altmarius

cultură şi spiritualitate

Cine a salvat „Dosarul Revoluţiei“? (III) - “Historia” întreabă istoricii: ce nu ştiu despre Revoluţie?

Andrei Crăciun, Mihai Mincan HISTORIA

 


„Dosarul Revoluţiei” e un mister şi o dezamăgire. Pentru „sângele vărsat” s-a plătit prea puţin. E adevărat, generalii Stănculescu şi Chiţac au fost condamnaţi. La fel de adevărat e că primul îşi juca, vara trecută, pensia la „păcănele”. Celălalt e prea bătrân şi prea bolnav pentru a plăti cu adevărat. Astfel stând lucrurile, “Historia” întreabă istoricii: ce nu ştiu despre Revoluţie?

Alex Mihai Stoenescu: „Aş vrea să ştiu sursa informaţiilor căpitanului Mihai Lupoi”

1. Care este acel document important, la care nu aţi avut acces şi care, odată devenit public, ar dezlega unul din misterele Revoluţiei?


 Sunt multe documente despre Revoluţia din decembrie 1989 la care nu am avut acces, care ar putea lămuri pe fond ce s-a întâmplat atunci. Un astfel de act este Nota-Raport înaintată de Iulian Vlad lui Nicolae Ceauşescu, în seara zilei de 20 decembrie 1989, înainte de ora 20.00, şi care conţinea date concrete despre implicarea sovieticilor în tulburările de la Timişoara. Această notă este, în prezent, în arhiva Serviciului Român de Informaţii. Fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, mi-a spus într-un interviu că ştie de existenţa ei, dar nu a văzut-o nici el. Ea este importantă deoarece conţine date foarte concrete ale infiltrărilor comandourilor sovietice la Timişoara sau, dimpotrivă, informaţii vagi, aluzii sau referiri ipotetice, astfel încât una din cele două variante poate să ne dea imaginea reală despre ce s-a întâmplat la Timişoara. Ori a fost o diversiune pentru îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu, ori o revoltă reală a unui grup restrâns de timişoreni.

2. Povestiţi-ne o enigmă din decembrie 1989 care, dacă ar fi elucidată, ar lămuri o problemă importantă.

În decembrie 1989 au fost mai multe momente-cheie care rămân şi astăzi o enigmă. Spre exemplu, dacă ar fi să amintesc doar unul:  de la cine a aflat căpitanul Mihai Lupoi, la ora 15.30, că generalul Nicolae Militaru este noul comandant al Armatei? Care este sursa informaţiilor furnizate la televiziune de căpitanul Mihai Lupoi, în după-amiaza de 22 decembrie 1989, potrivit căreia: „S-a hotărât numirea generalului Nicolae Militaru la conducerea Armatei?” L-a sunat Ambasada URSS? Era o intervenţie personală? Sau a asistat la o discuţie la care s-a hotărât acest lucru, la etajul 11 al televiziunii române libere? Din câte ştiu, la etajul 11 al te­le­viziunii române libere era un grup de persoane, printre care Ion Iliescu şi Silviu Brucan.

Ion Calafeteanu: „Vreau să aflu cine a tras în noi”

1. Care este acel document important, la care nu aţi avut acces şi care, odată devenit public, ar dezlega unul din misterele Revoluţiei?

Sunt mai multe documente importante, din decembrie 1989, de care am auzit şi pe care nu le-am putut vedea, dar nu pot să nominalizez care ar fi cel mai important. Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 vom afla în totalitate peste 50 de ani sau niciodată. Sunt interese de stat care justifică un astfel de comportament. Instituţiile care au în custodie aceste documente sunt arhivele militare şi serviciile de informaţii.

2. Povestiţi-ne o enigmă din decembrie 1989 care, dacă ar fi elucidată, ar lămuri o problemă importantă.

Este important, din pricina numărului mare de morţi şi răniţi din decembrie 1989, să fie identificaţi cei care au tras în mulţime. Astfel, „cine a tras în noi” este unul din misterele care ar trebui elucidate. Personal, cred că în debandada care a fost atunci
ne-am împuşcat unii pe alţii, deoarece s-au dat arme populaţiei civile. Oricărui civil care are o armă în mână i se pare că este puternic. Ne e frică să spunem adevărul şi după 20 de ani. Eu cred că dacă s-ar vorbi cu cei care au împărţit arme atunci, ar recunoaşte ce s-a întâmplat. Nu cred că a fost Securitatea, securiştii au predat armele, nu erau proşti. Nu se pot compara securiştii din 1989 cu cei din anii ’50.

Ioan Scurtu: „Aştept deschiderea arhivelor serviciilor secrete”

1. Care este acel document important, la care nu aţi avut acces şi care, odată devenit public, ar dezlega unul din misterele Revoluţiei?

Ca istoric, ştiu că reconstituirea unor evenimente se realizează prin cercetarea tuturor documentelor, interne şi externe, prin coroborarea informaţiilor obţinute şi înserierea lor pe baza unor criterii ştiinţifice: analiza critică a acestora, stabilirea gradului lor de credibilitate, în funcţie de momentul consemnării lor, de emitent şi de poziţia lui faţă de evenimentele în curs, de interesul de a prezenta, corect sau deformat, evoluţia acestora etc. Evident, deschiderea tuturor arhivelor din România, dar şi a celor din Rusia, SUA, Franţa, Ungaria, Israel, Germania şi din alte state (mai ales a arhivelor serviciilor secrete) va permite dezlegarea unor „enigme”, precum cea a teroriştilor şi a  războiului electronic din zilele Revoluţiei. Dar nu trebuie să ne facem iluzii: nu numai legislaţia în materie restricţionează accesul la anumite documente, dar şi interesele statelor respective vor împiedica multă vreme cercetarea acestora. De exemplu, în Franţa sunt documente din l927 care nici acum, în 2009, nu sunt accesibile. E greu de presupus că SUA vor lăsa liber accesul la arhivele CIA, Rusia, la cele ale KGB, Israelul, la Mossad, sevicii care, în mod cert, au desfăşurat activităţi în România anului l989 şi nu numai.
 
2. Povestiţi-ne o enigmă din decembrie 1989 care, dacă ar fi elucidată, ar lămuri o problemă importantă.

În spiritul celor de mai sus, nu cred că există doar o „informaţie esenţială” care poate clarifica „enigmele” din l989. Istoricul care se respectă culege toate informaţiile, nu porneşte de la idei preconcepute, potrivit cărora o informaţie  este esenţială, iar altele sunt neimportante, nu face selecţii subiective, doar pentru a argumenta o idee prestabilită, nu dă titlul unei cărti pe care urmează să o scrie şi apoi selectează doar acele documente sau informaţii care pot să  intre în tiparul deja confecţionat.

Viorel Domenico: „Avioanele care apar şi dispar de pe radare”

1. Care este acel document important, la care nu aţi avut acces şi care, odată devenit public, ar dezlega unul din misterele Revoluţiei?

Adevărul despre Revoluţie poate fi descifrat doar la Arhivele Militare. Cel mai mult aş vrea să văd actele operative din Punctul de Comandă al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, din perioada 22-26 decembrie 1989. Ele prezintă traiectele de zbor ale aeronavelor care „apar/dispar” din spaţiul aerian al României şi „apar/dispar” de pe ecranele radarelor. Publicarea acestor documente ar putea arăta dimensiunea zvonurilor care circulau în decembrie 1989 şi în ce măsură aceastea erau adevărate sau false.

2. Povestiţi-ne o enigmă din decembrie 1989 care, dacă ar fi elucidată, ar lămuri o problemă importantă.

Pentru corecta cunoaştere a evenimentelor din decembrie 1989, cred că trebuie trebuie elucidate necunoscutele din cadrul aşa-zisului „Război radio-electronic”. Au apărut informaţii potrivit cărora pe ecranele radarelor au apărut ţinte false, avioane ce se deplasau în spaţiul aerian din România. Dacă au existat cu-adevarat cine le-a produs, cu ce mijloace şi în ce scop? Despre aceste lucuri, foarte tehnice, nu s-a amintit în studiile despre Revoluţie. Eu nu cred că exista în România tehnologia necesară pentru a face aceste lucruri. Pesonal, cred că acest „război radio-electronic” ar fi putut fi declanşat de una din ţările străine, care dispunea de sateliţi.


Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 242

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor