altmarius

cultură şi spiritualitate

Din istoria olimpiadelor moderne (28): Atena 2004

Atena 2004

http://jo2012.antena3.ro/editii/atena-2004/descriere.html

Jocurile Olimpice au revenit în Grecia, locul de naştere atât al olimpismului antic, cât şi a celui modern, astfel că, deloc surprinzător, ediţia din 2004 s-a desfăşurat sub deviza „Welcome Home”.

Olimpiada de la Atena a adunat la start un număr record de ţări participante, 201, acestea trimiţând peste 10.500 de sportivi, care s-au întrecut în 301 probe din 28 de sporturi, în perioada 13 -29 august.

Mulţi au văzut în decizia CIO de a oferi Atenei organizarea Jocurilor din 2004 ca o reparaţie morală a faptului că ediţia centenară din 1996 s-a desfăşurat în Statele Unite, la Atlanta, capitala Greciei câştigând în faţa oraşelor Roma, Cape Town, Stockholm şi Buenos Aires votul care a avut loc în 1997, la Lausanne.

În ciuda reticienţelor că Atena nu va reuşi să se ridice la înălţimea momentului, la un moment dat existând teama că lucrprile de infrastructură nu vor fi gata la timp, cea de-a XXVIII-a Olimpiadă s-a dovedit un adevărat succes. Nu doar pentru organizatori, ci pentru întreaga lumea, aproape 4 miliarde de oameni urmărind Jocurile din faţa televizorului, un număr record la acea vreme, care, aşa cum era de aşteptat, a fost depăşit la Beijing, în 2008.

Deloc surprinzător, multe dintre evenimentele de la Atena au fost organizate cu intenţia de a aminti de prima Olimpiadă modernă. Evident, maratonul nu putea lipsi de pe această listă. Cea mai dificilă probă din atletism a avut loc peexact acelaşi traseu din urmă cu mai mult de un secol, inclusiv sosirea fiind programată pe stadionul Panathenaic, gazda Jocurilor din 1896. De asemenea, concursul de tir s-a desfăşurat în Olympia, locul de disputare al Olimpiadelor antice. 

Clasamentul pe medalii a fost dominat şi de această dată de Statele Unite (35 aur, 39 argint, 29 bronz), China confirmându-şi ascensiunea şi ambiţiile pentru ediţia următoare prin poziţia secundă ocupată (32 aur, 17 argint, 14 bronz). Podiumul a fost completat de Rusia (28 aur, 26 argint, 38 bronz).

Vedeta indiscutabilă a ediţiei a fost înotătorul american Michael Phelps, care a câştigat opt medalii, şase de aur şi două de bronz, record pentru un sportiv la o Olimpiadă neboicotată. Printre performerii de la Atena s-au numărat şi înotătoarele australiene Petria Thomas (3 medalii de aur, 1 argint) şi Jodie Henry (3 medalii de aur), înotătorul american Aaron Peirsol (3 medalii de aur), ciclistul britanic Bradley Wiggins (3 medalii de aur) sau gimnasta româncă Cătălina Ponor (3 medalii de aur).

Olandeza Leontien Zijlaard-van Moorsel a cucerit a patra medalie de aur din carieră la ciclism, prima femeie care reuşeşte o astfel de performanţă în acest sport, în timp ce kaiacista germană Birgit Fischer a devenit primul sportiv din istorie care câştigă cel puţin două medalii la cinci ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Marocanul Hicham El Guerrouj şi-a completat palmaresul impresionant cu titlurile olimpice la 1.500 şi 5.000 de metri, Kelly Holmes a realizat dubla istorică 800-1.500 de metri, chinezul Liu Xiang a produs senzaţie câştigând proba de 110 metri garduri şi egalând recordul mondial deţinut de Colin Jackson, Israelul a obţinut prima sa medalie de aur, prin Gal Fridman, la navigaţie, în timp ce Mariel Zagunis a adus primul titlul olimpic la scrimă pentru Statele Unite.

Nici surprizele nu au lipsit de la Atena, cea mai mare dintre el fiind eşecul naţionalei masculine de baschet a Statelor Unite de a cuceri aurul, vedetele din NBA mulţumindu-se doar cu bronzul. În premieră de la momentul în care jucătorii profesionişti au avut dreptul de a evolu la Jocurile Olimpice, americanii au pierdut un meci, în faţa celor din Puerto Rico, în faza grupelor, înainte de a ceda în semifinala cu Argentina, viitoarea campioană. Neaşteptat a fost de asemenea succesul ştafetei britanice la 4x100 de metri masculin, în timp ce victoria obţinută de grecii Thomas Bimis şi Nikolaos Siranidis în proba de trambulină sincron 3 metri a fost privită ca un mic miracol.

Tot la capitolul surprize pot fi trecute şi victoriile obţinute de chilienii Nicolas Massu şi Fernando Gonzalez, în turneele masculine de tenis. Cei doi jucători au învins în competiţia de dublu, iar la simplu au câştigat medaliile de aur (Massu) şi de bronz (Gonzalez):

Doi dintre sportivii care reprezentau printre cele mai mari speranţe la medalii ale gazdelor, sprinterii Konstantinos Kenteris şi Ekaterini Thanou, s-au retras din concurs într-un mod controversat, inventând un accident de motocicletă pentru a evita un control antidoping.

Vedeta ediţiei: Michael Phelps (Statele Unite)


Michael Phelps şi-a făcut intrarea printre cei mai mari sportivi din istoria Jocurilor Olimpice la Atena, în 2004, când a cucerit opt medalii, dintre care şase de aur, în concursul de înot.

Născut pe 30 iunie 1985, la Baltimore, Phelps a avut parte de un debut senzaţional, în 2001, la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, unde a luat aurul la 200 de metri fluture şi a stabilit un nou record mondial. Doi ani mai târziu, a dominat Mondialele de la Barcelona, trecându-şi în palmares alte patru medalii de aur. 

Consacrarea definitivă a venit însă la Atena, unde, alături de medaliile cucerite, a stabilit două noi recorduri mondiale şi trei olimpice. Patru ani mai târziu, la Beijing, nu a ratat niciun titlu olimpic în probele în care a luat startul, devenind sportivul cu cele mai multe medalii de aur la Jocurile Olimpice, 14.

Următorul său obiectiv îl reprezintă obţinerea a cel puţin trei medalii la Londra, ceea ce l-ar transforma în cel mai de succes sportiv all-time la Olimpiadă, depăşind-o pe fosta gimnastă sovietică Larisa Latynina, care s-a aflat de 18 ori pe podium.

România la Jocurile Olimpice de la Atena

Cu 8 medalii de aur, 5 de argint şi 6 de bronz, România s-a clasat pe locul 14 în clasamentul pe naţiuni, vedeta absolută a delegaţiei noastre fiind Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică, la bârnă, sol şi alături de echipă. De altfel, gimnastica a adus 10 medalii din totalul celor 19 obţinute la Atena.

Celelalte medalii de aur româneşti au fost cucerite de echipa feminină de gimnastică, înotătoarea Camelia Potec, echipajul feminin de 8+1, echipajul feminin două rame şi cel feminin de două vâsle, categoria uşoară.

Atletismul a contribuit prin două medalii de argint şi una de bronz la zestrea delegaţiei României, pugilistul Ionuţ Gheorghe şi înotătorul Răzvan Florea trecându-şi şi ei numele printre medaliaţii „tricolori”.

Vizualizări: 113

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor