altmarius

cultură şi spiritualitate

Dudeşti – nostalgia unui cartier dispărut

Dudeşti – nostalgia unui cartier dispărutNu pot înţelege de ce s-a întâmplat ca jumătate din cartierul Dudeşti să devină amintire, iar cealaltă jumătate să rămână. O istorie stranie planează asupra acestor locuri, ca un blestem care continuă să apese şi azi, netulburat. Timpul a îngheţat parcă în zona veche, demolată, în acea groapă imensă, unde Ceauşescu dorea să ridice un centru de cultură şi creaţie numit “Cântarea României”.

Pe hartă se observă traseul Căii Dudeşti, aproape rectiliniu, cu câteva mici curburi:

Dl. Dan Vartanian este unul din pasionaţii care au imortalizat acest cartier, în anul 1979. Pe atunci nu se ştia nimic de posibilitatea dispariţiei lui. Fotografia de mai jos ne arată începutul Căii Dudeşti, mai exact imobilul de la numărul 1 (o fostă tipografie):

În stânga exista o intersecţie de unde porneau străzile Avram Goldfaden şi Mircea Vodă. Spre deosebire de str. Goldfaden, pe care am tratat-o într-un alt articol, Calea Dudeşti era ceva mai lată, având şi copaci pe trotuare.

Prima stradă care se desprindea pe stânga se numea Anton Pann, iar imediat după ea începea intrarea Făurari (foto Cristian Popescu – 16 aug. 1985):

Dincolo de aceasta, exista o zonă comercială, mai răsărită, cu câteva ateliere de încălţăminte şi marochinerie:

Pe partea opusă, la numărul 22, se afla cinematograful Flacăra (fost Edison), celebru în cartier:

În continuarea lui se găsea Policlinica Bradului, după care se deschidea strada Asău, având pe colţ un imobil cu etaj, care adăpostea la parter un mare magazin de electrocasnice. Pe trotuar exista o cruce de piatră, care amintea de vechea denumire a cartierului, celebru în perioada interbelică prin bordelurile sale:

Puţin mai departe, se ajungea la intersecţia cu strada Traian (în stânga) şi Nerva Traian (în dreapta), prevăzută cu un semafor suspendat. Se observă şi o clădire cu 2 etaje, aflată dincolo, unde a funcţionat o alimentară:

Privind din partea cealaltă a intersecţiei, surprindem o zonă de mici ateliere meşteşugăreşti (încălţăminte, croitorie, tocilărie), în dreptul staţiei de tramvai a liniilor 19 şi 30. Sensul de deplasare este aici către Piaţa Căuzaşi:

În continuare, avansând pe traseul Căii Dudeşti, ajungem la intersecţia cu strada Petre Carp (fost prim ministru între anii 1900-1901 şi 1911-1912). Chiar pe colţul acesteia se afla un magazin de pâine, iar pe partea opusă se deschidea strada Cernişoara (fostă Cantemir), este direcţia din care vine autocamionul. Fotografia aparţine lui Şerban Lăcriţeanu, făcută pe 10 oct. 1977:

Tot de aici a pozat şi Dan Vartanian, dar în direcţie opusă, imortalizând o casă aflată la nr. 67 pe Calea Dudeşti, puţin după colţul cu str. Petre Carp, unde funcţionau două mici ateliere, acesta fiind de fapt specificul zonei de care ne ocupăm:

În dreapta, urma o fundătură numită Dr. Filip Westfried, după care se ajungea la intersecţia cu strada Maximilian Popper. Clădirea de pe colţ, cu decoraţii eclectice, adăpostea la rândul ei ateliere de încalţăminte, pălării, remaiat, precum şi un atelier fotografic (foto Dan Vartanian 1979):

În cartea lui Gh. Leahu intitulată „Bucureştiul dispărut”, există o imagine, pe care am localizat-o pe partea opusă, anume pe Calea Dudeşti numerele 74-76, aproape de intrarea Alămari. Ea prezintă o alee îngustă de acces între două imobile cu etaj, simetrice:

Următoarele fotografii aparţin lui Cristian Popescu (din cartea „Bucureşti – arhipelag”), care a pozat în cartier asumându-şi anumite riscuri, întrucât Miliţia primise deja consemn să-i supravegheze pe eventualii „spioni”.

Imaginile sunt realizate în data de 18 august 1985. Una din ele surprinde fosta biserică „Sfânta Treime-Dudeşti”, ridicată de meşterii şalvaragii la 1804 şi demolată în octombrie 1987:

Clădirea din dreapta cu etaj, de la nr. 85, era a unui fost han; la parterul ei funcţionau un atelier de vopsitorie-pielărie, precum şi un magazin de pâine:

Ultima imagine este o panoramă a Pieţei Vitan şi priveşte către str. Theodor Speranţia (1856-1929, scriitor şi folclorist, membru corespondent al Academiei din 1891). Lângă clădirea poştei se afla staţia autobuzului 134, care mergea către Piaţa Muncii:

Acesta a fost tronsonul Căii Dudeşti pe care „tovarăşul” a reuşit să-l igienizeze, într-un mod original, desigur, scăpându-ne de el cu totul. Rămâne de văzut dacă a procedat corect sau nu. Pe locul străzii s-a ridicat un cvartal de blocuri, iar dincolo de str. Nerva Traian nu s-a mai construit nimic, datorită unor litigii apărute în legătură cu proiectul „Esplanada”. Ca o continuare spre centru, a fost creat bulevardul Octavian Goga, orientat sub un unghi de 30 de grade şi paralel cu bd. Unirii.

Iată cum arată începutul acestei noi artere:

Părerea mea este că s-ar putea reface, măcar parţial, zona de cartier unde nu s-a construit încă (fostele străzi Bradului, Cernişoara şi Olteni), deşi se dau lupte înverşunate între foştii proprietari, autorităţi şi firma germană care a câştigat licitaţia pe terenul de 10,7 hectare situat ultracentral, o adevărată „mină de aur” pentru investitori. Aşteptăm cu interes dezamorsarea conflictului şi revenirea la normalitate, la civilizaţie.

Vizualizări: 1061

Comentariu publicat de Bucuresti pe Februarie 16, 2013 la 1:59pm

Comentarii anexate acestui post:
marian roman Says:
10/10/2010 at 19:29
impresionatna descriera lui Aventurierul cu mare lux de amanunte a unui cartier diparut complect azi si care mi-a fost tare drag ,am copilarit in apropiere si am avut prieteni in acea zona revazind acele poze a fost ca o cadere intrun tunel al timpului din trecut raminind la trezire cu o impresie placuta ,nostalgika

Reply

tzuppy Says:
03/05/2011 at 17:11
Am locuit pe Cernisoara,care inainte se numea Dimitrie Cantemir,la nr.80,intr-o curte mare cu trei castani uriasi,si aveam multi vecini evrei.

Reply

Mariana Says:
09/11/2011 at 13:22
Si eu am lociut pe strada Cantemir la numarul 72.
Vederea acelor locuri care imi erau atat de familiare si care acum nu mai exista mi-a creeat un mare gol in suflet…
Mi-am amintit de vecinele mele macedonence Doina si Mihaela {Calela] si despre scoala de pe strada Anton Pann si despre cinematograful Flacara.
Imi amintesc de biserica Bradului , de Crucea de piatra [a carei semnificatie am aflat-o mult mai tarziu], de depozitul de mobila si de caii cu care se facea transportul acesteia, de magazinele de incaltaminte incalzite cu lemne , de parcul de langa intersectia strazii Traian cu Calea Dudesti,si am revazut intr-o fotografie locul din care inainte de a veni acasa ,tatal meu imi cumpara aceea minunata ciocolata “Pitic”.
Casa in care au locuit parintii mei era o casa nationalizata si apartinuse unui medic stomatolog evreu care plecase din Romania. Imi amintesc si de vecinii cu care convietuiam intr-o armonie si o minunata intrajutorare.
Poate cineva va citi aceste randuri si va recunoaste aceleasi lucruri pe care le-am scris aici.Oricum as vrea sa amintesc de familia Sarbu,Bronic,Septiclici,Dodita care mi-au fost aproape in copilarie si care au fost parte din familia mea in copilarie. Toturor multumiri din partea familiei Onu.

Reply

Alexandru Says:
13/03/2012 at 09:27
Buna Mariana !
Eu sint Alexandru Niculae un fost coleg de clasa de al tau !
Locuiam pe str Nerva traian 118 linga aprozarul si loto din statia lui 33
Am fost in clasa si inca mai am pozele cu colegi de clasa (din clasa a 1 a)
Invatatoare Bujnita Atena !
Am fost la tine in casa de multe ori (intrai in curte apoi pe o scara in stg)
Te caut de muuulta vreme !
Daca vrei ma poti contacta pe mail……alnic59@yahoo.com sau la tel 0723 405 402
in speranta ca as avea placerea sa ne revedem !
Tin inca legatura cu : Tihon Dan, Mitu (care statea pe strada cu tine) Pirlea Florin,Tanache Marian……..

Reply

Sorin Camner Says:
27/10/2012 at 16:03
Scoala de pe Anton Pann era scoala 72.

Reply

CHARLIE Says:
28/03/2012 at 14:55
Am citit cu multa nostalgie despre Cartierul Colonel Orero Dudesti si imprejurimi. Locuiam pe strada Bradului vis-a-vis de Policlinica Crucea Rosie. Am parasit Romania in 1950 si am fost in vizita in 2003. Tot cartierul parca l-a inghitit pamanul. Strada Braduli este inexistenta! Ce n’a facut cutrumerul a facut marele (dar mic in stat) conducator care a planificat Bucurestiul ca sa arate ca in Coreea de Nord.Poti sa pui ca era bolnav la cap? Pacat!

Reply

sylvester Says:
11/06/2012 at 07:19
Sint nascut la intersectia caii Dudesti cu Mihai Bravu( pe actualul loc al Mc’Donald’s-ului) si am copilarit in zona.Calea Dudesti incepea de acolo spre Cauzasi si spre Posta Vitan spre stinga cum privesti spre Obor dar se continua si spre dreapta mergind spre fosta fabrica de caramida Flax-care in vremea copilariei mele nu mai exista ,din ea raminind numai o imensa groapa cu balti devenita ulterior parcul IOR-si spre acualul Salajan, pe vremea aceea o imensa groapa gazduind un talcioc. Dupa aia nu mai era decit Dudesti Cioplea. Primii doi an ide scoala i-am facut la sc.80 iar urmatorii la sc.84 zisa si Tirca -Vitan situata intr-un alt cartier istoric al acestei zone. Vis -a-vis de fostul depou Dudesti pe dreapta era o cladire gazduind o cresa,o cladire superba disparuta insa astazi. Acum in zona sint niste vile idioate precum si alte timpenii.Mai departe erau stadionul Macabi -al fostei comunitati evreiesti-rebotezat stadionul Tmpuri noi, restaurantul Ciocanul ,parcul Vitan pe care se afla acum ,policlinica Vitan si un mall-ca asta ne mai lipsea in zona!-si o firma de constructii. Urma piata agricola Vitan de unde ne faceam aprovizionarea pentru ca Oborul era prea departe iar in piata asa gaseai tot ce voiai,toate crescute din pamint nu din fibra de sticla si E-uri ca acum!In Piata Vitan ,locul unde se afla posta Vitan, imposibil de ratat find o constructie emblematica a zonei se intilneau Calea Dudesti ,str. Theodor Sperantia, calea Vitan si strada Turturele, dupa care urma biserica Troita si zona Nerva traian cu Crucea de Piatra a carei istorie am aflat-o relativ repede-pe la 10 sau 11 ani-ai mei fiind in zona de foarte mult timp. (Tata era nascut in 1919) Mai departe….Mai departe au facut comunistii blocuri si nu mai poti recunoaste nimic!…..La buna vedere doamnelor si domnilor fosti traitori ai Caii Dudesti, ai Caii Vitan, ai Mihai Bravu-lui, ai circiumilor de la Laborator ,Scaricica, Motru, Ciocanul, ai zonei si ai timpurilor care s-au dus.. Multa sanatate !

Reply

Emi Says:
14/02/2013 at 16:33
Nu stiu despre ce an vorbesti tu, insa cand bunicii mei s-au mutat pe bd Camil Ressu – sau Salajan cum ii spui tu, in 1965 era un cartier frumos, civilizat – exact asa cum vezi acum.
Cred ca esti rautacios cu … imensul talcioc. Sau poate te referi la bd. Pallady, dupa piata Salajan.
Iarasi parcul Ior, desi nu a fost sistematizat pe vremea copilariei mele, oricum era un parc, nu o groapa de deseuri sau asa ceva.

Reply

gugiu Says:
07/07/2012 at 07:38
am trait pe calea dudesti aproape de depou nr 147 ,dar se vede ca tot este anihilat

Reply

gugiu Says:
08/07/2012 at 06:55
responsabili de ceea ce se intampla sunt actualii care au napadit dudestiul fara nici o autorizatie nefiind locuitorii acestui cartier ci samavolnici deaceea s-a dat si decretul din 1950 si pentru viitor iar situatia s-a generalizat .in toamna lui 1984 au vizitat cartierul inclusiv mircea voda si tramvaiele sau la sfanta vineri cand inca nu fusese demolat tribunalul sau liniile lui 23,7,13,18, cauzasi ,etc. si atunci ca si acum tot felul de indivizi demolau

Reply

Sorin Camner Says:
27/10/2012 at 16:05
M-am nascut la Caritas si-am copilarit, pana spre 18 ani, pe Intr. Faurari….

Reply

ioana cristina Says:
04/12/2012 at 12:29
M-am nascut in casa bunicii mele, macedoneanca, pe strada Maximilian Popper fosta Trinitatii, la numarul 66. M-a emotionat imaginea cu biserica Sf.Treime, cea care a si dat initial numele strazii. Eram mica cand ne-am mutat din cartier, de aceea cel mai bine tin minte ce vedeam: gardurile, zidurile caselor, stalpii de piatra ai portilor care aveau un mozaic de ciment cum numai in acel cartier am vazut. Intre strada Trinitatii(cum ii spunea familia mea, desi nu se mai numea demult asa)si posta Vitan, pe Dudesti era o cofetarie care apartinuse bunicului meu, nationalizata. M-a emotionat plimbarea de fotografii pe calea Dudesti, m-as bucura sa mai vad imagini din zona, cu speranta de a mai pastra ceva din cartierul copilariei macar in memoria mea…

Reply

Comentariu publicat de Bucuresti pe Februarie 16, 2013 la 7:04pm

Eu mi-am trait copilaria in zona Caii Vacaresti (pe strada Aurora), Cale care intersecta la Cauzasi fosta Cale Dudesti... Amintiri... Acun nu mai exista decit resturi, in dreptul Policlinicii Vitan, si nici acelea nu sunt decit rasfirate. Oricum, eu de aproape 4 ani nu mai locuiesc in Bucuresti, dar amintirile persista

Comentariu publicat de Virginia Stanciu pe Februarie 16, 2013 la 7:42pm

Liniste si nostalgie........am locuit in apropiere de policlinica Vitan. Daca imi amintesc bine, era si o posta Vitan.
Multumiri pentru aceste momente nostalgice.

Comentariu publicat de Bucuresti pe Februarie 16, 2013 la 7:54pm

Da, era la o statie de tramvai distanta... Si acum, cele doua edificii sunt in pinioare! Policlinica, desi a fost vizata sa fie demolata, a scapat pina la urma, iar Posta este cam singurul edificiu de epoca (!) in mijlocul blocurilor...Posta Vitan poate fi vazuta in penultima fotografie

Comentariu publicat de Virginia Stanciu pe Februarie 16, 2013 la 10:35pm

Multumesc frumos pentru completare.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 242

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor