altmarius

cultură şi spiritualitate

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 04 Iun, 2019

Într-o epocă a socializării tehnicizate, a comunicării şi a marketingului productiv, în care ne îngrijim foarte mult de ceea ce se vede, într-o continuă foame de apreciere, ne grăbim în a ne epuiza în gesturi superficiale, cu convingerea că astăzi putem da „update” la orice, oricând. Permanent este provocată satisfacţia imagistică. Fără a nega utilitatea instrumentelor online care pot facilita comunicarea și schimbul de informaţii, într-o scurtă analiză, semnalăm totuși riscul că fără echilibru toate acestea ne pot distrage de la lucruri esenţiale, de la rostul nostru identitar.

Zarva nesfârşită, agi­ta­ţia cotidiană, regulile sociale, aşezate de cele mai multe ori împotriva bunului-simţ, sunt argumente inepuizabile şi de neclintit pentru lenevirea întregii noastre fiinţe într-o lume în care, deși suntem creștini, vorbim uneori prea în șoaptă despre po­căință, smerenie, înfrânare.

Permanent se speculează orice prilej de autoconfirmare şi îm­plinire prin sine, fiind provo­cată satisfacţia imagistică.

Omul modern justifică orice atitudine, încearcă să controleze exprimarea oricărui gest, dorind ca orice performanţă a sa să fie cunoscută de cei din jur. Dacă până nu de mult toate acestea se întâmplau în întâlnirea direc­tă cu celălalt la privirea față către față, acum, aceste lucruri sunt realizabile cu ușurință și de la distanță pe diversele rețele de socializare şi platforme online.

Pe Facebook și peste tot în spaţiul virtual afli, vezi, auzi sau chiar te întâlnești în direct cu tineri, oameni iubitori de dialog, conferențiari, formatori de opinii, oameni dornici să împărtășească tot soiul de experiențe și povețe folositoare, jurnaliști și chiar nu de puține ori monahi, clerici, dornici să transmită în forma cea mai actuală mesajul creștin.

Fără a nega utilitatea instrumentelor social media care pot facilita comunicarea utilizatorilor de internet și crearea, distribuirea și schimbul de conținut, ca un consumator aproape zilnic, semnalez totuși riscul că toate acestea ne pot distrage pe fiecare în parte de la așezarea și rostul nostru identitar. „Astăzi trăim vremuri facile pentru răspân­direa credinţei prin internet. De aceea cred că avem obligaţia şi responsabilitatea spirituală şi morală de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu şi în lumea internetului”, ne-a spus părintele Vasile Ioana de la Biserica `Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi din Bucu­reşti.

Accesul facil şi rapid la internet presupune într-o formă sau alta riscul utilizării internetului fără discernământ, mai ales de către tineri.

Neurocercetătorul german prof. dr. Manfred Spitzer – psihiatru, psiholog, profesor la Harvard şi şeful Clinicii de psihiatrie din Ulm, Germania, care a con­fe­r­enţiat nu de mult şi în Bu­cureşti pe această temă, a detaliat riscurile în cartea „Demenţa digitală”. El semnalează faptul că utilizarea într-un mod excesiv a mediului online începând de la vârste fragede are efecte dezastruoase asupra dezvoltării creierului, adică practic o înce­ti­neşte. Aceste efecte au fost observate întâi de medicii coreeni, care au diagnosticat bărbaţi încă tineri care sufereau de pierderi de memorie, depresie, lipsă de concentrare, pierderi de atenţie datorate utilizării excesive a internetului. `Internetul este cel care, pe de o parte, ne face viaţa mai uşoară, mai plăcută, dar tocmai acest lucru este cel care dăunează cel mai mult copiilor şi adolescenţilor, deoarece ei sunt în perioada de creştere, de dezvoltare, iar ceea ce le-ar folosi cel mai mult este utilizarea cât mai intensă a creierului pentru experienţe reale de viaţă. În concluzie, tehnologia folosită în exces duce la demenţă, adică ne diminuează capacităţile cognitive”, ne-a spus psihologul Maria Magdalena Chipon.

Prin imagini, cuvinte sau tran­smisiuni live asistăm de multe ori la o exacerbată dezvoltare a cultului personalității. Consumatorii zilnici au ca resort mentalitatea că ceea ce faci trebuie să te favorizeze, să fie uşor cuantificabil. „Ca orice instrument de cunoaştere şi de comunicare, cele mai mari riscuri ale folosirii internetului sunt into­xi­caţia cu informaţie superficială şi crearea dependenţei. Imaginea în mişcare ne sugrumă foarte repede atenţia şi de aceea eu îndemn ca internetul să fie folosit cu mult discernământ”, ne-a mai spus părintele Vasile Ioana.
Folosirea internetului şi a tuturor platformelor online poate produce probleme şi la nivelul relaţiilor sociale (familie, colegi, prieteni etc.). Practic, se creează dependenţă de mediul online, iar rela­ţionarea devine mai superfi­cială. Sunt mai multe efecte negative în ceea ce priveşte relaţio­na­rea: scade implicarea directă în relaţii pentru că reduce empa­tia, calitate care stă la baza orică­rei relaţii; amplifică narcisismul; duce la probleme de concentrare, de atenţie, în general; poate favoriza apariţia problemelor de sănătate (diabet, obezitate, probleme cu somnul) şi duce la înstrăinare, la depresie, la suicid (în SUA, în ultimii 7 ani, numă­rul sinuciderilor s-a dublat, cu cât numărul orelor de utilizare a gadgeturilor este mai mare)”, ne-a mai spus doamna Maria Magdalena Chipon.

De asemenea, folosirea internetului fără echlilibru presupune şi riscurile dezechilibrelor emo­ţio­nale şi psihologice pe care le produce accesarea imaginilor cu caracter indecent. Psihologul Maria Magdalena Chipon a evi­den­ţiat că cercetătorii cunosc deja faptul că masa craniană a unui tânar care este dependent de pornografie este la fel de afectată ca a unui dependent de droguri: „S-au făcut tomografii care arată efectiv micşorarea volumului cranian, mai puţină activitate cerebrală şi mai puţină conectivitate între cortexul prefrontal implicat în luarea deciziilor. De asemenea, scade plasticitatea craniană, ceea ce implică o mai mică posibilitate de regenerare craniană”.

Astfel, în tot acest context social al culturii realizate şi promovate pe diagonala ecranului, omul zilelor noastre, care înregistrează foarte multe succese, eşuează de multe ori la lucruri esențiale.

Deși cred că aceste rânduri vor naște prea puține întrebări și răspunsuri, cu inimă bună, te rog totuși, cititorule drag, grăbit ca și mine, nu distribui sentințe și nu împrumuta pe chip emoticoane triste sau furioase. Pentru toate acestea ne vedem pe Facebook...

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor