altmarius

cultură şi spiritualitate

G.Călinescu la "Jurnalul literar" de Ion Buzaşi

http://www.romlit.ro/g.clinescu_la_jurnalul_literar
Personalitatea proteică a lui G. Călinescu s-a manifestat si în conducerea unor ziare si reviste. După ce a colaborat la o serie de reviste interbelice, a întemeiat si condus publicatii proprii: Capricorn (1930); Jurnal literar seria I (1939 - si seria a II-a 1947-1948); Tribuna poporului (1944-1945); Natiunea (1945-1946); La Roumanie nouvelle si Stadii si cercetări de istorie literară si folclor. 
Dintre acestea cea mai importantă pentru literatura română este Jurnalul literar. Aparitia acestui hebdomadar literar este legată de scurta perioadă ieseană a lui Călinescu. După ce obtine în vechea capitală a Moldovei un strălucit doctorat cu o teză despre opera lui Eminescu (Avatarii faraonului Tlà) si devenise conferentiar la Facultatea de Litere din memorabila urbe, G. Călinescu s-a gândit să întemeieze si o publicatie literară care să revitalizeze energiile creatoare ale Iasului. Se gândea la o "nouă Junime", programul literar (Cuvânt pentru început) aminteste de celebra Introductie de la "Dacia literară" si prin delimitarea fată de restul revuisticii românesti si prin întelegerea deosebită a restului formativ al criticii literare: "Deocamdată avem reviste foarte frumoase, dar una vie încă nu, lăsând pe cele greoaie de literatură de volum, unele sunt publicatii de directie politică ce primesc literatura numai ca un accesoriu, altele sunt revistele, desigur simpatice, de solidaritate între bătrânii nemultumiti si tinerii grăbiti...Vom face o revistă de critică generală, nu un magazin de literatură îndoielnică. Si fiindcă mai toate publicatiile actuale păcătuiesc printr-un spirit de tabără, vestim că vom recenza toate operele ce ni se vor trimite fără deosebire. Jurnalul nostru va da o icoană integrală a literaturii noastre. Primim colaborarea orisicui în spiritul nostru mai degrabă informativ si critic, iar în locul postei redactiunii cu ironii ieftine, aducem aici rubrica întemeiată de noi Primii pasi în care vom publica numai extrase din manuscrisele începătorilor." 
Seria I a Jurnalului literar (Iasi 1 ian. 1939 si 31 dec. 1939) cuprinde 53 de numere. Asa cum era de asteptat, revista era asaltată mai ales de încercări poetice. G. Călinescu nu-i descurajează, în general, pe veleitari, dar după câteva poezii publicate în paginile Jurnalului le cere să se încerce în eseuri pe diferite teme literare, argumentând că talentul poetic trebuie hrănit printr-o întinsă cultură literară. Literatura Jurnalului literar, poezii si proză, nu se impune prin nume deosebite. Chiar i s-a reprosat acest lucru directorului revistei si, în felul său, paradoxal, Călinescu răspunde că desi literatura publicată în coloanele Jurnalului e slabă, revista e bună. G. Călinescu arată că revista are mai ales rostul pregătirii aparitiei unor mari talente prin însusirea unei culturi temeinice. Partea de rezistentă a publicatiei este eseul în care s-au remarcat, sub îndrumarea lui G. Călinescu, G. Ivascu (o vreme secretar de redactie al Jurnalului literar), Al. Piru, Adrian Marino, Viorel Alecu s.a. 
Desi, programatic, a refuzat formula de magazin a publicatiei, Călinescu a introdus rubrici de "indiscretii si anecdote" din lumea literară (un fel de istorie literară anecdotică), ocultism, gastronomie, artă, modă si viată etc. Remarcabilă este prin scânteierea polemică, si sustinută mai ales de G. Călinescu rubrica Prostologhicon; "nume iconic, nu în total răutăcios, inventat de G. Călinescu, era o rubrică ce discuta literar, cu nuante polemice, înfătisarea literaturii române la acea dată, angajând publicistica, reviste si ziare, scriitori si institutii culturale" (p. 35). 
S-a crezut că revista si-a încetat aparitia la sfârsitul anului 1939 din cauza cenzurii. Dl Nae Antonescu argumentează că revista n-a mai apărut din cauza dezamăgirii pe care a încercat-o G. Călinescu în privinta vietii literare iesene a acelor ani: "Cauza suspendării revistei - spune G. Călinescu într-o scrisoare din 29 ianuarie 1940, adresată lui Camil Petrescu - este în primul rând de ordin moral", pentru că tot greul redactării revistei a căzut în sarcina lui, constatând cu regret că "tinerii nu stiu decât să compună poezii proaste si sunt lipsiti de o temeinică învătătură intelectuală. (pag. 80). În intentia lui G. Călinescu era însă numai o suspendare provizorie a aparitiei: "După un an de aparitie - scrie G. Călinescu în Istoria literaturii române de la origini până în prezent (1941) - încheindu-si bilantul moral, Jurnalul literar si-a suspendat provizoriu aparitia întrucât din cauza evenimentelor tinerii nu aveau răgaz să studieze si revista urmărea nu aparitia în orice conditii, ci pregătirea de tineri critici si literati altfel educati; Ea îsi rezervă ca îndată ce vor apărea pe băncile Universitătii serii noi, ele să fie chemate cu vechea echipă să ducă experienta mai departe." 
Seria a doua a apărut între 1947-1948, în total cinci numere, ultimul fiind dublu. Si-a schimbat si aspectul grafic, optându-se pentru formatul de carte. Revista este acum o publicatie de tip universitar, academic, asemănătoare cu Studii literare apărute în aceeasi perioadă, la Cluj, sub îndrumarea lui D. Popovici si prefigurează viitorul buletin al Institutului condus G. Călinescu, Studii si cercetări de istorie literară si folclor. Pe lângă studiile si eseurile lui G. Călinescu (Istoria ca stiintă inefabilă si sinteză epică; Universul poeziei, Domina bona, Poezia realelor), se cuvin amintite colaborările lui Al. Piru, Adrian Marino, Ovidiu Papadima, Dinu Pillat, Valeriu Ciobanu. 
Dl Nae Antonescu un bun cunoscător al revuisticii literare interbelice si un împătimit colectionar al acestora, ne-a dat un temeinic studiu monografic al revistei si un indice bibliografic exhaustiv si analitic. Pe temeiul lecturii integrale si atente a revistei este îndreptătit să concluzioneze "Jurnalul literar este un mare si stufos roman al cărui protagonist a fost G. Călinescu... Printre revistele literare săptămânale ale perioadei interbelice, Jurnalul literar străluceste ca o cometă si ocupă primul loc fiind o publicatie destinată preocupărilor literare, redactată pe baza unui program auster formulat, cu intentie de a săvârsi o revolutie în constiinta scriitorilor tineri, cei care ar putea inaugura mult visata epocă de clasicităti; o mutatie valorică în atitudinea lor estetică, de la care G. Călinescu asteaptă revitalizarea puterii creatoare a literaturii române contemporane. 
Acesta este sensul aparitiei si strădaniilor Jurnalului literar" (pag. 82). 


_________ 
Nae Antonescu, Revista "Jurnalul literar", Editura "Timpul", Iasi, 1999.

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor