altmarius

cultură şi spiritualitate

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2017-10-11

Ştiri muzicale din Bucuresti

Nou recital în cadrul Stagiunii Iosif Sava

Bookmark and Share

În cadrul stagiunii muzicale "Iosif Sava' al Fundației ACCUMM, va avea loc astăzi un recital al flautiștilor Ioana Balașa și Issam Garfi, la Palatul Suţu din Capitală. Aceștia vor fi acompaniați la pian de Verona Maier. În program: opusuri de Johann Sebastian Bach, Francis Poulenc și Gabriel Faure, printre alții. Ora de începere este 19,00. 
 

Cursuri Kodaly la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Bookmark and Share

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Institutul Kodály din cadrul Universităţii de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti organizează, începând de astăzi şi până în 12 octombrie, seminarul „Kodály – muzică pentru toţi prin bucuria cântatului şi prin mişcare”. Seminarul este găzduit de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi va avea loc în sălile George Enescu şi Auditorium, între orele 10.00 şi 16.30. Cursurile vor fi susţinute în limba engleză de către profesori ai Universităţii de Muzică Franz Liszt Ferenc din Budapesta – Institutul Kodály. Închiderea festivă şi acordarea diplomelor de participare vor avea loc pe data de 12 octombrie la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, moment urmat de un recital instrumental susţinut de pianistul Nagy Gergő. 
 

Audiții în România pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Bookmark and Share

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani sunt invitați de Institutul Cultural Român şi Artexim să participe la selecţia anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc pe 11 noiembrie 2017 la Bucureşti. Termenul limită pentru înscriere este 29 octombrie 2017. 
Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. 
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cei mai mulţi își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei. 
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele din întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din ansamblu una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. 
Detalii complete privind condiţiile de participare și înscriere: pe www.euyo.eu/apply. ;
 

'Lacul lebedelor' la Opera Națională din București

Bookmark and Share

În această sunteți invitați la Opera Bucureșteană pentru a urmări spectacolul de balet 'Lacul lebedelor', pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Viziunea regizorală și coregrafia îi aparțin lui Gheorghe Iancu, iar scenografia este semnată de Luisa Spinatelli. La conducerea orchestrei se va afla dirijorul Iurie Florea. În distribuție: Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu şi Mihaela Soare, între alții. Ora de începere este 18 și 30 de minute. 
 

Început de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio

Bookmark and Share

Astăzi are loc primul concert din stagiunea 2017-2018 pentru Orchestra de Cameră Radio. Ansamblul va fi condus de József Horváth, dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar solist va fi trompetistul Gabriel Gyarmati, prim-solist al Filarmonicii din Cluj-Napoca, trompetist solo în Orchestra Română de Tineret și laureatul a numeroase concursuri muzicale. 
Seara propune lucrări baroce şi clasice, precum uvertura operei Amadis des Gaules, de Johann Christian Bach şi Sonata de concert în Re major pentru trompetă și orchestră de Georg Philipp Telemann. Johann Christian Bach revine pe afiș cu Sinfonia op. 18 nr. 4 în Re major, urmată de Concertul în Re major pentru trompetă și orchestră de Giuseppe Torelli. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 92 în sol major "Oxford" de Joseph Haydn. 
Concertul începe la obișnuita oră 19 și poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical. 
 

 


 

Ştiri muzicale din ţară

S-a stins din viață basul Gheorghe Roșu

Bookmark and Share

Conducerea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca a anunțat dispariția, luni, 9 octombrie 2017, a distinsului şi reputatului maestru Gheorghe Roşu.

Gheorghe Roșu a fost cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj din anul 1971, evoluând până la funcția de decan al Facultăţii de artă scenică. Printre discipolii săi se numără Marius Vlad Budoiu, Marian Pop, Petru Burcă, Iulia Merca, Cosmin Sime, Zoltan Nagy.

Basul Gheorghe Roşu este cunoscut publicului datorită celor peste 89 de roluri în lucrări vocal-simfonice şi de operă și celor peste 1000 de concerte şi spectacole de operă în ţară şi străinătate – dintre care foarte multe prime audiţii naţionale. Gheorghe Roșu a apărut și în două filme artistice cu operele ”Paiaţe” şi ”Cenuşăreasa” și a semnat 6 albume discografice și imprimări de studio realizate la Radio România și TVR. A fondat Fundaţia ”Sigismund Toduţă” şi Fundaţia ”Mozart”, a fost membru și mentor al formaţiilor corale ”Cappella Transylvanica” şi ”Ars Nova”.

Lui Gheorghe Roșu i-au fost acordate Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru promovarea muzicii româneşti şi Medalia Meritul pentru învăţământ în grad de Cavaler.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


 

Continuă Festivalul Serile Lipatti la Fundăţeanca

Bookmark and Share

Festivalul Serile Lipatti își continuă cea de a VI-a ediție la Conacul Lipatti de la Fundățeanca. În 17, 24 și 31 octombrie, la ora 18, salonul de muzică își redeschide porțile cu recitaluri de pian de cel mai înalt nivel, avându-i drept protagoniști pe Ieronim Gugu, Vlad Dimulescu, Andrei Licareț și Viniciu Moroianu. Paleta repertorială este foarte generoasă, se cântă Bach, Mozart, Beethoven, romantici – Schumann, Chopin, Brahms, dar și creații ale secolului XX - Rahmaninov, Skriabin, Prokofiev și nelipsiții Enescu și Lipatti. 
Serile Lipatti de la Fundățeanca se constituie într-un proiect finanțat de Consiliul Județean Argeș, având ca partener principal Institutul Cultural Român. 
 

Începe turneul Enescu-Menuhin- Shankar

Bookmark and Share

Un concert-eveniment, un mariaj muzical între Orient şi Occident, ce aduce în premieră în România o muzică rară, creată acum 50 de ani din îmbinarea stilului clasic occidental cu cel indian are loc sâmbătă, 14 octombrie 2017, ora 19:00, la Sala Capitol din Timişoara. 
Acesta va fi urmat de alte două concerte la Cluj, în Sala Auditorium Maximum, în data de 15 octombrie şi Bucureşti, la Sala Auditorium a Teatrului Naţional, în 23 octombrie. 
La 50 de ani de la prima audiţie, Alexandru Tomescu va readuce la lumină muzica lui Shankar, Menuhin şi Enescu, într-o formulă excepţională: Udhai Mazumdar la tabla, Rohan Dasgupta la sitar, Bhaskar Das la bansuri și pianista Sînziana Mircea 
 

'Isvor. Constantin Brâncuși' - din 14 octombrie

Bookmark and Share

În perioada 14 octombrie — 2 noiembrie, Asociația Culturală ISVOR prezintă Turneul Național Imago Mundi 2017. Cel mai nou proiect al ansamblului, 'Isvor. Constantin Brâncuși' va fi interpretat de 10 artiști în 10 săli de concerte din 10 orașe ale României. Cu ocazia Turneului Național, ansamblul Imago Mundi experimentează un concept original, deschizându-se și devenind 'hub artistic': astfel, doi dintre membri (Adrian Buciu și Andreea Țimiraș) vor fi prezenți doar în concertul inaugural, celelalte concerte fiind susținute alături de invitați speciali: Matei Ioachimescu (flaute) și Adrian Precup (violoncel). Primul concert va avea loc sâmbătă la Studioul de Operă și Multimedia al UNMB. 
 

A.G. Weinberger concertează la Sibiu

Bookmark and Share

Astăzi, sibienii sunt invitați la Biblioteca Județeană Astra pentru a asculta concertul multimedia #GringoTronic# susținut de interpretul de blues A.G. Weinberger. Este propusă o îngemănare de stiluri, armonii și influențe, cu pornire de la temele clasice până la elementele de muzică electronică, însoțite de loopuri de chitară, voce, muzicuță și lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger. Ora de începere este 19,00. 
 

Festivalul Internaţional 'Iubiţi muzica românească!' începe în această săptămână la Arad

Bookmark and Share

Între 12 şi 19 octombrie are loc, la Arad, Festivalul Internaţional "Iubiţi muzica românească!", un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Organizat în săli emblematice precum Cercul Militar, Colegiul de arte „Sabin Drăgoi” sau Sala Ferdinand a Primăriei din Arad, festivalul propune o panoramare a creaţiei culte româneşti, în special a celei aparţinând generaţiilor post-enesciene şi contemporane, cu dublul scop al promovării sale în rândul unui public cât mai larg şi al familiarizării interpreţilor români şi străini cu opusuri de referinţă, rar sau deloc întâlnite altfel pe afişul stagiunilor de concerte. 
Structura festivalului include un colocviu de muzicologie şi opt manifestări muzicale concepute ca evenimente culturale în genuri distincte: simfonic, vocal-simfonic, cameral, operă, spectacol multimedia. 
Festivalul se deschide mâine, 12 octombrie, în Sala Cercului Militar din Arad cu colocviul de muzicologie având tema “Evolutia muzicii contemporane românești în context mondial” , o întâlnire cu cercetători reputați, buni cunoscători ai fenomenului. Va urma un concert simfonic dedicat Banatului de ieri și de azi, ce va fi susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad condusă de dirijorul maghiar Huba Hollokoi. 
 

'Carmen Rock' în cadrul Festivalului Elena Teodorini de la Craiova

Bookmark and Share

În această seară, la Teatrul "Marin Sorescu' din Craiova se va desfășura spectacolul Carmen Rock, bazat pe muzica lui Georges Bizet. Evenimentul este regizat de Antoniu Zamfir și este înscris în ediția de anul acesta al Festivalului Internațional Elena Teodorini. Dirijorul Marius Hristescu, cel care a adaptat și rearanjat lucrarea, va conduce Concertino Accordion Band și Corul Operei Craiovene. În distribuție îi regăsim pe Ljubica Vraneš, Bogdan Zahariea, Ștefan Ignat și Renata Vari, printre alții. Ora de începere este 19,00. 
 

'Boema' la Opera Națională Română Iași

Bookmark and Share

Astăzi, începând cu ora 18:30, pe scena Operei Naționale Române Iași are loc o nouă reprezentație a spectacolului „Boema” semnat de Giacomo Puccini, în regia lui Niky Wolcz și sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc. Unul dintre cele mai reprezentative titluri din creația lui Puccini - alături de „Turandot”, „Tosca” și „Madama Butterfly” - „Boema” va fi adusă în fața publicului, de această dată, de următorii soliști: soprana Nicoleta Maier în rolul „Mimi”, tenorul Florin Guzgă - „Rodolfo”, soprana Cristina Grigoraș - „Musetta”, între alții. 
 

Începe turneul național 'Vă place Beethoven?'

Bookmark and Share

Astăzi începe turneul naţional "Vă place Beethoven?", ce-i are protagonişti pe violoncelistul Răzvan Suma și pe pianistul Daniel Goiţi. Turneul se va derula până în data de 30 octombrie în opt oraşe din România, în program figurând trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata op. 69 nr. 3 în La major, Sonata op. 102 nr. 1 în Do major și Sonata op. 102 nr. 2 în Re major. Cei doi muzicieni dedică seria acestor recitaluri unei cauze caritabile: Hospice Casa Speranței, instituţie ce oferă sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile din Romania. (www.hospice.ro). 
Evenimentul de azi are loc la Sala Capitol a Filarmonicii din Timişoara, de la ora 19.00. Daniel Goiţi şi Răzvan Suma urmează să cânte la Sfântu-Gheorghe, Alba Iulia, Deva, Bistriţa, Iași, la Sala Radio din București şi, la final de turneu, în Sala Filarmonicii din Piteşti. 
 

Actualitatea internaţională

AUDIO. Opera News - 10 octombrie 2017

Bookmark and Share

Sumarul rubricii "Opera News", difuzată marţea, în jurul orei 18.15, în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile". Realizator Luminiţa Arvunescu  

  • Deschidere "triumfală" de stagiune pentru Teatrul "Metropolitan" din New York. Alegerile lui Peter Gelb pentru debutul noii stagiuni şi, totodată, al 100-lea spectacol transmis video în cinematografe din toată lumea? Opera lui Vincenzo Bellini, Norma- cu: Sondra Radvanovski, Joseph Calleja şi Joyce di Donato în fruntea distribuţiei, dirijată de Carlo Rizzi şi în regia lui David McVicar - transmisă de 70 de ţări şi peste 2000 de cinematografe.

  • Disensiuni printre liricofili cu privire la primul recital de operă franceză înregistrat de Jonas Kaufmann (48 de ani) în studiourile SONY. Unii, apreciază cu entuziasm noua incursiune repertorială a marelui tenor bavarez, alţii, absolut deloc...în orice caz, CD ul "L'OPERA", pare să fie - după o lună de la lansare, foarte bine vândut...

  • Cea mai aşteptată deschidere a Stagiunii 2017-2018 are loc în această seară, la Palais Garnier din Paris. Cu: opera Don Carlo de Giuseppe Verdi - în limba franceză şi versiunea în 5 acte, sub conducerea muzicală a maestrului Philippe Jordan (Directorul Muzical al Operei din Paris) şi regia polonezului Khrzystoph Warlikowski. De ce, Don Carloaşteptat cu atâta curiozitate şi emoţie ? În primul rând datorită celor 3 artişti, Jonas Kaufmann - care a acceptat provocarea de a relua partitura rolului titular în limba franceză după ce, ani la rând, a cântat-o doar în italiană, Sonya Yoncheva şi Elina Garanca - ambele, făcându-şi debutul în rolurile Elisabeta, respectiv Eboli. Eventualitatea succesului celor două artiste - Yoncheva şi Garanca - în aceste două roluri "de categorie grea" din creaţia verdiană, garantând totodată, o interesantă evoluţie repertorială în cariera lor...

 

Continuă Concursul de Canto 'George Enescu' de la Paris

Bookmark and Share

Continuă la Paris cea de-a IV-a ediţie a a Concursului Internaţional de Canto "George Enescu", un eveniment derulat până în data de 13 octombrie. Competiţia are două secţiuni: prima este dedicată cântăreţilor profesionişti şi are loc începând de astăzi până în 12 octombrie, pe când a doua este deschisă amatorilor şi se desfăşoară până în 12 octombrie. Limita de vârstă pentru cântăreţii profesionişti este de 37 de ani, în vreme ce pentru amatori nu există restricţie legată de vârstă. 
Premiile oferite câştigătorilor la categoria deschisă profesioniştilor constau în bani, dar şi în oportunitatea susţinerii unui concert şi interpretarea unui rol pe scena Operei Naţionale din Cluj Napoca; iar câştigătorul la categoria amatorilor va avea posibilitatea de a susţine un concert în Franţa sau în România şi de a lua parte la cursurile de măiestrie susţinute în 2018 de Leontina Văduva şi Viorica Cortez. 
Competiţia este organizată de Societatea muzicală franceză "Georges Enesco", a cărei preşedintă este mezzo-soprana Viorica Cortez. 
În cadrul evenimentului este prezentată şi o expozitie de fotografii documentare cu tema Enescu-Lipatti-Corneliu Gheorghiu, menită să marcheze centenarul naşterii lui Dinu Lipatti. 

Vizualizări: 114

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor