altmarius

cultură şi spiritualitate

 

In memoriam Liana Alexandra

Luni, 10 Ianuarie 2011 , ora 12.58

În această dimineaţă (10 ianuarie 2011) s-a stins din viaţă, la vârsta de 63 de ani, compozitoarea şi profesoara Liana Alexandra.

 

Născută în 1947, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a urmat cursuri de perfecţionare la Weimar şi Darmstadt, conduse de Karlheinz Stockhausen, Gyorgy Ligeti, Iannis Xenakis. Liana Alexandra a fost membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a primit, între alte distincţii, Premiul Academiei Române.

Din 1971, a predat orchestraţie şi forme muzicale la Universitatea de muzică bucureşteană. Liana Alexandra a compus în genurile simfonic, vocal-simfonic, cameral, coral.

Ca fostă studentă a Lianei Alexandra la Universitatea Naţională de Muzică, îmi exprim regretele pentru plecarea sa dintre noi şi mă alătur celor care adresează condoleanţe soţului său, compozitorul Şerban Nichifor. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Despre compozitoarea Liana Alexandra l-am rugat să ne vorbească pe Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România:

"Am aflat cu surprindere şi îndurerare despre brusca încetare din viaţă a compozitoarei Liana Alexandra, prin a cărei dispariţie Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor pierde un membru important al său. A avut o activitate componistică marcată de multe succese. A lucrat în domeniul muzicii simfonice îndeosebi, a scris şi cantate, poeme simfonice, sonate, variaţiuni, ciclul Consonanţelor, lucrări de vibraţie componistică şi de sensibilitate. A abordat cu succes atât forme mari, multe dintre ele cu conţinut programatic, cât şi lucrări miniaturale, apelând la un limbaj de calitate şi de accesibilitate.

Este o despărţire dureroasă şi care afectează atât instituţia noastră, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, cât şi învăţământul muzical românesc, îndeosebi Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde Liana Alexandra a lucrat mai bine de trei decenii. Dumnezeu să-i odihnească sufletul!"

Radio România Muzical programează miercuri, 12 ianuarie, de la ora 14.40, o emisiune Univers muzical românesc dedicată Lianei Alexandra.

Maria Monica Bojin
 
Liana Alexandra (n. 27 mai 1947,d. 10 ianuarie 2011 București) este o compozitoare și pianistă română, doctor în muzicologie și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București. S-a afirmat ca compozitoare pe plan internațional încă din anii 1970, obținând numeroase premii[2]. Este căsătorită cu compozitorul și violoncelistul Șerban Nichifor, împreună cu care a fondat, în 1990, Duo Intermedia, un duo instrumental (violoncel și pian) cu care a susținut concerte în România și în străinătate, ca pianistă.
 Studii

A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (în prezent UNMB) în perioada 1965 - 1971, cu Tudor Ciortea, Tiberiu Olah, Emilia Comișel, urmând mai târziu cursuri la Weimar și Darmstadt. În 1994 obține doctoratul în muzicologie la UMNB, cu teza Creația muzicală - un inefabil demers între fantezie și rigoare aritmetică și geometrică.

 Cariera didactică

Din 1971 predă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de compoziție, orchestrație și forme muzicale. A început cariera didactică pe postul de asistent universitar, în perioada 1971-1990, parcurgând ulterior toate treptele didactice: lector (1990-1993), conferențiar (1993-1997) și profesor (din 1997).

 Opera

 Compoziții muzicale (selecție)

  • Simfonia I, 1971
  • Concert pentru clarinet și orchestră, 1974
  • Secvență lirică pentru clarinet, trompetă și pian, 1974
  • Simfonia a II-a (Imnuri), 1978
  • Concert pentru flaut, violoncel și orchestră, 1980
  • „Crăiasa zăpezii” de Liana Alexandra, după Hans Christian Andersen, operă într-un act, 1982 București
  • „Mica Sirenă” de Ana Boldur, după Hans Christian Andersen, balet, 1983 București
  • „In labirint” de Liana Alexandra
  • Simfonia a V-a, 1985-1986
  • Simfonia a VI-a, 1988-1989
  • Poem simfonic „Jerusalem”, 1990
  • „Fanatzie” pentru violoncel și pian, 1994
  • Chant d'amour de la dame à la Licorne” versuri de Étienne de Sadeleer, operă de cameră, 1995
  • Simfonia a VIII-a, 1995-1996

Publicistică

  • Portret Mihai Moldovan, în Muzica, 1985, nr.6
  • Notația unor structuri de tip parlando-rubato, în Muzica, 1987, nr.7
  • Notația unor structuri ritmice muzicale pe baza seriei aditive a numerelor triunghiulare, în Muzica, 1991, nr.2

 Premii

  • Premiul de prietenie România - Israel, 1997 [3]

 Discografie

  • Mansi Barberis, Carmen Petra-Basacopol, Liana Alexandra Șaptefrați, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Cvartettino pentru coarde în stil neoclasic, Sonata pentru flaut și harpă, „Colaje” Pentru cvintet de alămuri, Sonata pentru vioară și pian, LP, Electrecord ST-ECE 01545
  • Șerban Nichifor, Liana Alexandra, Anton Șuteu, Anamorphose, Incantații II, Culori, - Cvartetul Gaudeamus, Formația Musica Nova, LP, Electrecord ST-ECE 01694
  • Crăiasa zăpezii, operă-feerie, LP, Electrecord, ST-ECE 03259
  • Spire Live In Geneva Cathedral St. Pierre, ... Liana Alexandra, Consonances III, ... CD, Touch, 2005

Vizualizări: 1044

Comentariu publicat de Rodica Martinescu pe Ianuarie 11, 2011 la 11:50am
Condoleante familiei si sincere regrete pentru pierderea suferita.Iar noi romanii suntem mai saraci prin trecerea in nefiinta a unor asemenea valori ale culturii romanesti .Dumnezeu s-o odihneasca in pace.
Comentariu publicat de constantin grecu pe Ianuarie 11, 2011 la 3:09pm
Dumnezeu să o odihnească!
Comentariu publicat de lenuta pe Ianuarie 11, 2011 la 7:14pm
DUMNEZEU S-O IERTE..
Comentariu publicat de popescu luminita pe Ianuarie 12, 2011 la 6:51pm
Dumnezeu s-o odihnească în pace!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Ianuarie 15, 2011 la 9:20am
Dumnezeu s-o odihneasca in cele preainalte !
Comentariu publicat de Serban Nichifor pe Ianuarie 19, 2011 la 6:05am
DE CE A MURIT COMPOZITOAREA LIANA ALEXANDRA, PROF.UNIV.DR. LA UNIVERSITATEA NATIONALA DE MUZICA BUCURESTI: Liana era perfect sanatoasa si nu isi dorea decat sa isi incheie cariera didactica in mod normal, deci sa mai stea la catedra anul acesta si inca un an, pana la varsta legala de pensionare.
Din pacate ea a stat insa in calea ambitiilor sefei de catedra Doina Rotaru ce dorea, pentru a se face loc propriei fiice - Diana Rotaru, sa o pensioneze fortat, inainte de vreme, pe Liana.
Din aceasta cauza, in ultima vreme Liana a fost permanent sicanata, calomniata, umilita de sefa de catedra (dar si de acolitii ei - asa cum voi proba prin numeroasele dovezi pe care le voi prezenta la momentul oportun instantei competente) - ce i-a spus direct in septembrie 2010 ca o va pensiona fortat. Vorbele ucid - si acele vorbe care au ucis-o pe Liana au fost spuse miercuri, 5 ianuarie 2011, atunci cand Liana a felicitat-o pe sefa de catedra pentru premiul Academiei Romane obtinut de fiica ei, precizand ca a avut placerea de a asista la decernare, invitata fiind la solemnitatea de la Academia Romana de Domnul Baruch Tercatin, ce obtinuse si el Premiul Academiei Romane. Vorbele sefei de catedra Doina Rotaru ce au ucis-o le Liana au fost urmatoarele: SI CE CAUTAI TU ACOLO ? - vorbe aparent banale, care insa i-au generat Lianei spasmul cerebral (o "banala" durere de cap) ce a dus in cinci zile la hemoragia cerebrala survenita duminica noapte. Eu i-am spus imediat Lianei ca trebuie sa mergem urgent la spital - dar ea nu a dorit sub nici o forma, pentru motivul ca daca s-ar fi internat se afla imediat la Conservator si ar fi fost pensionata pe caz de boala. Pana in ultimul moment a sperat ca se va insanatosi acasa, mai ales ca, in cursul zilei de duminica, aparent starea i se ameliorase.
Asta a fost tot...
Astept cu seninatate sa fiu ucis si eu intr-un mod asemanator. Oricum, in acest moment nu mai am nimic de pierdut, iar moartea va fi pentru mine o mantuire.
Serban Nichifor.
Comentariu publicat de Serban Nichifor pe Ianuarie 19, 2011 la 6:06am
Doamnei Dana Borsan - scrisoare deschisa: Dana,
Este ora 4 a.m. si de la moartea Lianei eu nu mai pot dormi nici noaptea - asta a propos de suferinta pe care tu o cuantificai "la rece".
Iti marturisesc ca discutia cu tine m-a afectat profund: nu ma asteptam ca tu sa te solidarizezi cu criminalii morali ai Lianei si in primul rand cu numita Rotaru Doina ce, profitand de vremelnica ei functie de "sef de catedra", i-a produs Lianei multe suferinte, atat de multe incat pana in ultima zi de viata ea invoca gravele persecutii la care a fost supusa. Spre deosebire de numita Rotaru Doina, Liana avea un talent componistic extraordinar, avea GENIU - si, nu in ultimul rand, FOARTE MULTE PREMII INTERNATIONALE acordate obiectiv, si nu prin manoperele dolosive ale UCMR (gen "mamica" Doinita ii da premiul UCMR "fetitei" Diana).
Mobilul crimei morale a fost clar: Liana trebuia sa fie scoasa de la UNMB pentru a se face loc "fetitei mamicii" sefe de catedra.
Si cate altele... am suficiente probe juridice pe care le veti vedea la timpul potrivit. Ura lor ESTE atat de mare incat nici macar la inmormantare nu au trimis un simplu buchet de flori din partea "catedrei de compozitie".
Din pacate, atat in cazul Lianei cat si in cazul meu (inca in viata), tu uiti elementul esential: OPERA !
Un ultim detaliu: la solemnitatea ce a precedat inmormantarea Lianei A VENIT PERSONAL AMBASADORUL STATULUI ISRAEL PENTRU A TRANSMITE OMAGIUL CELOR MAI INALTE AUTORITATI ISRAELIENE.
Prin urmare, te rog sa te mai gandesti inainte de a face aprecieri de genul celor facute de tine ieri, chiar daca autorii acestei CRIME MORALE iti sunt (banuiesc) prieteni.
Serban Nichifor
Comentariu publicat de Serban Nichifor pe Ianuarie 19, 2011 la 6:08am
Rugaciune (ultima scrisoare adresata Danei Borsan);
Dana,
Iti scriu acum ca teolog binecuvantat de + Patriarhul Teoctist inca din 1994 si iti transmit mai jos rugaciunea pe care o spun neincetat IMPOTRIVA CRIMINALILOR MORALI AI SCUMPEI MELE SOTII, MAREA COMPOZITOARE LIANA ALEXANDRA, PROF.UNIV.DR. LA UNIVERSITATEA NATIONALA DE MUZICA DIN BUCURESTI, ucisa din invidia si neputinta artistica a celor ce - in marea lor ura fata de nobilele traditii ale Muzicii Romanesti, fata de inestimabilul Folclor Romanesc, in fond FATA DE ROMANIA ! - promoveaza prin "creatiile" si "teoriile" lor blestemate satanismul sonor in ipostazele hinduiste (shiviste), buddhiste, maneliste - pervertind totodata si sufletele curate ale studentilor UNMB.
Cred ca ar fi bine sa te alaturi rugaciunii mele.
Serban Nichifor


"Te blestem pe tine, incepatorul rautatilor si al hulei, capetenia impotrivirii si urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine, cel aruncat din lumina cea de sus si surpat pentru mandrie in intunericul adancului. Te blestem pe tine si pe toata puterea cea cazuta ce a urmat vointa ta. Te blestem pe tine, duh necurat, cu Dumnezeu Savaot si cu toata oastea ingerilor lui Dumnezeu, Adonai, Eloi, Dumnezeul cel atotputernic; iesi si te departeaza de la robul lui Dumnezeu . Te blestem pe tine cu Dumnezeu, Care prin cuvant toate le-a zidit si cu Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui cel Unul-Nascut, Care, mai inainte de veci, in chip de negrait si fara patima, S-a nascut dintr-insul; cu Cel ce a facut faptura vazuta si nevazuta si a zidit pe om dupa chipul Sau si, mai inainte, prin legea firii l-a invatat acestea si cu priveghere ingereasca 1-a pazit; cu Cel ce a inecat pacatul cu apa de sus si a desfacut adancurile de sub cer si a pierdut pe uriasii cei necucernici si turnul faradelegilor l-a sfaramat si pamantul Sodomei si al Gomorei cu foc si cu pucioasa l-a ars si spre marturie fumega fum nestins; cu Cel ce marea cu toiagul a despartit si pe popor l-a trecut cu picioarele neudate, iar pe tiranul faraon si oastea cea impotrivitoare lui Dumnezeu, tabara paganatatii, sub valuri de veci a inecat-o. Te blestem cu Cel care, la plinirea vremii, din Fecioara in chip de negrait S-a intrupat si pecetile curatiei intregi le-a pazit; Care a binevoit sa spele prin botez intinaciunea noastra cea veche, cu care noi prin neascultare ne spurcasem. Te blestem pe tine cu Cel ce S-a botezat in Iordan si ne-a dat noua in apa, prin har, chipul nestricaciunii; de Care ingerii si toate puterile ceresti s-au mirat, vazand pe Dumnezeu cel intrupat smerindu-Se, cand Tatal cel fara de inceput a descoperit nasterea cea fara de inceput a Fiului si cand pogorarea Sfantului Duh a marturisit unimea Treimii. Te blestem pe tine cu Cel ce a certat vantul si a linistit viforul marii; Care a izgonit cetele diavolilor; Cel ce prin tina a dat vedere ochilor lipsiti de lumina ai celui orb din nastere si a innoit zidirea cea veche a neamului nostru si celor muti le-a dat grai; Cel ce a curatit ranile leprosilor si pe morti din groapa i-a inviat; Cel ce pana la ingropare cu oamenii a vorbit si iadul prin inviere l-a pradat si toata omenirea a intocmit-o sa nu mai fie cucerita de moarte. Te blestem pe tine cu Dumnezeu atottiitorul, Care a insufletit pe oameni si cu grai de Dumnezeu insuflat dimpreuna cu Apostolii a lucrat si toata lumea a umplut-o de dreapta credinta. Teme-te, fugi, pleaca, departeaza-te, diavole necurate si spurcate, cel de sub pamant, din adanc, inselatorule, cel fara de chip, cel vazut pentru nerusinare, nevazut pentru fatarie, oriunde esti sau unde mergi, de esti insusi Beelzebul, sau de te arati ca cel ce scutura, ca sarpele, sau ca fiara, sau ca aburul, sau ca fumul, ori ca barbat, ori ca femeie, ori ca jiganie, ori ca pasare, sau vorbitor noaptea, sau surd, sau mut, sau care infricosezi cu navalirea, sau sfasii, sau uneltesti rele, in somn greu, sau in boala, sau in neputinta, sau pornesti spre ras, sau aduci lacrimi de dezmierdari; ori esti desfranat, ori rau mirositor, ori poftitor, ori facator de desfatare, ori fermecator, ori indemnator spre dragoste necurata, ori ghicitor in stele, ori sezi in casa, ori esti fara de rusine, ori iubitor de vrajba, ori fara astampar; sau te schimbi cu luna, sau te intorci dupa un oarecare timp, sau vii dimineata, sau la amiaza, sau la miezul noptii, sau in orice vreme, sau la revarsatul zorilor, sau din intamplare te-ai intalnit, sau de cineva esti trimis, sau ai navalit fara de veste; sau esti din mare, sau din rau, sau din pamant, sau din fantana, sau din daramaturi, sau din groapa; sau din balta, sau din trestie, sau din noroaie, sau de pe uscat, sau din necuratie; sau din lunca, sau din padure, sau din copaci, sau din pasare, sau din tunet, sau din acoperamantul baii, sau din scaldatoare de ape, sau din mormant idolesc; sau de unde stim, sau de unde nu stim, cunoscut ori necunoscut, sau din vreun loc nebanuit, pieri si te departeaza, rusineaza-te de chipul cel zidit si infrumusetat de mana lui Dumnezeu. Teme-te de asemanarea lui Dumnezeu celui intrupat si sa nu te ascunzi in robul lui Dumnezeu, ca toiag de fier si cuptor de foc si iadul si scrasnirea dintilor te asteapta, ca rasplatire pentru neascultare. Teme-te, taci, fugi, sa nu te intorci, nici sa te ascunzi cu vreo alta viclenie de duhuri necurate, ci du-te in pamant fara de apa, pustiu, nelucrat, unde om nu locuieste, ci este cercetat numai de Dumnezeu, Cel ce leaga pe toti care vatama si uneltesc aupra chipului Sau; Cel ce in lanturi te-a aruncat in intunericul iadului, pentru noaptea si ziua cea lunga, pe tine diavole, ispititorul si aflatorul tuturor rautatilor. Ca mare este frica de Dumnezeu si mare este slava Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."
Comentariu publicat de Serban Nichifor pe Ianuarie 19, 2011 la 6:17am
UNA DINTRE ULTIMELE SCRISORI ALE LIANEI ALEXANDRA:
"Ostarcizare din partea lui Vantu si Patriciu"
date Sun, Dec 12, 2010 at 11:56 PM
subject Ostarcizare din partea lui Vantu si Patriciu
mailed-by gmail.com

hide details 12/12/10

Deoarece,in mai 2005, am fost inclusa in Registrul de evaluatori ai Ministrului Educatiei,cand era ministru Mircea Miclea si secretar Daniel David,(de la PD)am fost (si sunt) cea mai ostracizata profesoara de la UNMB si aproape total interzisa la UCMR(unde sunt patroni absoluti Vantu si Patriciu).
Un exemplu: in acest an am fost invitata de celebrele studiouri de la Hollywood sa semnez un contract de colaborare pe 20 de ani. Sunt primul compozitor roman care ajunge la Hollywood, dar stirea este interzisa in toata presa scrisa,interzisa sa se anunte la TV si Radio pentru ca nu am luat bani de la Vantu si Patriciu.
De asemenea am fost exclusa din sectia de relatii externe a UCMR,aceasta fiind coordonata de Adrian Iorgulescu(PNL) si Sorin Lerescu de la Universitatea "Spiru Haret".

Luni 13 decembrie incepe festivalul anual al SNR/SIMC(sectia de relatii externe a UCMR),care este monitorizata in totalitate de Vantu si Patriciu. Ei controleaza toate relatiile internationale si prin inspectoratul muzicilor militare care au penetrat Administratia Prezidentiala.
Comentariu publicat de altmariustotal catolic pe Ianuarie 19, 2011 la 6:31am

Domnule Nichifor,

In primul rind vreau sa va urez bun venit in reteaua culturala altmarius, in care veti putea gasi, atit in bloguri, cit si in grupuri extrem de multe referinte la muyzica simfonica, la oamenii care o compun, la orchestrele care o interpreteaza.

VA ADRESEZ CONDOLEANTE SINCERE PENTRU PIERDEREA SUFERITA!

Politica retelei noastre este insa de a evita atacurile la persoana: regretind extrem pierderea compozitoarei Liana Alexandra, ca si a oricarei persoane care se ocupa cu asa-zisa "muzica grea", nu agreem atacurile la persoana, care razbat din rindurile dumneavoastra. Daca va fi cazul, vom gazdui stirile referitoare la activitatea compozitoarei Doina Rotaru, si nimeni - sper - nu ne va reprosa acest lucru. Vrem sa fim un site de stiri, impartial, si de aceea nu admitem imixtiunile politice. Va rog sa intelegeti aceasta pozitie a administratorilor.

Puteti sustine cauza doamnei Liana Alexandra, evitind insa acuzatiile directe.

 

In alta ordine de idei: puteti adera la grupurile constituite, puteti sa va creati pagini proprii, puteti comenta oricare dintre postari. Insa am sa va rog sa NU postati decit fotografii cu un caracter documentar, sau videoclipuri la fel, si in cantitate foarte mica (1-2)

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor