altmarius

cultură şi spiritualitate

Cronica Ideilor:
Galeria eliminaţilor de Sorin Lavric

http://www.romlit.ro/galeria_eliminailor

Dacă Cicerone Ioniţoiu ar fi fost istoric, cele 23 de nume din Figuri de legendă ar fi alcă tuit o galerie de portrete seci, zugră- vite cu stricteţe sobră, din dorinţa de a prinde trecutul în convenţiile unor consemnări „obiective“. 
Am fi avut atunci o serie de biografii amabile, în cursul cărora ofiţeri, partizani, deţinuţi politici sau oponenţi ideologici ar fi intrat în albia unor zugrăviri terne. Dar cum istoria nu e ştiinţă obiectivă, modul cel mai sigur de a omorî trecutul e să-l îngropi în tiparul unor cazuistici ştiinţifice, din detaliile cărora nu mai răzbate nici o urmă de tensiune. Adevărul ştiinţific e o farsă care goleşte trecutul de drama celor care l-au trăit pe viu, de aceea opusul metodei cazuistice – simplă enumerare contabilicească de date inerte – e spiritul mărturisitor, unde condiţia adevărului e dată de împărtăşirea aceloraşi încercări prin care au trecut fiinţele evocate. Cu zece ani de detenţie politică, timp în care a cunoscut din interior mare parte din fauna penitenciară, Cicerone Ioniţoiu e un martor căruia timpul i-a acordat din oficiu un certificat de credibilitate morală. Verosimilitatea lui stă în împărtăşirea aceloraşi condiţii cu cei pe care îi descrie, şi de aici şi umoarea frămîntată a paginilor de faţă. 
M-am întrebat după ce criteriu şi-a ales Ioniţoiu personajele, şi răspunsul plauzibil stă fie în cunoaşterea lor nemijlocită, fie în cazul tragic al destinului lor. Pe unii i-a ales fiindcă a suferit lîngă ei, pe alţii fiindcă drama lor l-a impresionat. În prima categorie intră Remus Radina, Ion Ovidiu Borcea sau Grigore Caraza, în a doua Aurel State, Vasile Paraschiv sau Ion Gavrilă Ogoranu. A înfăţişa în amănunt cazul fiecăruia ar fi o întreprindere imposibilă, de aceea m-am întrebat la rîndul meu ce criteriu pot folosi ca să-l facă pe cititor să simtă ceva din statura acestor fiinţe. Mi-am dat seama că orice clasificare pe seama unor repere exterioare (pătură socială, educaţie, fronda de care s-a făcut vinovat, închisorile prin care a trecut fiecare etc.) suferă tocmai de unghiul de broască al cazuisticii convenţionale. Nu poţi sugera măreţia unor oameni privindu-i cu ochiul placid al specialistului. În acest fel le-aş fi redus portretele la traseul unei biografii ceva mai dureroase, dar aflate încă în matca normalităţii. I-aş fi zugrăvit elogios, dar i-aş fi lăsat în condiţie firească. Cînd de fapt oamenii aceştia trecuseră în altă condiţie şi depăşiseră un prag, iar cine depăşeşte un prag se cheamă că este eliminat. Latinescul elimino-are surprinde tocmai trecerea peste pragul (limen) preschimbat în graniţă ce desparte două lumi, cu remarca obligatorie că atîta vreme cît eşti într-o parte a pragului nu înţelegi nimic din timbrul celeilalte lumi. Saltul peste prag aduce cu o iniţiere pe care cei rămaşi de partea cealaltă nu o intuiesc defel, iar iniţiatul este privit ca un eliminat, ca un proscris căruia i se aplică reţeta lui capitis deminutio: un intrus căzut din drepturile elementare ale comunităţii. Aurel State sau Grigore Caraza au trăit cu semnul eliminării pe frunte, de aici destinul lor neverosimil. 
Ce face ca un destin să fie neverosimil e gradul de peripeţie pe care îl conţine, peripeţia însemnînd o schimbare bruscă care schimbă definitiv traseul unei vieţi. Cînd Aristotel face în Poetica teoria peripeţiei, precizează că omul trecut printr-o răsturnare de destin se defineşte prin două trăsături: 1) suferinţa (pathos) şi 2) dezvăluirea caracterului, pe care abia acum martorul i-l recunoaşte (anagnosis) cu adevărat. Oricît de versatil ar fi un ins, el îşi dă arama pe faţă în clipa în care, îndurînd peripeţia, începe să sufere. Suferinţa e indiciul depăşirii pragului. Pe scurt, recunoşti statura lăuntrică (aurul sau arama) unui om după felul cum răspunde la situaţii-limită. 
Dacă aplicăm acest criteriu asupra celor 23 de iniţiaţi-eliminaţi din volumul Figuri de legendă, merită să le urmărim suferinţa în clipa în care şi-au dezvăluit caracterul. În linii mari, sunt două situaţii generice: împricinaţii răspund fie printr-un gest remarcabil, fie printr-un sfîrşit memorabil. Se subînţelege de fiecare dată e vorba de un detaliu atroce care, în ciuda cruzimii, trădează stofa eliminatului. Iată exemplele: 
Gesturi memorabile. Alexandru Coşereanu, născut în 1931 în judeţul Neamţ, nemaisuportînd regimul de la Canal, se hotărăşte să moară, drept care se repede la soldatul de planton cerîndu-i imperios să-l împuşte. Rezultatul nu e pe măsura aşteptărilor: în loc să fie împuşcat, e înfăşurat în sîrmă ghimpată şi trimis în lagărul din apropiere. Cînd e coborît din dubă, omul nu mai are piele. 
Grigore Caraza, după 23 de ani de închisoare, refuză să plece din Aiud în ziua eliberării, justificîndu-ş i gestul în faţa ofiţerului de serviciu prin butada: „Pînă acum nu mă lăsaţi să ies şi acum mă împiedicaţi să rămîn“. Urmarea e că e dat afară din închisoare cu forţa. 
Aurel State, ofiţer de Vînători de Munte, de teamă că sub tortură îşi va trăda prietenii, se urcă pe acoperişul închisorii Uranus şi se aruncă pe trotuar de la înăţimea a cinci etaje: se face zob, dar nu moare, fiind cules în pătură şi dus la Văcăreşti. Cele 120 de fracturi depistate de medici nu-i va împiedica pe judecători să-l condamne la 18 ani de închisoare, pe care îi va face în cîrje la Aiud. 
Vasile Paraschiv, după ce este bătut şapte zile cu săculeţi de nisip pînă ajunge să urineze sînge, de cum scapă se duce acasă şi pune pe hîrtie totul, ca nu cumva să uite vreun amănunt destinat posterităţii. Ion Gavrilă-Ogoranu stă ascuns 21 de ani pînă în 1976, cînd, după arestare, securiştii se uită la el ca la urs, neştiind ce să-i facă celui pe care îl vînaseră trei decenii: să-l execute sau să-l supravegheze. În rîndul gesturilor memorabile intră şi seninătatea de a veni în întîmpinarea sfîrşitului: Titu Jubleanu le ajută pe Maria Ploaie şi Ioana Arnăuţoiu să coboare din ascunză toarea din grota Rîpelor cu Brazi, şi după ce le vede ajungînd jos nevătămate, trage în trupele de Securitate şi apoi se sinucide. 
Un caz aparte este ilustrat de Florea Olteanu, procuror eliberat din magistratură din motive de insubordonare ideologică, care se hotărăşte să nu asculte de nici o comandă pe care o primeşte în închisoare, sfidînd orice coerciţie venită de la gardieni. Refuză să se ridice în picioare la intrarea ofiţerilor în celulă, refuză să iasă la muncă, încalcă orice cosemn şi respinge orice ordin. Cu timpul devine un ochii deţinuţilor `n simbol al nesupunerii penitenciare. Considerat un element instigator cu neputinţă de încovoiat, va supravieţui regimului penitenciar şi va depune după 1989 mărturie. 
Sfîrşituri atroce. Sar peste morţii din penitenciarul Piteşti, pe care Cicerone Ioniţoiu îi descrie în capitolul „Grigore Dumitrescu, un ţărănist care a demascat Piteştiul“, întrucît fenomenul se bucură deja de o relativă notorietate. Mai puţin se ştie cum au murit fraţii Şuşman (Teodor şi Laurian): încercuiţi de Securitate în satul Traniş pe 2 februarie 1958, refuză să se predea şi ard de vii în şura în care se adăpostiseră. Dumitru Apostol, partizan din judeţul Argeş, e adus pe 5 februarie 1950 în faţa primăriei din satul Şuici şi împuşcat din spate cu pistolul mitralieră, fiind lăsat în mijlocul comunei spre a sluji drept temă de meditaţie consătenilor. 
Marin Ţucă, ofiţer de artilerie născut în judeţul Vîlcea, e coborît din dubă lîngă satul Les, la 15 km de Oradea, în prezenţa grefierului şi medicului de serviciu, Cornel Onaca. I se citeşte sentinţa, este întors cu spatele şi împuşcat în ceafă de plutonier. Căzut jos, Marin Ţucă se zbate în agonie, iar Cornel Onaca povesteşte: „Eram înmărmurit. Se zbătea ca un pui de găină căruia i s-a tăiat capul. «Tovarăşe doctor, constataţi?», mi-a zis plutonierul. «Ce să constat? Că se zbate?» şi am strigat: «Fie-ţi milă şi mai împuşcă-l odată!» Şi i-a mai tras două gloanţe în cap.“ (p. 251) 
În toate aceste cazuri, ritualul execuţiei lipseşte, sub pripa dată de urgenţa lichidării. Dincolo de aceste detalii macabre, Cicerone Ioniţoiu are „periţia“ chinului (cum ar fi spus Călinescu), adică experienţa suferinţei sub acuitatea căreia se dezvăluie caracterul unui om. Experienţa i-a dat putinţa de a intui stofa eliminaţilor care au rămas în memoria colegilor de generaţie, volumul fiind o analectă de figuri ad legendum, fiinţe care merită să fie evocate şi citite.

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor