altmarius

cultură şi spiritualitate

Ilinca Dumitrescu, lansarea discului 'Recital de Pian'

 

Bookmark and Share
Publicat: joi, 5 Martie 2020 , ora 16.32

 




Editura Casa Radio vă invită, duminică, 8 martie, începând cu ora 19.00, la un eveniment găzduit de Casa Artelor „Dinu Lipatti“: lansarea albumului "Ilinca Dumitrescu - Recital de Pian". Discul, apărut în colecţia Maestro a Editurii Casa Radio, cuprinde înregistrările din Fonoteca Radio România ale unor creații emblematice din repertoriul pianistic romantic, semnate de Robert Schumann, Franz Liszt, Aleksandr Skriabin și Serghei Rahmaninov, în interpretarea inconfundabilă a prestigioasei pianiste Ilinca Dumitrescu. Aflăm mai multe despre această lansare chiar de la semnatara discului...

Toate înregistrările mele sau aproape toate, în afară de câteva realizate în Statele Unite ale Americii, toate înregistrările mele au fost făcute în Studioul Radio, în actualul Studio "Mihail Jora". De când eram copil, când am făcut primele înregistrări la vârsta de 7 ani, până în ultimii ani toate înregistrările au fost făcute în Radio. Așa că, sunt extrem de legată de Radiodifuziunea Română și cu toată gratitudinea și amintirile frumoase legate de colaborarea mea cu maeștrii de sunet din radio și cu toți tehnicienii. Acum, aceste înregistrări care sunt pe ultimul disc, acesta realizat de Editura "Casa Radio", și care va fi lansat duminică, sunt înregistrări la care eu țin foarte mult; sunt înregistrări timpurii. Acest disc este cu înregistrări de-ale mele de la 23-25 de ani, dar sunt înregistrări la care țin mult; e Kreisleriana de Schumann - una din cele mai importante lucrări pentru pian, o lucrare monumentală, Mefisto Vals de Liszt - așa cum am scris și în prefața discului, poate cea mai dificilă lucrare pentru pian, cu toate procedeele tehnice și invențiile extraordinare realizate de Franz Liszt în fața claviaturii. Apoi, niște piese iubite de mine... îmi pare rău că nu am reușit să înregistrez tot ciclul preludiilor de Skriabin op.11 pe care eu le-am cântat de multe ori. Aici, pe disc, veți găsi două preludii op.11 și un alt preludiu, op.16 de Skriabin. Sunt piese de atmosferă, piese care fac un contrast cu ceea ce este înainte, cu Liszt și cu ultimul studiu de Rahmaninov, care este ultima piesă de pe disc, un studiu tablou în Re major op.39. Am vrut să fie un CD cu muzică romantică, piese pe care le-am cântat de-a lungul carierei în foarte multe locuri din țară și din străinătate și am vrut să rămână acest document.


Lansarea discului "Recital de pian", apărut în Colecția Maestro a Editurii "Casa Radio", va avea loc la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din capitală, acolo unde începând cu ora 19.00, duminică, 8 martie, cu ocazia lansării, veți susține și un recital. Ce pregătiți pentru public?

În primul rând, vreau să vă spun că este un loc cu totul special în București și în țară și pe plan internațional această casă a lui Dinu Lipatti. Mi-a făcut întotdeauna plăcere să cânt în case memoriale. În multele turnee, în multe locuri am cântat în diverse case - Chopin, casa lui Skriabin, în casa lui Bartok la Budapesta, nu mai vorbesc de toate locurile legate de George Enescu din București și din alte locuri din țară, la Stupca, Muzeul memorial "Ciprian Porumbescu". Aceste case păstrează o atmosferă cu totul specială și ești înfiorat, ești plin de emoție când cânți acolo. Am cântat și le Beethoven haus la Bonn. În momentul în care știi că acele instrumente sau acele locuri au fost înnobilate de prezența marilor genii, vii cu multă sfială în aceste case. Ei, această nouă apariție pe scena culturală a Bucureștiului, casa Artelor "Dinu Lipatti", este un lucru cu totul excepțional și Bravo! directoarei și regizoarei, bineînțeles, Alice Barb, care este director al Casei Artelor "Dinu Lipatti" și care a gândit splendid renovarea casei și tot ce ține de organizarea unor programe cu totul aparte. Eu am cântat deja de mai multe ori aici, în cadrul unui festival, apoi astă toamnă în cadrul Festivalului Meridian, și-acum, iată, Societatea Română de Radiodifuziune, Editura "Casa Radio" colaborează cu Casa Artelor și lansăm CD-ul. Și m-am gândit atunci, sigur, că ar fi bine să cânt live, să fac un recital de aproape o oră cu lucrări în principiu romantice și oarecum legate de compozitorii care sunt pe disc, dar și legate de primăvară, de aceste prime zile din luna martie, care întotdeauna aduc așa un sentiment neliniștitor-plăcut, de așteptare a primăverii și gânduri pozitive. Asta am vrut să fie, ceva plin de bucurie și poate de o culoare frumoasă, verde proaspătă.

Voi cânta Arabesca de Schumann, legat desigur de Kreisleriana - Kreisleriana este op.16, Arabesca este op.18. Apoi, Fantezie impromptu de Chopin, piesă pe care o cânt adeseori. Din Anotimpurile de Ceaikovski am ales tocmai luna martie - Cântecul ciocârliei și luna aprilie - Ghiocelul. Apoi Skriabin - cele trei preludii care sunt și pe disc, le voi cânta pe viu. Bineînțeles că, de câte ori cânt la Casa Lipatti, interpretez și o lucrare de Dinu Lipatti și acum va fi din nou Nocturna pe o temă moldovenească, dedicată maestrului Jora. După cum știți, maestrul Jora a fost și profesorul meu - i-am fost ultima elevă - și e un moment emoționant să știu că această lucrare de Lipatti ăi e dedicată lui Mihail Jora. Apoi, trei piese lirice de Grieg: În primăvară, Ciripit de păsărele și Fluturele - piese celebre, splendide miniaturi. Și apoi, foarte cunoscutele trei piese, ultime, Cântecul de primăvară de Felix Mendelssohn, Liliacul de Rahmaninov și Murmurul primăverii de norvegianul Christian Sinding. Eu sper să fie un program pe placul auditorilor. La sfârșit va fi un moment plăcut pentru ascultătorii care vor participa la recital - pentru mine, precis va fi foarte plăcut - o sesiune de autografe. Editura "Casa Radio" va sosi împreună cu discurile și voi fi alături de melomani.

Acum, vreau să vă spun un moment foarte important legat de această lansare de disc; am niște invitați speciali. În primul rând, de la Editura "Casa Radio" vor veni la Casa Lipatti două persoane la care țin foarte mult și le apreciez în mod deosebit: doamna Gilda Rădulescu, care conduce editura, și muzicolog Tiberiu Comandașu. Alături de ei, care sunt ca niște amfitrioni împreună cu doamna Alice Barb, am patru invitați speciali, ambasadori, excelențele lor dr. Simona Ioan Corlan, domnul dr. Călin Fabian, domnul ambasador Petru Petra și domnul ambasador Neagu Udroiu. Sunt personalități pe care le-am întâlnit de-a lungul turneelor mele, de-a lungul și de-a latul pământului, cu care am rămas în frumoase relații de prietenie și de prețuire deosebită și pe care i-am invitat la un colocviu nonconformist, gândindu-mă în acest spirit și la fratele lui Dinu Lipatti, la ambasadorul Valentin Lipatti, un om de deosebită cultură, o personalitate a diplomației românești, care a locuit împreună cu fratele lui, Dinu Lipatti, în această casă. Deci, am vrut să fie, așa, o legătură intelectuală și sufletească mai specială. Așa că vă invit și la acest mic colocviu, o discuție care va fi după recital.

Interviu realizat de Lucian Haralambie

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor