altmarius

cultură şi spiritualitate

Manastirea Pojorata - Corlateni

Manastirea Pojorata - Corlateni

Manastirea Pojorata se afla in localitatea Pojorata, din judetul Suceava. Din localitatea Campulung Moldovenesc se merge spre Vatra Dornei, iar in localitatea Pojorata se coteste la stanga si se merge pana la manastire. Este o manastire cu obste de monahi. Vechea biserica este inchinata Sfantului Ioan Iacob de la Neamt (5 august), iar noua biserica este inchinata Sfintei Treimi (a doua zi dupa Rusalii).

In biserica manastirii se afla particele din cinstitele Moaste ale urmatorilor sfinti: Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul, Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sfantul Mare Mucenic Procopie si Sfintii Mucenici ucisi in pustiul Hozeva. In biserica se afla si o icoana facatoare de minuni cu Sfanta Ana, mama Maicii Domnului.

Manastirea Pojorata - Corlateni

Pojorata este o localitate aflata la poalele Masivului Giumalau (1857 m), in vaile raurilor Moldova si Putna. Pentru ca nu mai stia nimic despre fiul sau, plecat pe front, Constantin Corlateanu, un localnic din Pojorata, a hotarat sa posteasca vreme de patruzeci de zile pentru a aflat macar o veste despre acesta. In locul in care se afla astazi Manastirea Pojorata, in anul 1917, tatal a auzit de la un inger al Domnului faptul ca baiatul sau, Stefan, traieste.

Manastirea Pojorata - Corlateni

Inceputul asezarii monahale din Pojorata putem spune ca a avut loc in anul 1925, cand credinciosul Constantin Corlateanu a ridicat pe culmea Obcina Floreasca o cruce de fier asezata intr-un postament de beton. Stefan Corlateanu se va intoarce acasa si, dupa o vreme, va fi ales drept primar al localitatii Pojorata.

In anul 1934, familia Corlateanu, impreuna cu alti cativa credinciosi din localitate, au construit in poiana cu pricina un schit modest. Biserica acestuia va fi sfintita de catre mitropolitul Nectarie, din Cernauti.

Pisania vechii bisericute, inchinata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, marturiseste acestea: "Corlateanu Constantin ridica o cruce de fier cu postament de ciment spre lauda lui Dumnezeu, marturie sta inscriptia de pe tabelele de arama din postamentul crucii, catre anul 1927 a fost sfintita de catre preotii din imprejurimi. Dupa trei ani batranul Corlateanu are o vedenie in care insusi Maica Domnului i se arata si ii daruieste ca in acest loc sa faca un altar de rugaciune, care dupa un timp scurt, ajutat de fiul sau Ștefan si de o parte de credinciosi, ridica un schit care a fost sfintit de Mitropolitul Nectarie, in anul 1934, aici au slujit calugari pana in anul 1962, cand au fost dimulat si trasportat in comuna Voronet, unde a fost ridicata o biserica pentru aceasta parohie, iar o parte din obiectele de cult au fost luate de catre Manastirea Putna. Inainte de dimularea schitului, in anul 1957, batranul ctitor, in varsta de 96 de ani, pleaca in locul de veci, multumit in suflet de faptele facute in slujba lui Dumnezeu. Amin."

Manastirea Pojorata - Corlateni

In anul 1962, in timpul autoritatilor comuniste, Schitul din Pojorata a fost desfiintat, iar biserica acestuia a fost demontata si mutata in satul Voronet. Obiectele de cult au fost asezate in Manastirea Putna, iar intre daramaturi nu a mai ramas decat o veche icoana cu Maica Domnului, trecuta cu vederea parca in chip minunat. Aceasta icoana se afla astazi in biserica Manastirii Pojorata.

In anul 1966, cativa credinciosi din localitate au construit o capela pe locul fostului schit, in jurul crucii de fier, iar in anul 1970, aceasta a fost inlocuita de actuala biserica a manastirii, prin efortul considerabil al lui Ilie Tampau.

Manastirea Pojorata - Corlateni

Pisania acestei biserici spune urmatoarele: "Dupa dimularea schitului, populatia de pe aceste meleaguri, simtind lipsa schitului, au ridicat in anul 1966 o capela imprejmuind crucea care mai ramasese, cu speranta ca se va putea face cate o slujba de preotul parohiei, dar fiindca nu se poate fara a fi un altar sfintit de a se slujii, ne-am hotarat de a mari incaperea, facand si Sf. Altar, asa dupa cum se vede actualul schit si care s-a inzestrat de catre credinciosii care il viziteaza si ramane ca cat timp va dainui acest schit sa ramana deschis pentru toate slujbele bisericesti, inspre folosul si lauda lui Dumnezeu, in veci. Amin. Va mutumim si Dumnezeu sa va rasplateasca tuturor acelora care a-ti contribuit cu orice fel de ajutoare inspre lauda lui Dumnezeu. Credinta te va mantui. Noiembrie 1969. Ilie Timpau."

Biserica veche isi poarta inca pictura originala, zugravita la scurt timp dupa anul 1970. A fost realizata de un satean incepator, fara studii de specialitate, in stilul naiv. Cu toate acestea, pictura respecta toate dogmele bisericesti.

Manastirea Pojorata - Corlateni

Schitul din Pojorata a fost reinfiintat si biserica acestuia a fost resfintita in data de 15 iunie 1990. Cel care l-a reinfiintat duhovniceste a fost parintele staret Visarion Breaban, care a dorit mult ca randuiala liturgica si monahala a schitului sa fie fidela celei din Sfantul Munte Athos.

Pentru a se sluji in ambele bisericute ale manastirii, programul s-a randuit astfel: in biserica noua se slujeste incepand de la Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (5 august) si pana la Sfanta Treime (a doua zi dupa Rusalii), iar in biserica cea veche se slujeste in perioada ramasa.

Teodor Danalache

Manastirea Pojorata - Corlateni

Vizualizări: 187

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

Statistici

Free counters!
Din 15 iunie 2009

190 state (ultimul: Fiji)

Numar de steaguri: 253

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 52

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 75.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

9 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia, Austria, IrlandaIsraelGreciaElvetia , Brazilia, Suedia)

35 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15. GALERIILE CISMIGIU

http://www.galeriile-cismigiu.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. FILME DOCUMENTARE

http://www.filmedocumentare.com/filme-a-z/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. ISTORIA ROMANIEI

http://istoriaromaniei.com/wp/

32. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

33. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

36. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor