altmarius

cultură şi spiritualitate

Cracovia îl primeşte pe noul arhiepiscop

De Włodzimierz Rędzioch

Catedrala din Cracovia se ridică pe colina Wawel, alături de castelul regal. Este dedicată marilor sfinţi polonezi Stanislau şi Venceslau, dar nu este numai biserica mamă a oraşului: este şi sanctuarul naţional al Poloniei. În catedrală se desfăşurau în mod tradiţional încoronările suveranilor polonezi care erau tot aici înmormântaţi. Dar înainte de toate este sediul arhiepiscopilor mitropoliţi ai oraşului care timp de secole a fost capitala Poloniei.

Istoric a fost catedra sfântului Stanislau, dar şi a lui Karol Wojtyła, din 1964 până în 1978 arhiepiscop de Cracovia. Din 3 iunie 2005 în fruntea arhidiecezei, înlocuindu-l pe arhiepiscopul Franciszek Macharski, retras pentru că a ajuns la limita de vârstă, a fost cardinalul Stanisław Dzizisz, fost secretar particular al lui Ioan Paul al II-lea. Numirea lui Dziwisz din partea lui Benedict al XVI-lea a fost văzută atunci ca un semn de continuitate şi împlinire a dorinţei predecesorului său.

Cardinalul Dziwisz a rămas la sediul din Cracovia şi după 27 aprilie 2014, când a împlinit 75 de ani. Asta şi pentru că era o perioadă deosebită în istoria Bisericii poloneze angajată în pregătirile pentru celebrările celei a 1050-a aniversări a botezului Poloniei şi a Zilei Mondiale a Tineretului prevăzută chiar la Cracovia în luna iulie 2016. Biserica poloneză şi arhidieceza de Cracovia, în mod deosebit, au pregătit în mod strălucitor acest eveniment mondial, graţie şi experienţei organizatoare şi dinamismului fostului secretar al lui Ioan Paul al II-lea.

În Polonia se aştepta cu mare interes ştirea despre numirea noului arhiepiscop mitropolit de Cracovia. Şi această ştire a venit în ziua sărbătorii Neprihănitei: la 8 decembrie, Papa Francisc l-a numit ca succesor al cardinalului Dziwisz pe monseniorul Marek Jędraszewski, arhiepiscop de Łodz. La 25 ianuarie, cardinalul Dziwisz a transmis arhiepiscopului Jędraszewski crucea sa pectorală, care are o mare valoare simbolică: a fost crucea pe care Pius al X-lea a încredinţat-o cardinalului Adam Stefan Sapieja, arhiepiscop de Cracovia din 1925 până în 1951 (Sapieha a fost consacrat episcop personal de Pius al X-lea în Capela Sixtină la 17 decembrie 1911).

După aceea crucea a fost transmisă mitropoliţilor succesivi de Cracovia. Aşa cum a spus cardinalul Dziwisz, „se schimbă persoanele, dar Biserică rămâne”. La întâlnirea cu jurnaliştii, noul arhiepiscop a prezentat priorităţile slujirii sale: cultul Milostivirii Divine, menţinerea şi valorizarea patrimoniului sfântului Ioan Paul al II-lea, apropierea de oameni şi dialogul cu lumea academică, ţinând cont că Cracovia este un mare centru universitar.

Luarea în posesie şi intrarea în catedrala de la Wawel a avut loc sâmbătă dimineaţa, 28 ianuarie. Ceremonia a început cu citirea Bulei Papei Francisc, Sublimis inter Sidera, semnată de el la 8 decembrie în Vatican cu care îl numea pe monseniorul Jędraszewski nou arhiepiscop de Cracovia. După aceea, noul arhiepiscop a primit însemnele episcopale: cârja pastorală şi în locul pallium-ului aşa-numitul racjonal: un soi de mantie din secolul al XIV-lea, brodată personal de regina sfântă a Poloniei, Hedviga, şi împodobită cu perle, pe care numai arhiepiscopul de Cracovia în funcţie are privilegiul de a-l purta.

La Liturghia solemnă prezidată de monseniorul Jędraszewski au participat cardinalii: Stanisław Dzizisz, Stanisław Ryłko, Zenon Grocholewski, Kazimierz Nycz, nunţiul apostolic în Polonia, mons. Salvatore Pennacchio, primatul Poloniei mons. Wojciech Polak, preşedintele Conferinţei Episcopale din Polonia, arhiepiscopul Stanisław Gšdecki, şi peste o sută de episcopi veniţi din Polonia şi din străinătate.

În catedrala de la Wawel erau prezente cei mai înalţi demnitari ai statului: preşedintele Poloniei Andrzej Duda cu soţia, primul ministru, d-na Beata Szydło, preşedinţii Parlamentului şi Senatului şi reprezentanţii din lumea culturii.

Mâine, duminică 29 ianuarie, la ora 11.00, monseniorul Jędraszewski va prezida Liturghia pentru bolnavi în capela mănăstirii din Lagiewniki, iar după-amiază va participa la încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor în sanctuarul „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Cracovia.

Dar cine este ecleziasticul care de astăzi şade pe catedra sfântului Stanislau? Marek Jędraszewski s-a născut la 24 iulie la Poznań, unde a frecventat şcoala elementară şi medie până la bacalaureat în 1967. În anii următori – din 1967 până în 1973 – a studiat în Seminarul Arhiepiscopal şi în Facultatea Pontificală de Teologie din Universitatea din oraşul său. A fost hirotonit preot la 24 mai 1973 de monseniorul Antoni Baraniak, pe atunci arhiepiscop mitropolit de Poznań. Din 1973 până în 1975, a fost vicar în parohia „Sfântul Martin” la Odolanów.

Monseniorul Jędraszewski, după hirotonirea sa, a continuat studiile sale şi are un important curriculum academic: în 1974 a primit o licenţă în teologie canonică la Facultatea Pontificală de Teologie, ocupându-se de filozofia lui Gabriel Marcel. Din 1975 a studiat filozofia la Universitatea Pontificală Gregoriana. În 1977 a obţinut o licenţă în filozofie cu teza: Filozofia simbolului religios a lui Paul Ricoeur, iar în 1979 doctoratul după ce a discutat teza sa intitulată Relaţiile intersubiective în filozofia lui Lévinas, scrisă sub direcţiunea profesorului Simon Decloux SI.

După studiile de la Roma, s-a întors în Polonia unde a început să predea: din 1980 până în 1998 a fost profesor asistent şi, după aceea, profesor la Facultatea Pontificală de Teologie din Universitatea din Poznań. În 1996 a fost numit şi visiting professor al Universităţii Pontificale Lateran şi din 1998 până la numirea ca episcop a fost profesor al Universităţii „Adam Miechiewicz” din Poznań.

În acelaşi timp, monseniorul Jędraszewski a fost prefect la Seminarul Arhiepiscopal din Poznań (din 1980 până în 1987), pentru a deveni apoi rector până în 1996. Din 1990 a fost şi redactor şef al ziarului Przewodnik Katolicki. În 1991 a obţinut abilitarea în filozofie la Academia Pontificală de Teologie la Cracovia cu o teză cu titlul Jean-Paul Sartre şi Emmanuel Lévinas: în căutarea unui nou umanism. Studiu analitic comparativ. La 2 ianuarie 2002 a primit titlul de profesor de teologie.

Monseniorul Jędraszewski a lucrat şi în lumea mass-media: din 1987 până în 1996 a fost director al săptămânalului diecezei de Poznań Przewodnik Katolicki (Călăuza catolică) şi a fost vicar episcopal pentru comunicaţiile sociale.

La 17 mai 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar de Poznań cu titlul de Forlimpopoli: a fost consacrat episcop în catedrala „Sfinţii Petru şi Paul” de arhiepiscopul oraşului, mons. Juliusz Paetz, şi de mons. Zenon Grocholewski, pe atunci secretar al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice şi viitor cardinal, şi de mons. Marian Przykucki, arhiepiscop mitropolit de Stettino- Kamień. Ca moto episcopal al său noul episcop a ales Scire Christum (A-l cunoaşte pe Cristos). Ca episcop auxiliar, a avut diferite funcţii în Conferinţa Episcopală Poloneză, între care membru al Consiliului Permanent.

La 11 iulie 2012, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Poznań, pentru a-i urma arhiepiscopului demisionar Władysław Ziółek. Pallium-ul l-a primit de la noul Pontif la 29 iunie 2013 în bazilica „Sfântul Petru” din Vatican. La 30 noiembrie în acelaşi an, Francisc l-a numit membru al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică.

Actualmente arhiepiscopul mitropolit Jędraszewski este vicepreşedinte al Conferinţei Episcopale Poloneze, membru al Consiliului Permanent al CEP, membru al Comisiei pentru Educaţia Catolică, membru al Secţiunii Ştiinţelor Filozofice în Comisia Credinţei. Este angajat şi în Consiliul Conferinţelor Episcopatelor Europene unde ocupă diferite roluri.

Într-un interviu la Radio Vatican mons. Jędraszewski a dezvăluit că Papa Francisc personal i-a comunicat voinţa sa de a-l numi arhiepiscop de Cracovia. „A fost în urmă cu zece zile, când dintr-o dată Papa m-a chemat la el atunci când eram la Roma pentru Congresul internaţional pentru studenţi. Şi el însuşi a decis să anunţe numirea mea în ziua sărbătorii de astăzi a Neprihănitei. Acest lucru este foarte semnificativ, pentru că exact cu patru ani şi trei luni în urmă, în sărbătoarea Naşterii Sfintei Fecioare Maria, la 8 septembrie, am luat în posesie conducerea arhidiecezei de Lodz. Şi acum, sub semnul Fecioarei Maria, vin să fac parte din ceata istorică a episcopilor de Cracovia. Sunt emoţionat pentru această responsabilitate, dar nutresc şi speranţa că, având ajutorul lui Dumnezeu, voi fi în măsură să fac faţă îndatoririlor pe care Sfântul Părinte şi Biserica le pună în faţa mea”, a spus arhiepiscopul Jędraszewski.

Arhidieceza de Cracovia este una dintre cele 15 mitropolii de rit latin în Biserica catolică din Polonia. A fost înfiinţată în anul 1000 de Papa Silvestru. Suprafaţa arhidiecezei este de 5.730 km2, numărul catolicilor este de 1.572.000, numărul parohiilor şi centrelor pastorale este de 450 cu 2.156 de preoţi. Surorile care lucrează în arhidieceză sunt 2.550. Actualmente în Seminarul Arhiepiscopal studiază 96 de seminarişti.

(După Zenit, 28 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor