altmarius

cultură şi spiritualitate

Cronica ediţiilor:
Goga şi publicistica radicală de Răzvan Voncu

 

http://www.romlit.ro/goga_i_publicistica_radical

Cenzura din perioada comunistă a făcut ca unele opere să fie înconjurate, în mentalul colectiv, de o inefabilă aură, aşa cum se întâmplă întotdeauna cu „fructul oprit”.
Însă trebuie spus că, dacă interzicerea publicării unor opere, pe criterii ideologice, a fost un fapt reprobabil, aura de care s-au bucurat unele dintre aceste texte interzise a fost, totuşi, nemeritată. Publicarea lor, azi, le vădeşte mai prejos de aşteptările publicului. Cazul, poate, cel mai elocvent este cel al publicisticii lui Octavian Goga, a cărei reeditare a început, în cadrul seriei de Opere, la Academie.
Goga a fost unul dintre primii scriitori trecuţi la index de cenzură. Încă din 1944, odată cu declanşarea campaniilor de „revizuiri” de după răsturnarea guvernării antonesciene, numele său a fost printre primele pronunţate de către reprezentanţii stângii. Acuzat de a fi format un guvern care a pregătit dictatura regală şi a introdus legislaţia rasială, Goga avea să fie scos, pentru aproape două decenii, din literatură. Opera sa nu a mai fost reeditată, numele său nu a mai fost menţionat decât ca exemplu negativ, iar cărţile sale au fost trecute în fondul secret al bibliotecilor. Recuperarea a început de-abia în timpul dezgheţului dejist, însă nu a fost niciodată completă, cu toate că poezia lui Goga s-a aflat printre preferatele regimului ceauşist, cel puţin în ultimul deceniu. Deşi naţionalist, regimul lui Ceauşescu nu a permis reeditarea, nici măcar într-o ediţie critică pentru uzul specialiştilor, a volumelor de publicistică ale poetului-politician. Nu e de mirare, deci, că titluri ca Mustul care fierbe circulau, prin mediile intelectuale ale anilor ’80, învăluite într-un halou de prestigiu egalat doar de eseurile lui Eliade şi Cioran sau de opera (orală, în fond), a lui Nae Ionescu.
Ediţia de faţă şi-a propus să ne restituie critic întreaga creaţie a lui Octavian Goga. Implicit, şi publicistica sa. Operaţiunea este de mare delicateţe, pentru că, deşi nu este vorba de scrieri gen Mein Kampf, antisemitismul violent şi evident al poetului, ca şi, în general, atitudinile sale antidemocratice, de extremă dreaptă, necesită o editare critică atentă. Nimeni nu suspectează, fireşte, o ediţie critică patronată de Academia Română că ar putea face propagandă unor idei condamnate de istorie, însă geneza şi rolul acestor opinii, în cadrul de idei al epocii, trebuie explicate ştiinţific. Cu toate că explicaţia fundamentală – şi anume, cum se poate ca un poet atât de sensibil la durerile neamului său să profeseze convingeri antidemocratice şi antisemite? – nu va putea fi dată de nimeni, cred, ea ţinând de tenebrele sufletului scriitorului.
Îngrijitorul ediţiei academice este Ion Dodu Bălan, un specialist cunoscut în materie de Goga, căruia i-a dedicat o monografie (în mai multe ediţii) şi multe alte studii şi cercetări. Editorul a ales să ne ofere publicistica poetului în două volume (II şi III ale seriei de Opere), din care deocamdată a apărut numai primul. Volumul conţine, astfel, toate culegerile de publicistică tipărite în timpul vieţii autorului: O seamă de cuvinte (1908), Ce e „Tribuna” zilelor noastre? (1911), Însemnările unui trecător (1911), Strigăte în pustiu (1915), Mustul care fierbe (1927), Precursori (1930), ... Aceeaşi luptă: Budapesta – Bucureşti (1930). Urmează ca articolele neincluse în volume, discursurile trase în broşuri, precum şi volumul postum de Discursuri (1942) să constituie materia volumului următor. Vom avea, astfel, de-abia atunci, întregul material pe baza căruia să putem judeca activitatea publică a lui Goga şi vom putea investiga, eventual, legăturile interne ale unei opere care mai cuprinde şi poezie, şi dramaturgie. Nu e un secret pentru nimeni, bănuiesc, slăbirea capacităţii de creaţie a poetului, în special după Primul Război Mondial: publicistica şi discursurile politice ar putea oferi o explicaţie plauzibilă acestei îndepărtări de literatură.
Deocamdată, să constatăm că, deşi editarea ştiinţifică a culegerilor de publicistică antume reprezintă un câştig pentru istoria literară – între altele, pentru că, restituind textul, spulberă legendele –, criteriile alcătuirii ediţiei sunt, pe alocuri, discutabile. Împărţirea în două volume (al doilea, încă needitat) a pus o problemă pe care editorul o putea rezolva şi altfel. Practic, criteriul cronologic, consacrat de volumul I şi afirmat şi în Nota asupra ediţiei din volumul al II-lea, a fost spulberat. Separarea operei publicistice antume de articolele rămase în periodice ar fi fost justificată dacă toate apăreau într-un singur volum. Aşa, în două, refacerea mersului gândirii publicistice a poetului va fi mult îngreunată, mai ales dacă volumul următor va întârzia.
În al doilea rând, deşi este o ediţie critică, alcătuită de un specialist indiscutabil în materie de Goga, acest volum al II-lea al seriei de Opere nu conţine nici o notă explicativă. Toate notele şi comentariile, ne spune îngrijitorul ediţiei, vor figura în volumul al III-lea. Soluţie mai mult decât curioasă, şi nu numai din punctul de vedere al uşurinţei întrebuinţării ediţiei. Publicistul Octavian Goga nu este Maica Tereza, iar textele sale conţin o mulţime de afirmaţii inacceptabile, opinii rasiste, luări de poziţie antidemocratice etc., dar şi fraze şi idei interesante, la care am putea medita: toate acestea se cereau comentate şi puse într-un cadru ideatic mai larg. Probabil că volumul al III-lea va aduce completările necesare, însă ediţia rămâne dezechilibrată, iar cititorului neprevenit nu-i este recomandat să folosească numai volumul al II-lea, spre a nu trage concluzii nepotrivite.
Căci textele lui Goga, citite la rece şi fără comentariile editoriale necesare, atestă totuşi un adevăr istorico-literar: după 1918, îndepă rtarea lui Goga de literatură este nu atât o opţiune de viaţă, cât o rezultantă inevitabilă a limpezirii structurii interioare a poetului. Care nu este un liric, ci un discursiv. Deşi, în mod straniu, Goga este antisemit şi antidemocrat încă din 1908 (când nimeni în Ardeal nu era), se observă la lectură o mare diferenţă între articolele sale de până la 1914 şi cele de după declanş area Primului Război Mondial. Cele din perioada 1908-1911, minus accentele rasiste, intră pe deplin în cadrul luptei de idei care se dădea între românii din Dubla Monarhie, în urma eşecului politicii pasiviste promovate de Partidul Naţional Român. Goga, mai tânăr decât liderii acestuia şi înverşunat ortodox, este adeptul abandonării liniei legaliste şi al declanşării luptei deschise împotriva Imperiului, şi în special împotriva maghiarilor. Încă de atunci, vocaţia sa politică este manifestă şi tot de atunci începe involuţia sa lirică.
Începând din 1915, însă, publicistica lui Goga începe să ia o turnură regretabilă. Mai întâi, prin critica acerbă a Vechiului Regat, făcută de cineva care, venit de peste munţi, nu înţelegea nici fineţea, nici condiţionările aparte ale vieţii politice bucureştene. Goga este unul dintre cei care, în numele unui ideal etic desuet şi iluzoriu, au contribuit decisiv la prăbuşirea stimei de sine a românilor, înfăţişând viaţa din Vechiul Regat exclusiv sub latura ei coruptă şi decadentă, ignorând cu desăvârşire enormul elan creator şi, mai ales, inteligenţa politică naţională care avea să creeze, în 1918, România Mare.
Iar volumele postbelice sunt de-a dreptul ratate. Idei tot mai puţine, clişee „patriotice”, un verb oratoric impresionant prin energie (dar vetust în raport cu epoca, inclusiv la nivel de limbaj), şi o atitudine tot mai agresivă faţă de elementele ce alcătuiau democraţia românească. Imperfectă, desigur, dar net superioară totalitarismelor.
Nici o revelaţie, aşadar, şi în nici un caz o operă „întemeietoare”. Doar o reeditare necesară, deşi imperfectă.

 

Vizualizări: 40

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor