altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendar cultural SRR - 1 decembrie 2010

Calendar

http://www.radioromaniacultural.ro/articole/art.shtml?a=89281&c...

Miercuri, 1 Decembrie 2010

Pe 1 decembrie 1868 John D. Rockefeller îşi începe propriul asalt asupra industriei petroliere, punând pe picioare una dintre cele mai puternice companii din lume. Cu zece ani înainte, ceruse un împrumut de la tatăl său şi se asociase cu un prieten din copilărie, pentru o afacere minoră. Războiul civil american le susţine toate strădaniile celor doi prieteni, pentru că statul îi plăteşte pentru serviciie de curierat cu sume din ce în ce mai generoase. Câştigurile substanţiale din timpul războiului le permit celor doi să dezvolte afacerea şi să pătrundă în sectorul petrolier. În 1868, compania era deja cea mai puternică din industrie, iar Rockefeller caută o nouă provocare. Decide să îşi folosească iarăşi intuiţia în afaceri şi fondează Standard Oil. De opt ani a avut nevoie compania pentru a ajunge să deţină 90% din acţiunile industriei petroliere din Statele Unite. Cum anume a ajuns Rockefeller la asemenea performanţe rămâne însă un subiect disputat: talentul în afaceri a fost cu siguranţă un factor important, dar greu de crezut că a fost şi singurul. În anii 80 ai secolului al XIX-lea managementul companiei se confrunta deja cu acuzaţii de abuz, fraudă şi mai ales de practici necompetitive în industrie. Transporturile companiei beneficiau, de exemplu, de tratament preferenţial (obţinut fie prin presiuni, fie prin mită) pentru rutele feroviare. Deşi monopolul companiei este contestat public, acţiunile împotriva ei întârzie să apară. Răspunsul autorităţilor la gigantul Standard Oil a fost primul act de restricţionare a comerţului adoptat de Congres, în 1892.

Pe 1 decembrie 1906 Wilhelm Voigt, cizmar din Berlin, este condamnat la patru ani de închisoare. Povestea lui? Obişnuit al închisorilor prusace, Voigt decide să pornească o nouă viaţă şi, în consecinţă, se mută la Berlin, în apartamentul surorii sale. Încercările sale de a face rost de o slujbă se lovesc mereu de suspiciunile angajatorilor, la auzul experienţei de viaţă a lui Voigt. Reuşeşte în final să obţină o slujbă de cizmar, dar cum banii erau puţini şi satisfacţiile şi mai puţine, îi vine o idee. Cumpără o uniformă de ofiţer prusac şi, pentru câteva săptămâni, devine căpitanul Kopernick, slujbaş în armata imperială. În această nou ipostază, arestează câţiva infractori şi deconspiră o afacere necurată, începută de alţi doi colegi de breaslă. Ca atare, nimeni nu îl ajută pe Voigt, când adevărata sa identitate iese la iveală. Dar condamnarea lui la închisoare stârneşte compasiunea berlinezilor: în ultimă instanţă era încă o victimă a unui sistem intolerant. Fără o slujbă, nu putea rămâne în oraş, iar un loc de muncă fără un domiciliu stabil era greu de găsit. Astăzi, povestea lui Voigt este inclusă în manualele şcolare, prezentată ca soarta nefericită a unui individ prins în cercul vicios al birocraţiei şi intoleranţei regimului. Şi-a câştigat popularitatea însă monarhul Wilhelm al II-lea. Acesta îl cruţă pe Voigt, o clemenţă abilă din partea monarhului ce militarizase excesiv societatea prusacă. În final Voigt nu făcuse niciun rău, iar viaţa cazonă părea să îl atragă ca mod de viaţă. Dar entuziasmul de acasă este analizat lucid într-un articol apărut în presa britanică. The Illustrated Press notează: "Ani de zile Kaiser-ul şi-a educat conaţionalii într-un respect aproape reverenţios faţă de instituţia armatei. Uniforma se substituia unui simbol naţional; orice ofensă la adresa ei reprezenta o încălcare gravă a regulilor. Şi totuşi, atunci când Voigt răspunde că autoritatea supremă este violenţa, nimeni nu a sesizat paradoxul dintre ideologie şi percepţia publică."

foto: freeinfosociety.com

Dana Dolghin

Ziua naţională a României

Miercuri, 1 Decembrie 2010

- Ziua naţională a României (Marea Adunare Naţională, din 18.XI/1.XII.1918, a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, "adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, decretează Unirea acestor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România"); sărbătorită ca Zi naţională a României pentru prima dată în anul 1990, pe baza Legii adoptate de cele două Camere ale Parlamentului (la 15.VII.1990); cu prilejul acestei prime sărbătoriri s-a desfăşurat, la Alba Iulia, o şedinţă solemnă a Legislativului - 20 de ani. NOTĂ: În timpul dictaturii comuniste Ziua naţională se sărbătorea la 23 august (data când România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei)

- Începe, în seara zilei de miercuri, 1 decembrie, după asfinţitul soarelui, sărbătoarea mozaică Hanuca (1-9) (www.when-is.com/chanukah-2010)

- 1892, 1/14: S-a născut scriitorul Cezar Petrescu; membru al Academiei Române (m. 1961)

- 1931: S-a născut Johnny Răducanu, contrabasist, pianist, compozitor şi aranjor de muzică de jazz (supranumit "Mr. Jazz of Romania")

- 1934: S-a născut actorul Ştefan Radof

- 1934: S-a născut poeta Florenţa Albu (m. 2000)

- 1934: S-a născut Platon Pardău, prozator şi poet (m. 2002)

- 1949: A luat fiinţă Orchestra Populară Radio

- 1960: Stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Mali, la nivel de ambasadă - 50 de ani

- 1960: A murit compozitorul Ion Vasilescu (n. 1903) - 50 de ani

- 1989: A murit Ion Roman, istoric literar şi traducător (din literatura germană) (n. 1917)

- 1994: A murit compozitorul Mircea Chiriac (n. 1919)

- 1995: Începe să emită postul privat de televiziune PRO TV - 15 ani

- 1995: A murit Meliusz Jószef, scriitor de naţionalitate maghiară; membru corespondent al Academiei Române (n. 1909) - 15 ani

- 1997: A murit Ştefan Milcu, medic, biolog şi antropolog; creatorul endocrinologiei moderne în România; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (martie 1963 - martie 1974) (n. 1903)

- 1998: A murit părintele arhimandrit Ilie Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria/Neamţ, considerat unul dintre cei mai apreciaţi duhovnici din întreaga lume ortodoxă (n. 1912)

- 2000: A murit publicistul Florin Gabriel Mărculescu; membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice (n. 1940) - 10 ani

- 2006: A murit pictorul Petre Achiţenie (n. 1929)

- "Ziua mondială de luptă împotriva SIDA"; se marchează la iniţiativa participanţilor la Conferinţa mondială privind SIDA, desfăşurată la Londra, în 1988

- Ziua naţională a Republicii Centrafricane; aniversarea proclamării republicii - 1958

- 1455: A murit sculptorul florentin Lorenzo Ghiberti, reprezentant de seamă al renascentismului timpuriu (n. 1378) - 555 de ani

- 1709: S-a născut Franz Xaver Richter, compozitor şi dirijor german de origine cehă (m. 1789)

- 1729: La această dată a fost botezat compozitorul italian Giuseppe Sarti (m. 1802)

- 1925: S-a născut biochimistul american Martin Rodbell; Premiul Nobel pentru medicină pe 1994, împreună cu conaţionalul său Alfred Gilman, pentru descoperirea proteinelor G şi rolul jucat de acestea în sistemul de transducţie a semnalelor în comunicarea celulară (m. 1998) - 85 de ani

- 1935: S-a născut Woody Allen, scenarist, regizor şi actor de film american - 75 de ani

- 1935: S-a înfiinţat, la Roma, Centrul Experimental al Cinematografiei (Centro Sperimentale di Cinematografia), cea mai veche şcoală de cinema din vestul Europei; primul director a fost cineastul italian Luigi Chiarini - 75 de ani

- 1945: S-a născut actriţa de film şi cântăreaţa americană Bette Midler - 65 de ani

- 1959: Semnarea Tratatului Antarctic; documentul reprezintă o înţelegere internaţională care stabileşte drepturi şi obligaţii juridice privind cooperarea paşnică în zonă (a intrat în vigoare la 23.VI.1961; România a aderat la Tratatul Antarctic în anul 1971)

- 1961: Crearea agenţiei guvernamentale de informaţii a Algeriei - Algérie Presse Service (APS)

- 1962: A murit Henri Wallon, psiholog şi pedagog francez; specialist în psihologia infantilă; în studiile sale s-a aplecat îndeosebi asupra evoluţiei psihice a copilului, a genezei conştiinţei şi gândirii acestuia, ca şi asupra rolului societăţii în dezvoltarea personalităţii sale; membru corespondent străin al Academiei Române (1957) (n. 1879)

- 1973: A murit David Ben-Gurion, om politic israelian; unul dintre întemeietorii statului Israel (întâiul premier al Guvernului, între anii 1948 şi 1953; respectiv, 1955 şi 1963); a rostit declaraţia de independenţă de la 14 mai 1948 (n. 1886)

- 1991: A murit economistul american George Joseph Stigler; contribuţii importante în fundamentarea teoriei economiei industriale, în economia informaţiei sau privind funcţionarea pieţelor; Premiul Nobel pentru economie pe 1982 (n. 1911)

- 2001: A murit Jean-Pierre Chabrol, scriitor şi actor francez (n. 1925)

- 2006: A murit Claude Jade, actriţă franceză (n. 1948)

- 2009: A intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona (document menit să reformeze instituţiile Uniunii Europene); cunoscut în faza de proiect ca Tratatul de Reformă, acesta înlocuieşte proiectul de Constituţie Europeană (respins prin referendumuri, în 2005, de electoratele francez şi olandez); textul Tratatului s-a finalizat pe 19 octombrie 2007, în urma unui summit neoficial desfăşurat la Lisabona (de unde şi numele), şi a fost semnat de către reprezentanţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene la 13 decembrie acelaşi an; Tratatul a fost ratificat de Parlamentele statelor membre ale UE (ultima ţară care a ratificat Tratatul a fost Cehia, la 3 noiemrie 2009); printre cele mai importante prevederi ale Tratatului se numără: UE are responsabilitate juridică; funcţia de preşedinte al Consiliului European devine una permanentă (nu rotativă); acesta (numit preşedinte al Uniunii) are un mandat de doi ani şi jumătate; este înfiinţată funcţia de ministru de externe al Uniunii, dotat cu un aparat diplomatic propriu - 1 an

Vizualizări: 53

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Decembrie 1, 2010 la 9:35am
Mulţumesc!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Decembrie 1, 2010 la 2:42pm
Comentariu publicat de Muntean Silvia-Ana pe Decembrie 2, 2010 la 12:01am
... deosebit de interesant...Multumiri.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

Altmarius.ning.com website reputation

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor