cultură şi spiritualitate
Sfinţii evanghelişti Matei, Marcu şi Luca notează numai numele lui Filip şi locul de naştere, Betsaida; Sfântul Ioan ne dă şi unele amănunte referitoare la personalitatea lui, prezentându-l ca fiind în strânsă prietenie cu apostolul Natanael – Bartolomeu, pe care l-a condus la Isus: „Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi prorocii… Vino şi vezi”.
În istorisirea minunii înmulţirii pâinilor, se menţionează că Isus i-a adresat lui Filip întrebarea: „De unde vom cumpăra pâine, ca să dăm de mâncare la această lume?” Filip nu înţelege sensul întrebării şi, după ce aruncă o privire asupra mulţimii care-i înconjura, răspunde: „Nici pâine de două sute de dinari nu ne-ar ajunge să dăm fiecăruia doar câte o bucăţică”.
Firea oarecum nerăbdătoare a lui Filip ne apare limpede dintr-o altă însemnare a Evangheliei, la Cina de pe urmă. În timp ce Isus le vorbeşte apostolilor săi despre misterul adânc al Sfintei Treimi, Filip, copleşit de cele auzite, îi spune lui Isus: „Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl, şi ne va fi de ajuns”.
Despre activitatea şi moartea Sfântului Filip nu ni s-au păstrat documente sigure. O tradiţie foarte veche afirmă că el a activat în părţile de nord ale Asiei Mici şi a murit răstignit pe Cruce, la vîrsta de 87 de ani, sub împăratul Domiţian. Mai târziu, rămăşiţele lui pământeşti au fost transportate la Roma şi aşezate în biserica Sfinţilor Apostoli, alături de cele ale Sfântului Iacob cel Mic.
Foarte răspândit la vechii greci, mai ales în Macedonia, numele Filip a trecut şi la alte popoare, chiar la evrei, datorită renumelui lui Alexandru cel Mare al cărui tată se chema Filip al II-lea, şi datorită înţelesului cuvântului philippos = iubitor de cai (phil = iubitor; hippos = cal).
Sursa: "Vieţile sfinţilor", Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti
„Filip şi Iacob, ascultând glasul care i-a făcut discipoli ai lui Cristos, i-au imitat viaţa şi i-au ascultat cuvântul cu atâta fidelitate, încât au dorit să te cunoască pe tine, o, Părinte, şi să contemple chipul tău. întăriţi în credinţa faţă de învierea învăţătorului, ei au devenit martori grăitori şi siguri ai evangheliei”[1].
Biserica Romană celebrează în aceeaşi zi sărbătoarea acestor doi apostoli. Ei nu sunt prezentaţi de tradiţie ca protagonişti ai unor fapte extraordinare, ci ca oameni generoşi care au răspuns imediat la chemarea divină şi, împreună cu ceilalţi apostoli, au trăit divina aventură de colaboratori cu Isus care aducea pe pământ viaţa cerească.
Filip din Betsaida era pescar şi, la chemarea lui Isus, l-a urmat cu promptitudine. Întâlnindu-l pe Bartolomeu, care era din acelaşi ţinut, l-a informat cu mult entuziasm că l-a aflat pe Mesia cel promis de profeţi. La răspunsul plin de neîncredere al prietenului său, el nu a dat înapoi, ci i-a propus să meargă şi să-l vadă cu proprii ochi.
Evanghelia după Ioan arată un interes special faţă de acest apostol, prezentându-ne câteva episoade. La prima înmulţire a pâinilor, „Isus i-a spus lui Filip: «De unde vom cumpăra pâine ca aceştia să mănânce?» Filip i-a răspuns: «Nu le-ar ajunge pâine de două sute de dinari ca să ia fiecare câte o bucăţică»”. Şi Isus a săvârşit atunci minunea cunoscută de toţi (In 6,1-13).
Un alt episod, relatat, de asemenea, de Ioan (12,20-25), s-a petrecut după intrarea lui Isus în Ierusalim. Unii greci, impresionaţi de imaginea Învăţătorului, i s-au adresat lui Filip, poate tocmai pentru că acesta avea un nume grec, cerându-i să-i prezinte lui Isus, şi Filip le-a împlinit cererea, colaborând cu Andrei.
După ultima cină, când Isus a vorbit despre Tatăl, Filip i-a zis: „Doamne, arată-ni-l pe Tatăl şi ne este de ajuns”. Cererea aceasta oferă ocazia Evangheliei după Ioan să ne introducă în raportul existent între Isus-Cuvântul şi Tatăl: „De atâta timp sunt cu voi şi tu nu m-ai cunoscut, Filip? Cine m-a văzut pe mine, l-a văzut şi pe Tatăl. Cum poţi spune: «Arată-ni-l pe Tatăl» Nu crezi că eu sunt în Tatăl şi Tatăl este în mine? Cuvintele pe care eu vi le spun, nu sunt de la mine; dar Tatăl, care este în mine, face lucrările sale. Credeţi-mă! Eu sunt în Tatăl şi Tatăl în mine; dacă nu pentru altceva, crede-ţi pentru lucrările acestea” (In 14,8-11).
Acesta este unul dintre textele care dau cel mai puternic mărturie cum apostolii, numai după pătimirea şi învierea lui Isus, când Duhul Sfânt le va fi dăruit, vor înţelege pe deplin cine este Isus.
După Rusalii, Filip a traversat Asia Mică şi probabil că a ajuns până în Sciţia, actuala Ucraina, şi apoi în Frigia, în a cărei capitală, Hierapoli, a fost martirizat, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de x. După mai multe evenimente, relicvele sale au fost transportate la Roma şi depuse în bazilica „Cei Doisprezece Apostoli”.
Note:
[1] MA I, 954.
Sursa: "Martiri şi sfinţi din calendarul roman", Editura Sapientia, Enrico Pepe, trad. pr. Ioan Bişog
Sf. Ștefan-Teodor, ep. m.;
Fer. Serapion, cãlug. m.
Numar de steaguri: 262
Record vizitatori: 8,782 (3.04.2011)
16,676 (3.04.2011)
Tari lipsa: 44
1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)
1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)
1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)
3 state au peste 10.000 clickuri (Italia, Franta,
6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Spania )
10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia, Australia, Irlanda, Israel, Grecia, Elvetia , Brazilia, Suedia, Austria)
50 state au peste 100 clickuri
23 state au un click
1. ANTICARIAT ALBERT
2. ANTICARIAT ODIN
3. TARGUL CARTII
5. MAGAZINUL DE CARTE
http://www.magazinul-de-carte.ro/
6 ANTICARIAT PLUS
7. DEPOZITUL DE CARTI
8. CARTEA DE CITIT
9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/
10. ANTICARIATUL DE NOAPTE
http://www.anticariatuldenoapte.ro/
12. ANTICARIAT NOU
https://anticariatnou.wordpress.com/
13. ANTICARIAT ALEPH
https://www.anticariataleph.ro/
14. ANTIKVARIUM.RO
15.ANTIKVARIUS.RO
16. ANTICARIAT LOGOS
http://www.anticariat-logos.ro/
17. ANTICARIAT.NET
http://www.anticariat.net/informatii-contact.php
18. TIMBREE
19. FILATELIE
20 MAX
http://romanianstampnews.blogspot.com
22. LIBMAG
23. BUCURESTIUL MEU DRAG
24. MAGIA MUNTELUI
http://magiamuntelui.blogspot.com
25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/
26.RADIO ARHIVE
https://www.facebook.com/RadioArhive/
27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI
http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1
28. EDITURA ISTROS
https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/
29 ORIZONTURI CULTURALE
http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html
30. SA NU UITAM
31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o
32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA
33. KORUNK
Septembrie 8, 2019 la 10pm spre Ianuarie 19, 2020 la 7pm – Muzeul Frederic si Cecilia Storck
0 Comentarii 0 Îi placeSeptembrie 18, 2019 la 10am spre Martie 22, 2020 la 6pm – Muzeul Theodor Aman
0 Comentarii 0 Îi placeOctombrie 25, 2019 la 10am spre Aprilie 19, 2020 la 6pm – Palatul Culturii Tirgu Mures
0 Comentarii 0 Îi placeNoiembrie 2, 2019 la 10am spre Februarie 16, 2020 la 7pm – Szepmuveszeti Museum
0 Comentarii 1 Îmi placeNoiembrie 29, 2019 la 10am spre Ianuarie 15, 2020 la 6pm – Muzeul Bruckenthal
0 Comentarii 1 Îmi place Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ
Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.
© 2019 Created by altmarius.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius