altmarius

cultură şi spiritualitate

În ultimele zile, a făcut multă vîlvă discursul Majestăţii Sale, regele Mihai I, în faţa Camerelor Reunite ale Parlamentului, publicat şi la noi în pagina de istorie. Acesta a fost caracterizat de multă eleganţă, bun-gust şi temeinicie în cele afirmate. Nici o clipă nu a lansat acuzaţii, nici o clipă nu a arătat cu degetul, dar a pus degetul pe o rană, care este a tuturor cetătenilor acestei ţări. 

De ce nu a putut fi auzit un asemenea discurs din gura preşedintelui, sau a oricăruia dintre guvernanţii noştri? Motivul este lipsa de onoare şi de educaţie, care  şi-au spus, încă o dată, cuvântul . La 90 de ani împliniţi ai săi, regele este mai lucid şi mai atent cu nevoile ţării decît toţi politicienii noştri luaţi la un loc. 

Regele a creat istorie. La numai 23 de ani, a întors soarta războiului prin actul de la 23 august. Un "binevoitor" comenta pe un blog, că de fapt, regele e născut pe 21, iar sărbătoarea celor 90 de ani nu este făcută la timp. Nu mai conta că înregistrarea nou-născutului se face la cîteva zile... În anul 1944 (şi nu 1945, domnule prim-ministru!n.n.) a eliberat oraşul Carei. A declarat grevă regală, în semn de protest faţă de acţiunile comuniştilor. A fost forţat să abdice la sfîrşitul anului 1947... 

Sunt monarhist, şi voi da cîteva explicaţii legate de eventualele avantaje ale acestei forme de guvernământ.

În primul rînd, existenţa unui rege (uns al lui Dumnezeu) implică o diminuare clară a luptei electorale. Lupta electorală pentru supremaţia unui partid sau a altuia este volens-nolens mai redusă decît lupta pentru preşedinţie. Banii cheltuiţi pentru alegerile prezidenţiale ar putea fi utilizaţi în alte scopuri. 

În al doilea rînd, ce impact ar avea restaurarea monarhiei într-o ţară fostă comunistă? Uriaş! 

Ţări ca Spania, au ales monarhia, în momentul în care au scăpat de dictatura lui Franco. Juan Carlos s-a dovedit un rege luminat, care nu guvernează in locul premierului, ci are doar o funcţie reprezentativă. 

Alte ţări - Suedia, Norvegia, Marea Britanie - sunt monarhii cu un standard de viaţă extrem de ridicat.

Cred că aceste argumente sunt suficiente pentru a nu mai dezvolta subiectul.

Mi se poate spune că regele Mihai I este bătrîn. Şi în acest caz, am două variante de propus  - fie anulăm legea salică din anul 1923, şi declarăm ca moştenitor pe prinţul Nicolae, fie procedăm ca în anul 1866 şi aducem un  principe străin din altă familie domnitoare. Oricum, aceste variante ar fi aplicabile doar după intrarea în nefiinţă a Majestăţii Sale.

Reflectaţi şi vedeţi dacă nu ar fi o variantă mai bună... 

Vizualizări: 187

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Octombrie 27, 2011 la 5:40pm
De ce nu să nu o acceptăm  pe Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta ca Regină după intrarea Majestăţii Sale în veşnicie? Marea Britanie a fost şi este condusă strălucit de Regine. În 2007, Regele Mihai I, Unsul lui Dumnezeu, a semnat Normele Fundamentale ale Familiei Regale prin care abrogă legea salică şi o declară moştenitoare pe Principesa Margareta. Închei cu cuvintele Regelui: "Cea mai frumoasă coroană regală stă în încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României". De ani de zile Principesa Moştenitoare a iniţiat Fundaţia Principesa Margareta prin ale cărei gale se adună fonduri destinate copiilor şi vârstnicilor. Prezenţa Alteţei sale, elegantă, tonică, distinsă, se profilează, fără ostenţaţie, ca o regală exensie şi de drept Moştenitoare a Majestăţii sale Regele, câştigând încrederea şi dragostea românilor. Acceptându-i prezenţa ca Regină, atunci când Dumnezeu va hotărî, va fi un strălucit prilej pentru România să-şi evidenţieze propriile merite!
Comentariu publicat de altmariusconcurs pe Octombrie 27, 2011 la 7:01pm
Este si aceasta o varianta, dar Legea Salica nu prevede succesiunea la tron de parte feminina. Legea oricum va trebui schimbata, din moment ce in anul 1923, regele Ferdinand facea parte din Casa Hhenzollern-Sigmaringen, iar acum Mihai I este din Casa de Romania.
Comentariu publicat de altmarius pe Octombrie 28, 2011 la 7:15am
In anul 1990 s-a mai pus aceasta problema: dar atunci cel care s-a opus a fost Iliescu, ceea ce inseamna ca tot timpul dorinta de putere a fost mai mare decit dorinta de a rezolva o chestiune pentru tara. Si in 2011, situatia este aceeasi! Desi, ar trebui repetat anul 1866, nu 1990!
Comentariu publicat de judit ionescu pe Octombrie 28, 2011 la 9:14am

Prezenţa unui principe străin ar fi chiar de bun augur şi dacă ar fi după mine, aş propune unul, care altfel nu ar avea şanse de a ajunge la tron, din cauza logevităţii actualului monarh: printul Charles al Marii Britanii. Domnia Sa este îndrăgostit de Transilvania, are proprietăţi prin zonă... ştiu, este o utopie. Totuşi, dacă ne gândim o secundă, ar fi interesant să ne "înrudim" cu o astfel de familie, după care ni s-ar deschide porţile lumii din toate punctele de vedere.

Comentariu publicat de altmarius pe Octombrie 28, 2011 la 11:11am

Aceasta propunere mi se pare judicioasa, din mai multe motive: unul l-ati mentionat dumneavoastra, doamna Judit: Printul Charles este indragostit de Transilvania (de Romania implicit), unde are proprietati, face parte dintr-o familie domnitoare de mare rezonanta, si este inrudit cu regele Mihai prin aliante. Stiu ca poate suna ciudat o asemenea propunere, dar Romania s-a creat in anul 1866 prin aceeasi propunere, care a uimit o lume intreaga. De ce nu am repeta figura de atunci? 

Bineinteles, ca sunt deschis oricarei solutii monarhice.  Nu pot uita ca  solutia prezidentiala a fost adoptata in anul 1974, de catre Nicolae Ceausescu. Solutia prezidentiala nu are nici un fel de trecut istoric. Daca dupa Revolutia din 1989, a fost continuata, aceasta s-a intimplat numai datorita oportunismului romanilor si dorintei de putere a lui Iliescu

Comentariu publicat de silvian dobre pe Octombrie 31, 2011 la 11:09pm
Imi  pare  rau ca  va  dezamagesc ,eu  deja sunt  dezamagit in aceasta  problema !!Si  eu sunt monarhist  convins  dar ideile  pe care  le  promovati  cu  atata  ardoare  si talent  si cu care  si eu  sunt  deacord  nu prea sunt  impartasite  de  multi  oameni  ai  acestei  tari (din  pacate }Stiu  ca  ar fi  minunat  daca  s-ar  aplica  dar  sunt  anumite  grupuri  de interese  care nu doresc  binele tarii  ci doar  binele lor .............sufera  de sindromul  sefiei   perpetue .....in 1990 Tov.Iliescu  s-a opus  monarhiei ...sa  nu  uitam  ca tov.Iliescu  inca se mai mentine   pe  scena politica .......are  el  grije  sa  mentina  aceasta  antipatie  pentru  monarhie ......Sa dea Dumnezeu  sa nu am  dreptate !!!!!!
Comentariu publicat de altmariusistoric2 pe Noiembrie 1, 2011 la 6:53am
Nu ma dezamagiti, ca stiu si eu istoria, pe care am trait-o... Stiu ca Iliescu s-a opus cu indirjire reintoarcerii regelui Mihai in tara, stiu ca si acum Basescu lanseaza minciuni despre acelasi rege. Presedintia in Romania nu are istorie decit de la Ceausescu incoace, adica din 1974. Nici macar nu a fost impusa de sovietici!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Noiembrie 1, 2011 la 11:25pm
Oare intr-o  tara cu un  electorat  eminamente   de  stanga   ,cu optiune  si  conceptii comuniste  poate  conduce  un rege ??M-as mira  dar  in acelas  timp as fi  deacord ....As  vrea s-o vad  si pe asta !!!Oare  sunt  sperante ??Ce  ziceti ???
Comentariu publicat de silvian dobre pe Noiembrie 1, 2011 la 11:29pm
Stiti  de ce albinele  fac  miere ??..........Pentru ca au regina !!Daca ar avea  presedinte  ar  face  ce am facut noi  pana  acum ....mi e  jena  sa va spun ce .....dar cred ca banuiti !!!!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor