altmarius

cultură şi spiritualitate

Leibnitz, un filosof oarecum diferit, un filosof la care logica se împleteşte atat cu ontologicul cat mai ales cu teologicul, ceea ce el va denumi teodicee şi în care primează dovedirea existenţei lui Dumnezeu prin mijlocirea raţiunii.
Cu toate acestea vom observa ca raportările sale la ştiinţa logici sunt foarte pertinente. În primul rand el va fi primul ganditor care va schimba abordarea logicii mutand centrul discuţiilor de la problemele ontologice la problemele limbajului.Va defini principiul raţiunii suficiente, orice lucru există in virtutea une raţiuni suficiente si datorită acesteia este aşa si nu altfel. Dar si principiul identităţii redefinit de el ca pricipio indiscenabilae
Problema modalităţii la Leibnitz va avea rădăcini atat logice cat si filosofice. Din punct de vedere logic cel mai mult va interesa raportarea la categoria de propoziţie si anume propoziţia in care predicatul este continut in subiect predicatum inest subjecto, propoziţii care astăzi se vor numi si propoziţii de inerenţă.
O propoziţie necesara la Leibnitz va fi acea propoziţie care poate fi redusă la o propoziţie de identitate, si acea propoziţie in care negaţia ei implică o contradicţie. Aceste propoziţii necesare se împart in prime si in derivate
Vom observa, mai apoi, că nu numai propoziţile necesare, dar si cele contingente au predicatul conţinut in subiect, dar orice fel de analiză am face nu vom putea reduce propoziţia de contingenţă la o propoziţie de identitate. Această abilitate îi va fi atribuită doar lui Dumnezeu care are o cunoaştere infinită asupra lumii şi care poate vedea în propoziţiile contingente inerenţa predicatului la subiect, acest lucru însă nu va fi valabil şi pentru om a cărui cunoaştere este limitată. Aşa cum un număr mai mare conţine un număr incomensurabil şi oricat s-ar continua rezolvarea nu se va ajunge la o măsura comună , tot aşa in adevărurile contingente nu se va ajunge la demonstraţie oricat s-ar analiza conceptele ei. Propoziţiile care ţin de existenţa lucrurilor sunt diferite. Existenţiale sunt cu siguranţă cele care pot fi demonstrate prin analiza termenilor, adica cele necesare sau virtual identice, iar opusele lor sunt imposibile sau virtual contradictorii. Acelea sunt adevăruri eterne. Ele nu se obţin numai cat lumea exista, ele s-ar obtine chiar dacă Dumnezeu ar fi creat lumea după alt plan. Însa faţă de acestea, adevărurile existenţiale sau contingente diferă total. Adevărul lor este apriori înţeles doar de intelectul infinit, ele nu pot fi demonstrate prin nicio analiză. Ele sunt de aşa natură că sunt adevarate intr-un anumit timp si nu exprima doar ceea ce ţine de posibilitatea lucrurilor ci şi de aceea ce există într-un mod actual sau va exista în mod contingent dacă anumite lucruri au fost presupuse. Întalnim aici ideea de lume posibilă care apare la autor in doua feluri: o propozitie este necesar adevarată dacă este adeverată in orice lume posibila şi lumea noastră este cea mai bună dintre toate lumile posibile. Una va fi deci de natura logica, iar cea de a doua de natură filosofică. Carnap va elabora descrierile de stare pe care le va asocia cu lumile posibile. Interesantă este si asocierea stărilor posibile de lucruri a lui Wittgenstein: există o descriere de stare si numai una care descrie starea reală a universului; ea conţine toate propoziţiile atomare adevarate precum si negaţiile acelora care sunt false; ca urmare, noi vom numi descriere adevarată de stare o propoziţie de formă oarecare este adevarată dacă şi numai dacă ea are loc in descrierea adevarată de stare.
Din punct de vedere filosofic problema lumilor posibile are implicaţii mai adanci şi anume justificarea răului în lume, dar si demonstrarea existenţei lui Dumnezeu.
Autorul lumii care este Dunmezeu, iar oameni şi lucrurile îşi joacă rolurile .În Teodicee Dumnezeu este monada suprema, el posedă în sine toate calitaţile celorlalte monade si toate calităţile la care aspiră acestea, el este înzestrat cu raţiune pentru că a intrevăzut mulţimea lumilor posibile, cu voinţă fiindcă a ales una dintre ele, şi cu putere întrucat voinţa Sa a devenit act. Voinţa însă nu este identică cu bunul plac, iar lumea existentă nu este una oarecare, fiindca puterea duce la fiinţă, intelectul,la adevăr, iar voinţa duce la bine. Din desavarşirea lui Dumnezeu rezulta perfecţiunea lumii existente, fiindcă Dumnezeu a vrut-o şi , prin urmare , ea nu poate fi decat cea mai bună dintre toate lumile posibile. Dacă lumea aceasta nu ar fi astfel, Dumnezue n-ar fi creat-o.
Inteligenţa umană s-a dezvoltat de-a lungul istoriei, supunandu-se unei legi fundamentale şi necesare. Astfel, omul a trecut prin diferite perioade, fiecare marcand inteligenţa acestuia. Din punctul de vedere a lui Auguste Comte aceste etape sau perioade au fost una teologică, caracterizată prin considerarea fenomenelor ca însufleţite de naturi divine, o alta, metafizică, fenomenele fiind explicate ca entitaţi abstracte, prin concepte de esenţă principiu, cauză primă. O ultimă etapă, este opusă total celei metafizice, reprezentand împlinirea dezvoltării gandirii umane. Deoarece căutarea cauzelor absolute a fenomenelor în etapa metafizică s-a dovedit un eşec, gandirea pozitivistă apelează la raţionamente bazate pe observaţie, cercetează succesiunea şi similitudinea fenomenelor. Natura filosofiei constă în cercetarea legilor şi nu a cauzelor fenomenelor. În etapa pozitivă, gandirea umană cunoaşte atat legea dezvoltării, cat şi legile naturale şi relaţiile cărora se supun fenomenele.
Valoarea filosofiei este determinată de tipul de cunoaştere pe care îl propune, spre deosebire de cunoaşterea ştiinţifică axată pe descrierea experienţei,pe răspunsuri exacte. Prin filosofie se dobandeşte cunoaşterea critică sau examinarea limitelor cunoaşterii,deci filosofía este o cercetare critică a principiilor presupuse de ştiinţă şi din viaţa cotidiană. Această cercetare nu conduce la soluţii exacte, ci la incertitudine. Incertitudinea are două consecinţe importante pentru determinarea valorii filosofiei, -prin atitudinea critică se identifică şi se elimină prejudecăţile care ne conduc viaţa, -are loc o eliberare de atitudinea dogmatică,lărgindu-se astfel orizontul gandirii.
B.Russell consideră că există doua forme de cunoaştere, cunoaşterea lucrurilor şi respectiv cea a adevărurilor. Dacă prin lucruri se înţeleg date senzoriale, amintiri, ganduri, atunci această cunoaştere a lucrurilor este una care constă în experienţă nemijlocită. Dacă prin lucru se înţelege însă obiectul fizic sau mintea altor oameni,cunoaşterea acestora este o cunoaştere prin descriere, care depăşeşte limítele cunoaşterii nemijlocite. Cunoaşterea adevărurilor este una a principiilor generale, a legilor gandirii, intuite într-un mod nemijlocit. Spre deosebire de cunoaşterea prin experienţă nemijlocită, cunoaşterea adevărurilor nu este determinată de experienţă, ci este a priori, adică dobandită înaintea oricărei experienţe. Cunoaşterea imediată a adevărurilor poate fi numită şi cunoaştere intuitivă, iar adevărurile cunoscute în acest fel pot fi numite adevăruri intrinsec evidente. Printre aceste adevăruri se numară cele care pur şi simplu enunţă ceea ce este dat în simţuri şi de asemenea anumite propoziţii etice.

Concluzii

Oamenii relaţionează între ei în diverse moduri. În timp ce unii produc fapte bune şi înfăptuiesc dreptatea, alţii, neglijand oamenii din jurul lor, savarşesc fapte ale căror consecinţe constau în îngrădirea libertaţilor celuilalt sau, în cele mai crude situaţii, în chiar distrugerea celuilalt. În această situaţie, mulţi dintre filosofi, căutand să găsească esenţa care se ascunde în spatele omului şi a comportamentului acestuia, au reflectat asupra felului naturii umane (buna sau rea) şi în funcţie de viziunea fiecăruia, au incercat să descrie mecanismele care stau în spatele acţiunilor umane. Dacă omul este bun de la natură şi, în consecinţă, îşi reglează relaţiile cu semenii identificandu-se pe sine însuşi la fel ca ceilalti (avand o natura identică) atunci comportamentul sau va fi unul deschis către celalalt.
Dacă, îndoiala este cea care ne face să cautăm adevăruri, dacă cutremurarea este efectul unor situaţii limită, împărtăşirea acestor trăiri altor persoane, pentru aceştia poate fi o lecţie de viaţă.
Astfel, prin comunicare putem evita falsitatea, acumuland cunoştinţe despre situaţii de viaţă.
Comunicarea de la existenţă la existenţă este cea care defineşte atitudinea omului în căutările lui de a înţelege lumea.
Abia prin comunicare este atins scopul filosofiei, scop ce dă sens tuturor celorlalte scopuri… perceperea fiinţei, iluminarea prin iubire, dobandirea seninătăţii.
Încercăm de mii de ani să ne cunoaştem, încercăm să desluşim ceea ce ne înconjoară, încercăm să înţelegem că trăim o viaţă care are limite şi vrem să cunoaştem ce e dincolo de ele, vrem să cunoaştem divinitatea. Suntem creaţia supremă a lui Dumnezeu, ca o plăpandă trestie în bătaia vantului, care se îndoaie dar un se rupe, grăunte de nisip in comparaţie cu universul, dar mult mai puternici ca acesta.

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic ieri.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor