Pentru că în România ultimelor zile tot auzim despre incendiimorți, arși, trebuie precizat faptul că aceste tragedii nu sunt singurele care au zguduit țara. În anul 1930, în luna aprilie, exact de Paște, o bisericuță din lemn din Costești, județul Argeș, a ars din temelii, iar 116 oameni au pierit înflăcări, în acea noapte. Bisericuța era mică, avea doar 48 metri pătrați și eraveche de peste 200 de ani.

Tragedia a avut loc în Vinerea Mare, exact la Denia Prohodului. Flăcările au izbucnit de la panglica unei coroane care luase foc din cauza unei lumânări în timp ce se cânta Prohodul. Acele flăcări au fost stinse în cele din urmă, însă una dintre scâtei a aprins mai multe coroane care erau depozitate în pod (așa cum se obișnuia în acele vremuri). În lăcașul de cult s-a instalat imediat panica: oamenii se înghesuiau să iasă afară în timp ce părinții aflaţi în exteriorul bisericii se înghesuiau să intre pentru a-și scoate copiii aflaţi înăuntru.

“În tot infernul acela, cei care se aflau înăuntru împingeau ținând ușa care nu a putut fi deschisă deoarece cei din afară împingeau să ei să intre și astfel, presiunea creată a făcut ca ușa să nu se mai deschidă. Precizez că acea ușă se deschidea prin interior. Dacă acea ușă s-ar fi deschis în mod invers, nu ar fi avut loc acea tragedie“, a povestit pentru jurnaliștii adevărul.ro, viceprimarul din Costești, Damian Haralambie

În acel incendiu tot tineretului satului a murit ars. Alături de ei au fost copiipărinți,bătrâni, a fost un adevărat carnagiu. După ce bisericuța a ars din temelii, tot ce a rămas întreg a fost Evanghelia care a fost găsită sub corpul ars al preotului. Duhovnicul s-a stins din viață ținându-și fiul în brațe.

Oamenii sunt convinși că au fost blestemați pentru că, cu ceva timp înainte cineva din Costești ar fi furat salba de aur care era așezată pe moaștele Sfintei Parascheva.

Sătenii vorbesc și povestesc și acum despre tragedia care a făcut înconjurul lumii. “De la părinții mei știu că au existat mai multe familii care au pierdut până la cinci suflete, majoritatea copii. Este cumplit de imaginat durerea simțită de ei atunci când și-au dus la groapă toți copiii în același timp. Știu că în acel incendiu au murit toți tinerii din sat. A fost cumplit“, a povestit o localnică.