altmarius

cultură şi spiritualitate

Cine posedă identitatea, individul sau comunitatea?

https://ziarullumina.ro/societate/analiza/cine-poseda-identitatea-i...

Un articol de: Pr. Prof. Dr. Cristian Muntean - 01 Sep, 2019

De la o vreme încoace mă obsedează un cuvânt din Scriptură: „Mulţi din cei dintâi vor fi cei din urmă şi mulţi din cei din urmă vor fi cei dintâi” (Mt. 19, 30), văzând constructul societăţii postmoderne în care individul (presupusa persoană) nu mai este definit printr-o fire, cu datorii şi drepturi, ci printr-o instabilă referire la sentimentele sale de frustrare.

Horia Roman Patapievici atrăgea atenţia, în „Omul recent”, că resentimentul a devenit baza oricărei morale publice recepte, după profeţia lui Nietzsche. Omul recent are suspiciuni, pentru că are în primul rând resentimente - se simte discriminat chiar şi în condiţiile de azi ale egalităţii liberale, dezvoltând un sentiment de inferioritate.

Dacă în geneza omului modern credinţele omului tradiţional au fost privatizate, ce a mai rămas din ele a fost secularizat. Toată filosofia politică a omului modern, spune tot Patapievici, este teologia politică a unui Dumnezeu dizolvat în categorii politice. Omul modern nu mai are stăpân, iar religia tinde să se practice „numai în debara”, în afara spaţiului public. Am putea spune că pasiunea religioasă, în modernitate, se doreşte a fi practicată asemeni viciilor timide, solitar.

„Identitatea recentă” se obţine din cea modernă, prin eliminarea tuturor dimensiunilor verticale ale vechii identităţi, prin eliminarea oricărei referinţe la transcendenţă.

Omul recent se pare că a primit verdictul: a încetat să mai aibă probleme metafizice, privatizându-şi, în acelaşi timp, şi strămoşii, pentru că nu poate concepe cu adevărat decât idealul interesului propriu. Ar fi interesant de citit câteva pagini în acest sens din cartea autorului amintit mai sus, care descriu profetic tipul „omului nou” de care ni s-a vorbit adesea în comunism, ce încerca, meschin, să-l asemene cu „omul nou” al Sfântului Apostol Pavel.

O bună cunoaştere a noilor mentalităţi care încep să prindă contur din ce în ce mai consistent ar putea aduce metode noi de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu ce ar încerca să reducă distanţa dintre societatea secularizată şi Biserică.

Obsesia pentru consum şi neînfrânarea simţurilor

Paradoxul identităţii recente - ne avertizează acelaşi Patapievici - este raportul polemic, nostalgic şi adversativ cu Tradiţia, din care păstrează simbolic şi optativ funcţia, eliminând resentimentar substanţa. Se pare că ne aflăm în plină epocă orwelliană: „cu cât societatea se îndepărtează mai mult de adevăr, cu atât îi urăşte mai mult pe cei care îl rostesc”.
Modernitatea absolutizează raţiunea omului, îndepărtându-l prin satisfacerea simţurilor sale de orice realitate metafizică şi căutare existenţială. După cum se poate observa, viaţa lumii este concentrată în jurul câtorva patimi omeneşti, iar viaţa duhovnicească e marginală. Mintea omului pare complet separată de inimă, iar nevoile existenţiale au fost oprimate şi acoperite prin intervenţiile minţii asupra satisfacţiei simţurilor. Astfel, omul recent a deschis calea obsesiei pentru consum, dar şi pentru neînfrânarea simţurilor. 

Este greu să aduci în discuţie viziunea părintelui Stăniloae, care vedea fiecare persoană umană ipostas al întregii naturi cosmice doar în solidaritate cu ceilalţi. Natura cosmică este comună tuturor ipostasurilor umane, deşi fiecare o ipostaziază şi o trăieşte personal într-un mod propriu şi complementar cu ceilalţi. O separare a naturii cosmice până la capăt între indivizii umani este imposibilă. Este o comuniune voită, ce se regăseşte în unitatea în libertate.

„În lumea satului, depozitarul culturii este însăşi obştea, nu individul”

De aceea, reflecţia de azi asupra satului ne-ar putea aduce o reevaluare a constructului social după modelul culturii ţărăneşti. Antropologul Henry H. Stahl constată că „la sat nu există persoane depozitare a toată cultura sătească, ci depozitară este însăşi obştea”. Individul este purtător al memoriei colective numai în măsura în care colectivitatea este acolo pentru a-l integra. Identitatea tradiţională se actualizează în fiecare dintre membrii comunităţii de fiecare dată când comunitatea se adună pentru a se reînfiinţa şi trăieşte numai în prezenţa corpului comunitar indiferent de derapajele corpului individual. Nu individul posedă identitatea, cum perfid ni se inoculează acest sentiment astăzi, ci doar comunitatea, el doar o actualizează prin ea.

Chemaţi să devenim Biserică

Suntem cu toţii o singură minte, cum ar spune profesorul Dulcan. Omul şi universul sunt o singură fiinţă. Ni s-a dat o raţiune pentru a uza de ea, evoluând până la conştientizarea sursei.

Această „conştientizare” încearcă să o actualizeze Biserica permanent ca şi comunitate a celor chemaţi (termenul grecesc „ecclesia” se compune din două părţi Ek-kalo - a chema din afară ­înăuntru). Primii ucenici ai Mântuitorului au conştiinţa că sunt chemaţi de Acesta la o întrunire în unitate, la o „ecclesia”. Ceea ce îi uneşte nu este acceptarea unor „opinii” sau „valori” teoretice, ci acceptarea chemării care le schimbă radical viaţa: transformă indivizii, monadele izolate într-un trup unitar, în Ecclesia. Întâlnirea lor nu se epuizează doar în a fi o simplă întrunire, nu este doar un eveniment de moment, ci trăiesc ca „ecclesie”, ca trup unitar de viaţă, şi îşi împărtăşesc viaţa ca „fraţi” - aşa cum fraţii îşi trag existenţa din aceeaşi mamă – sunt „mădulare” ale unui organism, ale unui „trup” viu.

Ar trebui să înţelegem că tradiţia creştină răsăriteană se bizuie pe adevărul revelat „somatic”, e adevărul trăit. De aceea, şi descoperirea lui Dumnezeu se face prin cuminecare, căci Răsăritul creştin a păstrat forma originară a tainelor; împărtăşania e vie, nu un gest convenţional. Ortodoxia este o religie nutriţională - spune Alexandru Horia - de aici şi semnificaţia metabolică a învăţăturilor. „Nu pregăti hrana care putrezeşte, ci pe cea care rămâne în viaţa veşnică” - spun Părinţii.

Mântuitorul este gustat, nu venerat de la distanţă, în singurătatea fiecăruia, pentru că în creştinismul răsăritean nu vorbim de distanţă (decât cea pe care ne-o alegem singuri – ca „oameni recenţi”), ci de „unire”, contopire tainică sub semnul Sfintei Treimi. Aceasta e taina Bisericii pe care ar trebui s-o cunoaştem şi s-o mărturisim. Această unire a Bisericii ar trebui să fie jertfelnică prin toţi fiii ei, pentru că e hrănire nesfârşită din trupul Mântuitorului care ne adună pe toţi în jurul mesei la o perpetuă Cină de Taină.

Poate reevaluând realitatea Bisericii de care vorbim azi, am putea răspunde realist la tendinţele postmodernismului printr-o asumare vie a condiţiei pe care o mărturisim.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor