altmarius

cultură şi spiritualitate

Biserica romano-catolică Sfânta Maria - Baia Sprie

Biserica romano-catolică Sfânta Maria - Baia Sprie - jud. Maramures

Baia Sprie, lângă Baia Mare, a fost una dintre cele mai importante localităti de exploatare de minereuri de metale pretioase din zona Satu Mare. 

Înainte de înfiintarea Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare (1804), parohia din Baia Sprie a apartinut Diecezei de Agria. Prima mentionare a parohiei provine din registrul zeciuielii papale din anul 1333, când preotul din localitate plătea o dijmă de 24 grosi.

În 1804 numărul credinciosilor romano-catolici era de 1914. Se presupune ca numărul ridicat a locuitorilor romano-catolici si veniturile mari din minerit au motivat construirea unei biserici noi, a cărei lucrări au fost începute în 1847, în timpul preotului Mihály Félix Pilászy (1840–1857), în vecinătatea imediată a bisericii vechi cu turn vestic.

 

Biserica veche a fost demolată în 1855. Până atunci zidurile edificiului erau deja ridicate, iar până la sfârsitul anului clădirea a fost acoperită. Picturile murale ale boltii erau realizate în 1857. Tot în acelasi an au fost montate clopotele din Wiener Neustadt si orga bisericii provenită din atelierul vienez al lui Carl Hesse.

Lucrările au fost finalizate în vara anului 1858, iar la 15 august a avut loc sfintirea bisericii.

În constructia bisericii, care a durat aproximativ 11 ani, au fost investite de către parohie mai mult de două sute de mii de florini. Planurile clădirii, ale cărei mărime si fatadă ne aminteste de catedrala episcopală din Satu-Mare, erau elaborate de Albin Tischler (1810–1884), canonic titular si preot al parohiei din Zajta (Ungaria). Biserica este construită în stil neoclasic, cu elemente împrumutate din stilul romanic.

Biserica Sfânta Maria din Baia Sprie se află în centrul localitătii situate într-o zonă pitorească, înconjurat de munti înalti si împăduriti, în mijlocul fostei piete a orasului, numit Piata Hunyadi, în apropierea bisericii reformate si a primăriei. Biserica sală, orientată est-vest dispune de o navă formată din trei travee, la ale cărei parte centrală ăi este adosată spre nord si sud, formând câte o capelă cu închidere semicirculară în interior si dreptunghiulară în exterior. Traveea centrală a navei este acoperită cu o cupolă pe pandantivi, sustinută de coloane îngemănate, iar celelalte travee cu boltă a vela. Nava bisericii se închide spre est cu un cor semicircular, al cărei laturi nordice îi este anexată o sacristie etajată.

 

Fatada bisericii este monumentală. Intrarea se află în axa centrală a fatadei principale cu trei axe, amenajat sub un portic înăltat de 12 trepte, iesit în rezalit. Porticul este format din patru coloane cu capiteluri ionice si fusuri canelate, care sustin un timpan. În fata bisericii, pe piedestaluri înalte sunt asezate statuia regilor sfinti maghiari Sf. Stefan si Ladislau, iar în nisele cu închidere semicirculară ale fatadei se află statuile Sfintilor Petru si Pavel. Frontonul porticului este flancat de două turnuri cu plan rectangular cu două etaje, care se ridică deasupra cornisei principale, fiind acoperite cu coifuri octogonale înalte.

 

Aspectul si elementele de decor ale fatadei principale a bisericii, cum ar fi structura porticului, cornisa principală împodobită cu un sir de denticuli, ancadramentul usii principale, accentuat cu siruri de ove, precum si nisele cu statui ne amintesc de fatada neoclasică a catedralei episcopale din Satu Mare, cu toate că ferestrele circulare poartă deja amprenta stilului romantic.

Fatada nordică si sudică sunt amenajate simetric, iar părtile centrale, care încorporează cele două capele, sunt concepute asemenea unor rezalite încoronate cu timpan, cu fatade articulate cu pilastri cu capiteluri ionice decorate cu palmete, ferestre si nise de statui cu închideri semicirculare.

Interiorul bisericii, asemenea fatadei, oferă o imagine impozantă vizitatorilor. Peretii sunt articulati cu coloane si pilastri cu capiteluri ionice, învelite cu marmură rosie si cornise bogat profilate. Pictura altarului principal înfătisează pe Înăltarea Maicii Domnului si a fost pictată de Károly Lotz în 1858. În timpul postului Sfintelor Pasti aceasta este acoperită cu o scenă a Răstignirii pictată în 1935 de pictorul din Baia Sprie Hajós Ilona. În capelele laterale deasupra altarelor neoclasiciste se află tablouri pictate de Franz Geiling în 1859, reprezentând Răstignirea (dreapta) si Sf. Ioan de Nepomuk (stânga). În nisele aflate în aceste capele sunt plasate statuile din lemn a Sf. Ana, Sf. Iosif, Sf. Florian si Sf. Emeric. La intersectia navei si a corului, pe ambele părti, se află câte o pictură ale unor altare laterale demontate în anii 1980, pictate în 1865 de Carl Schellein. Pictura alipit laturii nordice, conform traditiei locale, portretizează doi mineri, pe István Glódics si Pál Stenczel, care aveau religii diferite (catolică si reformată) si în fata cărora, în timpul unei dispute confesionale, a coborât din cer Fecioara Maria, înconjurat de îngeri. Compozitia picturii de pe latura sudică prezintă pe Isus tinând o pâine, iar pe partea inferioară apare imaginea a doi îngeri tinând o cruce si un potir.

Bolta bisericii este decorată cu picturi murale executate în perioada constructiei bisericii. În semicalota absidei se vede scena încoronării Fecioarei Maria, în prima travee a navei scena prezentării lui Isus în templu, în cupolă nasterea lui Isus, iar în semicalotele capelelor laterale adorarea magilor si scena întâlnirii Sf. Maria cu Sf. Elisabeta.

Printre piesele interiorului este de remarcat cristelnita de marmură rosie, acoperit cu un capac de lemn, în formă de clopot, încoronat cu o compozitie sculpturală reprezentând botezului lui Isus, precum si constructia tribunei de orgă, sprijinită de patru stâlpi înalti, din fier turnat, cu capiteluri egiptizante. În colectia bisericii se păstrează de asemenea un steag a minerilor din 1859.

 

Biserica a fost restaurată de mai multe ori. Cele mai importante au fost lucrările de refacere din anii 1982–1984, când au fost restaurate picturile murale, s-au demontat cele două altare laterale si amvonul, iar în ultima travee a navei dinspre tribuna de orgă au fost ridicate două altare mai mici si au înlocuit orga din 1857 cu o orgă electrică.

 

Biserica parohială din Baia Sprie est un monument important de arhitectura religioasă de stil neoclasicist, care însă prin utilizarea elementelor caracteristice ale stilului romantic are si un caracter istoricizant. Importanta ei, în afară de nivelul ridicat al calitătii arhitecturale si a amenajării interioare, se datorează si faptului, că a fost proiectat de un preot diecezan, un caz rarisim în arhitectura religioasă a vremii.

 






 Imagini:

Vizualizări: 240

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor