altmarius

cultură şi spiritualitate

Familia Sfantului Grigorie Palama

Sfantul Grigorie Palama are doua zile de praznuire in Biserica Ortodoxa: 14 noiembrie si a doua duminica a Postului Sfintelor Pasti. Nu multi dintre noi stiu insa ca, incepand cu anul 2009, in ziua de 14 noiembrie au fost randuiti spre pomenire ceilalti cinci membri ai familiei Sfantului Grigorie: tatal sau - Constantiu, sfetnic al imparatului Andronic II Paleologul, om intelept, credincios, evlavios si profund rugator, considerat sfant inca din timpul vietii; mama sa - Kalloni; fratii ieromonahi Teodosie si Macarie si surorile Epiharia si Teodota, toti calugari si vietuitori plini de ravna in dobandirea luminii celei neapropiate prin ascultare, lepadare de lume si rugaaciune neincetata.

Din cauza extinderii otomanilor in a doua jumatate a secolului XIII, familia Palama a fost nevoita sa se mute din interiorul peninsulei Asiei Mici in Constantinopol. Pentru exemplarul sau caracter crestin, Constantin Palama, tatal Sfantului Grigorie, a fost ales senator, pedagog si consilier personal al imparatului Andronic II Paleologul. In timpul sedintelor Senatului, Constantin Palama starnea uimirea imparatului, petrecand adancit in rugaciune si in contemplari duhovnicesti.

Familia Sfantului Grigorie Palama

Constantin Palama si sotia sa, Kalloni, au avut impreuna sase copii. Unul dintre ei a murit de mic, iar pe cand ceilalti plangeau moartea lui, Constantin inalta multumiri lui Dumnezeu. Cei doi soti au mai avut inca doua fiice, Epiharia si Teodota, si trei fii: Teodosie, Macarie si, in 1296, Grigorie.

Se spune ca indrazneala cea buna a lui Constantin catre Dumnezeu era asa de mare, incat nici macar o cerere de-a sa nu era trecuta cu vederea. Chiar si cand se afla odata intr-o barca, dandu-si seama ca nu luase mancare pentru manastirea la care mergea, Constantin si-a afundat mana in mare si a prins un peste mare, spunand despre minune: "Iata masa pe care ne-a pregatit-o Hristos!”

Fiind inca de varsta mijlocie, Constantin si-a presimtit sfarsitul si a primit sa fie tuns calugar la casa sa, primind numele de Constantie. Gandindu-se la copii ce aveau sa ramana orfani, Kalloni i-a propus sotului ei sa-i ceara imparatului sa-i ia in grija lui. El insa a raspuns: "Nu ii las pe copiii mei pamantesti unor imparati pamantesti, ci in purtarea de grija a Stapanei, a Maicii Imparatului Cerurilor pe care o vad acum inaintea mea.”

In 1303, la varsta de sapte ani Sfantul Grigorie isi pierde tatal.

Vazandu-i pe copiii lui Constantin, imparatul obisnuia sa spuna: "Iata copiii sfantului!”, ingrijindu-se totodata ca acestia sa primeasca o educatie de exceptie. Dupa ce Grigorie crescuse, imparatul ascultand cuvantarile acestuia exclama: "Si Aristotel daca l-ar fi auzit, l-ar fi laudat!” Taina luminarii mintii tanarului Grigorie statea in metaniile pe care acesta le facea in fata iconaei Maicii Domnului, cerandu-i ajutorul.

Dascalul care a avut cea mai mare influenta asupra lui a fost cel care avea sa ajunga mai tarziu Mitropolit al Filadelfiei, calugarul athonit Teolipt. In scrierile acestuia "Cuvinte despre indeletnicirea monahiceasca” - laude la adresa monahismului - Grigorie si fratii sai citeau cu insufletire ca "mintea, desprinsa de preocuparile exterioare si adunata in inima, izbuteste sa se inalte la cunoasterea lui Dumnezeu.”

Familia Sfantului Grigorie Palama

In toamna anului 1316, cei trei tineri frati Palama - Grigorie, Teodosie si Macarie - au parasit capitala bizantina, ramanand nepasatori la propunerile ademeneitoare ale imparatului, indreptandu-se spre Sfantul Munte.

Ajungand la Muntele Athos in imprejurimile Vatopedului Grigorie Palama intra ca ucenic la Sfantul Nicodim Isihastul care il tunde calugar in 1317.

Acolo a dobandit obiceiul de a se ruga cu lacrimi Maicii Domnului: "Lumineaza-mi intunericul, lumineaza-mi intunericul! Fara oprire, neincetat, neintrerupt...”

Tanrului Grigorie i s-a aratat Apostolul Ioan Teologul, viu, intreg, impunator, care i-a spus: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu intreaba, Grigorie, pentru ce o strigi zi si noapte ca sa te lumineze?” Monahul, plecandu-se la pamant se prihaneste pe sine: "Un om prins in patimi ca mine, ce altceva sa ceara?” Iar marele Evanghelist ii raspunde: "Atat ea, cat si eu, iti vom fi ajutatori!” Iar Grigorie, cu nepolita sa sete pentru luminare, indrazneste sa intrebe: "Ma veti ajuta in viata aceasta sau in cealalta?” "Si in aceasta, si in cealalta, ii raspunse Teologul!”

Dupa moartea duhovnicului sau, Sfantul Grigore a mers la Marea Lavra. Din pustnic devine vietuitor in obste, primind ascultarea de trapezar. Dupa trei ani se muta in cea mai retrasa regiune a Muntelui, in pustia Provata, cunoscuta pe atunci drept Schitul Glossia. Acolo a ucenicit la cei mai de varf reprezentant ai isihasmului: Nichifor din Singuratate, Ilie Seliotul, Calist Catafigiotul... Acolo a primit cele mai mari harisme ale Sfantului Duh!

Dupa doi ani, din cauza unor incursiuni ale talharilor, este silit sa plece impreuna cu fratii si uncenicii sai spre Ierusalim. Poposind in Tesalonic, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ii vesteste in vedenie ca are porunca de la Imparatul Cerurilor sa-l tina acolo. Iar Grigorie ramane, fiind hirotonit preot. Isihasmul pe care il traise sfantul, nu putea fi pus in practica in oras.

A aflat ca foarte aproape de Tesalonic, la departare de o zi, se gaseste vestitul "mic Ierusalim” orasul Veria. Si ca putin mai departe se afla slavitul Schit al Veriei, cea mai veche vatra monahala din Grecia, patria isihastilor, catre care a alergat cu bucurie, pentru a se intalni cu nevoitori si cuviosi de un suflet cu el.

Familia Sfantului Grigorie Palama

Era anul 1325 cand Grigorie, in varsta de 30 de ani, s-a asezat impreuna cu ucenicii sai in Schitul Veriei, unde - dupa biograful sau, Sfantul Filotei Kokkinos – au zidit colibe in care petreceau zavorati si insingurati toate zilele saptamanii. Sambata seara ieseau pentru a lua parte la Slujba Privegherii.

In zorii zilei, dupa ce luau masa, se intorceau la colibele lor. Iar acolo, spune Patriarhul Filotei, Grigorie era zarit uneori plin de lacrimi mantuitorare, iar alteori cu fata ca o flacara.

Intre timp, in Constantinopol, Kalloni, mama fratilor Palama, fusese tunsa monahie cu numele de Kalli. Impreuna cu ea erau si fiicele sale, Epiharia si Teodota. Cand Sfanta Kalli a adormit in Domnul, cele doua surori i-au trimis o scrisoare lui Grigorie pentru a-l instiinta. Foarte mult s-a minunat acesta de sfintenia si trairea surorilor sale, atunci cand le-a vizitat!

Intorcandu-se in Veria, le-a luat impreuna cu el si le-a asezat intr-o mica manastire de maici din oras, cel mai probabil biserica Kyriotissa de azi, in timp ce el insusi, supa cuvintele biografului sau, "a alergat din nou la munte si la coliba sa de nevointa”.

La putini ani dupa aceasta, Epiharia, fara a se imbolnavi, si-a cunoscut dinainte sfarsitul si i-a instiintat pe fratii sai. Le-a prevestit plecarea sa din aceasta viata de osteneala si suferinta si, cu darul inainte-vederii ce-l avea, le-a descoperit ca dupa putin timp avea sa moara si fratele lor Teodosie, in timp ce Grigorie si Macarie vor fi nevoiti sa plece in Athos si de acolo sa treaca prin mari ispite si greutati.

Familia Sfantului Grigorie Palama - Slujba de canonizare

Familia Sfantului Grigorie Palama a fost canonizata in ziua de 20 decembrie 2009, la praznuirea Sfantului Ignatie Teoforul, prin hotararea Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

Slujba de canonizare a avut loc in Biserica "Sfantul Cuvios Antonie de Veria“ (sec. IX), ce apartine de Mitropolia de Veria, Naoussa si Kampania (Grecia). Aceasta ceremonie de canonizare a fost organizata de si in cadrul acestei mitropolii deoarece aici s-au nevoit timp de cinci ani Sfantul Grigorie impreuna cu fratii sai Teodosie si Macarie, la intoarcerea din muntele Athos, iar surorile sale Epiharia si Teodota s-au calugarit si au adormit in Domnul intr-o manastire din zona Veriei, ale carei ruine au fost recent descoperite, dimpreuna cu o inscriptie care atesta inhumarea acestora in respectivul asezamant monahal.

Conform traditiei din Biserica Ortodoxa a Greciei, ceremonia de canonizare a celor sase sfinti din familia palamita s-a savarsit la finalul Utreniei, cand reprezentantul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, IPS Dimitrie, Mitropolit de Sevastia, a citit Tomosul prin care membrii familiei Sfantului Grigorie Palama sunt trecuti in randul Sfintilor Bisericii Ortodoxe. Prin acest document se vesteste tuturor, clerici si mireni dreptmaritori de pretutindeni, ca de acum inainte cuviosii monahi Constantiu, Kallony, Teodosie, Macarie, Epiharia si Teodota vor fi cinstiti si li se vor aduce rugaciuni ca Sfinti ai lui Dumnezeu si mijlocitori inaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru iertarea pacatelor si mantuirea noastra, cu ajutorul luminii "care vine de Sus“ si prin lucrarea harului necreat in inima omului, despre care a teologhisit atat de profund cel mai cunoscut reprezentant al acestei familii sfinte: Sfantul Grigorie Palama. Documentul de canonizare a fost semnat oficial de Preafericitul Ieronim si toti ceilalti reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe participante la eveniment.

Familia Sfantului Grigorie Palama

Ceremonia a continuat prin prezentarea solemna in fata altarului bisericii a icoanei sfintilor nou-introdusi in calendarul Bisericii Ortodoxe, cu data de praznuire la 14 noiembrie, deodata cu Sfantul Grigorie Palama, fiul si fratele acestora.

De asemenea, la inceputul Sfintei Liturghii, ierarhii si ceilalti slujitori au sarutat cu evlavie icoana Sfintilor familiei Palama, precum si moastele Sfantului Grigorie si capul Sfantului Ignatie Teoforul.

Prezenta delegatiilor ortodoxe din intreaga lume a confirmat si a intarit hotararea Sfantului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol, precum si a Bisericii Greciei, de a preamari si a face cunoscuta intregii suflari crestin-ortodoxe viata si lucrarea duhovniceasca ale acestei familii sfinte.

Radu Alexandru

Vizualizări: 16

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor