altmarius

cultură şi spiritualitate

http://www.catholica.ro/2015/03/14/in-ce-directie-merge-papa-francisc/

14.03.2015, Roma (Catholica) - La 13 martie, în urmă cu doi ani, lumea l-a cunoscut pe Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, mai cunoscut ca Papa Francisc. Se ştia că Arhiepiscopul de Buenos Aires era puţin deosebit datorită modului în care trăia şi în care conducea pastoraţia, dar nimeni nu îşi imagina ce avea să facă odată devenit Pontif. Pentru a face o evaluare cu privire la aceşti primi doi ani de pontificat, Agenţia Zenit a intervievat-o pe Valentina Alazraki, jurnalistă şi scriitoare. Din 1974 este corespondentă din Vatican a Televisa, cea mai mare reţea din lume în limba spaniolă; din 2005 colaborează şi cu W Radio. Şi-a început cariera de vaticanistă în 1974, în timpul pontificatului Papei Paul al VI-lea. Cu Papa Ioan Paul al II-lea a participat la 100 de călătorii apostolice în străinătate. Este prima jurnalistă care l-a intervievat pe Papa Ioan Paul al II-lea în ajunul călătoriei sale în Mexic, în ianuarie 1979. Interviul a apărut în traducere pe Ercis.ro.

- Cunoscând istoria sa personală, experienţele sale, ţara şi continentul de provenienţă, faptul că era iezuit, dumneavoastră v-aţi imaginat că pontificatul noului Papă avea să zguduie aşa de mult Biserica?

– Când Papa Francisc s-a arătat la Loja Bazilicii şi a rostit cuvintele „Bună seara”, am avut senzaţia clară că în acel moment se termina cu adevărat pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea. Dar pentru a spune adevărul, prima apariţie a Papei Francisc mi-a amintit apariţia Papei Wojtyła: ceremonierul îi spusese că nu trebuie să spună nimic şi să se limiteze la binecuvântare. În schimb el, stricând ceremonialul, i-a salutat pe credincioşi şi a rostit discursul în care a apărut vestita frază: „Şi iată că Preadistinşii Cardinali au chemat un nou Episcop de Roma. L-au chemat dintr-o ţară îndepărtată…”

Papa Francisc a făcut la fel, vorbind despre Cardinalii care au mers să-l ia pe noul Episcop de Roma „aproape la capătul lumii…” Această spontaneitate şi uşurinţa de a crea contactul cu mulţimea ale Papei Francisc mi-au amintit de Papa Ioan Paul al II-lea. Dar imediat după aceea s-a întâmplat un lucru nou: Papa Bergoglio s-a înclinat cerând credincioşilor binecuvântarea. Acest gest – primul dintr-o lungă serie – trebuia să ne facă să înţelegem că aveam de-a face cu un Papă diferit.

- Am fost obişnuiţi să evaluăm pontificatele trecute analizând importanţa Magisteriului şi a călătoriilor apostolice prin impactul lor asupra Bisericii şi asupra lumii. După doi ani ai pontificatului Papei Francisc, documentele sunt puţine: Enciclica Lumen fidei despre credinţă, scrisă la patru mâini cu Papa emerit, şi Exortaţia apostolică Evangelii gaudium despre vestirea Evangheliei în lumea actuală, care este considerată documentul programatic al pontificatului. Călătoriile în străinătate au fost 7, cu 9 ţări vizitate (Brazilia, Ţara Sfântă, Coreea, Albania, Franţa, Turcia, Sri Lanka şi Filipine). Privind astfel ar fi un pontificat normal. Cum de se vorbeşte deja despre pontificatul Papei Francisc ca despre un eveniment „revoluţionar”?

– Ori de câte ori cineva îl întreabă dacă este un Papă revoluţionar, Papa Francisc răspunde că el nu se simte revoluţionar, ci realizează ceea ce au cerut Cardinalii înainte de Conclav, şi că în fond se întoarce la originea Bisericii Catolice şi la mesajul Evangheliei. Cred că există cu siguranţă o revoluţie în desfăşurare atât prin stilul pontificatului cât şi în tentativa de a schimba mentalitatea oamenilor şi mai ales a celor din Biserică. Gesturile sale – cum ar fi să locuiască în Casa Santa Marta, să folosească o maşină obişnuită, să poarte pantaloni negri sub sutana albă – fac în aşa fel încât Papa să fie perceput ca un Papă revoluţionar. Această imagine este confirmată şi de faptul că Papa Francisc vorbeşte mereu despre săraci.

În prima întâlnire cu noi, jurnaliştii, ne-a spus că doreşte o Biserică săracă pentru săraci. Desigur, Biserica şi Papii au vorbit mereu şi s-au ocupat mereu de săraci – vezi opţiunea preferenţială pentru săraci, Enciclica Populorum progressio a Papei Paul al VI-lea şi toată doctrina socială a Bisericii – însă Papa Francis accentuează foarte mult această temă, atât prin cuvinte cât şi prin gesturi. Cât priveşte experienţa mea personală, eu vedeam în Ioan Paul al II-lea pe Papa, în sensul că el se simţea Papă şi reprezentant al unei instituţii milenare iubite şi respectate. Wojtyła a adăugat la acest rol oficial umanitatea sa. Cu Papa Francisc s-a accentuat aspectul uman şi a scăzut, cred, rolul instituţional al Papei, aşa cum îl înţelegeam până astăzi.

- Papa lui „cine sunt eu pentru a judeca?”, foarte deschis faţă de cei îndepărtaţi, în predicile sale de dimineaţă la Santa Marta ia în vizor, adesea cu cuvinte foarte dure, pe credincioşii catolici, dar şi pe preoţi şi Episcopi, fără a vorbi despre criticile sale aduse Curiei exprimate la 22 decembrie 2014. Se pune întrebarea: de ce această continuă critică a tuturor ambientelor Bisericii? Această critică are de-a face cu lupta sa împotriva „mondenităţii” Bisericii?

– Am auzit mulţi preoţi şi surori care se plâng spunând: „De ce Papa se ia de noi? Ne bate mereu cu băţul. Şi nu face aceasta cu oamenii care sunt departe de Biserică”. Probabil că Papa vrea să schimbe radical mentalitatea credincioşilor. Eu, ca părinte, cred că tatăl este mai sever cu copiii, pretinde mai mult de la ei decât de la persoanele străine: pentru aceasta Papa Francisc pretinde mai mult de la oamenii Bisericii. Dar este şi altceva: Papa vrea să îi facă să fie mai deschişi pe cei care nu cred, fie ei indiferenţi sau ostili. Şi aceşti oameni sunt într-un fel atraşi de Papa Francisc, le place de Papa Francisc.

Cred că această critică a sa adusă Curiei şi mondenităţii în Biserică vine din mandatul pe care l-a primit din adunările Cardinalilor înainte de conclav. Mulţi Cardinali criticau Curia Romană care într-un fel l-a „trădat” pe Papa Benedict al XVI-lea. Şi noul Papă trebuia să facă şi el „curăţenie”. Papa Francisc face reformele structurale dar a simţit şi dorinţa de „a re-evangheliza” Curia: aceasta explică predicile sale de la Santa Marta şi către Curie. Dar nu se limitează la aceasta: Papa lansează tuturor catolicilor provocarea de a trăi credinţa în mod radical. Lui nu îi plac catolicii lâncezi.

- Colegul nostru de la Le Figaro, Jean-Marie Guénois, îl numeşte pe Papa Francisc „misionarul incisiv”, interesat numai să îi convertească pe oameni la Cristos. Pentru aceasta, Papa repetă că creştinismul nu este religia dogmelor şi a interdicţiilor, nici religia pentru iniţiaţi, ci este religia „milostivirii lui Dumnezeu”, fără „bariere de vamă”. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

– Am rămas foarte uimită când, la întoarcerea din Brazilia, vorbind cu jurnaliştii, Papa Francisc a răspuns la toate întrebările, dar când un coleg l-a întrebat de ce nu vorbea mult despre avort şi despre apărarea vieţii, el a părut supărat. A explicat foarte pe scurt că este fiul Bisericii, deci poziţia sa este clară şi nu trebuie să vorbească în fiecare zi despre aceste teme. M-a uimit şi că în timpul aceleiaşi întâlniri cu jurnaliştii, Papa a mulţumit unei alte jurnaliste pentru întrebarea referitoare la lobby-ul gay în Vatican. Este clar că există teme pe care le iubeşte mai mult decât pe altele, cu privire la care se simte mai în largul său.

- Momentul cel mai dramatic al pontificatului a părut Sinodul pe tema familiei, unde s-au repetat într-un fel diviziunile care au avut loc în timpul Conciliului Vatican II. Miza este foarte mare, pentru că trebuie să se decidă dacă Biserica trebuie să încerce să schimbe lumea în cheie evanghelică sau dacă trebuie să o urmeze. Ce se va putea întâmpla în a doua sesiune a Sinodului din octombrie anul acesta?

– Cred că va continua ciocnirea. Cred că Papa la un moment dat a spus: să punem toate cărţile pe masă, în libertate deplină, putem face aceasta pentru că aici sunt eu, care sunt garant al învăţăturii.

- După doi ani de pontificat, putem spune unde vrea să ducă Biserica Papa Francisc?

– Papa Francisc spune mereu că a venit la Roma cu valijoara sa şi că se gândea să se întoarcă în Argentina imediat după conclav, că nu are niciun proiect personal şi că se lasă condus de Duhul Sfânt.

Sursa: Ercis.ro

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor