altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Mucenic Eutihie

Sfantul Mucenic Eutihie.

Sfantul Mucenic Eutihie a fost ucenicul Sfantului Ioan Evanghelistul si al Sfantului Apostol Pavel. A fost sfintit ca Apostol misionar. A vestit cu mult curaj credinta in Hristos, distrugand multe temple pagane. In timpul calatoriilor sale misionare, a fost insotit neincetat de un inger. Acesta il intarea si ii vestea cele ce avea sa i se intample. Tot acest inger il hraneste in chip minunat in vremea in care se afla in temnita.

A fost aruncat in foc si la fiare, dar a iesit nevatamat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost omorat cu sabia.

Sunt persoane care afirma ca Eutihie ar fi fost cel despre care se face pomenire in Faptele Apostolilor cap 3 - un tanar oarecare, anume Eutihie, sezand la fereastra, ametit de somn, a cazut din acea casa de la randul al treilea si murind, a fost inviat de Sfantul Apostol Pavel.

Pentru a nu fi partasi confuziei, amintim ca cel care a cazut era din Troada, pe cand Sfantul Mucenic Eutihie pe care il cinstim astazi, era din Sevastopol. Si trecerea acestora la cele vesnice este diferita: cel pomenit in Faptele Apostolilor a murit in Spania, in vreme ce Sfantul Mucenic Eutihie a sfarsit in Efes, prin taiere cu sabia.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Aristoclie Athonitul;
- Sfantului Mucenic Tation;
- Sfantului Cuvios Gheorghe din Limnos;
- Sfantului Dionisie din insula Zachintos;
- Sfantului Cosma Etolianul;

Maine, serbam aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Sfantul Aristoclie Athonitul

Sfantul Aristoclie Athonitul

Sfantul Aristoclie Athonitul este cinstit pe 24 august. Sfantul Aristoclie Athonitul s-a nascut in anul 1846, in Orenburg, localitate din Munții Urali. Multe informatiii despre dansul nu stim, caci in toata viata sa a iubit simplitatea si a cautat sa-si tainuiasca viata duhovniceasca de ochii oamenilor, infatisand-o numai Unuia Dumnezeu.

Din Sinaxar aflam ca a plecat in Sfantul Munte Athos in anul 1876, dupa moartea sotiei sale, si a intrat in Manastirea Sfantului Pantelimon. In lumea a purtat numele Alexie, insa dupa tunderea sa in monahism, petrecuta pe 12 martie 1880, primeste numele de Aristoklis.

A fost hirotonit diacon si preot in anul 1884, iar in 1886 primeste schima mare. In anul 1887 primeste sa mearga la metocul Manastirii din Moscova. Slujeste aici pana 1895, cand revine in Sfantul Munte Athos. Se intoarce la metocul din Moscova, in anul 1909. A trecut la cele vesnice pe 24 august 1918, in chilia sa din manastirea Sfantul Pantelimon. A fost inmormantat in Biserica Maicii Domnului „Grabnic Ajutatoarea” din Moscova. Trupul sau este mutat in 1923, in manastirea Cuviosului Daniil, pentru a fi ferit de profanarea ateilor. A fost trecut in randul sfintilor in anul 2001 de Patriarhia Moscovei, iar cinstitele sale moaste au fost asezate in biserica metocului.

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 17 decembrie, ziua trecerii sale la cele vesnice si pe 24 august, cand Biserica cinsteste mutarea sfintelor sale moaste. Sfantul Dionisie s-a aratat asemenea unei stele stralucitoare inca din anii tineretei sale, asemenea multor mucenici si sfinti care au trait dupa caderea Constantinopolului. Sfantul Dionisie s-a nascut in Insula Zakynthos in 1547, intr-o familie cunoscuta in intreaga insula pentru buna conditie sociala si bunastarea materiala. La o varsta timpurie, acesta a lasat insa toate acestea in urma, statutul social si bogatia, si a mers la Manastirea Maicii Domnului Bucuria Tuturor, din Strofadia, pe o mica insula aflata in Marea Ioniana, la sud de Zakynthos.

Dupa ce a primit tunderea in monahism si a fost hirotonit preot, Sfantul Dionisie a mers intr-un pelerinaj in Tara Sfanta.

Itinerariul l-a purtat prin Atena, iar Mitropolitul de atunci al orasului, Nicanor, care a observat si a apreciat viata duhovniceasca si virtutile Ieromonahului Dionisie, a dorit sa-l aiba ca ajutor. In scurta vreme l-a hirotonit Episcop de Eghina. In vechiul oras Eghina inca poate fi vazut tronul din piatra de pe care Sfantul Dionisie predica crestinilor. 

Insula Eghina este un loc binecuvant ce a fost sfintit de doi mari Sfinti ai Bisericii: in acele zile, de Sfantul Dionisie, iar mai recent, de Sfantul Nectarie, episcopul Pentapolei. Amandoi au primit darul facerii de minuni si, de aceea, amandoi sunt numiti de Biserica “facatori de minuni”.

Dupa ce si-a slujit eparhia un timp indelungat, Sfantul Dionisie s-a retras alegand sa se intoarca Zakynthos, unde si-a petrecut restul vietii ca staret al Manastirii Anafonitria. Acesata inseamna ca un adevarat calugar, chiar daca ajunge pe treapta de ierarh si este hirotonit episcop, nu uita niciodata ca, mai intai de toate, este monah.

In Manastirea Anafonitria sfintenia omului lui Dumnezeu a stralucit din nou. Intr-o zi, un om a venit in chilia sa, un fugar care se temea si cauta ocrotire. Mainile sale erau patate de sange omenesc: tocmai il ucisese pe fratele Sfantului Dionisie. Cand sfantul a auzit aceasta, s-a mahnit profund, insa nu s-a lasat biruit de manie si ura, ci a deschis usa chiliei sale lasandu-l pe criminal sa scape, sa se ascunda si sa supravietuiasca. Mai mult, cand rudele celui ucis - si ale Sfantului Dionisie - si autoritatile civile, au venit in chilia sa pentru a intreba de criminal, Sfantul Dionisie a marturisit ca nu l-a intalnit si ca nu cunoaste nimic. De aceea, intr-o poezie ce vorbeste despre virtutea sfantului, un poet din Zakynthos scrie: “robul lui Dumnezeu ce s-a sfintit in momentul in care a pacatuit”.

Pacatul sfantului a fost faptul ca l-a ascuns pe ucigasul fratelui sau spunand ca nu-l cunoaste. De aceea, spunem ca nu exista o masura omeneasca potrivit careia sa judecam fapta Sfantului Dionisie. Exista doar o singura masura: cuvintele lui Hristos, atunci cand zice: “Iubeste-ti vrasmasii”.

Sfantul Dionisie a trecut la cele vesnice in 1624, la varsta de 77 de ani. Potrivit dorintei sale, trupul sau a fost inmormantat la manastirea sa de metanie din Strofadia. Cand, dupa multi ani, oamenii au dorit sa mute moastele sale, trupul a fost descoperit intreg si intact, imbracat in vesmintele episcopale, asa cum fusese inhumat, raspandind un miros de buna mireasma. 

Sfintele sale moaste au fost apoi duse in Zakynthos,  unde sunt cinstite de catre numerosi pelerini in Biserica Sfantul Dionisie.

In 1703, in urma dupa petitiile si rapoartelor trimise de credinciosi, ce confirma numeroasele sale, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a canonizat oficial si l-a inclus in calendarul bisericesc. 

Radu Alexandru

.

Sfantul Cosma Etolul

Sfantul Cosma Etolul (Etolianul) este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in ziua de 24 august. Acesta a ramas in constiinta poporul grec ca una din personalitatile bisericesti care au contribuit fundamental la miscarea iluminismului neoelenic din secolul al XVIII-lea. Activitatea sa misionara, intreprinsa in intreaga Grecie, si chiar dincolo de granitele ei, intr-o perioada in care aceasta tara se afla sub ocupatie otomana, a contribuit atat la renasterea spirituala, cat si la redesteptarea sentimentului national, ale poporului grec.

Sfantul Cosma Etolul s-a nascut in anul 1714, in localitatea Mega Dendron din Etolia, primind la Botez numele Constas. Primele sale studii le va primi sub calauzirea Arhidiaconului Anania Dervisanos. Din dorinta de a profunda cunostintele teologice si pe cele ale stiintelor vremii, incepand cu anul 1749 s-a inscris la Athoniada, Academia din Sfantul Munte Athos, aflata sub conducerea Manastirii Vatoped. Aici a avut renumiti profesori, precum Nicolae Tzartzoulis din Metsovo si Evghenie Voulgaris (1775-1779).

In perioada de decadere a Academiei Athonite, tanarul Constas s-a retras la Manastirea Filoteu. In aceasta manastire a primit tunderea in monahism, primind numele Cosma. Dupa o vreme, la cererea parintilor manastirii, a fost hirotonit preot.

Sfantul Cosma Etolul

Sfantul Cosma avea insa o dorinta arzatoare de a se afla in slujba fratilor sai intru Hristos din lume, sufereau multe greutati. Ocupatia otomana de aproape patru secole a condus la degradarea vietii morale a crestinilor greci. Acesta a fost principalul motiv pentru care Sfantul Cosma a hotarat sa initieze o campanie misionara in intreaga Grecie, fara precedent in istoria post-bizantina, pentru a-i calauzi pe acestia pe calea mantuirii si a-i intari in credinta stramoseasca.

Cu binecuvantarea parintilor din manastire, in jurul anului 1760 a parasit Muntele Athos, si a plecat la Istanbul, pentru a primi si binecuvantarea Patriarhului Serafim al II-lea. Sfantul Cosma si-a inceput activitatea misionara chiar in bisericile din Istanbul si din imprejurimi. La saptesprezece secole dupa ce Sfantul Apostol Pavel traversa Grecia, Sfantul Cosma Etolul calatorea in aceeasi tara, de la un capat la altul, insula cu insula, propovaduind Evanghelia si intarind poporul grec intru credinta, nadejde si iubire. Timp de aproape 20 de ani a calatorit in Grecia (Tesalonic, Veria, Macedonia, Chimaera, Akarnakia, Etolia, insulele Sfintei Mavra, Kefalonia etc.) si Albania, infiintand peste 200 sute de scoli si biserici.

Sfantul Cosma Etolul predica mai ales in acele regiuni unde lipseau bisericile si preotii dar intotdeuna cu binecuvantarea episcopului locului si al agai (oficialul local turc). Predica sa era simpla dar plina de Duhul Sfant, aducand mult sprijin crestinilor. Predica era insotita de adeseori de semne minunate si minuni, Sfantul Cosma primind de la Dumnezeu darul prorociei si al facerii de minuni. In locul unde predica Sfantul Cosma, localnicii ridicau o cruce din lemn, in amintirea acestui fapt.

Sfantul Cosma Etolul

Activitatea misionara a Sfantului Cosma a starnit insa multa ura si dorinta de razbunare in randul turcilor si a iudeilor, care au raspandit numeroase acuzatii false cu privire la el, menite sa atraga moartea sfantului. Sfantul Cosma Etolul a primit moarte muceniceasca pe 24 august 1779, in satul Kolikontasi din Albania, in urma unei conspiratii. Ucigasii sai i-au zdrobit trupul sfantului cu o piatra si l-au aruncat in rau. Trupul sfantului a fost descoperit in chip minunat, de parintele Marcu, preotul Manastirii Intrarii Maicii Domnului in Biserica, de langa Kolikontasi, care l-a inmormantat in spatele sfantului altar. Multe minuni au urmat mortii Sfantului Cosma Etolul.

Este interesant de mentionat ca initiativa construirii primei biserici inchinate Sfantului Cosma a apartinut unui conducator musulman din Albania, Ali Pasa, care avea o mare pretuire pentru Sfantul Cosma nu numai datorita faptului ca il considera un om sfant, ci si pentru ca acesta i-a prorocit un viitor stralucit. In 1810 Ali Pasa, a devenit conducator al orasului Berat. In urmatorii patru ani acesta a strans bani pentru ridicarea primei biserici inchinate Sfantului Cosma. Acesta a contribuit personal nu numai la ridicare bisericii, ci si la realizarea raclei din argint in care sa fie tinut capul sfantului.

Sfantul Cosma Etolul

Sfantul Cosma Etolul a fost canonizat de catre Patriarhul Atenagora in 1961. Acesta a ramas in constiinta poporului grec nu doar ca martir, ci si ca un adevarat Apostol, pentru zelul sau misionar, fidelitatea fata de dreapta credinta si sfintenia vietii sale, fiind numit in imnografie, "Intocmai cu Apostolii” si "Apostol al saracilor”.

Radu Alexandru

Troparul Sfantului Cosma Etolul

.

Vizualizări: 143

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor