altmarius

cultură şi spiritualitate

https://ziarullumina.ro/documentar/egiptul-patria-inceputurilor-mon...

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei - 17 Ian, 2020

Monahismul a apărut în viaţa Bisericii ca o expresie organică a acesteia. În Biserica Ortodoxă prezenţa lui are o semnificaţie duhovnicească şi teologică esenţială. În cadrul monahismului se cultivă îndeosebi viaţa ascetică. Săptămâna aceasta, în calendar sunt pomeniţi marii Părinţi Cuvioşi care s-au nevoit în pustiul Egiptului şi au marcat prin trăirea lor duhovnicească istoria monahismului creştin. 

Rugăciunea, asceza, lupta împotriva patimilor, cultivarea virtuţilor, expe­rienţa mistică, ce constituie elemente de bază ale vieţii ortodoxe, rodesc mai ales în mănăstiri. Mona­hii sunt creştini care au ales să urmeze lui Hristos, lepădându-se de lume şi respectând votul ascul­tării, al sărăciei şi al curăţiei, vie­ţuind în obşti monahale sau în pustnicie. Mănăstirile sunt locurile în care monahii Îl laudă neîncetat pe Dumnezeu.

Încă de la mijlocul secolului al 3-lea, mulţi dintre cei mai râvnitori creştini care voiau să urmeze rigorii vieţii apostolice îşi părăseau comunităţile locale şi se refugiau în locuri pustii din apropiere sau mai îndepărtate pentru a se preda nestingherit luptelor duhovniceşti ale nevoinţei.

Pilda pe care o urmau pustnicii era plecarea în pustie a lui Hristos pentru a birui ispitele lui satana, plecare care îi insufla nu doar în a supune ispitele lor personale, ci şi în a izbuti în imitarea „vieţuirii” lui Hristos. Din anahoretismul pustnicilor s-a născut monahismul ca imitare autentică a „vieţuirii” sau a „pildei” lui Hristos pentru a trăi încă din această viaţă expe­rienţa comuniunii omului cu Dumnezeu dinainte de cădere.

Monahismul constituie un fe­nomen timpuriu al Bisericii creş­tine organizate. Relaxarea mora­vurilor în Biserică în perioada romană târzie şi în cea bizantină timpurie, decăderea vieţii duhov­niceşti în comunităţile creştine ale oraşelor, perturbarea vieţii bise­riceşti din pricina apariţiei ereziilor şi a schismelor sau, mai mult încă, prezenţa diferitelor forme de viaţă pust­nicească în alte religii au contribuit la conturarea idealului ascetic printre creştini drept cale de desă­vârşire duhovnicească. Acesta s-a exprimat în multiple forme ale nevoinţei de obşte şi personale. Patria duhovnicească a monahismului este Egiptul, datorită vestiţilor asceţi care l-au consacrat şi a imagi­nii mitice a „marelui pustiu” al Egiptului, ca loc al însingurării desăvârşite şi al nevoinţei aspre. Aici este locul unde s-au întemeiat atât viața anahoretică, cât şi cea idioritmică și chinovitică mona­hală. 

Retragerea în deşert şi dezvoltarea primelor comunităţi mona­hale în Egipt, începând cu secolele 3-4, au reprezentat unul din principalele momente ale creştinismului timpuriu. Renunţând în mod deliberat la bunurile acestei lumi, deopotrivă bărbaţi şi femei, oameni simpli sau educaţi, s-au retras departe de aşezările umane, în inima deşertului, unde au format ade­vărate „oaze de spiritualitate” pentru a trăi intens Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos. 

Cea mai timpurie formă de viaţă monahală o constituie retragerea în pustie , avându-l ca începător pe Sfântul Antonie cel Mare. Cam în aceeaşi perioadă, Sfântul Pahomie cel Mare consacră forma vieţii mona­hale de obşte sau chinoviale. Ei sunt întemeietorii monahismului egiptean, deși primul creștin despre care se știe că a trăit ca monah a fost Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. El este primul eremit sau pustnic. Era egiptean, din Tebaida de Sus, fiind bogat și învățat. A fugit în pustie în timpul persecuției lui Deciu din anul 250, deoarece a aflat că unchiul său, care dorea să-i ia averea, intenționa să-l dea pe mâinile prigonitorilor. Sfântul a rămas în deșert tot restul vieții. ­Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, auzind despre el, l-a căutat în pustie și, găsindu-l, a povestit apoi despre viața lui îmbunătățită, despre locul anevoios în care trăise și despre celelalte nevoințe pe care le-a făcut în viața lui de 113 ani, din care nouă decenii le-a petrecut în asceză în pustiul Egiptului.

Cel care este considerat părintele monahismului este Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. El precum şi alţi mari eremiţi din Egipt contemporani lui (avva Ammonie, avva Macarie ş.a.) sunt simboluri ale monahismului şi cei care au răs­pândit această formă de vieţuire creştină. Scrierea Vieţii Sfântului Antonie cel Mare - acest „învăţător al pustiului” - de către învăţătorul credinţei ortodoxe, Sfântul Atanasie cel Mare, reprezenta o formă oficială de recunoaştere bisericească a mo­nahismului. Citind această lucrare aflăm că Sfântul Antonie cel Mare a trăit ca eremit (sihastru sau pustnic), urmat fiind de alții, care trăiau în apropiere, dar nu în același loc cu el. Sfântul Antonie a fost primul organizator al vieții monahale sub formă anahoretică, exercitând o influenţă imensă asupra vieţii spi­rituale, mai întâi în Răsăritul creştin şi indirect în Apus.
Prin viaţa sa sfântă, prin ne­voinţele şi înţelepciunea sa, Sfântul Antonie a rămas pentru creştinism primul care a făcut din ascetism nu doar un mod de vieţuire, ci o cale spre Hristos. Viaţa duhov­nicească a Sfântului Antonie cel Mare a ­edificat conștiința monahismului creștin în toată lumea creştină. ­Avva Antonie, precum şi alţi mari eremiţi din Egipt contemporani lui au fost simboluri nu doar ale trecerii de la nevoinţa asceţilor la mo­nahism, dar şi ale răspândirii acestei forme de vieţuire duhov­ni­cească în toate comunităţile creştine din Imperiul Roman.

Sfântul Pahomie cel Mare, un ucenic al avvei Antonie, a ales să îi adune pe monahi într-o comunitate în care aceștia trăiau în colibe sau chilii individuale, dar munceau în comun, mâncau în comun și participau la slujbe comune. Acest fel de organizare monastică se nu­mește rânduială cenobitică (bazată pe o comunitate) sau, în limbajul bi­sericesc, viață de obște. Cea mai mare parte a mănăstirilor urmează rânduiala cenobitică. 

Trăsătura comună atât a metodei anahoretice a Sfântului Antonie, cât şi a rânduielii Sfântului Pahomie este întâietatea care se dă nevoinţei personale şi autonomiei vieţii duhovniceşti personale.

Ascetismul egiptean este legat, în principal, de cele trei mari centre monahale formate în deşert, Nitria, Kellia şi Sketis. Astfel, în Egipt vom întâlni, începând cu secolul al 4-lea, 6.000 de monahi din toată lumea adunaţi în jurul personalitaţii duhovniceşti a Sfântului Antonie, iar după moartea lui în 356 nu­mărul monahilor se ridica la 10.000. Cele mai populate erau părţile Nitriei, Kelliei şi Sketiei, unde viețuiau 5.000 de călugări. Aceşti monahi ai deşertului erau orga­nizaţi în grupuri mici aşezate în jurul unui părinte duhovnicesc numit „avvă“. Astfel, cel dintâi stareţ din muntele Nitria a fost avva Ammun, iar în pustiul Sketic a fost avva Macarie, ucenic al Sfântului Antonie. Din aceste centre pustniceşti din Egipt s-a dezvoltat monahismul creştin, care este un capitol duhov­nicesc nepreţuit pentru viaţa insti­tuţională şi spirituală în istoria  Bise­ricii.

Vizualizări: 138

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor