirea StavronikitaManastirea XenofontManastirea GrigoriuManastirea EsfigmenuManastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Manastirea Simonos Petras din Sfantul Munte Athos - scurt istoric

Primele date pe care le cunoastem despre Manastirea Simonos Petras le avem din scrierea "Viata lui Simon cel Binecuvantat" si pe alte scrieri ale Episcopului Porfirie Uspensky. Acestea vorbesc despre "manastirea lui Simon", aflata in Muntele Athos inca de prin secolele X-XI. Manastirea a fost insa terminata, in forma ei mareata, pe la anul 1257.

Sfantul Cuviosul Simeon a venit in Sfantul Munte pe la anul 890, unde s-a salasluit intr-o pestera ce se pastreaza pana astazi. El a pus bazele primei asezari monahele de locul actual al manastirii. Manastirea Simonos Petra a fost construita de catre Sfantul Cuvios Simon, in urma unei minuni dumnezeiesti.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Potrivit traditiei, in noaptea de Nasterea Domnului, o stea s-a lasat din cer peste o piatra inalta a muntelui, aflata in apropiere, prin aceasta aratandu-i-se Cuviosului Simeon locul unde trebuia sa fie zidita manastirea. De aceea s-a si numit manastirea "Noul Betleem".

Tot potrivit traditiei, un inger al Domnului s-a coborat din cer cu o sfoara, si apucand sfantul de un capat si ingerul de celalalt capat, au inconjurat stanca si au tras de sfoara, retezand varful stancii, pentru a se putea construi manastirea pe un teren drept. Acesta a zidit pe aceasta piatra un mic schit pustnicesc. De la acest schit si-a primit numele si actuala manastire, anume Simonos Petra, adica "Piatra lui Simon".

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Printul sarb Ioan Ugles a trimis o scrisoare patriarhului Chiril Lucaris al Constantinopolului, cerandu-i sa reactiveze manastirea. Obtinand permisiunea, domnitorul a zidit, in intregime o manastire mareata. Astfel, in anul 1334, regele Ioan Ugles al sarbilor a reinoit-o si a imbogatit-o cu daruri scumpe.

Dupa un oarecare timp, manastirea a fost jefuita de piratii arabi. Mai apoi, ea a fost reinoita de un cuvios, tot cu numele de Simeon, ajutat fiind de imparatul Bizantin Andronic cel Mare, al carui fiu Ioan, a vietuit in manastire, necunoscut de nimeni, ca gradinar.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

De-a lungul timpului, manastirea Sfantului Simon a fost de mai multe ori distrusa de incendii. Dupa incendiul din 11 decembrie 1580, cand mai multi calugari (in jur de 30) si-au gasit moartea, aruncandu-se de pe stanca, pentru a se salva, iar egumenul manastirii, parintele Eugeniu, cu cativa calugari, care scapara, s-au retras in Manastirea Xenofont, manastirea a ramas aproape parasita.

Supravietuitorii au reusit insa sa salveze cuferele manastirii care, se pare, contineau valori importante, deoarece calugarii de la Simonos Petras au putut cumpara bunurile si administrarea unei manastiri vecine, anume Manastirea Xenofont, ca domiciliu temporar.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Dupa ceva vreme, staretul, dimpreuna cu cei cativa monahi, s-au intors in vechea manastire, spre a o reface. Deoarece reconstruirea manastirii de pe stanca cerea fonduri considerabile, staretul Eugeniu a calatorit in Tara Romaneasca, in anul 1587, pentru a strange bani. Mai inainte de acestea insa, in anul 1566, marele postelnic Gherman din Tara Romaneasca donase ca metoc catre Simonos Petra, anume Manastirea Sfantul Nicolae, din suburbiile Bucuresti-ului. In anul 1586, calugarii s-au putut reintoarce in manastire.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Intre anii 1591-1599, voievodul roman Mihai Viteazu reface integral manastirea si o inzestreaza cu mai multe metocuri in tara. Mihai Viteazul a trimis manastirii si o Sfanta Evanghelie, ferecata in argint si poleita cu aur, precum si doua Sfinte Cruci, sculptate in lemn. Manastirii i-au fost inchinate mai multe locasuri din tara, printre care: Manastirea Mihai Voda, din Bucuresti; Schitul Besteleu, din judetul Arges; Schitul Isvoranul, din judetul Buzau.

In data de 8 iunie1622, manastirea Simonos Petras a trecut printr-un al doilea incendiu, insa cu mult mai mic decat celalalt, acesta provocand doar pagume minore. In anul 1623, staretul Timotei a tarnosit biserica centrala, proaspat reparata si restaurata.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

In anul 1626, domnitorul Matei Basarab reface manastirea, intre anii 1633-1650. Dupa o alta perioada de buna vietuire, manastirea a intrat in declin. Astfel, pana in anul 1745, obstea manatirii ajunsese sa numere numai cinci calugari.

In anul 1762, aceasta a fost inchisa si preluata de conducerea centrala a Sfantului Munte. In acea vreme, parintele Ioasaf din Mitilene reuseste sa adune suficiente fonduri spre a rascumpara metocurile manastirii si a restaura unle parti din manastire.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Odata cu miscarea de independenta a grecilor, din anul 1822, si ocuparea teritoriului Sfantului Munte, de catre turci, manastirile au avut mult de suferit, din pricina marilor taxe impuse de pagani. Astfel, in anul 1823, manastirea lui Simon este parasita de calugari.

Dupa plecarea turcilor, in anul 1830, viata monahala de la Simonos Petra va renaste, pana la urmatorul incendiu, care a cuprins manastirea in ziua de 27 mai 1891. Dupa acest ultim mare incendiu, reconstructia manastirii s-a realizat prin generozitatea tarilor rusi si prin ajutoarele banesti adunate, intre anii 1899-1902, in tara noastra.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

In anul 1973, un grup insemnat de calugari, sub conducerea staretului Emilian Vafeidis, numit si Simonopotritul, au venit in aceasta manastire, de la Manastirea Schimbarea la Fata, de la Meteora. Urmarile au fost imbucuratoare: metocurile vechi au fost rascumparate, iar altele noi au luat fiinta. In Franta, manastirea a zidit trei mari manastiri, printre care Manastirea Sfantul Antonie si Manastirea Solan.

Noua biserica centrala a manastirii pastreaza arhitectura athonita si contine parti din vechiul asezamant. In anul 1990, obstea manastirii numara in jur de 80 de calugari. In ultimii ani insa, la aceasta manastire s-au convertit la Ortodoxie si s-au calugarit mai multi oameni, printre care si un vestit staret benedictin, cu cinci ucenici ai sai, precum si un tanar din Rodezia.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Cu toate ca o mare parte din documentele si cartile manastirii s-au pirdut in timpul incendiilor, in prezent, biblioteca manastirii Simonopetra este foarte bogata, aceasta fiind organizata int-un mod admirabil. Biblioteca Manastirii Simonopetra este formata din biblioteca de manuscrise si biblioteca de carti tiparite. Infiintarea si dezvoltarea acesteia a urmat acelasi traseu ca si celelalte biblioteci ale manastirilor din Athos. Oricum, doua incendii devastataoare in 1580 si 1891 au distrus intreaga bogatie. Noile colectii formate relativ rapid cuprind 157 manuscrie filologice si muzicale, precum si un numar impresionant de carti tiparite.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Mai exact, bibiloteca cartilor vechi tiparite cuprinde in prezent aproximativ 2500 de volume, datand de la sfarsitul sec al XIX-lea. Cea mai veche carte (Oratiile lui Isocrate) a iesit de sub tipar in 1513. In ciuda prezentei rezonabile a unui mare numar de carti cu specific teologic, 40% din colectie are un continut laic (enciclopedii, clasici latini si greci, si lucrari mai tarzii).

Intemeierea bibliotecii de manuscrise al manastirii Simonopetra se pare ca a avut loc odata cu intemeierea manastiri, la jumatatea sec. al XIII-lea, fiind periodic imbogatita, de-a lungul secolelor urmatoare prin noi achizitii, donatii si prin copiere.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Colectia de manuscrise asa cum ni se infatiseaza in prezent a inceput a se forma imdiat dupa dezastru. Aceasta cuprinde volume provenite din donatii, achizitii si copiate de catre unii calugari. In aceasta faza, cuprinde 50 de manuscrise filologice si 30 de manuscrise muzicale care s-au pastrat integral. Cele mai vechi manuscrise, dateaza din sec XIV – XVI, aproape 30 din sec XIX, in timp ce altele au fost scrise in sec. al XX-lea. Cele mai multe au continut liturgic (mineie si carti de slujba), 24 contin muzica bizantina, iar multe au o depsebita valoare artistica, precum cele scrise de catre Ioachim Simonopetritul.

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Dintre sfintele Moaste ce se gasesc in biserica Manastirii Simonos Petras, le amintim pe urmatoarele: mana stanga a Sfintei Maria Magdalena, capul Sfantului Modest, capul Sfantului Pavel Marturisitorul, particele de la Sfanta Varvara, Sfanta Evdochia, Sfantul Trifon, Sfantul Eftimie, Sfantul Iacob Persul si Sfantul Naum.

Teodor Danalache

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Manastirea Simonos Petras - Sfantul Munte Athos

Vizualizări: 395

Comentariu publicat de Virginia Stanciu pe Martie 13, 2014 la 9:13pm

Multumiri pentru aceasta interesanta si placuta lectura.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor