altmarius

cultură şi spiritualitate

Stanley Kubrick

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Stanley Kubrick
Kubrick 70s.jpg
Kubrick în anii 1970
Data naşterii: 26 iulie 1928
Născut: Manhattan, New York City, N.Y., SUA
Decedat: 7 martie 1999
Harpenden, Hertfordshire, Anglia, Regatul Unit
Ocupaţie: regizor, secenarist şi producător de filme

Stanley Kubrick (n. 26 iulie 1928, d. 7 martie 1999) a fost un regizor, scenarist şi producător de film american, câştigător al Premiului Oscar, care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit în Anglia. Kubrick a fost renumit prin grija cu care îşi alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat şi perfecţionismul său.

Este de asemenea recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi şi influenţi regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive şi perfecţioniste. Filmele sale sunt caracterizate de prezenţa elementelor de suprarealism, expresionism, dar şi a unui pesimism ironic, fiind totodată şi unele dintre cele mai originale, provocative şi vizionare făcute vreodată. Şapte dintre cele şaisprezece filme ale sale realizate ca regizor sunt prezente în lista IMDb Top 250.


Primii ani

Stanley Kubrick s-a născut la 26 iulie 1928 la spitalul Lying-In din Manhattan, fiind primul din cei doi copii ai lui Jacques Leonard Kubrick şi soţia acestuia Gertrude. Sora sa, Barbara, s-a născut în 1934. Jacques Kubrick, ai cărui părinţi erau evrei austro-ungari, era doctor. La naşterea lui Stanley familia Kubrick locuia într-un apartament pe 2160 Clinton Ave. în cartierul newyorkez The Bronx.

Tatăl său l-a învăţat pe Kubrick să joace şah la vârsta de doisprezece ani, jocul rămânând o obsesie pentru Stanley pe parcursul întregii sale vieţi. Tot tatăl său a fost cel care i-a cumpărat un aparat de fotografiat Graflex - când avea treisprezece ani. Ca adolescent, Kubrick era interesat de jazz, intenţionând chiar să devină baterist.

A făcut liceul "William Howard Taft" între 1941-45 şi, deşi nu a fost un elev strălucit, l-a absolvit în 1945. Însă notele sale slabe l-au împiedicat să continue cu studii superioare, Kubrick declarând mai târziu că nimic legat de şcoală nu i se părea interesant. Părinţii l-au trimis să locuiască cu câteva rude la Los Angeles pentru un an, în speranţa că acestea îl vor ajuta.

Pe când era în liceu a fost ales fotograful oficial al şcolii pentru un an. În 1946, deoarece nu era admis la cursurile de zi ale mai multor facultăţi, se prezenta la cursurile serale de la City College of New York. După absolvire a vândut o serie de fotografii revistei Look, timp în care continua să joace şah în Washington Square Park şi în diferite cluburi de şah din Manhattan. Ulterior a devnit fotograf cu normă întreagă al revistei Look. Multe dintre fotografiile sale timpurii au fost publicate în cartea Drama and Shadows precum şi într-o ediţie specială din 2007 a DVD-ului 2001: A Space Odyssey.

Pe vremea activităţii sale la revista Look s-a însurat cu Toba Metz - la 29 mai 1948. Au locuit în cartierul Greenwich Village, dar în 1951 au divorţat.

Cariera în film

Primele lucrări

În 1951, prietenul lui Kubrick, Alex Singer l-a convis pe acesta să înceapă realizarea unor scurte documentare pentru The March of Time. Kubrick a fost de acord şi a realizat în 1951, Day of The Fight. Kubrick a vândut Day of The Fight companiei RKO Pictures pentru 100$ şi fiind inspirat de succesul avut cu acesta a renunţat să mai lucreze pentru Look şi a început lucrul la cel de-al doilea scurt documentar Flying Padre (1951), finanţat de RKO. Un al treilea film, The Seafarers (1953) a fost prima sa realizare color având o durată de circa 30 de minute. Cele trei filme constituie singurele realizări existente ale lui Kubrick în domeniul filmului documentar. Cu toate acestea se presupune că a mai lucrat şi la alte astfel de filme care, însă, s-au pierdut. Un exemplu este World Assembly of Youth (1952). Nici unul dintre aceste scurtmetraje nu a fost lansat oficial însă imagini din ele se găsesc în documentarul Stanley Kubrick: A Life in Pictures. De asemenea Day of The Fight şi Flying Padre au fost difuzate pe TCM în cadrul unui festival de filme de scurtmetraj.

Anii 1950: Fear and Desire , Killer's Kiss , The Killing şi Paths of Glory

Kubrick a făcut trecerea la filmele de lungmetraj cu Fear and Desire (1953), povestea unui grup de soldaţi prinşi în spatele liniilor inamice într-un război fictiv. Filmul a fost scris de prietenul lui Kubrick, Howard Sackler care va deveni un scenarist de succes în domeniul teatrului. Fear and Desire a avut parte de critici pozitive în mare parte însă filmul a fost un eşec din punct de vedere comercial, Kubrick fiind în viitor stânjenit de el considerându-l rezultatul muncii unui amator. A refuzat ca filmul să fie arătat la diferite retrospective şi a făcut tot posibilul ca Fear and Desire să fie scos din circulaţie. Cel puţin o copie a peliculei a rămas în mâinile unui colecţionar, filmul apărând ulterior pe casete video şi DVD-uri.

Mariajul lui Kubrick cu Toba Metz s-a încheiat în timpul realizării lui Fear and Desire. Kubrick şi-a întâlnit cea de-a doua nevastă , dansatoarea Austriacă Ruth Sobotka, în 1952. Au locuit împreună în The East Village din 1952 până la căsătoria ce a avut loc pe 15 ianuarie 1955. S-au mutat la Hollywood în acea vară , Sobotka având o scurtă apariţie în următorul film al lui Kubrick Killer's Kiss (1954). Ca şi Fear and Desire, Killer's Kiss este un film destul de scurt ce abia depăşeşte durata de o oră şi a avut succes comercial şi critic limitat . Filmul spune povestea unui tânăr boxeor de categorie grea aflat la sfârşitul carierei care devine implicat în crima organizată.

Alex Singer l-a introdus pe Kubrick unui tânăr producător numit James B. Harris, cei doi devenind prieteni apropiaţi. Parteneriatul Harris-Kubrick Productions va finanţa următoarele trei filme ale lui Kubrick. Cei doi au cumpărat drepturile unui roman de Lionel White numit Clean Break, pe care Kubrick şi coscenaristul Jim Thompson l-au transformat într-o poveste despre un jaf la un hipodrom încheiat în mod tragic. Avându-l în distribuţie pe Sterling Hayden, The Killing va fi primul film al lui Kubrick filmat cu o echipă de profesionişti, incluzând aici şi actorii. Rezultatul a fost un film neobişnuit pentru cinematografia Americană a anilor 1950 în sensul că întâmplările din film nu se petrec în ordine cronologică iar finalul producţiei este unul trist . Se poate spune că pelicula a urmat convenţiile filmului noir, atât în subiect cât şi în imagine. Acest gen de producţii atinseseră apogeul în anii 1940; oricum The Killing este privit astăzi ca unul dintre cele mai bune filme ale genului noir. Filmul nu a fost un succes financiar dar a avut parte de recenzii pozitive.

Admiraţia pentru The Killing a adus Harris-Kubrik Productions în atenţia companiei Metro-Goldwyn-Mayer, studiourile oferindu-le celor doi o colecţie impresionantă de subiecte din care să-şi poată alege următorul proiect. Între timp, Kubrick a colaborat şi cu Calder Willingham la o adaptare după romanul Austriac The Burning Secret. Deşi Kubrick era foarte entuziast în legătură cu acest proiect, în final nu s-a realizat nimic.

Următorul film al lui Kubrick, Paths of Glory este plasat în timpul Primului Război Mondial şi este bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Humphrey Cobb din 1935. Filmul spune povestea armatei franceze, care primeşte o misiune imposibilă din partea superiorilor. Cum misiune eşuează, trei soldaţi nevinovaţi sunt acuzaţi de laşitate. Kirk Douglas interpretează rolul Colonelului Dax , cel care încearcă să împiedice execuţia celor trei. Pelicula nu a avut un foarte mare succes comercial dar a fost foarte apreciat în rândul criticilor, Kubrick fiind acum recunoscut ca un important tânăr regizor. Steven Spielberg a declarat că Paths of Glory este unul din filmele sale preferate.

În timpul producţiei la Paths of Glory în München, Kubrick a întâlnit-o pe tânăra actriţă Germană Christiane Harlan. Cei doi s-au căsătorit în 1958 după ce Kubrick a divorţat de a doua sa nevată, Ruth Sobotka în 1957. Au rămas împreună până la moarte lui Kubrick în 1999. În timpul mariajului cu Kubrick, Christiane s-a concentrat asupra carierei de pictoriţă. Cuplul a avut doi copii, Anya şi Vivian dar şi pe Katharina fiica Christianei din relaţia anterioară a aceteia cu actorul German Werner Bruhns. Fratele Christianei, Jan Harlan a fost producătorul executiv al lui Kubrick începând din 1975.

Anii 1960: Spartacus , Lolita , Dr. Strangelove şi 2001

La reîntoarcerea în Statele Unite, Kubrick a lucrat pentru şase luni la filmul One Eyed Jacks (1961) cu Marlon Brando în rolul principal. Între cei doi au apărut diferite neînţelegeri, iar Brando l-a concediat pe Kubrick, alegând să regizeze chiar el filmul. Kubrick a mai lucrat la o serie de scenarii până când Kirk Douglas l-a rugat să regizeze epicul Spartacus (1960) după ce Anthony Mann, regizorul iniţial al peliculei a fost concediat cu două săptămâni înainte de începerea filmărilor.

Bazat pe povestea adevărată a sclavilor romani care pornesc o revoltă, Spartacus a fost un film dificil de realizat, între Kubrick şi Douglas iscându-se diferite neînţelegeri. Prietenia pe care cei doi o dezvoltaseră odată cu Paths of Glory a fost distrusă de experienţa realizării acestui film. După ani şi ani, Douglas îl numea pe Kubrick ca "un rahat talentat".

În ciuda problemelor de pe platourile de filmare, Spartacus a fost un mare succes critic şi comercial, Kubrick fiind recunoscut acum ca un mare regizor.

Spartacus este singurul film al lui Stanley Kubrick la care acesta nu a contribuit deloc la scenariu, producţie sau casting fiind în mare parte proiectul lui Kirk Douglas.

Spartacus a câştigat 4 Premii Oscar, unul dintre ele fiind adjudecat de Peter Ustinov pentru rolul vânzătorului de sclavi, Batiatus. Ustinov este singurul actor care a câştigat un Oscar sub regia lui Stanley Kubrick.

În 1962 Kubrick s-a mutat în Anglia pentru a filma Lolita şi va locui acolo pentru tot restul vieţii . Iniţial Kubrick trebuia să rămână în Anglia pentru a filma Dr. Strangelove întrucât Peter Sellers nu putea părăsi ţara din cauza procesului de divorţ în care era implicat . De abia după Lolita şi Dr. Strangelove Kubrick se va hotărî să rămână definitiv în Anglia .

Lolita a fost primul film controversat al lui Kubrick. Cartea romancierului Rusoamerican Vladimir Nabokov, spunea povestea unei aventuri între un adult pe nume Humbert Humbert (James Mason) şi fiica vitregă a cestuia în vârstă de doisprezece ani . Romanul era deja celebru pentru obscenitatea sa . Kubrick l-a rugat pe Nabokov să-şi adapteze chiar el romanul pentru ecran iar Nabokov a realizat un scenariu de 400 de pagini, redus ulterior la 200. Varianta finală a scenariului a fost realizată chiar de către Kubrick, Nabokov estimând că doar 20% din scenariul scris de el a fost folosit pentru film. Scenariul original scris de Nabokov a fost publicat mai târziu sub numele de Lolita: A Screenplay.

Lolita a fost primul din cele două filme la care Kubrick a lucrat cu actorul Britanic de comedie Peter Sellers, al dolilea fiind Dr. Strangelove (1964). Rolul lui Sellers este cel al lui Clare Quilty, un al doilea bărbat mai în vârstă necunoscut lui Humbert, ce are şi el relaţii cu Lolita.

Părerile criticilor au fost împărţite la lansarea filmului; în timp ce mulţi l-au lăudat pentru subiectul îndrăzneţ, alţii au fost surprinşi de lipsa de intimitate dintre Lolita şi Humbert. Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, iar Sue Lyon care a interpretat rolul Lolitei a câştigat un Glob de Aur pentru cea mai bună nou venită în lumea filmului.

Criticul de film Gene Youngblood susţine că, stilistic, Lolita este un film de tranziţie pentru Kubrick "făcând trecerea de la un cinema naturalist...la suprarealismul filmelor viitoare" .

Următorul film al lui Kubrick, Dr. Strangelove (1964) a devenit un film cult fiind astăzi considerat un clasic. Roger Ebert a scris că este cel mai bun film satiră făcut vreodată. Scenariul, bazat pe romanul Red Alert al fostului locotenent Peter George, a fost scris de Kubrick şi George la el contribuind şi autorul American de satire, Terry Southern. Red Alert este o poveste serioasă despre izbucnirea accidentală a războiului atomic însă Kubrick a considerat atât de absurde motivele ce au dus la izbucnirea războiului atomic încât Dr. Strangelove a devenit o comedie macabră.

Subiectul filmului are în centru atacul nuclear American asupra Uniuni Sovietice, iniţiat de Generalul F.A.S.U. Jack D. Ripper (Sterling Hayden; numele personajului fiind o referire la Jack The Ripper (Jack Spintecătorul)) fără vreo autorizaţie oficială.

Peter Sellers, care jucase un rol mic dar important în Lolita, fusese angajat să interpreteze patru roluri în Dr. Strangeove.

Vizualizări: 48

Comentariu publicat de altmariusfilm pe Martie 7, 2010 la 10:16am
Filme de Stanley Kubrick
Fear and Desire • Killer's Kiss • Paths of Glory • Spartacus • Lolita • Dr. Strangelove • 2001: A Space Odyssey •
A Clockwork Orange • Barry Lyndon • The Shining • Full Metal Jacket • Eyes Wide Shut • •
Filme scurte: Day of the Fight • Flying Padre • The Seafarers • •
Comentariu publicat de altmariusfilm pe Martie 7, 2010 la 10:17am
Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe Martie 7, 2010 la 9:45pm

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor