altmarius

cultură şi spiritualitate

CONCERT DE MUZICA BIZANTINA LA VARSOVIA

Grupul psaltic "Stavropoleos" va susţine astăzi un concert de muzică bizantină în Biserica Dominicană din oraşul Varşovia. Concertul este organizat de către Institutul Cultural Român de la Varşovia, în colaborare cu Fundaţia Capella Cracoviensis, cu prilejul celei de-a XXXV-a ediţii a Festivalului Internaţional "Muzică în vechea Cracovie", informează site-ul Institutului Cultural Român de la Varşovia.

Festivalul Internaţional de la Varşovia este unul dintre principalele festivaluri ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Derulat în fiecare an începând cu 1975, festivalul "Muzică în vechea Cracovie" este unul dintre cele mai prestigioase şi vechi festivaluri de muzică din Polonia. Se reunesc solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile în diverse locuri din oraş, precum biserici, muzee, curţi interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare, în funcţie de caracterul muzicii. Anul acesta, printre participanţi se numără muzicieni din: Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Grupul psaltic "Stavropoleos" a fost înfiinţat în anul 1994 şi a susţinut concerte în multe oraşe din ţară şi străinătate (Cipru, Polonia, Grecia, Franta, Austria, Germania, Italia, dar şi America şi Japonia). De asemenea, grupul psaltic a participat la festivaluri şi congrese de muzică sacră, precum cele de la Czestochowa, în 1995; Timişoara, în 1998; Bielsko-Biala, în 2002; Bucureşti, în 2002; Kiev, în 2004; Wroclaw, 2005). Grupul "Stavropoleos" a înregistrat numeroase casete audio şi compact-discuri, alte cântări fiind apărute pe două antologii ce grupează mai mulţi interpreţi, produse de casa de discuri Musica Sancta din Israel şi de Fundaţia Syndesmos din Paris.

In biserica Mănăstirii Stavropoleos se canta altfel decat in majoritatea bisericilor din Romania. Altfel, dar nu altceva decat muzica bisericeasca traditionala. Cantarile seamana - uneori sunt aceleasi - cu cele din Cartea galbena sau din Anastasimatarul uniformizat, folosite de obicei de cantaretii de la strana. Este firesc, intrucat toate acestea isi au radacinile in cantarile psaltilor romani din secolul trecut: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu. Exista o serie de elemente comune chiar cu unele dintre compozitiile pe mai multe voci, scrise pentru Liturghie.

La Stavropoleos se canta muzica bizantina. Specialistii o numesc uneori neo-bizantina sau de traditie bizantina, pentru a evita controversele legate de raportarea la spatiul si perioada Imperiului Bizantin. Muzica se canta pe o singura voce, fiind insotita de un sunet prelungit numit ison. Isonul nu este propriu-zis o a doua voce, ci un suport al melodiei, un fundal menit sa reliefeze conturul sonor al acesteia. Uneori isonul poate fi tinut pe acelasi sunet intreaga cantare. De cele mai multe ori, insa, el se schimba din timp in timp, in concordanta cu evolutia melodiei.

Cantam muzica bizantina pentru ca este muzica cea mai potrivita pentru rugaciunea comunitara. Aceasta este muzica pastrata prin traditia Bisericii, muzica liturgica. Ramanem in traditie, cantam alcatuirile lui Macarie Ieromonahul si Nectarie Schimonahul, dar si cantari grecesti talmacite in romana sau compuse de cantaretii de astazi. Cantam cu totii troparele simple, dar lasam strana sa cante axioanele si toate celelalte imne pentru care e nevoie de mai multa custiinta muzicala. Incercam, pe cat ne sta in putinta, ca muzica sa fie facuta cu toata grija, sa ii apropie pe oameni de Dumnezeu. Sa fie o jertfa, un dar de lauda si multumire adus lui Dumnezeu.Grupul Stavropoleos la concertul aniversar - 10 ani, de la Sala Radio


La inceputul anului 1992 in strana se aflau trei cantareti: studentii Gabriel Oprea si Marian Fartat (astazi hirotoniti) si pictorul Paul Gherasim. Treptat, numarul cantaretilor s-a marit, strana devenind neincapatoare. Neincapatoare a devenit si biserica, multi dintre cei noi venind la Stavropoleos si datorita acestei cantari bisericesti. Strana a crescut nu doar in numar, ci si in frumusetea interpretarii.

In decembrie 1992 se inregistra la Stavropoleos Vecernia, slujba de seara, editata in anul urmator de catre Muzeul Taranului Roman, in seria Etnophonie. In 1994 cantaretii de la strana au infiintat Grupul Psaltic Stavropoleos care face cunoscuta muzica de traditie bizantina pe care o canta in biserica. Au sustinut concerte in orasele mari ale tarii, insotindu-l pe Parintele Iustin la conferinte. Au cintat la Palatul Patriarhiei, in Austria si in Cipru, la Congresul International de Muzicologie de la Timisoara si la Festivalul de Muzica Sacra de la Czestochowa (Polonia), in Franta, Italia, Germania, Ucraina la Festivalul Glas Pecerska si chiar in America si Japonia, ducind pina departe sonoritatile muzicii monodice.

Au facut numeroase inregistari atat pentru emisiuni la radio si televiziune cit si inregistrari audio, imprimand casete si CD-uri. Pina cum au fost editate sase casete: Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur(1995), Cantari la Invierea Domnului (1997), Cantari la Praznicul Sf. Treimi (1999), Paraclisul Maicii Domnului (2000), Axioanele praznicare (2000), Canonul Sf. Andrei Criteanul (2001) si cinci CD-uri: Vecernia Invierii (1999), Cintari la Praznicul Sfintilor Arhangheli (2003), Colinde vechi si cintari la Craciun si Boboteaza (2004), Dumnezeiasca Liturghie a Marelui Vasile (2006) si CD-ul cu Cintari la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, inregistrat in 1991 pentru colectia Muzica Sancta din Israel si procesat si editat in 2008.

Grupul Stavropoleos la Paris in Biserica St. Germain de Pres

Intre psaltii si isonarii grupului prezenti in concerte si la aceste inregistrari ii amintim pe: Sabin Preda, Sorin Pana, Virgil Nanu, Laurentiu Draghicenoiu, Pr. Constantin Todireanu, Valentin Gheorghe, Adrian Anca, diac. Grigore Moraru, Tiberiu Matei, Ciprian Matei, Adrian Stolnicu, Gabriel Duca, Aurelian Mirea, Marian Jianu, Pr. Cristian Mirea, Neculai Lupu. Dirijor este arhid. lector univ. dr. Gabriel Constantin Oprea.

Vizualizări: 116

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor