altmarius

cultură şi spiritualitate

EUGEN SIMION: “Asistăm de ani de zile la o farsă imensă şi la un fals, deplorabil discurs mioritic”

http://www.catavencii.ro/eugen-simion-asistam-de-ani-de-zile-la-o-farsa-imensa-si-la-un-fals-deplorabil-discurs-mioritic/

Criticul și istoricul literar Eugen Simion a fost președintele Academiei Române. Numeroase premii literare în țară. Decorat cu Ordinul “Steaua României” și Cavaler al Legiunii de Onoare În prezent, academicianul Eugen Simion e suspendat din Uniunea Scriitorilor.

Cristian Teodorescu: Pe vremuri, adică pînă în 1990, era simplu. Ei, ceaușiștii, contra celor care nu erau de acord cu ei și aveau curaj să-i atace, printre care ați fost și dumneavoastră. Acum, de cînd putem ataca pe oricine, cu ce ne-am ales?

Eugen Simion: Cu ce ne-am ales? Ca să zic aşa, fiecare cu ce-a putut, în funcţie de ceea ce aştepta de la libertate. Ştii vorba lui Pascal: nu te-ai fi apucat să cauţi dacă n-ai fi găsit deja… Eu, de pildă, m-am gîndit, la începutul anilor ’90, să nu amestecăm literatura cu politica sau, mai exact, politica să nu domine literatura, căci, dacă o domină, pierdem criteriile şi stricăm ierarhiile. Şi nu putem face nici revizuirile critice pe care le cerea Lovinescu. S-au supărat toţi pe mine, prieteni şi adversari. Monica Lovinescu a venit cu teoria că, în vremuri de schimbare,estetica trebuie suspendată şi, în locul ei, trebuie să acţioneze est-etica. Teoria ei a cîştigat teren şi am avut două decenii nu de revizuiri critice (necesare, inevitabile după cincizeci de ani de totalitarism şi cenzuri ideologice), ci de interminabile revizuiri morale brutale şi haotice. Cu ce ne-am ales, te întreb, la rîndul meu, Cristian Teodorescu? Vorbesc de literatura propriu-zisă, nu de publicistica din jurul ei care, la noi, românii, este totdeauna în stare de ebuliţie. Vorbeşti, apoi, de atacurile de ieri şi de azi. Putem, într-adevăr, să atacăm azi orice şi pe oricine. Am cîştigat această libertate. Problema este că n-am observat în ultimele decenii o mare polemică literară, o luptă – cum se spune – de idei. Sînt, în schimb, atacuri la persoană cu nemiluita. Ca să răspund direct la întrebarea dumitale, zic că, putînd azi ataca pe oricine, scriitorul a obţinut, probabil, satisfacţii personale, dacă le-a obţinut. Literatura n-a cîştigat însă nimic. Şi nici nu văd cum ar cîştiga în acest stil, în afară de o învrăjbire generală.

C.T.: Cum vi se pare așa-zisa noastră clasă politică, dintre care unii par semianalfabeți?

E.S.: Nu toţi oamenii politici sînt cum zici că sînt, dar, în mod sigur, mulţi sînt cinici, preocupaţi de interesele lor, nu ale naţiei. Sînt, probabil, şi oameni onorabili printre ei, dar vocea lor nu se aude. Remarc o lipsă acută de veritabili lideri politici, la dreapta, ca şi la stînga. Observ, în schimb, o înflorire spectaculoasă a retoricii (demagogiei) depresive. Toată lumea politică românească se vaită, plînge pe umărul României, învinuind totdeauna pe alţii de dezastrul în care am intrat. Cei mai mulţi dintre cei care se jeluiesc în acest chip sînt oameni politici. Ei, bineînţeles, nu au nici un amestec cu tragicomedia pe care o joacă (o cîntă, mai degrabă) în fiecare seară pe ecranele televizoarelor. Ei sînt în Parlament, în Guvern, în instituțiile fundamentale ale statului, dar, ca un făcut, alţii sînt totdeauna de vină. Asistăm de ani de zile la o farsă imensă şi la un fals, deplorabil discurs mioritic.

C.T.: Încotro se îndreaptă România?

E.S.: Sper din toată inima că nu spre dezastru.

C.T.: De ce n-avem o societate civilă puternică, ci doar accese de revoltă periodice?

E.S.: Pentru că nu avem societăţi civile autentice, preocupate de omul românesc şi de starea societăţii. Sînt asociaţii politice cu scopuri precise. Reacţionează cînd le convine…

C.T.: Cînd ați fost atacat de actualul președinte al Uniunii Scriitorilor, acad. Nicolae Manolescu, n-ar fi trebuit ca la Academia Română să se discute despre acest subiect?

E.S.: Nu, nu era şi nu este cazul. Academia are alte rosturi şi alt stil. Preşedinte al Uniunii Scriitorilor şi fost ambasador al României la UNESCO, Nicolae Manolescu a ales, observ, alt stil de a discuta cu scriitorii: îi tratează de proşti, porci şi tîmpiţi. Aşa, ca la mahala. Ce să zic? Să mă apuc să-i răspund în stilul lui oborean? Pentru că am întîrziat să-mi plătesc cotizaţia, m-a suspendat din Uniunea Scriitorilor. Bun, am înţeles, asta-i situaţia! M-am resemnat în faţa fatalităţilor. Nu l-am insultat, nu l-am dat în judecată, n-am protestat în piaţa publică. Nu înţeleg însă de ce este el atît de agitat şi de ce mă insultă în fel şi chip pe toate drumurile şi pune pe adjutantul său, Gabriel Chifu (cel care s-a ilustrat pînă acum doar prin faptul că în 1990 l-a dat afară de la Ramuri pe Marin Sorescu), să mă batjocorească în România literară,acuzîndu-mă, totodată, că stau în spatele unei cabale… N-am mai citit asemenea aberaţii de pe vremea Săptămînii. Colegul meu, N. Manolescu, se comportă, am sentimentul, ca un personaj dintr-o nuvelă a lui Preda: este mînios că el nu i-a dat vecinului său, Paţanghel, merticul… Cunoaşteţi povestea.

C.T.: Ce mai înseamnă azi pentru dvs. Uniunea Scriitorilor, cea de care, pe vremuri, se temea și Ceaușescu?

E.S.: Cum sînt suspendat din Uniunea Scriitorilor, nu mai am nici o legătură cu ea. Mă gîndesc, totuşi, că n-ar trebui ca Uniunea să fie absentă (cum este azi) din viaţa publică. Sînt atîtea de spus cînd este vorba de şcoală, de educaţie, de legile scoase de Parlament, de programele de învăţămînt şi de reformele ce se ţin lanţ în acest domeniu. N-ar putea avea şi Uniunea Scriitorilor un cuvînt de spus?

C.T.: Ca lovinescian mărturisit pe vremea cînd asta era o chestie suspectă, ce părere aveți despre felul în care se stabilește, dacă se stabilește, canonul în literatură?

E.S.: Canonul nu-l face cineva, canonul în literatură se impune prin însuşi exerciţiul literaturii şi, inerent, al criticii literare. Deocamdată, avem critici literari (sînt cîţiva critici tineri eminenţi), dar nu funcţionează instituţia criticii literare. Sau funcţionează la întîmplare. Dacă ai un prieten la televiziune, acesta pomeneşte cartea pe care tocmai ai scos-o. Dacă nu, nu… La drept vorbind, nici nu prea are unde funcţiona critica literară. Cîte reviste literare mai sînt?

C.T.: De ce nu mai citesc românii?

E.S.: Pentru că sînt fascinaţi de civilizaţia imaginii. Să aşteptăm ca televiziunea să-i obosească şi să-şi dea seama că Internetul îi poate informa, nu şi să-i educe estetic. Poate cineva să-l citească pe Proust pe Internet?

C.T.: Spuneți-mi numele unui scriitor clasic și al unuia contemporan pe care ar trebui să-i citesc neapărat.

E.S.: Dintre clasicii români, ţi-l recomand pe Ion Ghica, despre care tocmai scriu ceva. Un mare prozator urban al lumii valahe abia ieşite din barocul dezmăţat de tip balcanic. Dintre contemporani, mă mai gîndesc.

C.T.: Domnule profesor, de ce n-are Academia Română un membru de drept în Parlamentul României?

E.S.: A avut, pe vremuri, un senator de drept. Azi nu are (ar merita să aibă!) pentru că s-au schimbat legile şi mentalităţile… Nu mă incita, dle Cristian Teodorescu…

Vizualizări: 126

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor