altmarius

cultură şi spiritualitate

Cum a fost «exploatat informativ» savantul Henri Coandă de Securitate

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-a-fost-exploat...

Autor 

În a doua parte a anilor ‘50, autoritățile comuniste au încercat să ”recupereze” mai multe personalități din diaspora, precum George Emil Palade, Constantin Brâncuși, George Enescu, Mircea Eliade sau Henri Coandă. Regimul de la București considera că aceste personalități pot să aducă un beneficiu de imagine pentru România și să contribuie la dezvoltarea țării pe plan internațional.
Una dintre cele mai importante instituții folosite pentru a stabili legături cu personalitățile românești din diaspora a fost Direcția de Informații Externe (DIE) a Securității, scrie istoricul Florian Banu, în cartea ”De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948 – 1989)”.

Securitatea a reușit să se apropie de Henri Coandă prin intermediul unui prieten al savantului din România. În 1936, inginerul Radu Stoica, o mare personalitate a aeronauticii românești, a fost recrutat personal de Mihail Moruzov, creatorul și directorul Serviciului Secret de Informații al Armatei Române (SSI). Stoica a primit numele conspirativ ”Georgescu” și a fost plătit cu 10.000 de lei lunar pentru informațiile pe care le furniza. După cel de-al Doilea Război Mondial, arhiva SSI a ajuns la noua Securitate, care a aflat identitatea reală a sursei ”Georgescu”. Pe baza ”materialelor compromițătoare” din arhive, Radu Stoica a abordat și recrutat de Securitate în septembrie 1956, primind numele conspirativ ”Arădeanu Ștefan”.

În 1959, Radu Stoica a primit o invitație de la Aeroclubul Franței pentru a participa la un eveniment la Paris. Înainte de plecare, agentul ”Arădeanu” a primit instrucțiuni clare de a contacta mai multe personalități franceze care ”prin munca lor au legătură cu armata și în mod deosebit cu NATO”. În afară de aceste personalități, Stoica trebuia să-l contacteze și pe Henri Coandă. Înainte de a pleca în Franța, ”Arădeanu” a făcut o sinteză a misiunii sale:

”Pornind de la faptul că lucrez la istoricul aviației române, voi obține de la acesta ( Henri Coandă – n.r.) toate datele ce-mi vor permite a-l încadra în locul ce i se cuvine printre marii aviatori români. Stârnindu-i acestuia interesul de a fi popularizat în cărțile noastre, îl voi determina să-mi pună la dispoziție – pentru documentarea mea – toate invențiile și lucrările sale (în special cele prezente – discurile zburătoare și captarea energiei solare). În relația cu acesta, voi căuta să-l determin a se reîntoarce în țară și să intrăm în posesia tuturor lucrărilor sale”.
Legătura dintre agentul ”Arădeanu” și Henri Coandă
Pe 20 iunie 1959, ”Arădeanu” a plecat spre Paris, primind suma de 10 dolari, ”pentru cheltuieli personale”. În Franța, agentul Securității s-a dovedit surprinzător de eficient, reușind să stabilească contacte cu vechii săi prieteni, francezi și români, și să stabilească contacte noi cu personalități din domeniul aeronautic și militar.

”Arădeanu” a luat legătura cu Henri Coandă și ”a început să se apropie de el”. În timpul discuțiilor purtate de cei doi, savantul român a mărturisit că a refuzat cetățenia franceză și că își dorea un pașaport românesc. Coandă s-a plâns că îi era greu să discute cu sora lui din România. În urma discuțiilor tehnice dintre cei doi, Stoica a aflat că Henri Coandă lucra la mai multe proiecte de anvergură.

După 45 de zile în Franța, ”Arădeanu” s-a întors în România, unde a întocmit un raport detaliat al activității misiunii sale. În urma acestui raport, Securitatea a cerut aprobarea pentru rerularea unui plan privind ”exploatarea informativă” a lui Henri Coandă și determinarea unei ”eventuale repatrieri”. Savantul a primit numele conspirativ ”Hera”.

Pe baza acestul plan, au fost luate măsuri pentru a consolida prezența agentului ”Arădeanu” în preajma lui Coandă. Savantul român a fost convins că sora lui a primit pașaport și i s-a aprobat o vizită în Franța, în urma eforturilor lui Radu Stoica. Relațiile dintre Coandă și ”Arădeanu” au devenit tot mai apropiate pe parcursul anului 1960, așa că în luna octombrie Securitatea a propus ”scoaterea temporară în Franța a agentului (”Arădeanu” - n.r.), cu suportarea tuturor cheltuielilor bănești de către organele noastre”. ”Scoaterea unui agent” însemna implantarea temporară sau permanentă a acestuia într-o țară străină. Această propunere a venit la scurt timp după ce Stoica a fost invitat de Coandă în Franța, pentru a colabora la realizarea unor lucrări tehnico-științifice. Misiunea agentului era perfect acoperită, inițiativa deplasării venind de la savantul român din Franța. Propunerea a fost aprobată, Stoica a primit un nou nume conspirativ (”Fieraru”) și a plecat în Franța în ianuarie 1961.

Potrivit informațiilor furnizate de agentul ”Fieraru” în luna februarie 1962, Coandă a acceptat ”să valorifice cele mai însemnate invenții pentru patrie”. Pentru a colabora cu statul român, savantul a pus o serie de condiții, printre care se numărau înființarea unui institut Coandă la București și instalarea lui Radu Stoica (în care Coandă avea ”încredere fără limite”) în fruntea institutului. De asemenea, Coandă avea și doleanțe personale, precum sprijinirea familiei cumnatului său ”de a se muta din nou în apartamentul fiicei lor”.

La o primă analiză, conducea DIE a apreciat că solicitările savantului român sunt acceptabile, singura cerere ”discutabilă” fiind aceea ca institutul să-i poare numele. În acest sens, Securitatea a decis să-l convingă că ”nu e bine, pentru a nu avea greutăți în Franța”. În anii următori, regimul de la București a renunțat la ideea de a îl repatria pe Coandă, ajungând la concluzia că savantul român este la fel de util și în Franța.

Henri Coandă, primit la București de Nicolae Ceaușescu
Henri Coandă a fost invitat în România în 1965, când noul lider de la București, Nicolae Ceaușescu, a hotărât reînființarea industriei aeronautice românești și s-a orientat către Franța ca un potențial partener. Vizita lui Coandă în România s-a dovedit un real succes pentru regimul comunist. În urma întâlnirii dintre savantul român și Nicolae Ceaușescu, din 9 iulie 1967, au fost stabilite relații foarte bune între cei doi. Coandă a acceptat titlul de consilier special al lui Ceaușescu și a promis sprijinul său pentru relansarea industriei aeronautice românești.

În perioada următoare, Henri Coandă s-a implicat activ în sprijinirea cercetării și industriei românești, demersurile sale fiind ilustrate și de corespondența dintre savantul român și Nicolae Ceaușescu. Coandă îl informa pe liderul regimului comunist de la București că a purtat discuții cu ministrul francez al Cercetării științifice și al Problemelor Atomice, Maurice Schumann, în vederea colaborării dintre savanții francezi și români în domeniul atomic și în cel aeronautic. De asemenea, Coandă a întocmit pentru Ceaușescu un scurt memoriu care cuprindea direcțiile de dezvoltare a unei industrii aeronautice militare.

Vizualizări: 1

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 242

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor