altmarius

cultură şi spiritualitate

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta,
ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi
pe pamant!

Aceasta inseamna ca, inainte de a-L cunoaste tu pe Domnul Dumnezeu, L-au cunoscut parintii tai. Doar aceasta ti-ar fi de-ajuns ca sa li te inchini si sa le dai lor lauda si cinstire. Pleaca-te si adu lauda si cinstire fiecarui om care a cunoscut inaintea ta binele cel mai inalt din aceasta lume.

Un tanar bogat din India calatorea cu slujitorii sai spre muntii Hindustanului. In munte, a intalnit un batran care-si pastea caprele. Sarmanul batran s-a dat la o parte din drumul tanarului si s-a inchinat celui bogat. Tanarul insa a coborat de pe elefantul sau si s-a plecat pana la pamant inaintea batranului. S-a minunat batranul de una ca aceasta; s-au minunat si slujitorii tanarului. Atunci el i-a spus batranului:

- Ma plec inaintea ochilor tai, caci acestia inaintea mea au vazut aceasta lume care este a Preainaltului Dumnezeu; ma plec inaintea gurii tale, caci ea a rostit mai inainte de mine sfantul Lui nume; si ma plec inaintea inimii tale, caci ea inaintea mea a putut sa tresara de bucurie, recunoscand ca Parintele tuturor oamenilor de pe pamant este imparatul si Domnul cerurilor.

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, caci calea ta de la nastere si pana acum este udata cu lacrimile mamei si cu sudoarea tatalui.

Ei te-au dorit chiar si atunci cand toti ceilalti s-au scarbit de tine ca de un neputincios si ca de un necurat. Ei te vor iubi si atunci cand toti ceilalti te vor uri. Chiar si atunci cand toti vor arunca cu pietre asupra ta, mama ta se va arunca asupra ta ca sa te acopere si sa te apere. Tatal tau te iubeste, desi stie toate greselile tale. Iar ceilalti te urasc chiar daca iti cunosc toate calitatile.

Tatal tau si mama ta te iubesc plini de cutremurare, caci ei stiu ca tu esti darul lui Dumnezeu, care le-a fost incredintat lor spre paza si ingrijire. Nimeni nu este in stare precum parintii tai sa vada taina lui Dumnezeu din launtrul tau. Dragostea lor pentru tine isi are radacina sfanta in vesnicie. Prin iubirea lor fata de tine, parintii tai inteleg iubirea lui Dumnezeu fata de propriii Sai fii. Asa cum pintenii il silesc pe cal sa alerge cat mai iute, tot astfel si supunerea ta fata de parintii tai ii sileste pe ei sa-ti arate o mai mare ingaduinta.

Un copil rau i-a infipt tatalui sau cutitul in piept, iar tatal, dandu-si sufletul, i-a spus fiului:

- Spala repede cutitul de sange, ca sa nu puna mana pe tine si sa te condamne!

In stepa ruseasca, un tanar desfranat a legat-o pe maica sa inaintea cortului in timp ce el, in cort, bea si se desfata cu femei si cu alti oameni desfranati. In clipa in care au venit talharii si au vazut-o pe mama lui legata, i-au fagaduit ei ca o vor razbuna indata. Mama legata a strigat insa cu toata puterea catre fiul sau, ca el sa stie ca se afla in primejdie. Si astfel, fiul a fost salvat, iar talharii, in locul fiului, au taiat-o pe mama.

La Teheran, in capitala Persiei, traia un batran tata alaturi de doua fete ale sale care erau desfranate. Fetele nu ascultau de tatal lor si-si bateau joc de sfaturile lui. Prin viata lor murdara, ele intinau cinstea si vrednicia tatalui lor. El se dosadea insa pe sine, avand mustrari de constiinta. Intr-o seara, cand fetele credeau ca tatal doarme, s-au inteles intre ele sa-i prepare otrava si sa-i dea lui sa bea din ea dimineata la ceai. Tatal a auzit totul si intreaga noapte a plans cu amar si s-a rugat lui Dumnezeu. Dimineata, fetele i-au adus ceaiul si i i-au lasat sa-l bea. Atunci le-a spus lor tatal:

- Stiu scopul vostru si ma voi duce departe de voi, dupa cum va este dorinta. Insa nu voi duce cu mine pacatul vostru, ci pacatul meu, ca sa va mantuiesc sufletele.

Spunand aceasta, tatal a varsat ceasca cu otrava si s-a aruncat pe fereastra, murind.

Fiule, nu te mandri cu stiinta ta inaintea tatalui tau neinvatat. Caci dragostea lui e mai mult decat stiinta ta. Ia aminte, caci daca n-ar fi fost el, n-ai fi existat nici tu si nici stiinta ta.

Fiica, nu te mandri cu frumusetea ta inaintea mamei tale garbove, caci inima ei este mai frumoasa decat fata ta. Ia aminte ca atat tu, cat si frumusetea ta, ati iesit din pantecele ei cel slabanogit. Invata, fiica, sa-l cinstesti pe tatal tau, caci doar astfel te vei deprinde sa-i cinstesti pe toti ceilalti parinti de pe pamant. Zi si noapte osteneste-te, fiule, sa o cinstesti pe maica ta, caci doar astfel te vei deprinde sa le cinstesti pe toate celelalte mame de pe pamant.

Cu adevarat, fiii mei, nu faceti mare lucru daca-i cinstiti doar pe tatal si pe maica voastra, dar dispretuiti pe parintii celorlalti. Cinstirea fata de parintii vostri trebuie sa fie pentru voi doar o scoala pentru cinstirea tu-turor oamenilor si a tuturor maicilor care nasc in chinuri, a parintilor care cu sudoarea lor si cu durere ii iubesc pe fiii lor. Amintiti-va de aceasta si sa traiti astfel ca si pe voi Dumnezeu sa va binecuvanteze pe pamant.

Cu adevarat, fiilor, nu faceti mare lucru daca cinstiti doar pe tatal vostru si pe maica voastra, dar nu si lucrul lor, si timpul lor, si pe apropiatii lor. Luati aminte, cinstind pe parintii vostri, sa cinstiti si lucrul lor si vremea lor si pe apropiatii lor. Doar astfel veti ucide in voi acel prost obicei de a dispretui trecutul. Sa fiti incredintati, fiilor, ca zilele care v-au fost daruite voua nu sunt mai de pret decat cele daruite de Dumnezeu acelora care au trait inaintea voastra. Daca va mandriti cu vremurile voastre dispretuind pe cele trecute, sa nu uitati ca va creste iarba de o palma peste vremea voastra, peste mormintele voastre, peste trupurile voastre si peste faptele voastre, si ca altii vor batjo-cori aceasta vreme ca pe una demult apusa.

Luati aminte ca orice vreme este plina de mame si de tati, de lacrimi, de suferinte, de jertfe, de dragoste, de credinta si de nadejde in Dumnezeu. Pentru aceasta, toata vremea este vrednica de cinstire. Iar cel intelept se pleaca cu cinstire inaintea tuturor vremurilor prezente si trecute, ca si inaintea celor viitoare. Caci cel intelept stie ceea ce nebunul nu stie - si anume ca vremea lui este precum un minut intr-un ceas. Luati aminte, fiilor, la acest ceas; ascultati si veti cunoaste cum un minut vine dupa un alt minut si spuneti-mi: care minut e mai mare si mai important decat celalalt?

Plecati-va genunchii, fiilor, si rugati-va lui Dumnezeu impreuna cu mine: „Doamne, Parinte al cerurilor, slava Tie ca ne-ai poruncit noua sa cin-stim pe tatal nostru si pe mama noastra pe pamant! Ajuta-ne noua, Intrutotbunule, ca prin aceasta cinstire sa invatam sa cinstim pe toti barbatii si femeile de pe pamant, scumpi fii ai Tai. Ajuta-ne noua, Intrutotinteleptuie, ca prin aceasta sa ne deprindem sa nu dispretuim, ci sa cinstim si sa pretuim vremurile si generatiile care au fost inaintea noastra si care au vazut inaintea noastra slava Ta, care au rostit sfantul Tau nume si au plecat de aici catre tronul Tau cel preainalt. Amin."

Sfantul Nicolae Velimirovici

Extras din cartea "Piramida Raiului", Ed. Sophia

Cumpara cartea "Piramida Raiului"

Vizualizări: 95

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor