altmarius

cultură şi spiritualitate

LICITAŢIE CU POLIŢIA PE CAP: "Trăim în cea mai kafkiană ţară de pe planetă"

 Am semnalat de câteva ori, în cursul acestui an, existenţa unei case noi de licitaţie în Oradea, intiutulată Căluşari, precum şi noutăţile cu care a venit aceasta pe piaţa de artă. Semnalarea i-a făcut mai mult rău decât bine proprietarului, Alex Mitruţ (fizician “convertit” la comerţul cu artă), care s-a trezit şi cu poliţia, şi cu presa pe cap.

Nu este pentru prima oară când subsemnatul se face “vinovat” de declanşarea unor anchete mai mult sau mai puţin potrivite în domeniul pieţei de artă. În urmă cu un an, de pildă, semnalam existenţa unei replici a “Arcaşului” lui Oscar Han în Suedia, lucrarea fiind scoasă însă la licitaţie în Danemarca, pe post de original. Întrucât “originalul” ştiam că se află la Muzeul Zambaccian, am făcut public cazul.
Urmarea a fost, pe de o parte, retragerea din licitaţie a lucrării, iar pe de altă parte autosesizarea Poliţiei Române, care a demarat o anchetă în acest caz. Nu ştim în ce fază sau ajuns investigaţiile dar, îndrăznim să credem, aici era vorba de o acţiune judicioasă a Poliţiei, căci se punea problema dacă nu cumva lucrarea de la Muzeul Zambaccian este cea falsă, iar cea din Suedia originalul.

Imprudenţa bunelor intenţii

Ceea ce nu e cazul într-o situaţie recentă când, tot printr-o semnalare a subsemnatului, s-a pornit o altă anchetă, de data asta brutală şi pripită, asupra lui Alex Mitruţ, proprietarul casei de licitaţii Căluşari din Oradea. Motivul: vânzarea, la un preţ de top (110.000 euro), a unui tablou de Max Herman Maxy, “Trei muzicieni”. Acesta, chipurile, ar fi fost un fals, dovedit ca atare la un muzeu din Viena, unde ar fi fost expus ulterior. Ancheta, pornită în urma unui denunţ, n-a dovedit nimic, tabloul de la muzeul Belvedere din Viena fiind altul decât cel vândut la Căluşari. Numai că, prin prezentarea în Sfin a cazului, poliţiei şi presei i-a căşunat pe o altă lucrare scoasă la licitaţie la Oradea, despre care iarăşi Sfin a făcut “imprudenţa” să scrie: un steag totemic al Căluşarilor, vechi de peste 400 de ani, extrem de bine conservat.
Obiectul, estimat prin analogie cu altele similare, vândute în Europa şi în lume, valora, la preţul pieţei, aproximativ un milion de euro.

Hărţuirea non-stop a proprietarului casei de licitaţii, cu anchete referitoare la încălcarea legii patrimoniului, cu abordarea Ministerului Culturii pe tema scoaterii acestor obiecte din ţară, a început însă de unde nu trebuia, fără să lămurească din start un lucru simplu: acel obiect, Steagul Căluşarilor, aparţinea unui proprietar din România, sau unui cetăţean străin?

...Ca şi cum Dostoievski ar fi anchetat pentru crima lui Raskolnikov

 

Slavă Domnului pentru Alex Mitruţ - şi ghinion pentru anchetatori - proprietarul era cetăţean străin, casa de licitaţii din Oradea fiind doar un intermediar al vânzării, ceea ce nu constituie o infracţiune. „Mă investighează un comisar despre care am percepţia că îl anchetează pe Dostoievski pentru crima lui Raskolnikov” – spune Alex Mitruţ în ziarul Bihoreanul. În orice caz, toată tevatura, ilustrată copios în presa locală şi centrală, a dus la descurajarea licitatorilor şi, implicit, la subevaluarea obiectului care s-a vândut, chiar în ziua de Paşte, cu doar 100.000 euro. Ceea ce nu-i rău pentru început, dar e păcat. Pentru că, chiar dacă este cel mai scump covor vândut vreodată în România prin licitaţie, Steagul Căluşarilor avea şansa să fie un record de top european. Aşa, rămâne un record local.
Un comentator pe internet face, la adresa cazului relatat în presa bihoreană, următoarea remarcă amară: „Trăim în cea mai kafkiană ţară de pe planetă. Nu-mi vine să cred că, pe banii mei de contribuabil, poliţia îl hărţuieşte pe Mitruţ. Şi asta pentru că încearcă să creeze şi să promoveze valori româneşti peste hotare, să crească implicit valoarea artistică a artei noastre uitate în cuferele străbunicilor. Covorul respectiv putea sta preş în faţa uşii ministrului Culturii şi nu ar fi ştiut în 1.000 de ani ce este. Păcat că România descurajează iniţiativele şi antreprenoriatul în toate domeniile”.P.S. Ziarul Bihoreanul îmi face onoarea de a cita masiv (în articolul “Pasiune sau infracţiune? Un orădean a tranzacţionat cel mai scump obiect de artă din România”) din textele sus-semnatului apărute în SAPTAMANA FINANCIARA, pe tema lucrării lui Maxy şi a covoraşului de la casa de licitaţie Căluşari.

La un moment dat, autorul articolului, Adrian Criş, spune că m-aş fi exprimat elogios la adresa casei de licitaţii Căluşari, citându-mă, pentru conformitate, cu următorul fragment: "Casa Căluşari şi-a început activitatea în noiembrie 2009, prin trei licitaţii silent (cu oferte scrise), una la Cluj şi două la Basel, în Elveţia, urmate de o licitaţie deschisă (cu strigare) la Oradea. Cea mai scumpă lucrare vândută la Căluşari a fost, la licitaţia cu strigare din 22 decembrie 2010, <Trei muzicieni>, un tablou de Max Herman Maxy, adjudecat la 110.000 euro. Lucrarea a intrat în topul celor mai scumpe opere licitate în România, pe poziţia 10".

Ţin să-i amintesc distinsului confrate că exprimarea unui adevăr cronologic sau statistic nu înseamnă elogiu. E o simplă informaţie. Acelaşi autor mă numeşte, în vreo trei rânduri, pe parcursul textului, „expert în artă”. Mă văd iarăşi nevoit să-l corectez. Cu mare regret, recunosc, pentru că mi-ar conveni calitatea atribuită. Aşa că am să-i răspund, cumva eufemistic, parafrazându-l pe Mark Twain care, la anunţul apărut într-un ziar american cum că el ar fi încetat din viaţă, a publicat următorul drept la replică: „Ştirea despre moartea mea, apărută în ziarul de ieri, este în mare parte exagerată”. Tot aşa şi cu calitatea de expert a subsemnatului...

 

Sursa:  www.certitudinea.ro/

 

Vizualizări: 70

Comentariu publicat de silvian dobre pe Mai 2, 2011 la 7:23pm
Romania -tara  tuturor  posibilitatilor ....rele !!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor