altmarius

cultură şi spiritualitate

La Vulturul De Mare Cu Peștele În Ghiare


http://ouatib.blogspot.ro/2017/06/la-vulturul-de-mare-cu-pestele-in...
Povestea unui "brand" de la 1878 „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“
Adrese: Strada Bazarca nr 1, Strada Carol numerele 76-78-80-82, Strada Halelor nr 21.
             Strada Baratiei 31

Printre amintirile deosebit de placute ale tineretii mele au fost "vizitele" facute in zona "Centrului Vechi" mai ales in Jurul Baratiei. Intotdeauna erau inspicate cu povesti despre zona respectiva. Daca se nimerea ca bunicul sa fie cu mine povestile erau cel mai adesea despre "Carul cu Bere" dar de multe ori erau despre „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“. Vezi tu, bunicul meu fusese politist in zona Centrului Vechi si povestile lui aveau o autenticitate aparte. Astea find spuse idea de a crea un articol despre sus numitul magazin mi se invirte in minte de multa vreme. Poate articilul nu este nimic deosebit fata de cele scrise inainte de alti iubitori ai timpului si zonei respective; toate au fost spuse la un moment dat sau altul. Sper totusi sa trezeasca amintiri placute si altor Bucuresteni.
====================================
Fatada Vechiului magazin de pe Strada Bazaca Nr. 1
Zona Pietei Unirii si zonele apropiate de centrul vechi al orasului au multe povesti interesante si chiar mai multe uitate. Una dintre ele este Bazaca, numele unei strazi aproape stearsa din memoria bucurestenilor. 

Numele strazii a fost "imprumutat" de la numele unui neamt; initial in slujba armatelor imperiale rusesti care au ocupat Principatele in 1806-1812 a dobindit o avere imensa din care a construit in 1812 un han care ii purta numele-Hanul Bazaca. Numele neamtului era Bezaca dar romanii l-au "stricat" in Bazaca.
Hanul se afla pe locul unde Th. Athanasiu, a deschis mai tirziu faimosul lui magazi "Vulturul De Mare". cladirea mai pastra inca parti din vechiul han . In aceeasi cladire a “Vulturului” fusese si primul sediu al Agiei (Politiei)pe la 1830-40.

La 1878 cind „La vulturul de mare cu pestele în ghiare“ si-a deschis pentru prima data  "portile" exista în epoca, o moda a denumirilor sprintare: târgul Bucurestilor era doldora de cârciumi, bodegi si pravalii cu firme gen „La trei ochi sub plapoma“, „La trei chiftele“, „La Camila de Aur“, „La Balonul National“ etc.

Din acest motiv, când a ales pentru pravalia deschisa în centrul comercial al Capitalei o denumire colorata si stufoasa, Theodor Atanasiu nu a gresit prea mult. Exista posibilitatea ca „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“ sa nu reuseasca sa intre în constiinta bucurestenilor amatori de pânzeturi, mai cu seama ca numele n-avea nimic de-a face cu profilul negotului. 
Strada Bazaca  la 1916

Numele pompos si ciudat a fost cea mai buna reclama in zilele de in ceput ale magazinului de pe disparuta strada Bazaca. In plus patronii faceau o reclama indracita in cele mai multe din ziarele si revistele vremii.
Dar in timp patronii, in acest caz Atanasie Th. Atanasiu (fiul fondatorului) si asociatii sai si-au dat seama ca au nevoie de o schimbare de directie in felul in care isi fac reclama. Zis si facut. Au reusit sa obtina serviciile unui geniu publicitar, graficianul H. Furch. Pe la inceputul anilor'20 acesta incepuse sa isi lanseze cariera cu afise publicitare ingenioase pentru diferite magazine, cel mai notoriu fiind „La Ruleta“ din Piata Sf. Gheorghe. Pe la 1923 afisele lui Furch lansasera magazinul („La Ruleta“) in stratosfera.

Intre anii 1925-1935 graficianul H. Furch a fost responsabil cu realizarea si lansarea a nenumarate campanii de promovare a magazinului „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“.
 Au fost, campanii de promovare în toata regula, cu calendare editate de administratia magazinului, cu anunturi, cu foi volante, cu reclame plasate pe cutiile cu chibrituri si, mai cu seama, cu machete publicitare care au împânzit publicatiile timpului. Le gasesti mai ales în saptamânalul modern „Realitatea ilustrata“(printe altele); afise diverse, atragatoare, cu linii elegante, bogate în informatii necesare potentialilor clienti.
Dintr-o pravalie înghesuita, pe strada Bazaca, în anul 1878, „La vulturul de mare cu pestele în ghiare“ a devenit, în anii interbelici, unul dintre cele mai elegante si cunoscute magazine ale Bucurestilor. Pânzeturile multe, felurite, preturile pentru toate buzunarele, depozitul spatios marginit de trei strazi centrale – toate au contribuit la transformare. Dar, mai presus de toate, a fost ampla campanie publicitara desfasurata de magazin, prin intermediul graficianului H. Furch.

"Si intotdeauna reclamele erau atragatoare si deosebite:
Aici, o tânara japoneza purtând un chimono, învaluita în ramuri de cires (cu informatia-cheie ca metrul de crepon japonez costa 39 de lei), dincolo, o corabie cu pânze albe, impecabile (cu mesajul:„Albituri dela 1878 mare specialitate a magazinului“), în alt afis, o doamna înalta, supla, îmbracând/dezbracând un furou în spatele unui paravan, pe care se straduieste sa-l darâme un catel (cu informatia utila:„Albituri pentru lingerie si trusouri“), în apropierea Craciunului, un Mos Craciun facând cu ochiul si transmitând „doamnei“ – oricarei doamne – un mesaj important:„Veniti la noi, si va veti convinge Doamna, ca în toate raioanele noastre puteti gasi cele mai fermecatoare si practice cadouri. Întotdeauna complect asortat cu ultimele noutati:Pânzeturi, chiffoane, stofe, matasuri, cretoane, perdele de retea, storuri, covoare, presuri, dantele, ciorapi, articole de mercerie etc. – într-un cuvânt tot ce pretinde gospodaria, reputatia magazinului nostru este cea mai buna garantie ca, calitatile (sic!) si preturile sunt ne’ntrecute“."

Magazinul avea oferte bogate care indeplineau regulile de promovare ale epocii:„flanelete calduroase“, „eponjuri“, „poplinuri si zefiruri“, „percal“, „tissu anglais“, „rochite albe pentru tennis“, „america, pânza vultur, olanduri, picheturi fine“, „crêpe de Chine, musulin princess, kascha de lâna“. 
Casa Langhaus la 1928
Semnatura artistului grafic era plasata, mic, fara sa deranjeze, într-o laterala a afisului, alaturi de anul realizarii, iar partea de jos a machetelor publicitare arata la fel, indiferent de produsul promovat, cuprinzând sigla magazinului, numele stilizat al societatii, „Theodor Atanasiu&Co“ si adresa:strada Bazaca 1, strada Carol 76-78-80-82, strada Halelor 21. Magazinul cu pânzeturi era, numai el, suficient de spatios, aviind in vedere faptul ca era plasat pe un teren cuprins între trei strazi.

Noul sediu al Magazinului
Planurile de revitalizare si sistematizare urbana a zonei erau pe rol de multa vreme. Se executa prelungirea si latirea Bulebardului Coltei (Bratianu); 111 imobile au fost expropiate de primarie cu acest scop.
 Principalii actionari ai societatii „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“ au prezentat Primariei o propunere care sa fie pe placul ambelor parti. Potrivit „Gazetei Municipale“ din 17 mai 1936, firma ceda cladirile care cadeau sub incidenta exproprierii în schimbul unui teren din apropiere, linga Piata Sf. Anton. Cerea, de asemenea, un termen de 8 luni, necesar pentru construirea noului sediu al magazinului „La Vulturul...“, astfel încât firma sa nu-si înceteze activitatea.

Se plare ca planurile nu s-au finalizat asa cum propietarii si-au propus. In final au mutat afacerea in cladirea cu cupola de la intersectia strazii Baratiei cu Calea Mosilor, fostele Galerii Langhaus, ridicate acolo la finalul anilor ’20. 
Casa Langhaus a fost construita de arhitectul H. Clejan cu un singur scop; sa adaposteasca un Magazin Universal. Este prima clădire construită în acest sens în Bucureşti.
Noua locatie se potrivea "ca o manuse" cu activitatile firmei. Noul sediu este inca intact pina in ziua de astazi, la intersectia strazii Baratiei cu Calea Mosilor; magazinul a functionat pâna dupa Al Doilea Razboi Mondial.
La nationalizare vechea firma „La Vulturul de mare cu pestele în ghiare“ a fost "resuccitata" pentru un timp pina prin anii ’70-’80.

Pe moment spatiul vechiului magazin, renovat si aranjat apartine unei banci.
Cu o istorie atit de pestrita, niciodata nu se stie ce ii va rezerva viitorul. 

===========================================Reconstituire a centrului vechi

Afis din 1878, anul infiintarii pravaliei "La vulturul de mare...."
Piata Sf. Anton anii 1900

Zona Piața Unirii anii 1900

1903 Alexandru Antoniu - Piaţa sf. Anton. Pe fundal Baratia. Strada este Calea Mosilor care se intindea pina la Piata Sf,.Anton


Bazaca 1852

1911 Strada Bazaca. Propietatile cu albastru erau ocupate de "La Vulturul De Mare Cu Peștele În Ghiare" Asta da...precursorul Mall-ului modern

1918  Piata Sfantul Anton

1920s Hotel Dacia

1926 Piata din str. Bazaca

1930 Hala Mare


1930

Renumit in epoca era magazinul „Vulturul de Mare”, proprietatea Theodor Atanasiu & Co. La „Vulturul de Mare cu pestele in ghiare” se gaseau de toate pentru toti. Doritorii trebuiau sa mearga pe strada Bazaca colt cu strada Carol. In fotografia din anii ’30, pe unde scrie „Panzarie” se intra pe strada Bazaca si se mergea spre strada Halelor. Poza este facuta din strada Carol.

Tot din deceniul 4 al secolului trecut dateaza si aceasta fotografie, cu intersectia strazilor Bazaca (dreapta, imobilul intunecat) si Carol (se continua inainte) cu Calea Mosilor (directia stanga). Pe aici trece astazi bulevardul Bratianu.

1934 Ilustraţiunea română, 06, nr. 32, 1 august 1934. Viitoarea locatie a super magazinului

1935 La vulturul de mare cu pestele in ghiare

1936 Magazinele lui Theodor Atanasiu, cu emblema La vulturul de mare cu pestele in ghlare

1938 Demolari Piata Sf. Anton Theodor Atanasiu & Co

1938 Vulturul de mare, noul sediu

Ianuarie 1940. Deja pe fundal disparusera case si se vedea clar noul sediu al Vulturului de Mare.

1942 Mai vedere dinspre  Piata Mare - Willy Pragher

1942 Mai vedere dinspre  Piata Mare - Willy Pragher

1942 Mai vedere dinspre  Piata Mare - Willy Pragher.Pe fundal in dreapte se vede firma Noului sediu La Vulturul De Mare Cu Peștele În Ghiare

19 August 1943 August Vedere aeriana a vechii zone In citeva saptamiini alele case vor fii disparute

19 August 1943 Vedere aeriana a vechii zone Str. Bazaca inca inn picioare pentru un timp.

Un Cadru dintr-un documentar din 1944

 August 1944 Se poate vedea inca reclama Marelui Bazar Bazaca

1974 Vulturul de mare noua locatie

1977 La Vulturul De Mare Cu Peștele În Ghiare


2017

2017 Marcata este vechia locatie si traseuk Caii Mosilor pina la noua locatie

2017

2017

 
 


Urmatoarele sint un set de afise comerciale din epoca 


V.1 2017 June 21st; Original Version
© CD1Inc!.com ® 2017
     

Vizualizări: 295

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor