altmarius

cultură şi spiritualitate

„Criza dinastică“, în jurnalul Reginei Maria

Cronica ediţiilor:
„Criza dinastică“, în jurnalul Reginei Maria

de Răzvan Voncu

 

http://www.romlit.ro/criza_dinastic_n_jurnalul_reginei_maria

Una dintre marile restanţe pe care le înregistrăm în ce priveşte recuperarea culturii interzise în timpul regimului comunist o reprezintă tezaurul de cultură al Casei Regale.
Regii noştri au fost susţinători asidui şi inteligenţi ai culturii române, iar mulţi dintre reprezentanţii dinastiei – suverani, prinţi şi prinţese – au practicat ei înşişi artele. Însemnările zilnice şi memoriile pe care le-au ţinut, cu acea scrupulozitate provenită din tradiţia occidentală, reprezintă documente fundamentale atât pentru studiul istoric al strălucitei epoci a regalităţii române, cât şi pentru investigaţia literară propriu-zisă. Din păcate, nu toate aceste fapte de cultură ale monarhiei româneşti sunt cunoscute azi în ţară, iar unele dintre ele încă nu au fost dezgropate din colbul arhivelor sau al bibliotecilor.
Cuprinzătorul jurnal al Reginei Maria, din fericire, se bucură de o soartă mai bună decât alte acte de cultură ale suveranilor noştri. Ajunse la volumul al VIII-lea, ce acoperă în întregime anul 1926, Însemnările zilnice promit să devină, pe măsură ce ne apropiem de anii critici ai crizei din 1929 şi ai începutului declinului democraţiei româneşti, un document de primă mărime pentru înţelegerea mecanismelor epocii. În primul rând pentru înţelegerea proceselor care se derulează la nivelul Casei Regale, iar în al doilea rând pentru a înţelege evoluţiile ce se produc în plan politic şi cultural, într-o Românie Mare ce părea că îşi digeră greu victoria din Marele Război. Regina Maria a fost, până la moartea ei fulgerătoare (încă neelucidată), un martor de prim ordin şi, adesea, un participant cu greutate la jocul ce se derula pe scena politică şi socială a statului. Mărturia ei, consemnată zi de zi, se constituie într-un spectacol uluitor al unei personalităţi de excepţie, cu o multitudine de preocupări culturale şi înzestrată cu o sensibilitate cu totul particulară, angrenată în bătălia de uzură a unei vieţi publice şi private foarte intense, într-o epocă tensionată. Nu-mi explic relativa lipsă de interes a mediului literar faţă de acest text decât prin faptul că el a fost scris în engleză, limba maternă a reginei, iar ceea ce citim noi astăzi este, până la urmă, o traducere. Dar, dacă nu face parte din patrimoniul estetic al literaturii noastre, jurnalul Reginei Maria face cu siguranţă parte din cel cultural.
Ediţia de faţă nu este una critică, întrucât nu ne este furnizată decât traducerea textului originar. Multe dintre elementele obligatorii ale unei ediţii ştiinţifice, prin urmare, lipsesc: variantele, informaţiile bibliografice despre editarea parţială a unor fragmente, trimiterile la opere conexe relatărilor din jurnal ş.a.m.d. Editorul Vasile Arimia şi traducătoarea Sanda Ileana Racoviceanu s-au concentrat asupra stabilirii textului românesc şi a decodării diminutivelor, pseudonimelor şi numelor proprii care apar în text. S-a intenţionat, cred, o ediţie care să pună textul în circulaţie, spre a capta interesul unui public larg, văduvit zeci de ani de accesul la acest document. Trebuie spus că raţionamentul celor doi autori ai ediţiei este, probabil, corect, cu observaţia că o bună ediţie de largă circulaţie este o întreprindere mai dificilă decât pare, după cum o demonstrează chiar acest volum.
În primul rând, traducerea este deficitară. Neavând la dispoziţie textul englez, nu pot decât să presupun că ea este fidelă semantic. Însă în româneşte sună rău: „La şase, am avut puţină muzică cu câteva persoane.” (p. 72), „Lalelele mele răsar splendid. Ele vor trebui să fie o privelişte magnifică […]” (p. 85), „[…] seara am avut lectura noastră din Biblie cu tinerii mei.” (p. 98) ş.a. E adevărat că un jurnal intim nu este un text de ficţiune, iar poetica lui nu valutează elementul estetic. Însă repetiţiile inutile ale pronumelui personal – inclus sau subînţeles, în limba română –, calcurile după sintaxa engleză, falsele sinonime, la care se adaugă o redactare neglijentă şi supărător de multele greşeli de tipar fac din text o lectură destul de neplăcută, strident neliterară.
În al doilea rând, notele de la finalul textului, deşi sunt în mare parte utile, sunt o harababură de nedescris. Raţiunile pentru care unele nume sunt declinate în note de subsol, cu asteriscuri, iar altele în note de final, numerotate cu cifre arabe, sunt clare. Problema este însă că anumite personaje secundare în jurnal beneficiază de note de final, iar altele, de note de subsol, fără o justificare evidentă. Şi mai grav e că unele personaje beneficiază atât de note de subsol, cât şi de note de final (!), iar textele notelor nu coincid. Unele note nu trimit nicăieri (vezi trimiterea 85 din text, fără legătură cu nota), altele sunt de-a dreptul superflue: nu cred că era nevoie, într-un text apărut în 2010, să fie declinate printr-o notă personaje notorii ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Octavian Goga, mareşalul Averescu ş.a. Mai ales că explicaţiile sunt de dicţionar enciclopedic şi nu aduc revelaţii în legătură cu motivele apariţiei personajelor în text.
Trecând peste aceste neajunsuri, însă, Însemnările zilnice sunt o lectură interesantă. Regina Maria, înainte de toate, este un spirit profund religios, în căutarea unei certitudini pe care de-abia acum, în 1926, o dobândeşte: este vorba despre credinţa Baha’i.
Renunţarea lui Carol al II-lea la calitatea de prinţ moştenitor, ce are loc în ultima zi a anului 1925, transformă, pe de altă parte, anul 1926 într-un calvar pentru regină, iar textul consemnează acest calvar în note foarte expresive (în ciuda stângăciilor traducerii).
Regina Maria simte şi că această ruptură gravă în viaţa dinastiei sună începutul sfârşitului pentru puterea şi influenţa ei. Acuzată a fi ţinut partea lui Barbu Ştirbey, împotriva lui Carol (şi a fi determinat, astfel, renunţarea acestuia), regina se apără evocând în permanenţă eforturile făcute pentru a-l aduce pe prinţ pe calea cea bună şi comportamentul ostil, abulic şi aberant, al lui Carol. Totuşi, prezenţa cvasi-cotidiană a lui Barbu Ştirbey în jurnalul reginei lasă să planeze o umbră de îndoială.
Concomitent, criza politică se adânceşte prin îmbolnăvirea lui Ion I.C. Brătianu şi a Regelui Ferdinand, care vor şi muri la scurtă distanţă unul de celălalt. Totul, pe fondul luptelor politice din România Mare, tot mai lipsite de scrupule şi de soluţii concrete pentru ţară. În aceste condiţii, regina care-şi notează întâmplările fiecărei zile este un monument de caracter: continuă să scrie, să picteze, să călărească (e, se ştie, relaxarea ei favorită), să se ocupe de vestitele ei grădini şi de Balcic, călătoreşte în ţară şi în SUA, unde pledează cauza României, merge la teatru, vede filme, vizitează expoziţii, se întreţine cu scriitori. Totul, spre a ţine dreaptă dinastia şi a oferi României liniştea de care are nevoie. Este uluitor, gândindu-ne ce lideri a avut ţara noastră după 1947, ce nivel cultural şi ce simţ al răspunderii faţă de naţiune avea monarhia română în 1926. Şi e întristătoare ingratitudinea cu care tratăm şi azi această instituţie.
Textul Reginei Maria ne deschide o fereastră către viaţa cotidiană a suveranilor noştri şi ne livrează o lecţie morală şi politică: aceea că, pentru a conduce o naţiune, cultura personală este obligatorie. Ea îţi oferă un reazem puternic, în momente grele, şi îţi oferă soluţii pe care simpla şmecherie balcanică, atât de populară la noi, nu e capabilă să le găsească. S-ar cuveni ca, odată încheiată ediţia de faţă, recuperarea operei literare a reginei să devină obiectul unui demers editorial de nivel ştiinţific, nivel la care textele ei sunt îndreptăţite să aspire. Cercetarea literară ar putea găsi, în tezaurul cultural al Casei Regale, multe subiecte de interes.

 

Vizualizări: 57

Comentariu publicat de silvian dobre pe Iunie 20, 2011 la 1:21pm
multumim !!
Comentariu publicat de Mihaela Murariu pe Iunie 20, 2011 la 5:44pm
fiecare regim are propriile probleme;
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Iunie 20, 2011 la 8:09pm
Mulţumim. E firesc să aflăm cât mai multe lucruri adevărate despre monarhia română şi să recuperăm perioada culturală a primei jumătăţi a secolului 20! O extraordinară perioadă, a cărei personalităţi au murit în închisorile comuniste.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor