altmarius

cultură şi spiritualitatedelacroix-dood-sardanapalus-gr
Ninel Ganea

Ninel Ganea

Membru asociat al Institului Ludwig von Mises România, a studiat filozofia la Universitatea Bucureşti şi ştiintele politice la SNSPA. Fost jurnalist, el a scris în ultimii ani pentru portalul Karamazov (www.karamazov.ro), iar in prezent lucrează într-o firmă de comunicare şi relaţii publice.

Este privilegiul epocilor condamnate la sclavie voluntară să ignore istoria. O epocă precum a noastră, care și-a luat drept motto adagiul cavalerului Ulrich von Hutten, “Științele sunt înfloritoare, spiritele se mișcă, este o plăcere să trăiești”, nu are prea multe șanse de salvare. Mai ales că infatuarea provine dintr-o metafizică a Progresului și dintr-o antropologie care neagă explicit orice formă de Cădere. Așa că oamenii timpului așteaptă neliniștiți paradisul promis, în timp ce lumea se îndreaptă, rapid și sigur, spre o tiranie globală; la fel, păstrând proporțiile, înainte de 1789 francezii naivi se pregăteau de Epoca de Aur și au primit la schimb ghilotina.

Nu este nevoie de foarte multe studii sau cărți pentru a demonstra teza de mai sus. Este suficient un recurs la “Politica” lui Aristotel și la discuția sa despre prezervarea tiraniei pentru a înțelege încotro bate vântul. Stagiritul nu se mai studiază aproape deloc în facultățile de științe politice, dar asta are legătură cu ocultarea autorilor relevanți și promovarea scriitorilor care odihnesc patimile și mintea (vezi, de pildă, istoriile gândirii politice care debutează, aproape invariabil, cu Machiavelli, ca și cum înainte nu ar fi existat nimic).

Așadar, ca strategie esențială de menținere a tiraniei (iar pentru Aristotel există egalitate deplină între tiranie și democrația extremă), este important ca regimul să folosească toate tehnicele de subminare morală (steagul curcubeu plasat pe ambasadă, în termenii de astăzi). “These and the like things are marks of tyranny and preserve its rule, and in respect of depravity they leave nothing out”. Un element tipic în acest sens îl reprezintă dominația femeilor asupra bărbaților și licențiozitatea sclavilor. Femeile nu se revoltă de fel împotriva regimului și se acomodează mai repede, iar desfrâul face uitată opresiunea (Brave New World), în timp ce demagogii flatează mulțimea care crede că deține puterea (“Ne-am luat țara înapoi!”). Un om liber (de patimi) refuză lingușeala tiranilor, comentează filozoful, în timp ce vicioșii sunt utili regimului pentru lucrurile murdare (politicienii și dosarele lor aflate la sertar). Cât despre sclavi, majoritatea sunt, în primul rând, sclavii patimilor și, după cum știm foarte bine, un om are atâția stăpâni câte patimi are.

Apoi regimul are nevoie în permanență de războaie (împotriva terorismului, a Rusiei, a încălzirii globale, a extratereștrilor, etc.), deoarece supușii vor fi în permanență în căutarea unui lider, iar starea de criză se va instala ca normalitate. De asemenea, timpul liber (“leisure”), necesar pentru gândire independentă, se va evapora.

Dacă războiul nu pulverizează rămășițele de suveranitate personală, atunci taxele pot suplini cu brio acest rol, deși nu trebuie uitat că întotdeauna conflictele merg mână în mână cu sărăcirea populației. Doar că pauperizarea generală trebuie să devină politică de stat și nu un accident de parcurs. În acest scop sunt bune lucrările publice de anvergură (Keynes, Krugman&co), cum ar fi Piramidele din Egipt, monumentele lui Cypselidis, templul lui Zeus, templele din Samos, etc. Indivizii devin lipsiți de mijloace financiare, de timp liber, iar singura lor ocupație este procurarea hranei zilnice. Nu mai există niciun fel de independență personală, deoarece grijile omului (liber) se transferă de la contemplarea Adevărului, Binelui și Frumosului la plata facturilor și a creditelor.

Războiul împotriva aristocrației, a elitelor, adică a celor care practică virtutea, are, de asemenea, o importanță fundamentală în instaurarea și continuitatea tiraniei. Educația trebuie pusă la pământ (“common core” sau “deliberate dumbing down” devin practici obligatorii în educație), asociațiile voluntare trebuie interzise (politicile tot mai agresive împotriva Bisericii), mesele în comun trebuie desființate (fast food-ul și cafeteria, în locul mesei de acasă). Pe scurt, oamenii trebuie să se simtă izolați, neputincioși și neîncrezători unii în ceilalți.

Dar mai e nevoie și de o mentalitate de scalvi obedienți în fața puterii, care se poate obține, spune Aristotel, prin țintuirea lor la ușile tiranului (plecăciunile necesare în fața birocrației statale puternice înlocuiesc de minune mijloacele primitive și dezvoltă mentalitățile slugarnice).

Un alt capitol esențial în manualul de subversiune îl reprezintă stimularea conflictelor pe toată linia. Comunitatea trebuie dezbinată prin inventarea sau încurajarea neînțelegerilor, astfel încât atmosfera să devină irespirabilă, iar țesutul social să se destrame. Războiul tuturor contra tuturor. Bogați contra săraci, bicicliști contra automobiliști, fumători contra nefumători, prietenii între ei…Lista este nesfârșită.

Un rol aparte în această dialectică îl joacă, observă Aristotel, străinii, adică imigranții, deoarece produc dezbinare și facțiuni (României tocmai i s-a alocat din partea Uniunii Europene o primă tranșă de 4000 de imigranți africani). “For just as a city is not generated fron any chance multitude, so it is not generated in any chance period of time”. Pe lângă argumentul impecabil al filozofului, exemplele de cetăți antice nu lasă practic nicio șansă multiculturalismului, dar te fac să te întrebi cu groază cum vor arăta noile orașe proiectate totalitar de comisarii mondiali.

Chiar și în aceste condiții, regimul democrației extreme trebuie să-i supravegheze complet pe oameni (legile Big Brother, Internet, Skynet, etc), iar spionii să fie infilitrați în societate (presa și societatea civilă de peste tot înțesată de securiști). În felul acesta, indivizii vor discuta din ce în ce mai puțin liber și vor transforma suspiciunea într-o atitudine instictivă (prima calitate a boierului e încrederea, spunea Steinhardt).

În sumă, lectura lui Aristotel nu poate împiedica drumul spre servitute, dar sugerează destul de limpede de unde vine pericolul și recomandă soluții aflate la îndemână, dar care presupun virtuți. Iar de morală, ca terapie socială, aproape nimeni nu mai vrea să audă. Orice scurtătură, chiar dacă duce în iad, este preferabilă.

 

Publicat inițial pe Karamazov

Vizualizări: 99

Comentariu publicat de Alexandru AMOQ pe Noiembrie 25, 2017 la 6:38pm

Splendid.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor