altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendar Romano-Catolic - 22 octombrie 2012

Astăzi în liturgie

Fer. Ioan Paul al II-lea, pp.

Sfântul/sărbătoarea:
Fer. Ioan Paul al II-lea, pp.
Data:
22.10.2012
Culoare liturgică:
alb
Gradul zilei:
comemorare obligatorie

FER. IOAN PAUL AL II-LEA, PAPĂ

22-octombrie-02Karol Józef Wojtyła, ales papă la 16 octombrie 1978, s-a născut laWadowice, un oraş la 50 km de Cracovia, pe 18 mai 1920. Era al doilea dintre cei doi fii ai lui Karol Wojtyła şi Emiliei Kaczorowska, care a murit în 1929. Fratele său mai mare, Edmund, medic, a murit în 1932 iar tatăl său, subofiţer în armată, în 1941.

La nouă ani a primit prima sfântă Împărtăşanie şi la optsprezece ani sacramentul Mirului. După ce a terminat studiile la şcoala superioară Marcin Wadowita din Wadowice, în 1938 s-a înscris la Universitatea Jagellónica din Cracovia. Când forţele de ocupaţie naziste au închis Universitatea în 1939, tânărul Karol a muncit (1940-1944) într-o mină şi, apoi, în fabrica chimică Solvay pentru a-şi putea câştiga existenţa şi a evita deportarea în Germania.

Începând din 1942, simţind chemarea la Preoţie, a frecventat cursurile de formare din seminarul major clandestin din Cracovia, condus de arhiepiscopul de Cracovia, Cardinalul Adam Stefan Sapieha. În acest timp a fost unul dintre promotorii „Teatrului Rapsodic”, şi acesta clandestin.

După război, şi-a continuat studiile în seminarul major din Cracovia, recent deschis, şi în Facultatea de Teologie a Universităţii Jagellónica, până la hirotonirea preoţească, la Cracovia, pe 1 noiembrie 1946. Ulterior, a fost trimis de Cardinalul Sapieha la Roma, unde a obţinut doctoratul în teologie (1948), cu o teză despre credinţă în opera sfântului Ioan al Crucii. În acea perioadă, în timpul vacanţelor, şi-a exercitat ministerul sacerdotal între emigranţii polonezi din Franţa, Belgia şi Olanda.

În 1948 s-a întors în Polonia şi a fost vicar mai întâi în parohia din Niegowić, în apropiere de Cracovia, şi apoi la „Sfântul Florian”, în oraş. A fost capelan universitar până în 1951, când a reluat studiile filozofice şi teologice. În 1953 a prezentat la Universitatea Catolică din Lublin o teză despre posibilităţile de a fonda o etică creştină plecând de la sistemul etic al lui Max Scheler. Mai târziu a ajuns profesor de teologie morală şi etică la seminarul major din Cracovia şi la Facultatea de teologie din Lublin.

Pe 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop titular de Ombi şi auxiliar de Cracovia. A primit consacrarea episcopală pe 28 septembrie 1958 în catedrala din Wawel (Cracovia), din mâinile arhiepiscopului Eugeniusz Baziak. Pe 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de Paul al VI-lea, care l-a creat Cardinal pe 26 iunie 1967.

A luat parte la Conciliul al II-lea din Vatican (1962-65), având o contribuţie importantă la elaborarea constituţiei Gaudium et spes. Cardinalul Wojtyła a luat parte şi la cinci adunări ale sinodului episcopilor anterioare pontificatului său.

A fost ales papă pe 16 octombrie 1978 iar pe 22 octombrie a avut loc începutul solemn al ministerului său de păstor universal al Bisericii.

De la începutul pontificatului său, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut 146 de vizite pastorale în Italia şi, ca episcop de Roma, a vizitat 317 dintre cele 332 de parohii romane actuale.
Călătoriile apostolice în lume – expresie a grijii sale pastorale permanente ca urmaş al lui Petru pentru toate Bisericile – au fost 104.

Între principalele sale documente se numără 14 enciclice, 15 exortaţii apostolice, 11 constituţii apostolice şi 45 de scrisori apostolice. Papei Ioan Paul al II-lea i se datorează şi 5 cărţi: „Să trecem pragul speranţei” (octombrie 1994); „Dar şi mister: la al cincizecilea aniversar al preoţiei mele” (noiembrie 1996); „Triptic roman, meditaţii în formă de poezie (martie 2003); „Ridicaţi-vă, să mergem!” (mai 2004) şi „Memorie şi identitate” (februarie 2005).

Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat 147 de ceremonii de beatificare – în care a proclamat 1338 de fericiţi – şi 51 de canonizări, pentru un total de 482 de sfinţi. A ţinut 9 concistorii, în care a creat 231 (+ 1 in pectore) cardinali. A prezidat 6 reuniuni plenare a Colegiului Cardinalilor.

Din 1978 a convocat 15 adunări ale sinodului episcopilor: 6 generale ordinare (1980, 1983, 1987, 1990; 1994 şi 2001), 1 adunare generală extraordinară (1985) şi 8 adunări speciale (1980, 1991, 1994, 1995, 1997, 1998 [2] e 1999).

Nici un papă nu a întâlnit atâtea persoane ca Ioan Paul al II-lea: la audienţele generale de miercuri (peste 1160) au participat mai mult de 17.600.000 de pelerini, fără a socoti celelalte audienţe speciale şi celebrările religioase (peste 8 milioane de pelerini au venit doar în cursul Marelui Jubileu al anului 2000), sau milioanele de credincioşi întâlnite în timpul vizitelor pastorale din Italia şi din lume. Numeroase au fost şi personalităţile politice primite în audienţă: este suficient să amintim cele 38 de vizite oficiale şi alte 738 de audienţe sau întâlniri cu şefi de stat, sau cele 246 audienţe şi întâlniri cu primi miniştri.

A murit la Roma, în camera sa din Cetatea Vaticanului, la ora 21,37 a zilei de sâmbătă 2 aprilie 2005. Funeraliile solemne în Piaţa „Sfântul Petru” şi înmormântarea în Grotele Vaticane au avut loc pe 8 aprilie.

A fost declarat fericit de Papa Benedict al XVI-lea pe 1 mai 2011.

SF. MARIA SALOME

22-octombrieNoul Testament aminteşte numele câtorva femei care s-au aflat în preajma lui Isus în timpul activităţii sale publice, l-au ajutat în diferite împrejurări şi au rămas alături de El chiar şi pe Muntele Calvar, sub crucea pe care a fost răstignit. Între aceste suflete generoase şi delicate se află şi soţia pescarului galilean Zebedeu, mama apostolilor Ioan şi Iacob, Maria Salome. După ce copiii lor, urmând chemarea lui Isus din Nazaret, au părăsit totul şi s-au alăturat Lui, mama lor, de acord cu soţul ei, s-a hotărât să nu-i lase singuri, mai ales că Ioan era încă foarte tânăr. Astfel, Maria Salome a ajuns în grupul ucenicilor Domnului, ducând cu ea, după cum sugerează Sfântul evanghelist Luca (8,3), şi o parte din avutul lor, cu care a contribuit la întreţinerea noii familii spirituale. Se poate presupune că Maria Salome a depus o grijă şi o activitate remarcabile în viaţa micii comunităţi apostolice, deoarece s-a considerat îndreptăţită să se adreseze Mântuitorului cu o cerere mai puţin obişnuită, după cum ne istoriseşte Sfântul Matei în cap. 20 al Evangheliei sale. „Atunci veni la Isus mama fiilor lui Zebedeu, împreună cu fiii săi, şi se plecă înaintea lui, ca să-i ceară ceva". El o întrebă: „Ce doreşti?" Ea a răspuns: „Spune ca aceşti doi fii ai mei să şadă unul la dreapta ta şi celălalt la stânga, în Împărăţia ta". Isus răspunse: „Nu ştiţi ce cereţi. Sunteţi voi în stare să beţi paharul ce-l voi bea eu?". Ei îi răspund: „Suntem". El le zice: „Paharul meu îl veţi bea; cât priveşte însă a şedea la dreapta şi la stânga mea, nu este în puterea mea să rânduiesc, ci este pentru cei cărora le-a pregătit Tatăl meu". Această cerere a produs iritare în rândul celorlalţi apostoli şi i-a dat ocazia învăţătorului să expună concepţia sa referitoare la modul de a înţelege autoritatea: „Voi ştiţi că domnitorii popoarelor le stăpânesc, iar cei mari le ţin sub puterea lor. Între voi să nu fie aşa. Dimpotrivă, cine vrea să fie cel mai mare printre vo, să fie servitorul vostru iar cine vrea să fie în fruntea voastră, să se facă sclavul vostru. Căci şi Fiul omului nu a venit să fie slujit, ci ca el să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărător pentru cei mulţi". (Mt 20,20-28).

Maria Salome face parte din grupul femeilor care l-au urmat pe Isus la Ierusalim, cu prilejul sărbătoririi ultimului Paşte, şi apoi au urcat împreună cu El pe muntele Calvar (Mt 27,55-56), pentru ca, apoi, în zorii zilei dintâi a săptămânii, să alerge la mormântul Domnului şi să aibă fericirea de a auzi vestea minunată a învierii.

Ce s-a întâmplat cu Maria Salome după înălţarea la cer a Mântuitorului rămâne o taină a istoriei. O tradiţie spune că s-a urcat într-o corabie cu Maria Magdalena, cu Maria lui Iacob, şi o servitoare numită Sara, şi au fost purtate de valuri până în apele Mediteranei, spre coasta de sud a Franţei, mai sus de Marsilia, unde şi astăzi sunt venerate într-un sanctuar celebru, care a dat numele şi localităţii respective: „Les Saintes Maries de la Mer" - „Sfintele Marii de pe mare".

Prenumele feminin Salome, precum şi Salomeea, are la bază cuvântul ebraic şalom = pace. Ca înţeles, poate fi identificat cu Irina şi are sensul de: „Persoană dăruită cu pace, binecuvântată, aducătoare de pace". Este de reţinut faptul că, în limba ebraică, termenul şalom = pace are un sens mult mai larg decât în limbajul modern obişnuit, în care pacea este opusul războiului. Şalom înseamnă: desăvârşire, bucurie a împlinirii dorinţelor privitoare la sănătate, fericire, bogăţie, bune relaţii cu oamenii. Atribuirea acestui nume exprimă urarea unei vieţi fericite şi binecuvântate de Dumnezeu.

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor