altmarius

cultură şi spiritualitate

Kr. e. 210. szeptember 10. | Csin Si Huang-ti kínai császár halála

Qinshihuang.jpg

Szerző: Tarján M. Tamás

„Az ok, ami miatt Kína a végtelen háborúskodástól szenved nem más, mint a hűbérurak és királyok léte. Az ősi szentélyek iránti bizalom kezdetben stabilitást hozott, de a kis államok újjászületése a katonák számának növekedését eredményezte. Ha ez így marad, sohasem lesz újra nyugalom!”
(Csin Si Huang-ti császár)

Kr. e. 210. szeptember 10-én fejezte be életét Csin Si Huang-ti (ur. Kr. e. 247-210), az első kínai császár, aki a birodalom egyesítése és megszervezése mellett monumentális építkezéseivel és zsarnoki módszereivel írta be a nevét a történelemkönyvekbe.

A hatalmas időbeli távolság és Csin Si Huang-ti birodalmának rövid fennállása miatt az első császár életéről szóló írásokat átszövik a legendák és a későbbi korok konfuciánus történetíróinak torzításai. Az ambiciózus uralkodó eredetileg Csao Cseng néven, Kr. e. 260 körül látta meg a napvilágot a Kína nyugati területeit birtokló Csin államban. A gyermek édesapja Csuanghszian király (ur. Kr. e. 250-247) volt, aki Kr. e. 250 táján egy gazdag kereskedő, Lü Buwei segítségével szerezte meg a hatalmat; tekintve, hogy a férfi korábban ágyasává tette pártfogójának feleségét, utóbb az a szóbeszéd is elterjedt, hogy a későbbi császár valójában nem is a Csin-dinasztiából származott. Csao Cseng már igen fiatalon, 13 esztendős korában megörökölte apja trónját, így az országot hosszú éveken át – régensként – Lü Buwei kormányozta, ám nagykorúsága elérésével a király határozott fellépésének köszönhetően magához ragadta a hatalmat.

Csin Si Huang-ti Kr. e. 238-ban leverte az özvegy királyné szeretője által szervezett összeesküvést, száműzte udvarából a megbízhatatlanná vált Lüt, majd – hasonló eréllyel – hozzáfogott a Csin állam átszervezéséhez. Kr. e. 230-ra Csao Cseng letörte a helyi előkelőségek hatalmát, és a központosított ország felszabaduló energiáit az évszázadok óta egymással háborúzó kínai királyságok – Csi, Jan, Han, Csao, Wei és Csu – meghódítására fordította. Az uralkodó kilenc évig tartó küzdelem árán az összes rivális államot leigázta, majd Kr. e. 221-ben felvette a Csin Si Huang-ti nevet, mely az” első Csin császár” jelentéssel bírt.

Kína egyesítése után az uralkodó szinte emberfeletti erővel látott hozzá birodalma konszolidálásához. Csin Si Huang-tit a későbbi korok történetírói rengeteg bírálattal illették erőszakos módszerei miatt, a következő tíz évben elért eredményeket azonban így sem lehet elvitatni tőle. A császár egységes törvényeket, közös írást, mértékegységeket és fizetőeszközt vezetett be Kínában – sőt, még a kocsik tengelyhosszát is szabványosította –, átszervezte a korábbi királyságok közigazgatását, lefegyverezte a helyi hadurakat, a legbefolyásosabb famíliákat pedig fővárosába telepítette, hogy elejét vegye a későbbi lázadásoknak. A birodalom erejéről a Csin Si Huang-ti uralkodása alatt elkészült roppant beruházások tanúskodnak: ekkor épült fel a Gyöngy-folyó és a Jangce vízhálózatát összekötő Lingqu-csatorna, ezenfelül pedig számos út, palotakomplexum és szentély született szerte az országban.

A köztudatban a kínai nagy fal építését is az első császár érdemei közé tartozik, ám a valóságban a – gyakran a hunokkal azonosított – hsziung-nuk ellen szolgáló védelmi rendszer egyes részei már korábban is álltak; Csin Si Huang-ti valódi érdeme abban rejlett, hogy összekapcsolta és megerősítette a meglévő falszakaszokat a birodalom északi határán. Az egykori Csin állam terjeszkedése egyébként Kína egyesítése után sem ért véget, az uralkodó a déli törzsek ellen is folytatta hadjáratait – a Lingqu-csatorna is részben ebből a célból épült meg –, és haláláig a mai Vietnam egy részére is kiterjesztette uralmát.

Életrajzírói szerint Kína egyesítése és konszolidálása után az idősödő császár mind gyanakvóbbá és a halhatatlanság megszállottjává vált: egyes krónikások még a birodalomban tett gyakori körutazásait is ezzel hozták összefüggésbe, melyek során Csin Si Huang-ti számos neves orvossal és alkimistával konzultált, akiket később palotájába is meghívott. Többen az uralkodó és a konfuciánus szerzetesek között húzódó ellentétet is a férfi fent említett „rögeszméjével” magyarázták, a valóságban azonban a múltba forduló értelmiségi réteg sohasem kedvelte a gyökeres reformokra és saját maga istenítésére törekvő császárt. Ez az ellenérzés aztán gyanakvóvá tette Csin Si Huang-tit, és főminisztere, Li Sze javaslatára később úgy rendelkezett, hogy a hasznosnak ítélt – elsősorban mezőgazdasággal, orvoslással, jövendöléssel és Csin történelmével foglalkozó – művek kivételével valamennyi könyvet semmisítsék meg a birodalomban.

A császár a kibontakozó ellenállást a tőle megszokott kegyetlenséggel verte le – állítólag 460 szerzetest temettetett el élve –, ám a korábbi merényletkísérletek és összeesküvések hatására kialakult gyanakvása ezután sem csillapodott, és élete utolsó éveiben szinte teljesen elzárta magát a külvilágtól. Sokan úgy vélik, hogy Csin Si Huang-ti halálát végül éppen a halhatatlanság iránti megszállottsága siettette, ugyanis a neki készített varázsitalok többsége higanyt is tartalmazott, mely anyag éppen a várakozásokkal ellentétes hatást eredményezett. Kína első császára végül 50 esztendős korában, Kr. e. 210. szeptember 10-én fejezte be életét, halála után pedig – fiainak trónviszálya és a helyi előkelőségek felkelései miatt – az általa felépített birodalom is gyorsan széthullott.

Csin Si Huang-ti életművét az utókor ellentmondásosan értékelte: a következő századokban a konfuciánus történetírás elsősorban a férfi zsarnoki természetét emelte ki, és arra törekedett, hogy kisebbítse az uralkodó érdemeit, a későbbi korokban azonban az ország egyesítése, az ekkor bevezetett reformok és a monumentális építkezések nyomán a császár a kínai történelem egyik legjelentősebb alakjává vált. Csin Si Huang-ti tehát végül elérte a hőn vágyott halhatatlanságot, amiben fényűző – több mint 50 négyzetkilométeren elterülő – síremléke, illetve az ott elhelyezett világhírű agyaghadsereg is kétségbevonhatatlan szerepet játszott.

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor